Selepas GST

Bismillahirrahmanirrahim,

2 minggu telah berlalu sejak perlaksanaan GST di negara kita. Suara-suara bantahan walaupun ada nampaknya dah semakin kurang. Mungkin kerana sedar, tak banyak yang mampu kita lakukan. Mahu ataupun tidak kita kena buat adjustment terhadap perbelanjaan kita.

AJP_0623
Nabila & Mus, Gombak
AJP_1364
Mus & Nabila, Masjid Wilayah

Dalam tazkirah yang aku dengar semalam, sebenarnya kita tidak perlu takut kepada GST kalau kita benar-benar percaya rezeki Allah. Sebab hakikatnya, perasaan kurang, sempit dan lapang dalam hati itu adalah datang daripada Allah. Allah yang campakkan rasa itu dalam diri kita.

Seorang orang kaya lalu di satu rumah kampung pada waktu malam. Dia melihat seorang buruh yang keletihan baru pulang kerja. Kemudian dia makan malam bersama keluarganya. Kepuasan tergambar diwajahnya dapat makan pelbagai lauk pauk dengan banyak setelah seharian bekerja.

Orang kaya itu berkata dalam dirinya,

“Orang itu lebih kaya daripada aku. Walaupun aku kaya dan banyak duit, aku tak dapat makan seperti orang itu. Hanya boleh makan makanan tertentu sahaja sebab pelbagai penyakit yang ada dalam badan aku ini.”

Nah, itulah kehidupan. Allah beri rezeki dan Allah juga tarik nikmat untuk beri ujian.

Setiap kita mempunyai rezeki dan ujian yang berbeza-beza. Kena berhenti merungut dan banyakkan usaha. Kemudian serahkan kepada Allah. Allah yang berikan rasa cukup kepada rezeki kita.

Yakin dan percaya.

Ketidakadilan dalam hidup

Bismillahirrahmanirrahim

Yana & Hafiz, Keramat
Yana & Hafiz, Keramat

Nak berkongsi sedikit tazkirah yang aku dengar baru-baru ini. Hidup ini kadangkala penuh dengan dukacita dan ketidakadilan.

Ada insan yang bijak dan sungguh-sungguh berusaha tapi selalu tidak bernasib baik dalam hidupnya. Ada pula orang yang kurang pandai dan malas tetapi hidupnya sangat selesa dan senang kerana beliau lahir dalam keluarga yang kaya raya.

Ada sebab Allah takdirkan begitu.

Allah buat begitu supaya kita tidak terlalu cintakan dunia. Supaya kita sentiasa ada pengharapan dan doa kepada Allah bila mengharapkan sesuatu.

Bayangkan jika hidup kita sempurna. Dilimpahi kemewahan, mempunyai rupa paras yang menarik, pasangan hidup dengan orang yang kita cintai, dikurniakan anak yang baik dan senang dijaga, diberi kesihatan yang baik, mempunyai keluarga bahagia dan ramai kawan baik di sekeliling. Hidup sempurna.

Jika itu hidup kita, adakah kita semakin dekat kepada Allah? Selalu sujud dan berdoa penuh pengharapan dan kusyuk kepada Allah? Minta Allah kabulkan hajat kita dengan tangisan di malam hari?

Atau.

Mungkin kita nanti makin jauh daripada agama.

Perancangan Allah sentiasa mengatasi perancangan manusia. Allah lebih mengetahui yang baik untuk kita.

Kerana biar betapa sengsaranya kita diuji di dunia ini, bila sampai akhirat kelak, semua kesakitan, kepedihan, kesengsaraan dan ketidakadilan itu akan hilang sepenuhnya sebaik sahaja kita melangkah ke syurga Allah. Itulah nikmat sebenar. Nikmat yang berkekalan selama-lamanya.

Wallahua’lam.

Hanis & Fatin, Klang

Bismillahirrahmanirrahim,

AJP_6472

Masa aku bersekolah rendah dulu, sekolah kebangsaan abah bagi belanja RM0.50 dan sekolah agama petang RM0.40. Duit tu masuk kat sapu tangan dan ikat supaya tak hilang. Teringat aku masa nak membayar kat kantin, terkial-kial nak buka sapu tangan yang terikat ketat. Masa tu dapatlah beli air dan kuih atau nasi lemak.

