Anak Buah Aku : Nur Amni Nabiha :)

Bismillahirrahmanirrahim.


Salah satu perkara yang dapat menenangkan hati aku kalau penat balik kerja ialah main ngan anak buah aku, si kecik Nur Amni Nabiha. Umur dia dah dekat 4 bulan sekarang. Hobi dia makan tangan dan kaki sendiri pastu menangis. Mana tak menangis, gigit tangan sendiri kuat2 mestilah sakit :p. Sekarang dia dah pandai pusing dan meniarap sendiri. Kalau dibiarkan mau sampai bawah almari dia berpusing,haha.

Amni Nabiha ni kira cucu pertama dalam family akulah. Dah tentu dia manja gila ngan semua orang. Paling tak tahan kalau dia buat bunyi nangis olok2 dia tu. Kecik2 lagi dah pandai berlakon macam Angelina Jolie (err apesal ada nama dia ni,haha). Korang layanlah gambar dia sejak dari kecik dulu. Saja aku buat dalam B&W :



Ni gambar dia masa kenduri akikah dalam 2 bulan lepas..:) Sekarang dia dah panjang tinggi sikit.


Sebenarnya anak ni macam sehelai kain putih. Bersih, tulus dan suci dari benda2 tak elok dan dosa. Sikap dan perangai dia nanti dibentuk oleh keluarga dan persekirannya. Mereka cepat belajar dan meniru. Kalau soleh keluarganya, insyaallah akan jadi anak soleh dan solehah bila besar nanti.

Sebab tu apabila dikurniakan anak, bukan hanya gembira dan bangga dengan rezeki tu tetapi ia juga datang dengan tanggungjawab besar. Bukan setakat membesarkan mereka tetapi juga wajib membentuk anak tu menjadi orang yang berakhlak, berilmu dan beragama kelak. Ibu bapa pasti dipersoal tentang itu. Semoga Amni Nabiha jadi anak yang solehah nanti,amin.

Nota kaki : PC ofis aku kena virus Conficker, bengong betullah Windows nih. Ingat nak suruh bos aku tukar semua PC ofis kepada Mac lah,hehe.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com ; faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

aku blog hopping tadi, dari redmummy ke dr.hannan, pastu terus ke dr.sarah shukor, pastu tiba2 aku nampak dia ckp klu nak bayar zakat, baya kat acai..

aku tgk blog ni, eh mcm aku penah masuk.. ler si acai..

aku still kompius.. apa kaitan zakat ngan amik gambo. ko ni amil ke? hehehehehe…

comel la ank buah ko ni… mmg panjang dah…

ofis aku pon byk kena conflicker tu..aku pon nk cdgkan guna mac la sumer :)

p/s: tolong leraikan kekusutan aku tadi yer

Radin Aminurasyid – slm bro, thanks..hahah, aku takde masa nak pergi tempat2 camtu,keke..nanti kalau orang umah ko bersalin mesti byk gambar baby dalam blog ko kan,hehe..

one – slm awk,hehe..waaa lamanya tak jengok wak..entah2 dah besar sekarang,hehe

hallamak..teringat kat budak kecik di rumah…dah hampir 3 bulan tak jenguk..mata luas cam amni,namanya adam hehehe

KuKuBesi – Waalaikumussalam KB, waaaaa terima kasih sifu KB yang sudi singgah sini dan sudi berikan komen membina. terima kasih KB, ia buatkkan aku bersemangat untuk hasilkan karya yang lebih baik.

Kak Azieazah – slm kak, memang meriah kak.tapi kalau dia nangis tak berenti2 pun leh pening kepala semua,hahaha..:) tapi memang bestlah kalau dapat main ngan diaorg..waa, akkpun pakai Mac gak ek,hehe..sy sejak guna MacBook dan tak best pakai PC ofis ni,hahahaa..

punk5hitam – slm bro, thanks sudi singgah sini ye..:) even tak kenal tapi kita tetap bersaudara islam..dan aku sangatttttt kagum ngan gambar2 ko!!! serius..salute kat ko gak..:)

pergh…aku salute hasil kerja ko achai..walaupun ko mmg x kenai aku tapi aku peduli apa..yg penting karya2 ko bercakap dan aku mendengar..salute bro

Salam ESAL.

Wahhh seronok nyerrrr bila ada baby kecik dalam rumah…

Meriah giler beb..!

Oh ya virus actually kat mana2 pun ada..
tp kalu dapat tukar guna MAC.. bestttt woooo…

Kak Z dah bertahun guna MAC (G5) bila kena guna PC Windows sekali sekala.. terus jadi bengong.. lebih bengong dari virus tuh.. hahahahaha!

