Penggunaan Kit Lens

Bismillahirrahmanirrahim,

Ada seorang kawan aku mengeluh tidak dapat hasilkan gambar yang baik menggunakan kamera DSLR dan kit lensnya. Kit lens ni merupakan lens yang biasanya datang bersama body kamera. Biasanya ia mempunyai bukaan aperture maksimum yang kecik dan kualiti glass/kaca lens yang sederhana. Ia juga lens yang murah berbanding lens2 lain. Tapi bagi aku ia tak sepatutnya jadi penghalang nak hasilkan gambar yang baik kalau tahu cara memakainya. Jangan hanya tahu beri alasan.

Dulu masa aku mula-mula pegang kamera aku cuma ada kit lens ni selama beberapa bulan. Ia ringan dan bleh cover semua perkara yang aku nak. Aku guna sampailah aku dah rasa limitasi lens tu. Pastu barulah aku terfikir untuk upgrade lens lain yang lebih baik. Tapi sebenarnya aku masih lagi gunakan kit lens sampai sekarang. Ni contoh gambar yang aku amik gunakan kit lens 18-70mm. Nampak ke pakai lens apa dalam gambar2 ni? hehe. Chap ayam pun bole maa..



Untuk pengetahuan, fast lens dan high performance lens yang mahal2 tu biasanya berat. Sebab tu korang tengok photographer ni biasanya tangan diaorang besar2. Tapi bukan tangan jelah besar sebab badan diaorang pun turut sama membesar terutamanya tang perut,hahaha. Jangan salah faham, kata orang perut besar a.k.a boroi tu berfungsi macam ‘balast’ kat kapal selam tulah. Ia membuat photographer boleh ambil gambar shutter 1/20 saat atau lebih rendah dengan stabil tanpa gegaran,hehehe *dah start mengarut nih..

Nota kaki : Aku ngah belajar Cascading Style Sheets (CSS) ni untuk projek ofis aku tahun ni. Sapa yang terer aku nak bergurulah,huhu.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

voiceless – slm bro,hehe…yup, memang hebat kan kit lens..

bunga – slm bunga, selamat datang..:) yaa, kalau tahu optimakan penggunaannya memang boleh dapat gambar yang cantik juga tau bunga..:)

asamgumpal – slm, terima kasih sudi singgah sini..:) sypun pakai D80 sampai sekarang dan sy guna kit lens 18-70mm..kit lens D70 yang sy beli asing..sbb masa beli D80 tu beli body je,hehe..:) jadi awk punye lens tu dah meliputi semua..maksimakan penggunaannya..

Salam.. boleh tau tak pakai kamera apa dan kit lensnya skali. saya baru pakai d80 ngan kit lens 18-135mm.. ok tak?? apa pun skg ni sedang memaksimakan pgunaan kitlens.. tqvm

haloo acaii…bunga here…hehee tidak ku nafi kan kehebatan kit lens…hehee sebab tu je yang penah guna…ekekkek tu je yang ade…hehee

azim – zim, dah kuar ek 10-20 2.8 tu? baik amik tu je kan dari 11-16..11-16 tu bagi aku fokal lenght dia kecik sangatlah,huhu..lagipun kalau guna wide jarang sbnrnya guna 2.8 tu sebab gambar soft..:) amik jelah cam aku zim,hehe

ooo.. aku skg tgh geram dkt tokina 10-20 f2.8la.. brp harga skg ye.. nak beli nikkor f2.8 kompom tak mampu skg ni..

shaiful safar – slm orang kampungku..:)thanks pul setuju ngan aku,hehe.

nanba – kekeke, aku tak pernah ada lens tu..tapi pernah gaklah try..time zoom lebih 200mm semua gambar aku blur,tangan tak bleh bedung,hahahah..:)

fea – slm kak, waaa dah agak tak sampai..ok nanti sy email guna email akk ni ye..:) thanks kak..

azim – thanks zim, memang aku kalau boleh guna sepenuhnya mana yang aku ada..aku UWA pakai Singma 10-20mm je,hehe..aah, aku sebenarnya maksdukan kapal gak balast tu,hehe..:)

one – slm awk,ooo saya tak pernah plak tengok benda tu..mybe sebab dulu kalau tengok surat khabar cuma tngok bahagian kartun je kot,hahaha..:) tapi belajar camtupun memang best..belajar dengan bantuan guru…:) oh ya, ngah ngantuk hari ni sebab malam tadi tido 2 jam aja gara2 bola,huhu..

