Bila kebosanan melanda :)

Bismillahirrahmanirrahim.

Bila jadi photographer ni kekadang korang boleh kebosanan sebab menunggu perjalanan majlis ataupun menunggu pengantin siap :) kalau sengsorang lagilah sangap je tak tahu nak buat apa. Kalau beborak ngan kamera kang orang cakap gila,hahaha. Tapi kalau ada kawan-kawan macam2 boleh buat. Kali ni aku saja letak gambar kitorang yang gila sementara menunggu untuk amik gambar,hehe. Kalau korang tengok entry lepas korang bleh agak kitorang amik gambar kat mana :)



Sebenarnya banyak lagi aksi gila kitorang. Tapi tak boleh tunjuk semua sebab nanti korang muntah darah. Lelagi ada aksi 18SX Sensor, wakakaka. Ni dari kamera Zayd, aku tak bleh amik gambar sebab aku berlakon (berlakonlah sangat!),haha. Oklah, have a nice day kengkawan semua. Callo Bete. Kahona Pyar He.

Nota kaki : Aku amik gambar dalam Istana pagi ni, yeaay.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Berkhatam Al-Quran

Bismillahirrahmanirrahim.

Ni sambungan dari entry lepas. Selepas majlis pernikahan Aleem & Nadia ada majlis khatam Al-Quran dan marhaban di surau tempat tinggal pengantin perempuan. Dah lama aku tak tengok majlis ni dijalankan.

Kalau dulu-dulu seingat aku majlis camni selalu dibuat sebagai simbolik seorang perempuan tu benar-benar bersedia memikul tanggung jawab sebagai seorang isteri. Bila tengok kemahiran asas seperti membaca Al-Quran baik, insyaallah beliau mampu membimbing keluarga dan anak-anak ke jalan yang diredhai Allah. Ni sedikit gambar di sekitar majlis tersebut.



Selepas majlis khatam tu, keluarga belah perempuan mengadakan jamuan makan di kawasan surau tu juga :) Sebab majlis kahwin sebenar akan diadakan di dewan Hotel Flamingo pada keesokkan harinya. Mungkin orang di kawasan tersebut tidak dapat hadir beramai-ramai. Jadi pasangan ni pun makan berhadap juga kat majlis tersebut.

Hari ni hari jumaat. Mari sama-sama kita banyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi kita Muhammad S.A.W. Aku sangat sedih bila tengok rancangan Remaja TV3 aritu pasal Maulidur Rasul. Dalam ramai-ramai remaja yang ditanya, hampir semua tak tahu tarikh lahir rasul tercinta kita. Rasulullah sendiri tak pernah lupakan kita umatnya hingga beliau hendak wafat. Entahlah, apa nak jadi lah ngah remaja sekarang.


[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Antara Dua Cinta.mp3] Antara Dua Cinta : Nazri

Nota kaki : Aku ingat nak taruk muka gila-gila kitorang selepas majlis tu, tapi macam seganlah plak,hehe. Tengoklah kalau aku tak malu, aku taruklah..:)



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Tag bersama Avicenna Studio’s

Bismillahirrahmanirrahim.

Weekend lepas aku tag ngan Avicenna Studio’s bersama founder dia fairuzismail shoot satu majlis nikah kat Masjid Wilayah. Selain tu ada juga 2 orang photographer otai iaitu Zayd dan Kerul yang shoot sesama. Pertama kali aku shoot kat Masjid Wilayah ni. Memang cantik gilalah masjid ni. Architecture dia memang superb. Kalau korang nak nikah lagi baik korang buat kat sana, mesti photographer suka,hehe.

Satu yang unik pasangan ini ialah suami pengantin perempuan ni berasal dari Australia. Pertama kali gak dapat shoot mat salleh ni. Selain tu pertama kali gaklah (berapa banyak pertama kali daa) aku dengar lafaz nikah dan khutbah nikah dalam bahasa inggeris. :) Aku terfikir, boleh ke aku request nak akad nikah dalam bahasa jawe nanti?haha. Dahlah layan sikit gambar diaorang sebelum aku tambah melalut :)



Skin tone diaorang ngan kita memang berbeza betullah. Senang je nak shoot berbanding kulit orang kita yang bermacam2 tone kaler,hehe. Nanti ada masa aku upload plak gambar aksi kitorang yang gila-gila selepas abis majlis berkhatam kat surau tempat tinggal pengantin. Memang tak bleh blah abislah. Nantikannya di pawagam berhampiran anda!!! (ok, aku lebih2,hahaha).