Hari ni hari pertama GST. Dengan inflasi yang menyebabkan wang kita semakin kecil nilainya, harga barangpun turut naik seiringan. Kalau family aku dulu hidup zaman sekarang, mungkin dah jadi keluarga asnaf. Semoga dengan pertambahan cukai yang dikutip negara kita jadi lebih baik. Bagi peluang kepada kerajaan sebab mereka dipilih secara demokrasi.

Tetapi jika keadaan ekonomi bertambah teruk, hutang negara makin bertambah dan harga barang dan perkhidmatan tidak dapat dikawal, sampai masanya untuk bertindak bijak pada PRU yang akan datang. Ini bukan soal politik sebab aku ini non-partisan. Ini cerita tentang realiti semasa.

Aku update sikit wedding Hanis & Fatin yang diadakan di Klang sebelum ini. Sesi outdoor kitaorang buat kat area Bukit Tinggi. Akupun lupa apa namanya:)

hanis1
hanis15
hanis14
hanis13
hanis12
hanis11
hanis10
hanis9
hanis8
hanis7
hanis6
hanis5
hanis4
hanis3
hanis2

Aku doakan semoga kedua pasangan yang saling bercinta ini berkekalan bahagia sampailah ke syurga, amiin. Tahniah korang. Terima kasih sebab hire aku untuk majlis korang berdua :) Insyaallah nanti aku update lagi.

Natrisya & Amirul, Dewan PKPS, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim,

natrisyaamirul1

Alhamdulillah, aku sekadar nak berkongsi tazkirah pagi tadi. Kita semua hidup di dunia ini kelihatan melakukan benda yang sama setiap hari. Bangun tidur, pergi kerja, balik kerja, tidur dan ulang benda yang sama keesokkan harinya.

Tetapi sebenarnya setiap orang melakukan sesuatu dengan motivasi berbeza. Tanpa sedar ia juga berkait dengan pengiraan pahala amalan kita. Ada orang yang bekerja dengan niat mendapatkan pahala untuk hari akhiratnya kelak. Ada juga yang bekerja kerana terpaksa untuk cari makan untuk keluarganya. Ada yang memang ia hanya sekadar rutin hariannya.

Jadi seorang yang melakukan kerja yang sama, duduk di tempat kerja yang sama, waktu kerja yang sama, kemahiran yang sama dan gaji yang hampir sama belum tentu pahala mereka pada hari tersebut sama. Itulah pentingnya niat melakukan kebaikan setiap hari. Nampak kecil tapi perbezaannya sangat besar.

Kalu ni aku sambung update majlis perkahwinan Natrisya dan Amirul di Dewan PKPS, Shah Alam. Selalu kat sini buat event ofis je. Pertama kali shoot wedding kat sini. Kemudahan dewan ni semuanya selesa. Layan sikit majlis mereka ini.

natrisyaamirul2
natrisyaamirul3
natrisyaamirul4
natrisyaamirul5
natrisyaamirul6
natrisyaamirul7
natrisyaamirul8
natrisyaamirul9
natrisyaamirul10
natrisyaamirul11
natrisyaamirul12
natrisyaamirul13
natrisyaamirul14
natrisyaamirul15
natrisyaamirul16
natrisyaamirul17
natrisyaamirul18
natrisyaamirul19
natrisyaamirul20
natrisyaamirul21
natrisyaamirul22
natrisyaamirul23
natrisyaamirul24
natrisyaamirul25
natrisyaamirul26
natrisyaamirul27
natrisyaamirul28
natrisyaamirul29
natrisyaamirul30
natrisyaamirul31
natrisyaamirul32
natrisyaamirul33
natrisyaamirul34
natrisyaamirul35
natrisyaamirul36
natrisyaamirul37
natrisyaamirul38
natrisyaamirul39
natrisyaamirul40
natrisyaamirul41
natrisyaamirul42
natrisyaamirul43
natrisyaamirul44
natrisyaamirul45
natrisyaamirul46
natrisyaamirul47
natrisyaamirul48
natrisyaamirul49
natrisyaamirul50
natrisyaamirul51
natrisyaamirul52
natrisyaamirul53
natrisyaamirul55
natrisyaamirul56
natrisyaamirul57
natrisyaamirul58
natrisyaamirul59
natrisyaamirul54

