TT Photographer

Bismillahirrahmanirrahim.

Salah satu cara paling mudah untuk belajar amik gambar ialah dengan join TT (Teh Tarik) geng photographer. Kat forum yang aku join memang ada TT bulanan dan mingguan yang diadakan di sekitar tempat tinggal aku. Kat TT ni biasanya akan jumpa photographer yang lebih senior yang sudi berkongsi apa juga perkara asalkan kita tak berat mulut untuk bertanya. Selalu aku join TT Shah Alam (bulanan) dan TT Bangi (mingguan) untuk jumpa sahabat-sabahat sealiran ngan aku.

Kalau bernasib baik mungkin akan jumpa photographer terkenal dan established. Kalau artis terasa macam jumpa dan duduk semeja ngan Siti Nurhaliza lah,hahaha. Tetapi kat TT ni juga kena tahan racun2 yang tidak baik untuk kesihatan. Contohnya racun dari kawan-kawan supaya membeli lens yang best-best, kamera yang hebat-hebat, iPhone, PSP maupun laptop high end spt Dell, Acer, Hp, Compaq Macbook Pro, hahaha. Ia boleh membuatkan budget bulanan kita lari dengan jumlah yang tidak terjangka dan menakutkan sekali..:P



Sebenarnya benda camni amat membantu bagi photographer baru seperti aku. Aku berterima kasih kepada semua yang pernah tolong aku sebelum ni. Sekarang kalau ada orang tanya, aku akan cuba membantu mana yang aku reti walau akupun masih belajar lagi. Ia sebagai cara aku membalas jasa orang yang pernah membantu aku sebelum ni. Semoga photographer melayu terus maju, chaiyok2!!

Wassalam.

Nota kaki : Gambar datang dari pelbagai kamera yang aku tak ingat pemiliknya. TQ kengkawan.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

hahahaha…gelak sampai letih nengok pic1 tuh…dah mcm mr.bin pon ada.

wah…zaman2 muda dulu kurus melidi la dah kembang jerk abg.acai. <— kembangan sbb sll kena puji kot…hikhihik…

ted – slm ted, waaa lamanya tak nampak ted, moga sihat2 hendaknya ye..:) alaa, dslr sekarang dah murah2 ted..kekadang tensen je tengok budak sekolah pakai DSLR lagi mahal dari kita,hahahaa

snm – kekekkee, amboi2 falin..alaa, manalah tau abg nak jadi model ke dia nak amik,hahahaha

reveal psl apa yg abg rashdi ckp tu laa..dia bgtau nk amik gmba abg..hihihihi :p knp la dia nk amik gmba abg kan? kan?

wah, minat juge ni, tapi apakan daya belom jadi lawyer, lowyer dah.masih x mampu lagi beli DSLR.

jeles.huk huk

zool – slm bro, hehe, kitorang guna Mac tu sebab ada tujuannya..:) untuk tujuan photography..

snm – wakakakakaka, kantoi pevey,hahahhaa….reveal pe falin?hihi..

Radin Aminurasyid – slm bro,kitorang semua dah kena racun Mac masa datang tt,hahaha..aku rasa masa mula2 je lambat loading..tapi once dah load memang laju je..

azim – apa lagi zim nak tunggu, semua dah berhijrah..asyik nak mengkayakan microsoft je,hahahaha..

ayen LD – slm ayen, waaaa nanti aku ada job kat area sana aku ajak koranglah yen ye..:) akupun blajar2 lagi ni..jgn expect tinggi sangat..:)

mummysyafie – slm kak, waaa sy tak taulah kak..:) rasanya untuk forum fotomama kot..sy tak join forum dia tu..mybe kalau dah kahwin nnti,hihi…

Junaidix – slm jun, hisshh boleh je joinlah jun..ada antara diaorg yang takde kamera langsungpun,hehe..

siti – slm ti, welcome tu macbook world ti,hehe…:) cayalah ti,heheh..jumpe nanti kat tt shah alam akan datang,ceewahh…

k.ila – slm kak ila,hehe..kalau ngeteh je tak boroi punye, janganlah makan nasik,hahaa

shairulfaiz – hahaha, suruhlah si fuad tu bawak ko jumpe dia bro,hehe..

izada@muiz – hehehe, alaa orak opo lah kang..nyong pun orak kenek teko enek majlis nang ofis,heheh..

