Kisah mengundi

Bismillahirrahmanirrahim Teaser Farhanah & Mustakim, Putrajaya   Kibaran bendera-bendera parti di kiri kanan jalan semakin banyak di kawasan rumah aku.┬áBarulah terasa bahang pilihanraya walaupun kempen pilihanraya dah lama berjalan. Memandangkan rumah aku dekat dengan markas DAP maka banyaklah bendera dan poster putih merentasi jalan dan sepanjang laluan pejalan kaki. Ada yang roket tu menghala ke bawah. Mungkin mereka pasang malam2 … Read More

Ella & Hakim, Petaling Jaya

Bismillahirrahmanirrahim Usai solat semalam ustaz bagi tazkirah ringkas, beliau melihat kecenderungan kita semua untuk membenci sesama muslim semakin teruk semasa musim PRU13 ni. Beliau berpesan agar kita semua tidak terlalu terikut-ikut dengan berita yang dibawa oleh parti politik yang bertanding sama ada di televisyen, surat khabar mahupun di sosial media. Semasa mereka berkempen, kita sebenarnya diajak untuk turut beremosi dan … Read More

Zafran & Afifi, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim Baru-baru ni aku ikuti satu kursus kewangan diri. Menurut info daripada kerajaan, jangka hayat penduduk di Malaysia sekarang untuk wanita adalah 77.6 tahun manakala lelaki 72.9 tahun. Jika lihat umur persaraan 55-58 tahun maksudnya kita ada 20 tahun lagi untuk hidup tanpa sebarang pendapatan. Menurut statistik, 90% simpanan KWSP pula bawah RM150,000 ketika orang Malaysia bersara kerana banyak pengeluaran … Read More

Kebersihan jiwa

Bismillahirrahmanirrahim Semalam aku ada lihat satu status Facebook yang menyebabkan pergaduhan adik beradik dan saudara mara. Kemudian di tambah dengan komen kawan-kawan yang seperti mencurah minyak di api yang marak. Nauzubillah. Dalam hidup bermasyarakat ni adakalanya kita tak perlu luahkan segala yang terbuku di dalam hati kita. Orang yang bijak biasanya dapat kawal apa yang diperkatakan mahu pun ditulis terutama … Read More

Cerita tentang PRU13

Bismillahirrahmanirrahim Dalam musim PRU13 ni, kat sana sini bercerita tentang pilihanraya. Ia semacam satu perayaan yang ditunggu-tunggu oleh seluruh penduduk negara kita. Paling menarik sebenarnya dapat mendengar pendapat ilmuan agama tentang politik. Sesuatu yang di luar bidang ilmu mereka. Jangan risau pendapat mereka bukanlah sesuatu yang muktamad. Kita boleh sahaja berbeza pendapat asalkan perkara dasar tentang keadilan & tidak lari … Read More

Solemnized Zafran & Afifi, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim Dalam kuliah Tasawwuf lepas, ustaz bagitau kehidupan ni adalah sebuah perjalanan yang sementara. Kerana itu kita patut ubah pemikiran bahawa manusia ini diukur dengan pencapaian dan penghargaan dalam hidupnya. Jangan menilai mewahnya hidup, tingginya tahap pendidikan, bijaknya berkata-kata dan cantiknya paras rupa itu satu pencapaian. Tetapi semua perlu dilihat dari penilaian Allah. Proses hidup di dunia adalah mencari bekalan … Read More