Nota kaki : Kebanyakkan masa aku guna 50mm 1.8 dalam majlis tersebut



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

TT Photographer

Bismillahirrahmanirrahim.

Salah satu cara paling mudah untuk belajar amik gambar ialah dengan join TT (Teh Tarik) geng photographer. Kat forum yang aku join memang ada TT bulanan dan mingguan yang diadakan di sekitar tempat tinggal aku. Kat TT ni biasanya akan jumpa photographer yang lebih senior yang sudi berkongsi apa juga perkara asalkan kita tak berat mulut untuk bertanya. Selalu aku join TT Shah Alam (bulanan) dan TT Bangi (mingguan) untuk jumpa sahabat-sabahat sealiran ngan aku.

Kalau bernasib baik mungkin akan jumpa photographer terkenal dan established. Kalau artis terasa macam jumpa dan duduk semeja ngan Siti Nurhaliza lah,hahaha. Tetapi kat TT ni juga kena tahan racun2 yang tidak baik untuk kesihatan. Contohnya racun dari kawan-kawan supaya membeli lens yang best-best, kamera yang hebat-hebat, iPhone, PSP maupun laptop high end spt Dell, Acer, Hp, Compaq Macbook Pro, hahaha. Ia boleh membuatkan budget bulanan kita lari dengan jumlah yang tidak terjangka dan menakutkan sekali..:P



Sebenarnya benda camni amat membantu bagi photographer baru seperti aku. Aku berterima kasih kepada semua yang pernah tolong aku sebelum ni. Sekarang kalau ada orang tanya, aku akan cuba membantu mana yang aku reti walau akupun masih belajar lagi. Ia sebagai cara aku membalas jasa orang yang pernah membantu aku sebelum ni. Semoga photographer melayu terus maju, chaiyok2!!

Wassalam.

Nota kaki : Gambar datang dari pelbagai kamera yang aku tak ingat pemiliknya. TQ kengkawan.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Kenangan Belajar Dulu-Dulu

Bismillahirrahmanirrahim.

Masa aku tengah buat kerja tadi tiba2 aku dapat panggilan dari sorang member lama masa aku belajar kat Skudai dulu. Tiba-tiba memori masa belajar dulu mengusik hati aku. Dah lama sangat tak jumpa diaorang semua. Ada yang dah lebih 5 tahun tak jumpa. Terkenang zaman masa belajar dulu masa duduk serumah kat Kangkar Pulai.

Kat rumah sewa kitorang dulu selalu buat benda bersama-sama. Pergi kelas berkonvoi, memancing kat tasik UTM, mengurat awek beramai2 (hehe), kumpul duit makan steam bot dan sebagainya. Paling tak boleh lupa buat aksi stunt matikan motor turun dari Balai Cerap sambil buat aksi Superman ramai-ramai,haha *gila. Rindu juga buat assignment sampai tak tidur malam sebab buat last minit,hehe. Oh ya, itu belum bab makanan ruji kitorang mee maggi bermacam perisa yang menghiasi perut bila masing2 sengkek :) Sebab tu dulu kurus kering je, sekarang semua dah membesar dengan jayanya,hahaha..

Masa kuar jalan kat Skudai Parade tahun 2000..:)

Dalam rumah sewa dulu. Muka macam samseng je :P


Tapi tu semua dulu. Sekarang semua dah ada kehidupan masing-masing. Kebanyakkannya dah berkahwin dan sibuk menguruskan keluarga masing-masing. Tapi itulah putaran kehidupan, mahu tak mahu kita kena terima. Aku gembira tengok kawan-kawan aku berjaya dalam hidup mereka. Aku sangat hargai persahabatan yang pernah terjalin dulu. Walaupun jarang berhubung, aku tak pernah lupakan mereka semua. Aku sayang korang wei..*sob sob..

Wassalam.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Penggunaan Kit Lens

Bismillahirrahmanirrahim,

Ada seorang kawan aku mengeluh tidak dapat hasilkan gambar yang baik menggunakan kamera DSLR dan kit lensnya. Kit lens ni merupakan lens yang biasanya datang bersama body kamera. Biasanya ia mempunyai bukaan aperture maksimum yang kecik dan kualiti glass/kaca lens yang sederhana. Ia juga lens yang murah berbanding lens2 lain. Tapi bagi aku ia tak sepatutnya jadi penghalang nak hasilkan gambar yang baik kalau tahu cara memakainya. Jangan hanya tahu beri alasan.

