Pertunangan Farah & Adnan

Bismillahirrahmanirrahim



Terima kasih kepada semua yang masih sudi singgah kat blog aku ni :) Aku hargai sesangat. Rasa terharu plak bila ada orang tanya kenapa dah jarang update blog, ceewahh. Tanggungjawab kepada kerja-kerja di ofis semakin besar dan beban kerja pun bertambah banyak. Jadi aku kena selesaikan dulu mana yang lebih utama barulah boleh layan benda ni.

Kali ni aku nak update majlis pertunangan Farah & Adnan di Ampang, Kuala Lumpur. Sebenarnya Adnan ni adalah adik kepada sahabat baik aku Dr Sarah. Jadi kali ni aku upload gambar banyak sikit untuk diaorang, hehe. Lagipun aku dah lama tak update gambar wedding kat sini :) Aku belajar main gradient dalam editing kali ni. Kalau tak kena sila bagitau ek. Layan gambar dulu ye.



Rombongan belah lelaki tiba dari Temerloh, Pahang. Aku suka dengar loghat temerloh ni :) Mungkin sebab jarang dengar. Koi rase cam nak aok cakap temerloh ngan koi je Sarah pasni, hehe. Sebenarnya member dari Temerloh boleh tahan ramai kat sini tapi semua cakap KL je terutama Kerul Shukor, hehe.



Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Walaupun shoot sorang2 aku rasa semangat buat kerja sebab keluarga Farah memberikan layanan dan kerjasama yang sangat baik. Farahpun memang gila2 orangnya. Memang jenis suka bergambar, tak payah posepun dia dah pandai pose sendiri, hehe. Terima kasih untuk Dato’ dan Datin sekeluarga.

Oh ya, gambar last tu memang farah pandai main gitar tau :) Kat bilik diapun ada gitar lain. Aku cuba sedaya upaya nak ingat alat muzik apa yang aku boleh main. Baru aku teringat dulu masa kecik2 masa memikat burung puyuh kat kebun kelapa sawit. Alatnya dibuat dari buluh untuk mimik bunyi burung puyuh betina. Jadi yang jantan tertarik dan masuk racik yang aku pasang. Akupun tak tahu benda tu diiktiraf alat muzik ke tak, hahaha.

Untuk makluman lagi sekali, aku dah tak terima tempahan untuk bulan Mei dan Jun 2010. Terima kasih kepada yang bertanya ye. Aku juga dah mula terima tempahan untuk akhir tahun 2010 dan awal tahun 2011. Beberapa tarikh telah diisi setakat ini, alhamdulillah. Boleh email aku untuk quotation ye. Terima kasih.




Nota kaki : Aku menaruh keyakinan penuh Chelsea akan jadi Champion EPL dan Juara Piala FA musim ini. Piala Dunia tahun ni aku sokong Italy dan Argentina :)


Wassalam.

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Lina & Fazli

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Weezer – Island_In_The_Sun.mp3] Island In The Sun ( Weeser )


Weekend lepas aku ada satu job bertunang kat Paya Indah Wetland, Dengkil. Dekat je ngan rumah aku :) Client aku lina ni memang dah kenal lama sejak zaman universiti dulu. Jadi memang takde masalah nak bekerjasama ngan dia. Sebenarnya dia orang Ipoh tapi dia buat majlis ni kat rumah abang dia kat sini sebab taklah jauh sangat rombongan pengantin lelaki nak datang dari Benut, Johor sana :)

Lina ni seorang guru kat Lukut, Port Dickson. Cerita pasal guru ni kan, baru aku perasan akupun ramai kawan2 jadi cikgu ni. Dari 8 orang housemate aku belajar dulu rasanya 3-4 orang jadi guru sekarang. Walaupun jadi cikgu merupakan pekerjaan yang agak mencabar tapi peluang nak buat pendapatan sampingan tu agak mudah. Sebab tu diaorang semua lagi kaya dari aku termasuklah Lina ni,kekeke. Layanlah dulu gambar ni.



Masa mula-mula amik gambar dulu masalah terbesar aku ialah confident level aku yang masih rendah. Aku terlalu risau tak dapat deliver gambar yang diharapkan client aku. Sebab tu aku akan buat kajian dari segala segi termasuklah survey rumah, jenis pose yang sesuai dengan pengantin dan aku tangkap BANYAK GILA gambar. Just play save takut gambar dalam album tak cukup.

Tapi bila dah selalu amik gambar dan memerhati cara photographer berpengalaman bekerja aku telah perbaiki kaedah dan cara aku bekerja. Keyakinan aku juga semakin bertambah dan aku lebih tenang melakukan kerja. Jadi banyak idea boleh difikirkan semasa amik gambar. Selain tu, aku juga dah sketch dalam kepala aku gambar yang aku nak dan bayangkan kedudukannya dalam album nanti ; work smarter :) Banyak lagi aku kena perbaiki. Insyaallah aku akan terus ke depan pasni.



Nota kaki : Jadual aku untuk Oktober dan Disember telah penuh. Aku juga dah terima beberapa tempahan untuk tahun hadapan hingga Julai 2010. Sesiapa yang nak booked aku untuk majlis tahun hadapan, korang akan dapat harga tahun ni:) Sebab mulai Januari 2010 nanti aku akan naikkan harga pakej aku.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Marena & Zul

Bismillahirramanirrahim



Hari ni update Majlis Pertunangan Cik Marena dengan pasangannya Zul yang berlangsung kat Presint 11, Putrajaya. Terima kasih kepada ex-school mate aku Falin yang kenalkan aku ngan beliau. Pada hari tu juga aku ditemani sabahat aku Cots hensem yang masih lagi mencari pasangan hidupnya,wakakaka *gurau je cots.

