Update Kerja Kahwin

Bismillahirrahmanirrahim,

Ya Allah lamanya aku tak update blog ni. Mohon maaf aku agak bizi kebelakangan ini. Ya, aku masih lagi shoot gambar wedding sesekali. Ni aku update dululah teaser beberapa wedding yang aku shoot dari last update lepas. Aku rasa macam sikit tapi banyak juga rupanya,hehe.


Dr Fauzi & Mira, Pantai Kelanang

Dr Fathul & Sabirah, Bangi

Hadi & Afiqah, Serdang

Raffi & Fatin, Kuala Selangor

Zakhir & Zuri, Rawang

Semoga semua pasangan ini diberikan kebahagian, ketenangan, kegembiraan dan kemudahan dalam menjalani kehidupan berumahtangga. Kekal bahagia sampai ke syurga, Ameen! Insyaallah, kalau berkesempatan aku update lagi full entry diaorang ni semua. Aku rasa ada tertinggal lagi beberapa client. Nanti aku update lagi.

Wallahua’lam.

Nadiah & Azman, Ampang

Bismillahirrahmanirrahim,

nadiah1

Seringkali kita melihat peniaga Islam yang daif, menjual makanan dan sayuran yang sangat ala kadar di pasar pagi atau pasar malam. Sekiranya barang jualannya habis sekalipun keuntungannya hanyalah belasan ringgit sahaja.

Alangkah baiknya kita membeli, bukan untuk keperluan tetapi untuk bersedekah. Pada kita kecil, tetapi mungkin itu besar untuk menampung keperluan keluarganya. Kita ini kadangkala terlalu sombong untuk membeli barang yang bukan keperluan kita semata-mata untuk membantu mereka.

Aku update sikit majlis perkahwinan Nadiah dan Azman yang diadakan di Ampang.

nadiah2
nadiah4
nadiah5
nadiah6
nadiah8
nadiah9
nadiah10
nadiah11
nadiah12
nadiah13
nadiah14
nadiah15
nadiah16
nadiah17
nadiah18
nadiah19
nadiah20
nadiah21
nadiah22
nadiah23
nadiah24
nadiah25
nadiah26
nadiah27
nadiah28
nadiah29
nadiah30
nadiah31
nadiah32
nadiah33
nadiah33a
nadiah34
nadiah35
nadiah36
nadiah37
nadiah38
nadiah39
nadiah40
nadiah41
nadiah42
nadiah43
nadiah44
nadiah45
nadiah46

Semoga hubungan mereka berdua sentiasa dalam mawaddah dan rahmat daripada Allah, amiin.

Zimah & Safwan, Gombak

Bismillahirrahmanirrahim

zimahh

Dalam hidup ni, alangkah indah kalau semua yang kita lakukan sesuai dengan syariat agama. Apa yang kita suka itu merupakan anjuran agama dan apa yang kita benci merupakan perkara yang dilarang agama.

Begitu jua denga perkahwinan. Ada yang memilih untuk bercinta selepas berkahwin, menjaga batas pergaulan dengan baik dengan bakal pasangan supaya ia dapat dinikmati dengan lebih baik mengikut syariat agama ketika sah menjadi suami isteri kelak. Ketika aku shoot pasangan pengantin, aku seronok sebenarnya bila jumpa pasangan-pasangan begini.

zimahzimah-2zimah-4zimah-6zimah-8zimah-9zimah-13zimah-16zimah-19zimah-20zimah-22zimah-27zimah-28zimah-29zimah-31zimah-32zimah-33zimah-35zimah-36zimah-37zimah-39zimah-40zimah-43zimah-42zimah-51zimah-46

Kita doakan semoga mereka ini berbahagia sampai ke syurga dan kena berusaha memastikan zuriat keturunan kita nanti kekal berada dalam syariat agama dalam setiap kehidupan mereka.

Wallahua’lam.

Nazwa & Ijad, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim,

Kata orang, kita tidak akan nampak keaiban pada orang yang kita kasihi. Bahkan sedikit keaibannyapun kita tak nampak bila kita menyintainya. Mata yang redha itu rabun untuk melihat kelemahan dan keaiban insan yang kita sayang.

Sedangkan mata yang benci itu sentiasa nampak kesalahan dan kesilapan orang yang sudah tidak kita sayang lagi.

Tidak mengapa. Apa yang berlalu itu tak usahlah dikenang. Selagi kita suka kebaikan selagi itulah kita punya harapan untuk jadi baik walaupun kita pernah dan masih melakukan banyak dosa dan kesilapan.