Dulu masa aku mula-mula pegang kamera aku cuma ada kit lens ni selama beberapa bulan. Ia ringan dan bleh cover semua perkara yang aku nak. Aku guna sampailah aku dah rasa limitasi lens tu. Pastu barulah aku terfikir untuk upgrade lens lain yang lebih baik. Tapi sebenarnya aku masih lagi gunakan kit lens sampai sekarang. Ni contoh gambar yang aku amik gunakan kit lens 18-70mm. Nampak ke pakai lens apa dalam gambar2 ni? hehe. Chap ayam pun bole maa..



Untuk pengetahuan, fast lens dan high performance lens yang mahal2 tu biasanya berat. Sebab tu korang tengok photographer ni biasanya tangan diaorang besar2. Tapi bukan tangan jelah besar sebab badan diaorang pun turut sama membesar terutamanya tang perut,hahaha. Jangan salah faham, kata orang perut besar a.k.a boroi tu berfungsi macam ‘balast’ kat kapal selam tulah. Ia membuat photographer boleh ambil gambar shutter 1/20 saat atau lebih rendah dengan stabil tanpa gegaran,hehehe *dah start mengarut nih..

Nota kaki : Aku ngah belajar Cascading Style Sheets (CSS) ni untuk projek ofis aku tahun ni. Sapa yang terer aku nak bergurulah,huhu.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Masakan Emak

Bismillahirrahmanirrahim

Antara buffet kat hotel, kambing oh kambing..:)


Kekadang bila aku ada kursus atau program luar dan duduk kat hotel beberapa hari, aku dapat rasa masakan yg berlainan jenis setiap hari. Memang sedap. Tapi kan bila balik ke rumah, bukak tudung saji nampak mak masak ikan kembung sambal ngan pucuk ubi rebus,fuuuhh memang kalah segala jenis masakan yang aku makan sepanjang kat sana. Memang orang kampung betullah aku ni,hehe.

Kekadang memang aku bawa bekal gi ofis. Tak kisahlah jemput-jemput ke, goreng keledek ke, sukun goreng ke atau makanan yg berat2. Mak rajin masak yang berat pepagi untuk adik aku yang masih sekolah. Bila makan bekal tu kat ofis, aku selalu terbayang mak bangun awal setiap pagi sediakan masakan tu masa kitorang semua ngah tido. Syahdu je masa suap makanan,huhu..


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com , faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Anak Buah Aku : Nur Amni Nabiha :)

Bismillahirrahmanirrahim.


Salah satu perkara yang dapat menenangkan hati aku kalau penat balik kerja ialah main ngan anak buah aku, si kecik Nur Amni Nabiha. Umur dia dah dekat 4 bulan sekarang. Hobi dia makan tangan dan kaki sendiri pastu menangis. Mana tak menangis, gigit tangan sendiri kuat2 mestilah sakit :p. Sekarang dia dah pandai pusing dan meniarap sendiri. Kalau dibiarkan mau sampai bawah almari dia berpusing,haha.

Amni Nabiha ni kira cucu pertama dalam family akulah. Dah tentu dia manja gila ngan semua orang. Paling tak tahan kalau dia buat bunyi nangis olok2 dia tu. Kecik2 lagi dah pandai berlakon macam Angelina Jolie (err apesal ada nama dia ni,haha). Korang layanlah gambar dia sejak dari kecik dulu. Saja aku buat dalam B&W :



Ni gambar dia masa kenduri akikah dalam 2 bulan lepas..:) Sekarang dia dah panjang tinggi sikit.


Sebenarnya anak ni macam sehelai kain putih. Bersih, tulus dan suci dari benda2 tak elok dan dosa. Sikap dan perangai dia nanti dibentuk oleh keluarga dan persekirannya. Mereka cepat belajar dan meniru. Kalau soleh keluarganya, insyaallah akan jadi anak soleh dan solehah bila besar nanti.

Sebab tu apabila dikurniakan anak, bukan hanya gembira dan bangga dengan rezeki tu tetapi ia juga datang dengan tanggungjawab besar. Bukan setakat membesarkan mereka tetapi juga wajib membentuk anak tu menjadi orang yang berakhlak, berilmu dan beragama kelak. Ibu bapa pasti dipersoal tentang itu. Semoga Amni Nabiha jadi anak yang solehah nanti,amin.

Nota kaki : PC ofis aku kena virus Conficker, bengong betullah Windows nih. Ingat nak suruh bos aku tukar semua PC ofis kepada Mac lah,hehe.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com ; faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com