deen – thanks bro..:)

typo..majalah..hehe
wak dgn bro tu staraf ke?

tahniah chelsy sejak hiddink pegang ni naik je..juga buat liv dan arsenal..hehehe man u,terpaksa sokong inter menang sebab tak boleh EPL je monopoly…

slm cik fesal..
ingat lagi tak majah yg macam paper utk student time kecik2 dulu…dah lupa nama dia mingguan pelajar ke utusan pelajar… bukan apa teringat satu segment tu ada ruangan gambar2 yg diambil oleh beginner(dah budak2 yg ambil kan) dan dikomen oleh professional,memang best!.. sebab dulu tadek kamera so skang ni minat fotografi pun suam2 je

slm.. make to the fullest watever u have.. cai, sampai skg ko tak bgtau aku lg, cap apa lense superwide ko..

‘balast’ not only applied to submarine.. its do apply to ship as well.. hehe

Zizei – slm zei, waaa ko otai blehlah zei..respek gile ko guna lens basic tapi gambar best,huhu..tu pengalaman namanya,hehe..aku tahulah ko dah jual tammy 17-50 ko tu,hehe..tapi akupun pakai tu gak sekarang..1st version punye..yaaa, hidup kit lens..:P

mohdfuadtopa – slm fuad, hahahahah..ko takde kitlens tapi ada lens f2.8 sume,hehe..alaa, tu aku dapat masa beli kamera..pakai jela,hahha

punk5hitam – slm bro,kekek..ni lagi sorang..nasib baik body bleh beli tanpa kit lens kan..betul tu, gear penting dan berguna nak hasilkan gambar yang baik kalau orang kat belakang tu ada ilmu dan reti gunakan sepenuhnya gear tersebut..:)

aku x ada kit lens wei…mcm mana ha…ha..ha..ha..aku suka article ni..mmg x dinafikan gear tu penting,tapi utk menghasilkan gambar yg baik,kenalpasti kebolehan dan tahap setiap gear yg kita ada..kalau gear mahal pun tapi x digunakan dgn betul pun apa faedahnya…

salam acaii..
90% job aku pakai kit lens, mmg sangat2 berguna serius. aku pernah try pakai third party lens yg org kata bagus tapi sangat tidak memuaskan hati aku.. atlast pakai kit lens gak cepat dan pantas, semua moment dapat captured.. haha

zam – kekekek, alaaa janji dapat tangkap gambar bro..:) akupun suka je pakai kit lens ni..sharp ooo

Mak Su – hahahahah, sy nak tergelak baca komen mak su ni lah..:) itu sebenarnya nak sedapkan hati sebab badan dah naik ni,hihi..

Kak Masy – cissssss sadap yu kak,hahahahha…

kak ila – hish kak ila ni cakap tak berlapik,heheh..takdelah kak, sy ok lagi cuma ada tanda2 kecil ke arah tu yang kena dibendung sebelum terlambat,hahaha..waa, thanks bagi link tu ye..bagus gak tengok laman tu..:)

sitizya – slm ti, camne macbook? dah dapat quot?hehe..ya betul, yang lebih penting ilmu..:) kalau ilmu ada insyaallah basic photography tu bleh jadikan gambar nampak lebih baik..

@mm – kekeke..tapi selain kit lens ko ada lens mahal yang lain woooo…sbb tu gambar2 ko makin meletup sekarang beb,hehe…aku nak kahwin? errrr..tuunggguuuuu…hahahhaa

acaii.. hehehe nyebok skit.. it’s very the true.. aku pun pakai kitlens je.. wakakaka..

p/s : caii betol ke ko nak kawin.. aku tak tahu pong..?

very true. paling penting jurukamera nye, kamera nye jatuh no 2.

*ade je org kamera hebat lens hebat gambar everage, tp kamera average lens average gambar nye hebat. kan kan kan?

~aku guna kit lens 18-55 ja cantik woo(ayat sedapkan diri sendiri)sebab aku ada satu lens shj. hehehe

cot – slm cot,hehehe..:) bleh je wei..sharp gak tau main ngan kit lens nih..:)