Kali ni aku update sedikit wedding Ijad & Nazwa yang diadakan di Shah Alam. Mereka buat outdoor di tepi jalan Seksyen 24, Shah Alam je.

nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1nazwa1

Semoga ikatan yang terjalin ini berkekalan bahagia sampai ke syurga. Kita takkan tahu mana di antara kita yang dimakbulkan doanya. Boleh jadi kita tidak sedar dengan doa kita terhadap orang lain menjadi sebab kebahagian mereka.

Tentang dakwah

Bismillahirrahmanirrahim,

zeti
Rahim & Zeti, Cheras

Kita seringkali tidak menghargai proses dan kurang bersabar dalam hidup. Kebaikan walau sekecil manapun pasti memberi kesan dalam hidup kita.

Seringkali orang yang melakukan maksiat bukan tidak mahu bertaubat daripada dosa. Tetapi putus asa oleh dakwah yang menghakimi dan tidak memberikan harapan. Kita tidak boleh menghalalkan perkara haram dan dosa yang dilakukan mereka, tetapi bukan bererti kita tidak boleh berlembut dalam menjalankan dakwah serta nasihat.

Dakwah ini tentang berusaha dan mengharapkan hanya pada Allah hasil akhirnya. Ia tentang menyampaikan dalil-dalil dan pencerahan agar kita sama-sama diberkati oleh Allah. Jadi dakwah itu untuk menyampaikan kebenaran, bukan menyebabkan manusia jauh kerana takutkan kebenaran.

Kecil atau besar usaha seseorang dalam dakwah hanya Allah yang membalasnya. Semoga kita semua usaha jadi insan yang memberi manfaat kepada insan lain semasa hidup kita ini.

Wallahua’lam.

Ramadan datang lagi

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah!!

Marhaban ya Ramadan. Subhanallah, walaupun aku banyak sangat berbuat dosa tetapi Allah masih berikan kesempatan untuk berjumpa bulan Ramadan tahun ini. Beberapa hari menjelang Ramadan ni, aku terima berita kematian sahabat dan ahli keluarga mereka. Semoga Allah limpahkan rahmat kepada mereka semua.

Fakhry & Farihah, Bangi
Fakhry & Farihah, Bangi
Diana & Azizi, Shah Alam
Diana & Azizi, Shah Alam

Kepada kita yang masih hidup, bersyukurlah atas peluang yang Allah berikan ini.

Sempena bulan Ramadan ini, ayuhlah kita berhentilah cari perbezaan antara kita semua. Berhenti cari kekurangan. Berhenti cari kesalahan. Simpan cerita kekurangan dan keaiban orang lain untuk diri kita dan ringankan mulut cerita kebaikannya kepada orang lain. Kalau kita jadi orang positif, cara kita memandang hidup ini akan berbeza.

Ramadan ini adalah satu madrasah. Kebiasaannya bila keluar daripada sekolah/madrasah ada ilmu yang kita perolehi yang berguna dalam hidup. Sebab tu kena niat apa yg kita mahu perbaiki dari segi amalan, akhlak dan ilmu kita sebelum masuk madrasah Ramadan ini. Mudah-mudahan ia jadi amalan dan kebiasaan selepas keluar dari madrasah Ramadan ini.

Aku mohon maaf atas segala kekhilafan dan kesalahan aku kepada semua. Aku insan yang lemah dan kadangkala melakukan kesilapan secara sedar ataupun tidak. Semoga kita dapat lalui Ramadan dengan tenang dan menjadikan kita insan yang lebih baik. Amin.

Wallahua’lam.

Natrisya & Amirul, Dewan PKPS, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim,

natrisyaamirul1

Alhamdulillah, aku sekadar nak berkongsi tazkirah pagi tadi. Kita semua hidup di dunia ini kelihatan melakukan benda yang sama setiap hari. Bangun tidur, pergi kerja, balik kerja, tidur dan ulang benda yang sama keesokkan harinya.

Tetapi sebenarnya setiap orang melakukan sesuatu dengan motivasi berbeza. Tanpa sedar ia juga berkait dengan pengiraan pahala amalan kita. Ada orang yang bekerja dengan niat mendapatkan pahala untuk hari akhiratnya kelak. Ada juga yang bekerja kerana terpaksa untuk cari makan untuk keluarganya. Ada yang memang ia hanya sekadar rutin hariannya.

