Maternity Yanaz & Shahrul, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim,

AJP_7550

Semalam aku join geng photographer shoot maternity di Putrajaya. Kawan-kawan ni aku dah kenal sejak aku mula-mula pegang DSLR 10 tahun lepas. Diaorang yang banyak mengajar aku ambil gambar dari basic sampailah aku boleh ambil gambar sendiri.

Biasa kitorang kumpul-kumpul begini setahun sekali je semasa buka puasa Ramadan. Tapi haritu ada cadangan dari seorang sahabat, Shahfazrie Miskon untuk jumpa sambil shoot subjek bersama-sama.

Jadi ni sebahagian gambar yang sempat aku rakam guna DSLR aku. Akupun jarang amik gambar portraiture. Nanti kalau dah bersara amik gambar wedding, mungkin boleh consider. kot. Banyak aku belajar dari sifu-sifu yang hebat ni. Terima kasih semua.

AJP_7619
AJP_7617
AJP_7346
AJP_7364
AJP_7427
AJP_7396
AJP_7380
AJP_7386
AJP_7458
AJP_7460
AJP_7473
AJP_7528
AJP_7561
AJP_7567
AJP_7589
AJP_7599
AJP_7628
AJP_7483
AJP_7538

Tahniah kepada pasangan Yanaz dan Shahrul yang bakal menimang cahaya mata pada bulan Mei 2015 ini tak silap. Mudah-mudahan mendapat anak yang soleh dan solehah yang memberi bekalan pahala yang berpanjangan sampai ke syurga nanti, amiin.

Ni gambar kitorang semua. Ada lagi yang tak masuk dalam ni :( Mudah-mudahan ukhuwah kita semua berpanjangan, amiin.

geng

Behind the scene sekeping. Tengok hasil gambar memang nampak macam tenang. Padahal masing-masing selalu kena ‘jerit’ sebab halang kawan lain daripada shoot angle masing-masing, hehe.

AJP_7349

Wassalam.

Wedding Mai & Zul, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim,

 
Alhamdulillah dapat aku upload sedikit entry Mai & Zul ni. Majlis mereka diadakan di Restoran Zam Zam, Seksyen 9, Shah Alam. Sesi outdoor buat kat tepi jalan Seksyen 7 je. Ini dah kali ke 4 rasanya aku shoot majlis wedding kat Restoran Zam Zam ni.


AJP_0641 AJP_0639 AJP_0636 AJP_0634 AJP_0609 AJP_0608AJP_0800 AJP_0790 AJP_0783 AJP_0771 AJP_0748 AJP_0747 AJP_0745 AJP_0742 AJP_0736 AJP_0733 AJP_0712 AJP_0706 AJP_0695 AJP_0679 AJP_0658


Mari kita sama-sama doakan semoga kedua pasangan pengantin ini dirahmati Allah diberikan kasih sayang yang berkekalan sampailah ke akhir hayat, amiin.

Wassalam.

Berakhirnya tahun 2014

Bismillahirrahmanirrahim.

bahdin
Bahdin & Amirah, Senawang Negeri Sembilan

 

Alhamdulillah, kita dah sampai penghujung tahun 2014. Tahun yang pasti dikenang semua dengan banyak ujian dari Allah kepada negara kita.

Kehilangan 2 pesawat MAS + 1 Air Asia, banjir besar yang melanda negara, kejatuhan ekonomi negara pengeluar minyak dsb.

Sebagai seorang muslim yang beriman, sudut pandang kita perlulah berbeza. Semua ujian ini memang dalam pengetahuan Allah. Allah yang berikan. Semuanya.

Ia mungkin satu bentuk ujian tahap iman kita dan teguran dari Allah atas kelalaian kita sebelum ini. Ia hanya menunjukkan kebesaran Allah dan betapa kecilnya kita tidak mampu melawan takdir Allah.

Lihatlah sekeliling.

Orang mati dengan tiba-tiba tanpa bersedia. Allah juga boleh tarik nyawa kita tanpa kita sedar dan mahu.

Soal bila, di mana, bagaimana kita mati itu tidaklah penting sangat bagi Allah. Tetapi persediaan amalan kita untuk dihisab itu jauh lebih penting.

Jika kita tahu tahun 2015 yang bakal tiba ini kita bakal jadi jenazah, bakal duduk dalam tanah menunggu kiamat, apa persediaan kita?

Nota : 3 bulan kebelakang ini, aku terlibat projek besar di ofis yang menyebabkan aku tidak mampu berikan perhatian kat blog ini. Tapi sebenarnya aku masih aktif shoot wedding hampir setiap minggu cuti sekolah. Aku memang cuba kurangkan tugasan wedding beransur2 bermula 2015 insyaallah.

November update

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah dapat coretkan sesuatu kat blog ini. Terima kasih Allah sebab panjangkan umur untuk berjumpa tahun baru hijrah 1436H. Nak kongsi sedikit tazkirah bersama Dr Abdullah Yassin tentang orang yang terpedaya dengan amalannya sendiri.

Ustaz bagitau jika kita melihat orang lain yang berbuat dosa dengan pandangan jelek, ketahuilah kita sebenarnya seorang yang ego, sombong dan terpedaya dengan amalan kebaikan kita sendiri.