Alhamdulillah majlis berlangsung dengan lancar. Marena ni walaupun pemalu tapi dia peramah tau :P Walaupun baru pertama kali jumpa tapi selesa bekerjasama ngan dia dan ahli keluarganya. Sebenarnya sepanjang pemerhatian aku kalau ramai kengkawan datang ke majlis kita ia boleh kurangkan perasaan berdebar2 menghadapi majlis tersebut:) Sebab tu ramai kengkawan dia pada haritu,hehe. Layanlah dulu gambar majlis tersebut ye.




Aku cuba post processing yang baru dalam gambar Marena ni. Aku cuba unsur2 cool dalam gambar2 dia berbanding gambar warm yang selalu aku buat. Nampak macam ok gak kat mata aku. Aku memang suka explore benda2 baru dalam photoshop ni,hehe. Aku masih perlukan kritikan dan teguran dari sahabat lain untuk perbaiki kerja aku ni.

Aku doakan semoga ikatan pertunangan yang dibina ini kekal hingga ke jinjang pelamin,amin. Oh ya, terima kasih Marena sebab bagi makanan banyak gila aritu. Balik rumah tu terus makan lagi sekali sebab sedap lauk rewang tu :) Abislah aku bertambah gemuk pasni,kekekeke.


Nota kaki : Tahniah kat Falin yang akan bernikah Jumaat ni. Darah ngah manis ni,hehe. Err, kenapa ek orang cakap darah orang nak kahwin ni manis?

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Liya & Farid

Bismillahirramanirrahim

Sebenarnya dah lama aku tak amik gambar majlis bertunang. Kali ni aku shoot pasangan Liya & Farid yang melangsungkan pertunangan mereka di Taman Sri Putra Banting Sabtu lepas. Liya ni peramah sungguh orangnya dan senang nak bekerjasama walau tak pernah jumpa :) Rasa selesa je aku buat kerja.

Liya dan farid ni geng kereta Gen2 tau. Jadi masa family farid datang tu memang ramailah member-member diaorang ngan kereta Gen2. Pastu adalah 3-4 orang photographer dari geng diaorang gak. Terasa kerdil je bila tengok gear diaorang semua,hehe. Tapi takpe, mak aku cakap gear tu hanya membantu amik gambar, yang penting ilmu, ceewaahh (sejak bila mak aku reti pasal photography ni). Semoga kekal sampai ke jinjang pelamin ye liya..:)



Selamat hari ibu aku ucapkan kepada semua ibu-ibu yang baca blog ni ye. Emm, sebenarnya aku terfikir adakah memadai jasa dan pengorbanan seorang ibu tu dihayati dan dikenang ketika sambutan hari ibu sahaja? Sudah tentu tidak bukan. Sebab ia memang perlu dilakukan sepanjang masa :)

Tiada seorang ibu yang mahu dibalas dengan longgokan emas, berlian, intan, kebun, rumah besar dan duit yang menggunung. Seorang ibu hanya mahu perhatian, kasih sayang dan belaian daripada anak-anak. Ingat, redha Allah terletak daripada redha ayah dan ibu. Sekiranya mereka tak redha dengan kita, dunia akhirat kita akan susah tau. Wallahua’lam.


Nota kaki : Best gile aku layan Chelsea belasah Arsenal malam tadi,hehe. Ni dah 4 musim transition period player2 muda diaorg. Tahun depan kalau takde piala lagi aga2nya apa plak alasannya,wakakakaka..

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Dhia & Zaffa

Bismillahirrahmanirrahim,

Ini adalah job pertama aku selepas belajar dari beberapa ‘tag along’. Terima kasih kepada Dhia yang beri kepercayaan kat aku walaupun aku belum ada portfolio lengkap dan pengalaman amik gambar. Aku akan ingat sampai bila2 pengalaman tersebut. Dhia ni merupakan sahabat yang aku kenal melalui blog. Tetapi yang menariknya aku tak pernah jumpa dia walau dah lebih 3 tahun kenal di alam maya..:) Hanya jumpa pada hari pertunangan dia kat Rawang tu je.

Tapi alhamdulillah selepas jumpa tu rasa macam dah lama kenal je. Dia sangat peramah dan cantik orangnya. Berborak sakan macam dah kenal lama je. Dia buat aku rasa selesa untuk membuat kerja-kerja aku. Aku suka sangat kalau dia senyum dan muka dia memang mesra kamera lah,hihi. Oleh kerana ni merupakan job pertama, aku rasa masih banyak perkara yang aku kena perbaiki. Aku sentiasa tulis benda-benda yang aku pelajari supaya aku dapat sentiasa improve pada masa akan datang..:)


Oleh kerana aku takde pengalaman aku ajak member aku Ajey untuk ikut aku shoot majlis tersebut. Diapun baru belajar2 amik gambar macam aku juga;) jadi sama-sama belajar lah,hehe. Selain tu bleh jadi back-up takut2 kamera aku jammed ke time majlis tak ke haru biru muka aku kalau tu terjadi,hahaha. Ni gambar aku ngan ajey masa balik dari job tersebut.

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com