Jadi seorang yang melakukan kerja yang sama, duduk di tempat kerja yang sama, waktu kerja yang sama, kemahiran yang sama dan gaji yang hampir sama belum tentu pahala mereka pada hari tersebut sama. Itulah pentingnya niat melakukan kebaikan setiap hari. Nampak kecil tapi perbezaannya sangat besar.

Kalu ni aku sambung update majlis perkahwinan Natrisya dan Amirul di Dewan PKPS, Shah Alam. Selalu kat sini buat event ofis je. Pertama kali shoot wedding kat sini. Kemudahan dewan ni semuanya selesa. Layan sikit majlis mereka ini.

natrisyaamirul2
natrisyaamirul3
natrisyaamirul4
natrisyaamirul5
natrisyaamirul6
natrisyaamirul7
natrisyaamirul8
natrisyaamirul9
natrisyaamirul10
natrisyaamirul11
natrisyaamirul12
natrisyaamirul13
natrisyaamirul14
natrisyaamirul15
natrisyaamirul16
natrisyaamirul17
natrisyaamirul18
natrisyaamirul19
natrisyaamirul20
natrisyaamirul21
natrisyaamirul22
natrisyaamirul23
natrisyaamirul24
natrisyaamirul25
natrisyaamirul26
natrisyaamirul27
natrisyaamirul28
natrisyaamirul29
natrisyaamirul30
natrisyaamirul31
natrisyaamirul32
natrisyaamirul33
natrisyaamirul34
natrisyaamirul35
natrisyaamirul36
natrisyaamirul37
natrisyaamirul38
natrisyaamirul39
natrisyaamirul40
natrisyaamirul41
natrisyaamirul42
natrisyaamirul43
natrisyaamirul44
natrisyaamirul45
natrisyaamirul46
natrisyaamirul47
natrisyaamirul48
natrisyaamirul49
natrisyaamirul50
natrisyaamirul51
natrisyaamirul52
natrisyaamirul53
natrisyaamirul55
natrisyaamirul56
natrisyaamirul57
natrisyaamirul58
natrisyaamirul59
natrisyaamirul54

Sesi outdoor tu kitorang buat kat Seksyen 7, Shah Alam je. Selepas hujan banyak nyamuk kat kawasan ni. Sian aku kena gigit banyak nyamuk. Tapi lagi kasihan kat pengantin yang terpaksa pose walaupun banyak nyamuk. Tobat taknak datang sini lagi kalau hujan.

Tahniah kepada kedua mempelai yang dirai. Semoga Allah berikan mawaddah dan rahmat kepada ikatan perkahwinan ini. Semoga berkekalan bahagia sampailah ke syurga, amiin. Jumpa lagi next entry.

Wassalam.

November update

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah dapat coretkan sesuatu kat blog ini. Terima kasih Allah sebab panjangkan umur untuk berjumpa tahun baru hijrah 1436H. Nak kongsi sedikit tazkirah bersama Dr Abdullah Yassin tentang orang yang terpedaya dengan amalannya sendiri.

Ustaz bagitau jika kita melihat orang lain yang berbuat dosa dengan pandangan jelek, ketahuilah kita sebenarnya seorang yang ego, sombong dan terpedaya dengan amalan kebaikan kita sendiri.

Tanya diri sendiri; Siapa yang memberi nikmat kita sentiasa dekat ngan agama? Siapa yang masukkan rasa takut berbuat dosa? Adakah semuanya itu atas usaha kita semata? Lalu mengapa kita sombong dengan kebaikan dan amalan kita sedangkan semua itu datang dari Allah hingga memandang ramai pendosa dengan pandangan hina dan rendah.

Wedding Mai & Zul, Shah Alam
Wedding Adib & Atika, Melaka
Wedding Nur Amirah & Helmi, Shah Alam
Wedding Natrisya & Amirul, Shah Alam

Jangan lupa kita dulupun seperti mereka tapi Allah bukakan jalan untuk berubah. Datangkan kawan yang baik-baik dan berikan kesedaran untuk belajar agama. Oleh itu janganlah sombong bila jumpa orang yang jauh dari agama. Tarik mereka untuk sama-sama berubah. Jangan jadi ahli ibadah yang beribadah sendirian kemudian pelik mengapa ramai orang di sekelilingnya jauh dari agama.

Insyaallah aku akan update semua entry kat atas ni dalam masa terdekat.

Wassalam