Photographer style lama vs baru..

Bismillahirrahmanirrahim. Bila aku start amik gambar orang kahwin ni aku ada satu matlamat sebenarnya.¬†Aku berazam nak pastikan orang2 veteran/ibu bapa supaya pandai menilai gambar dari pelbagai sudut yang subjektif sesuai dengan peredaran zaman sekarang. Memahami moments, angles, seni dan lain-lain. Sebab biasanya hanya golongan muda yang berminat dengan style gambar seperti ini. Tapi ada gaklah orang muda yang tak terdedah … Read More

Kenangan masa kecik : permainan dulu2 :)

Bismillahirrahmanirrahim, Semalam masa duduk kat cc aku nampak budak2 main video game tah pape tu. Tiba-tiba teringat kenangan dulu-dulu masa aku kecik tak penah jumpe benda-benda tu semua. Aku pasti ramai kat sini masih ingat permainan kita semua semasa kecik2 dulu masa tahun 80an dan awal 90an kan? lelagi yang duduk kat kampung dulu..:) Aku tak boleh nak ingat semua … Read More

Majlis Perkahwinan Herni & Zaidi

Bismillahirrahmanirrahim, Akhir bulan 12 tahun lepas aku berkesempatan melawat seorang kawan aku yang melangsungkan perkahwinan. Herni namanya. Dia kerja satu bangunan ngan aku kat JAIS :) Sebenarnya dia ada nak amik aku jadi OP tapi disebabkan aku ada kerja aritu maka aku tak dapatlah nak terima. Masa aku datang kebetulan dia dah nak siap make-up. Oleh kerana aku bawak kamera … Read More

Majlis Perkahwinan Ridzuan & Azmah

Bismillahirrahmanirrahim Aku bernasib baik kerana dalam keadaan aku masih belajar, aku telah diberi kepercayaan untuk abadikan kenangan seseorang dihari bahagia mereka. Job kali ni adalah pasangan Ridzuan & Azmah yang melansungkan perkahwinan mereka di Vista Angkasa, Petaling Jaya. Sebenarnya job ni diberikan oleh sahabat forum aku Zizei Photo Design, terima kasih tak terhingga kepada beliau yang percayakan orang baru cam … Read More

Majlis Pernikahan Amie & Didi

Bismillahirrahmanirrahim, Tak lama selepas aku amik gambar pertunangan Dhia aku dapat pula job untuk amik gambar pernikahan Amie. Sebenarnya seorang sahabat blogger aku, nadia yang perkenalkan aku kat dia. Majlis diadakan di Perkampungan Pengantin, Ampang. Satu perkara yang best amik gambar si Amie ni ialah dia ngan kengkawan dia semuanya jenis suka mengambil gambar,hehe. Aku tak payah susah2 fikirkan pose … Read More

Majlis Pertunangan Dhia & Zaffa

Bismillahirrahmanirrahim, Ini adalah job pertama aku selepas belajar dari beberapa ‘tag along’. Terima kasih kepada Dhia yang beri kepercayaan kat aku walaupun aku belum ada portfolio lengkap dan pengalaman amik gambar. Aku akan ingat sampai bila2 pengalaman tersebut. Dhia ni merupakan sahabat yang aku kenal melalui blog. Tetapi yang menariknya aku tak pernah jumpa dia walau dah lebih 3 tahun … Read More

Tag along bersama sifu

Bismillahirrahmanirrahim, Salah satu cara paling berkesan bagi photographer yang baru berjinak2 dengan wedding photographer ialah dengan cara “Tag Along” dengan photographer yang lebih berpengalaman. Bila ada kesempatan aku memang tak lepaskan peluang seperti itu. Dengan cara tu kita dapat belajar flow diaorang cover majlis, cara PR diarog, dan setting2 kamera yang biasa diaorg pakai. Selepas sebulan aku beli beli kamera, … Read More

Majlis Perkahwinan Halil & Nana

Bismillahirrahmanirrahim. Ini adalah perkahwinan sahabat baik aku Halil & Nana yang melangsungkan perkahwinan tahun lepas kat Raub Pahang. Masa aku amik gambar2 ni aku hanya ada satu lens 50mm 1.8 dan masih belum ada flash. OP dia adalah Sapex dari Candid Syndrome. Satu pengalaman menarik sebab aku boleh tengok secara langsung camne orang-orang profesional bekerja. Aku harap satu hari nanti … Read More