Tanya diri sendiri; Siapa yang memberi nikmat kita sentiasa dekat ngan agama? Siapa yang masukkan rasa takut berbuat dosa? Adakah semuanya itu atas usaha kita semata? Lalu mengapa kita sombong dengan kebaikan dan amalan kita sedangkan semua itu datang dari Allah hingga memandang ramai pendosa dengan pandangan hina dan rendah.

Wedding Mai & Zul, Shah Alam
Wedding Adib & Atika, Melaka
Wedding Nur Amirah & Helmi, Shah Alam
Wedding Natrisya & Amirul, Shah Alam

Jangan lupa kita dulupun seperti mereka tapi Allah bukakan jalan untuk berubah. Datangkan kawan yang baik-baik dan berikan kesedaran untuk belajar agama. Oleh itu janganlah sombong bila jumpa orang yang jauh dari agama. Tarik mereka untuk sama-sama berubah. Jangan jadi ahli ibadah yang beribadah sendirian kemudian pelik mengapa ramai orang di sekelilingnya jauh dari agama.

Insyaallah aku akan update semua entry kat atas ni dalam masa terdekat.

Wassalam

Wedding Izan & Gadaffi, Telok Panglima Garang

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Alhamdulillah harini dah masuk bulan terakhir dalam kalender Islam iaitu 1 Zulhijjah 1435H. Seronok tengok ramai umat Islam yang menunaikan haji di Baitullah. Mudah-mudahan mereka semua mendapat haji yang mabrur, amiin. Kepada yang tidak menunaikan haji, kita sangat-sangat digalakkan untuk berkorban kerana pahalanya juga sangat besar.

Jangan lupa 10 hari pertama dalam bulan Zulhijjah ini kita digalakkan perbanyakkan ibadah, zikir, selawat dan jangan tinggal puasa sunat terutamanya puasa Hari Arafah. Niatkan ibadah itu kerana Allah sahaja. Mudah2an Allah membalas sewajarnya pada hari akhirat kelak.

Kali ni aku nak update pasangan cikgu Izan dan Gadaffi yang berlangsung di Kebun Baru, Telok Panglima Garang. Mereka berkenalan semasa kedua-duanya mengajar di sekolah yang sama. Walaupun tidak mengajar sama lagi sekarang, tapi hubungan tu terus mekar dan sampailah ke jinjang pelamin ni :)

Layan sikit majlis mereka ni :
 

 
 
Aku doakan semoga kedua-dua pasangan ini dilimpahkan rahmat dan hubungan mereka berkekalan bahagia sampailah ke syurga kelak, amiin. Selamat menjalani kehidupan berumahtangga. Insyaallah nanti aku update lagi blog ni. Wallahua’lam

Wassalam.
 
 
Wassalam.

Bariah & Hadi, Klang

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Sebenarnya aku cemburu. Cemburu kat sahabat-sahabat yang dapat panggilan haji dan bakal berangkat beberapa hari sahaja lagi ke Mekah. Rasanya memang impian setiap insan untuk tunaikan rukun Islam ke-5 tersebut. Pengalaman berada sebentar di sana ketika tunaikan umrah cukup untuk buatkan aku rindu tanah haram tersebut.

Susananya, kepanasannya, hadir awal ke masjid tunaikan solat fardhu, membaca Quran di Masjid Nabawi dan Makkah, ketenangan melakukan ibadah dan kebaikan-kebaikan yang berada di sekeliling. Mudah-mudahan kita semua berpeluang menunaikan haji sebelum kita meninggalkan dunia ini.

Kali ni aku update pasangan Bariah & Hadi yang berlangsung di Klang. Bariah ni member ofis dan memang dah kenal sangat. Jadi memang takde masalah bekerjasama dengan beliau.
 

 
 
Baru-baru ni aku mendapat berita bapa Bariah telah kembali kerahmatullah. Aku doakan semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa beliau yang lalu, amiin. Aku juga doakan semoga kedua pasangan ini berbahagia dan menjalani kehidupan berumahtangga dengan aman tenteram dan saling menyayangi sampailah akhir hayat mereka dan seterusnya sampai ke syurga, amiin.
 
 
Wassalam.

Wedding Naim & Farhana, Temerloh

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Ya Allah, lamanya aku tak update. Sebenarnya aku memang sengaja berhenti shoot wedding dalam 3 bulan camtu bagi memberi ruang rehat kepada diri aku sendiri. Rasanya ni kali pertama sejak aku shoot wedding dalam 7-8 tahun lepas. Dapat beribadah dengan lebih tenang sepanjang Ramadan lepas. Alhamdulillah.

Aku ada banyak lagi pasangan yang belum aku update dalam bog ni. Insyaallah aku akan update satu persatu. Bermula dengan majlis perkahwinan Farhana & Naim kat Taman Temerloh Jaya, Temerloh.
 

 
 
Semoga kedua pasangan ini berbahagia dan menjalani kehidupan berumahtangga dengan aman tenteram dan saling menyayangi sampailah akhir hayat mereka dan seterusnya sampai ke syurga, amiin.
 
 
Wassalam.