Kak Masy – ahahahaha, ni mesti selalu lepak sana kak ek,hihi..

peveyhack – muahahaha, siot je ko pevey,hehe..thanks bro atas tunjuk ajar selama ini,ceewahh..

aku bukan tanak g, tp manyak bizi… lg pun transport kene mintak jasa baik org len. hehehehe. InsyaAllah, satu mase nnt akan ku join semula. hehehehe.

caii, gua telah berjaya merembat sebiji epal gigit berwarna putih. Alhamdulillah…. ni tgh2 study gune system baru la ni. hehe.

racun ye.. aku pun dah rasa lain mcm ni.. member aku kat manjung ni pun ada pakai.. ikutkan hati nak je aku gores cc aku..

Pergh Mac tu semua..
Aku nak join tapi nak beli kamera RM400 pun berkira-kira 80 kali..
Dah rasa cam Hagemaru plak..

huyooo aku pun ada… cayalah… bukan senang nak masuk blog acai nih… tapi takper… nanti gambar acai banyak masuk blog aku plak… nantikannya

kang jalok ngapuro..aku kelalen banget arek ngeteri kad jemputan… ngesok2 angger gawe meneng aku jemputi riko yo.. hihih…

Salam wahai diku Acai,
kabare??
Aduiii..angger ‘ngeteh’ selalu bengi2..engko keneng boroiiiii

larikkkkkkkkk!!

shaifulsafar – slm pul,haha, lupa plak aku..TT rahimah tu TT yang tertutup, tak dibuka kepada ramai,hahaha..kalau sempat aku layan tag ko tu pul,hehe..thanks..

azim – wakakakkaa, dalam entry ni pun sebenarnya aku taburkan racun,kekeke..beli jela zim,hihi..

snm – slm falin, waaa tak dapat pergi ke? abg tak dapat kad jemputanpun,hehe…takdelah, lagipun ada kursus 3 hari masa tu kat sabak,huhu..thanks falin ye..

kerulshukor – wakakakaka, gambar ko tu gelap sebab ko menyoroklah kerul..huishh, kat gambar tu tak nampakpun beza Mac kita semua..ko ada G4 wide screen lagi,hahahha…gambar yang ada ranggi punye mac tu aku cari tak jumpe,hehe..kalau jumpa aku replace..

diya – slm diya,ahaks..diya nak nak cakap acai chubbylah tu,huhuhu…yelah2, nanti acai diet,hihi..kitorang semua dah berhijrah diya..:)

kuing kuing :P nmpk gmba abg rashdi pki baju adidas tu :P xde gmba muiz yg latest ke? ms kenduri belah dia? falin x dpt pegi. mesti dia bengang jek :( sbb br balik induksi ni..btw, slmat meneruskan kerja+hobi ye :D

sis – slm sis, alaa tu lama dulu sis..:) beberapa kali gak jumpa dia,heeh..bila nak join tt nih sis?

sitizya – slm ti, waa lama tak nampak ko kat tt shah alam..yang lepas pun ko takde..datangla wei..

azieazah – slm kak, kekeke…nampak chubby tu sebab lens tu tak betul kak,hahaha..

zam – slm bro, waaa bestnya tt kantin sekolah,hahaha..dah lama aku tak makan kat kantin..:) jomlah join kitorang zam..

Salam ESAL…

Weyyy… dalam pic tu ESAL nampak cubby aaarrr…

tapi comel.. hahahahah!