Sesi outdoor tu kitorang buat kat Seksyen 7, Shah Alam je. Selepas hujan banyak nyamuk kat kawasan ni. Sian aku kena gigit banyak nyamuk. Tapi lagi kasihan kat pengantin yang terpaksa pose walaupun banyak nyamuk. Tobat taknak datang sini lagi kalau hujan.

Tahniah kepada kedua mempelai yang dirai. Semoga Allah berikan mawaddah dan rahmat kepada ikatan perkahwinan ini. Semoga berkekalan bahagia sampailah ke syurga, amiin. Jumpa lagi next entry.

Wassalam.

Syurga suami

Bismillahirrahmanirrahim.

AJP_0623
Nabila & Muz, Gombak

Aku teringat tazkirah seorang ustaz baru-baru ini. Terkesan dalam hati.

Kata ustaz, isteri adalah orang yang paling kenal suaminya. Kalau suaminya mati, dia sendiri sebenarnya dapat agak sama ada suaminya ke syurga ataupun sebaliknya.

Walaupun suaminya itu kelihatan baik di mata orang ramai, dihormati, disanjungi dan ramai ingin jadi sepertinya, tetapi seorang isteri biasanya tahu sikap sebenar suaminya.

Sebab tu isteri kena usaha tegur suami jika mereka melakukan kesilapan. Mereka yang paling kenal bagaimana ego dan cara terbaik menegur suami. Jangan berdiam diri sahaja.

Jangan jadikan dunia ini sebagai tempat terakhir kita bertemu orang yang kita sayang.

Seorang isteri boleh sahaja masuk syurga tanpa suaminya. Cukuplah mereka taat perintah Allah, tinggalkan perkara dilarang agama dan taatkan suami. Tapi seorang suami memang sukar nak masuk ke syurga jika isterinya ke neraka.

Kasihani kami.

Wallahua’lam.

Pernikahan Natrisya & Amirul, Sepang

Bismillahirrahmanirrahim

natrisya12

Alhamdulillah, aku dapat update entry baru kat blog ni. Kena paksa diri juga waktu cuti untuk update dan draft. Dulu masa zaman blogger, setiap hari teruja nak tulis entry baru,hehe.

Masa aku tulis entry ni tengah cuti tahun baru cina. Sana sini berlaku kesesakan ketika pulang balik kampung. Aku rasa satu perkara yang dipandang rendah ketika memilih pasangan ialah jarak kampung halaman kedua-dua pasangan tersebut. Mula-mula memang rasa tak kisah sebab dah cinta.

Tetapi bila selalu terperangkap dalam jammed berjam-jam, kereta rosak dll ia akan menguji sesetengah rumahtangga. Aku ada terbaca pasangan yang bergaduh sebab ini secara terbuka di Facebook. Nauzubillah. Tapi ia sebenarnya bergantung kepada pasangan itu juga. Ramai lagi pasangan yang tiada masalah ketika bersesak pulang ke kampung.

Kali ni aku nak update sikit pasangan Amirul & Natrisya yang diadakan di Kota Warisan Sepang. Pertama kali shoot area sini walaupun sebelah kampung aku je.

natrisya1
natrisya2
natrisya3
natrisya4
natrisya5
natrisya6
natrisya7
natrisya8
natrisya9
natrisya10
natrisya11
natrisya13
natrisya14
natrisya15
natrisya16
natrisya17
natrisya18
natrisya19
natrisya20
natrisya21
natrisya22
natrisya23
natrisya24
natrisya25
natrisya26
natrisya27
natrisya28
natrisya29
natrisya30
natrisya31
natrisya32
natrisya33
natrisya34
natrisya35
natrisya36
natrisya37
natrisya38
natrisya39
natrisya40
natrisya41
natrisya42
natrisya43
natrisya45
natrisya46
natrisya47
natrisya48
natrisya49
natrisya50
natrisya51

Majlis pernikahan berjalan dengan tenang dan lancar. Alhamdulillah kedua pasangan berjaya diijab qabul dihadapan keluarga dan sahabat handai. Tahniah Amirul dan Natrisya. Semoga ikatan perkahwinan yang dibina ini berkekalan bahagia sampai ke syurga, amiin.