Assalamualaikum
komen aku ini secara keseluruhan. gambar kau majoriti cantik, ada angle ada framing ada mood ada mata ( kreatif ).. ko tahu apa nak shoot kau shoot… bagus.. teruskan teruskan.. dan satu lagi cara ko edit gambar yang simple itu sangat menarik.. kekalkan identiti sedemikian.. acungkan 3 jari

***KB

zizei – slm zei, thanks sudi bagi aku nasihat,hehe..yela2 nanti aku kahwin,kekeke..bila dengar orang yg ada anak cakap camni aku memang percaya,hehee…:)

Mak su – waaaaaa lamanya tak nampak mak su, lelagilah sy dah lama tak blog,hehe..:) smoga akk sihat2 hendaknya,thanks sudi singgah sini ye..

shaifulsafar – slm pul, alaaaa ko kalau singgah kampung memang tak kuar umah,hehe..ok, jumpa malam ni..alaaa, aku masih belajar lagilah pul..salah satunya ngan ko lah..:) aku masih pakai flash ko lagi tau,hehe..

peveyhack – waaaa, sifu aku dah singgah sini..tahniah dah pindah dari fotopages ke blog sendiri pevey..masing2 dah kuar dari fotopages tu,hehee..:)

Shuhada – slm awk, terima kasih sudi singgah sini ye..:) aah budak2 memang comelkan..macam taknak dia besar je, sebab nanti dah tak comel,haha..:) nota kaki tu tulis sebab benda tu berlaku masa sy ngah tulis entry tu,hihi..

zam – slm bro zam, waaa bestnya ko pun dah bleh main ngan anak sendiri..:) budak2 kecik memang begitu zam..kitapun sama gak dulu,hehe

azim – yelah tu, lebih kurang sama ngan anak ko..nanti bleh kenalkan ngan ank ko zim,ekekekeke..anak ko pun comel gak..tapi matanya tak sepet cam ko,hihi..baguslah mata cam orang umh ko,hehe..

nanba – itulah, aku selalu terlepas outing2 korang semua,huhu..pastu kena pi program ofis plak tu,hahahaha..:)

mummysyafie – slm kak, amin kak..:) smoga akk dapat baby girl plak nanti ye,hehe..:) sypun dah lama tak melawat akk,huhu..

salam ziarah,, saje melawat umah org,, hehe,,
ala,, ala,, comeyynerr baby amni nih,, =)
smoga jd anak yg solehah, taat ibu bapa,, btl cam awk ckp tu,,
anak dilahirk’ ibarat kain putih,, ibu bapa lah yg m’corakk’ anak2 nye dgn didikan yg baik & betul,,
“Wahai Tuhan kami,, Kurniakanlah kepada kami daripada isteri dan ZURIAT keturunan kami perkara-perkara yang menyukarkan hati melihatnya,, Dan jadikanlah kami ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa,”

*huhu,, tiba2 ader nota kaki psl virus lak,, spoil btl,, tngah2 syok tngok pic baby amni tiba2 ganguan prasaan marah kat virus,, huhu kene wat 1 entry lain 2k marah2 sal virus,, baru best,, hehe,,

salam acaii….

aku ade balik last week… tido satu malam je. tapi malam tak dapat nak keluar…

esok insyaAllah, kalau aku senang aku dtg TT kat rahimah tu…. aku mmg nak jumpa ko pun…ade benda nak tanya….hehehehe…

gambo2 ko nampak sangat best skrg…. bagus2… kira fast learner gak ko nih…. keep it up!

kahwin la cepat acaii, cepat dapat nak. kalau anak buah pun ko dah rasa seronok ada anak sendiri lagi la ko rasa seronok. percayalah anak pengikat kasih sayang, kalau lakibini tu gaduh, anak nila pengikatnye kembali. bila ada anak ni jugakla aku rasa beribu dah aku shoot tapi tak mampu nak sort dah hahaha..
acaii terima kasih pasal advice yg ko bagi.. choww

nice pic acai..comel nya baby. hopefully akak pun akan dapat baby girl gak nanti..tlg amin kan erkk..hihihihi

*lamak nye x jenguk rumah acai ni

takpe acai..tahun depan kita gi plak… mmg best lar tahun ni. comel anak sedara ko..gambar no 3 tu dah macam orked, anak saiful nang.

slm. eh acaii.. brp hb amni ni dilahirkan.. kalau dah 4 bln, maknanya dkt2 dgn tarikh lahir anak aku la.. aku pun buka entry psl anak aku, dlm b&w jgk.. haha..

ps: insaf jap, bila baca psl tgjwb..

