Cerita tentang Abdulrahman

Bismillahirrahmanirrahim Aku nak kongsi satu kisah sahabat yang aku dengar dari satu kuliah baru-baru ni. Tentang sahabat Rasulullah yang bernama Abdulrahman bin Auff. Beliau merupakan seorang sahabat yang terkenal dengan kekayaan dan kepandaiannya dalam bidang perniagaan. Sebelum berhijrah ke Madinah, beliau adalah seorang hartawan yang membantu agama kita ini berkembang menggunakan seluruh hasil kekayaan beliau. Teaser wedding Sue & Fadzly … Read More

Wedding Hidayah & Firdaus, TTDI

Bismillahirrahmanirrahim Bila berbicara soal jodoh sebenarnya ia telah tersurat dalam takdir Allah sebelum kita lahir ke dunia ini. Mungkin ada orang yang diberikan jodoh cepat tetapi diuji oleh Allah dalam bentuk perpisahan. Ada juga yang lewat jodohnya tetapi ia berkekalan bahagia hingga akhir hayatnya. Sebab tu kita kena percaya jodoh yang kita miliki ini adalah nikmat serta ujian Allah kepada … Read More

Pernikahan Raihan & Akmal, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim Antara kelebihan menjadi photographer yang aku suka ialah dapat mendengar banyak khutbah nikah setiap minggu :) Tanpa disedari, intipati dalam khutbah nikah sebenarnya sangat bermakna kepada pasangan yang baru mengikat janji bersama maupun kepada pasangan yang telah lama berkahwin:) Sebab tu dari kaca mata Islam, akad nikah sebenarnya jauh lebih penting daripada kenduri itu sendiri. Ini kerana tatkala lafaz … Read More

Wafatnya Rasulullah tercinta

Bismillahirrahmanirrahim Peristiwa Rasulullah menyampaikan khutbah terakhir (khutbah wida’) ketika musim haji tahun 10 Hijrah adalah detik penting dan signifikan dalam perjuangan menegakkan agama Islam. Suasana kota mekah pada masa tu suram dan ramai sahabat menangis sehingga jatuh pengsan bila Abu Bakar menyatakan mungkin itu tahun perpisahan dengan Rasulullah kerana agama Islam telah sempurna seperti isi kandungan khutbah Rasulullah tersebut. Teaser … Read More

Wedding Siti & Amin, Cheras

Bismillahirrahmanirrahim Ini adalah entry auto-post yang disediakan ketika cuti Tahun Baru Cina. Teringat masa zaman universiti dulu mula bercampur dengan kaum lain. Bersekolah menengah di sekolah semua bangsa yang sama semacam ada satu prejudis terhadap bangsa lain ketika itu. Tapi tu semua berubah bila kita belajar dan bergaul dengan mereka. Dulu pelik tengok diaorang hari-hari bawak botol air besar pergi … Read More

Outdoor Zaide & Ain, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim Rasa macam dah lama gila tak update blog ni. Alhamdulillah, semua projek dan kerja yang agak berat di kantor hampir berlalu. Tinggal beberapa kerja rutin yang perlu diselesaikan. Aku ada hutang beberapa entry nak publish di sini. Insyaallah aku cuba selesaikan dalam masa terdekat ni. Entry kali ni adalah sambungan dari entry lepas iaitu pasangan Zaide & Ain. Kali … Read More