Mak dan Ramadan

Bismillahirrahmanirrahim,

shahmil
Shahmil & Amelia, Taman Maluri, Kuala Lumpur

Masa bangun tidur pagi tadi tiba-tiba aku teringat 2 benda.

Pertama ingat kat mak dan kedua bulan Ramadan. Usai solat subuh tadi aku terus telefon mak. Sekadar berbasa basi bertanya khabar mak di kampung. Tapi sebenarnya mendengar suara mak je dah dapat memberikan semangat dan motivasi untuk teruskan aktiviti harian.

Ada seorang sahabat yang baru kehilangan ibunya baru-baru ini. Aku sangat terkesan sebab aku kenal arwah. Sungguh ketika kita makin dewasa dengan kerjaya dan keluarga, tanpa sedar ibu bapa kita juga semakin meniti hari tua mereka.

Masa mereka di dunia sudah tidak lama. Berbaktilah sementara masih berkesempatan. Satu masa nanti, kita pasti rindukan kenangan bersama mereka ketika mereka tiada lagi di dunia ini.

Aku juga rindukan Ramadan. Suasananya, aura semangatnya, kegembiraannya.

Semoga kita semua masih diberikan kesempatan untuk bertemu dengan bulan yang mulia tersebut, amin. Amalan kita tak setara mana. Iman sentiasa turun naik. Kita sebenarnya perlukan Ramadan untuk gandakan pahala amalan kita. Itu sahaja dah tunjukkan kelemahan kita sebagai seorang muslim. Akulah tu.

Wallahua’lam.

Maternity Yanaz & Shahrul, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim,

AJP_7550

Semalam aku join geng photographer shoot maternity di Putrajaya. Kawan-kawan ni aku dah kenal sejak aku mula-mula pegang DSLR 10 tahun lepas. Diaorang yang banyak mengajar aku ambil gambar dari basic sampailah aku boleh ambil gambar sendiri.

Biasa kitorang kumpul-kumpul begini setahun sekali je semasa buka puasa Ramadan. Tapi haritu ada cadangan dari seorang sahabat, Shahfazrie Miskon untuk jumpa sambil shoot subjek bersama-sama.

Jadi ni sebahagian gambar yang sempat aku rakam guna DSLR aku. Akupun jarang amik gambar portraiture. Nanti kalau dah bersara amik gambar wedding, mungkin boleh consider. kot. Banyak aku belajar dari sifu-sifu yang hebat ni. Terima kasih semua.

AJP_7619
AJP_7617
AJP_7346
AJP_7364
AJP_7427
AJP_7396
AJP_7380
AJP_7386
AJP_7458
AJP_7460
AJP_7473
AJP_7528
AJP_7561
AJP_7567
AJP_7589
AJP_7599
AJP_7628
AJP_7483
AJP_7538

Tahniah kepada pasangan Yanaz dan Shahrul yang bakal menimang cahaya mata pada bulan Mei 2015 ini tak silap. Mudah-mudahan mendapat anak yang soleh dan solehah yang memberi bekalan pahala yang berpanjangan sampai ke syurga nanti, amiin.

Ni gambar kitorang semua. Ada lagi yang tak masuk dalam ni :( Mudah-mudahan ukhuwah kita semua berpanjangan, amiin.

geng

Behind the scene sekeping. Tengok hasil gambar memang nampak macam tenang. Padahal masing-masing selalu kena ‘jerit’ sebab halang kawan lain daripada shoot angle masing-masing, hehe.

AJP_7349

Wassalam.