sya – slm sya,hehe..cepat2lah balik mesia..:) mesti dah rindukan ngan family ngan anak buah,hehe

Sarah – Slm sarah, kalau awk tujukan kat si amni tunggu 5 tahun lagi dia bleh baca kot sarah,kekeke..ewah ewah sukati je cakap orang suh kurus ek..sy kalau nak kurus arinipun blehlah sarah, cuma takmo je,hahahah..nak buat model bleh gak sarah, cuma tak sempat je..lagipun kalau nampak mak mesti dia bising sbb buat cucu dia bukan2,hihih.

cikin – slm cikin, thanks sudi singgah sini cikin..lama tak dengar khabar ye,hehe..:)

kak masy – hahahaa, nak minta macam royalti ek..pak long dia mintak bayaran adalah kalau dia jadi model nanti,haha..

farhana – terima kasih farhana, amin atas doa awk tu..semoga kita semua jadi anak yang soleh dan solehah juga..:)

kerulshukor – kekeke, siot je ko..anak ko mesti pemalu cam ko nanti kerul,hihii..

arynzz – slm rin, moga sihat2 ye..kalau rin nak pinjam mintaklah kat mak dia..kalau dia bagilah,hihi..

cot – wei cot, updatelah wei gambar aqiqah ko amik ari tu,hehe..:) aku rasa makin tak best pakai windows ni,haha..tenang je bila pakai mac,keke

kak ila – slm kak ila, hehe..aah rasanyapun byk ikut bapaknye..:) macam akk caka dah besar nanti barulah nampak skit,ceewahh..yela orang berpengalaman,hihi..alaaa, esek nom kak..arek baby menengpun kenek,hihi..

sis – slm sis, aah nak main ngan sape lagi kat umah kalau dah dia ada,hihi..:) insyallah nanti giliran acai plak,ceewahh..

mass – haaa masspun same gak,hehe..insyallah nnti..tunggu jelah mass abg ratuk kat sini plak,keke..

yanzz – slm yan, memang virus ni bengong skit..byk benda nak buat kalau nak remove,huhu..rasanya byk syarikat dah kena nih,hihi..microsoft tawarkan USD250K kepada sapa2 yang dapat trace org yang buat virus tu..:) pakai macpun best gak buat design kalau biasa,hihi..

Junaidix – slm jun,hehee..biasalah jun..aku buat blog ni nak gantikan fotopages aku yang lama..lebih kepada tempat taruk gambar2 yang aku amik..tak berblog cam dulu,hihi..

wiwiiiitttt si comey tuu.. kecik2 berlakon sket takpe. dah besau nanti bile berlakon jgn lupe mintak upah kat paklong acai tu tau hihihi

Salam Acai.

Komen ni ditujukan khas untuk Amni je :p

Amni, ni Acik Sarah menjenguk lagi. Cepat2lah merangkak pulak. Biar Paklong Amni ni kurus sikit sebab penat mengejar Amni merayap ke sana sini. Hehe.

Acai, babies’ pics in BNW sangat cantik, kan. Lebih terserlah ketulus-mulusan mereka.

p/s: Awak taknak try guna Amni jadi model awak untuk buat lightroom baby photoshoot ke? Huhuhuhu :p

Amni ni ada rupa Pak Long dia sket lar.. seriyess..

Aik, firewall tak power kot? Tak pon Anti Virus, tu yg virus senang nk celah bedah.. tkar Mac lagi bgus wak, mmg xde virus langsung, tp nk wat multimedia tu PC lagi beshhh rsenya.

comey nyer anak buah abg acai nih…klu dapat kat mass nie abis la baby Ammi tu dkerjakan…hehehehe…

Itu baru dengan anak buah dah bagi ketenangan klu anak sendiri nnt mesti abg acai dah xkuar umah…hak..hak…cepat2 ler abg acai yea. *big smile

salam cai,

wah cepat sungguh ye amni membesar kan cai.skang main dgn nak buah.x lama main dgn anak sendiri plak.*smile*amni ni nampak macam muka ayah die plak skang nie kan cai…

Salam dik, kabare???
hehe…babynya ikut rupa bapaknya lahh..yea..:)
tak de persamaan mcm emaknya ..mungkin nanti bila grow up lagi..barulah nmpak ada sikit2 perubahan..

uiii..kepingin arek baby menehhh..tapi ..embohlahh..wedi orak waras awak ehh..huhukk

sperti bese lah cai…kaler gmbr ko mmg naik…kekekeke…gmbr aqiqah aku xhupdate lg..mls giler…mwahahahaha

p/s : nota kaki ko mmg xleh blahh…hampes ko caii….