Masakan Emak

Bismillahirrahmanirrahim

Antara buffet kat hotel, kambing oh kambing..:)


Kekadang bila aku ada kursus atau program luar dan duduk kat hotel beberapa hari, aku dapat rasa masakan yg berlainan jenis setiap hari. Memang sedap. Tapi kan bila balik ke rumah, bukak tudung saji nampak mak masak ikan kembung sambal ngan pucuk ubi rebus,fuuuhh memang kalah segala jenis masakan yang aku makan sepanjang kat sana. Memang orang kampung betullah aku ni,hehe.

Kekadang memang aku bawa bekal gi ofis. Tak kisahlah jemput-jemput ke, goreng keledek ke, sukun goreng ke atau makanan yg berat2. Mak rajin masak yang berat pepagi untuk adik aku yang masih sekolah. Bila makan bekal tu kat ofis, aku selalu terbayang mak bangun awal setiap pagi sediakan masakan tu masa kitorang semua ngah tido. Syahdu je masa suap makanan,huhu..


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com , faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments
liza says:

sebut pasal pucuk ubi kecur air liur,makan sama-sama keluarga ooyo sedap gila

din says:

salam cai. wah.. dah tertinggal jauh ak. huhuhu.. nk komen gak. mskn mak mmg best cai. even mak bp ak jauh, setiap kali balik shah alam je sure mak ak bwkan bekal. xkire la ke mane pun kalo jln jauh msti mak ak bwkan bekal. bile mkn tu sure teringat mak ak punye.. ish3.. mak..

faisalhjrahim says:

shairulfaiz – betul tu bro..tapi nape ko suka makan kat kedai seksyen 7 tu?wakakakakakaka…

Qaseh – slm kak, aah, sy faham kak sebab kehidupan setiap dari kita berbeza..:)sabar kak na..

shaifulsafar – slm orang kampungku, memang betul pul..masakan mak kita memang takde tandingan sebab ia ada ramuan kasih sayang..:) bila dah kahwin nanti mesti dah jarang makan masakan mak,huhu…

berx – hehe, ko orang mana ek berx..takpe, ko dah berkeluarga..kalau berkelapangan lawat2lah mereka kat sana..:)

lila – waaaa, lila..:) sabaq na lila..abiskan dulu praktikal tu pastu baru bleh balik,hihi…:)

awang – thanks bro, aku dah bagi komen kat blog ko..:)

awang says:

sje aku xnk taruk dlu…
aku nk tgk respon ko cm ner…
k ni link aku…
naimawang.blogspot.com
sudi sudi la masok blog aku k..
sesape je la sudi sudi kn la masok blog aku yg x sebrape 2..

lila says:

Salam ^^
aaaaa tingat mak jugak ni ..
uuuuuuu T_T

berx says:

teringat lagi mak aku kat kampung.. dan “jemput2nya”..

shaifulsafar says:

caii… mmg syahdu baca kisah ko nih…. touching beb…

mmg betul masakan emak tiada tandingannya….

actually emak ni masak dgn penuh keikhlasan & kasih sayang…. & masakan tu specially dedicated to their child & hubby also….

tak lama lagi ko akan bawak bekal yg wife masak pulak la yerk?….hehehehe…

Qaseh says:

betol Acai…bukan x ada ibu tapi mungkin cara berbeza…:( sedihnya…

shairulfaiz says:

masakan tangan mak..lagi sedap beb daripada masakan kedai…

faisalhjrahim says:

zam – rindu kat kampung? jomlah balik kampung,hehe..:) aah telur macam tu jepun memang sedap kalau mak kita yang masak kan..

sHuhada – slm awk, memang duduk jauh dari mak ke?hehe..sy memang dari dulu suka bawak bekal tau.dah biasa..kerjapun masih bawak bekal..

cikgunurul – slm cikgu..yup, betul betul betul!!heh

awang – hahahaha, mestilah aku makan bro..kalau tak bukan orang kampunglah,hehe..:)wei, ko suruh tengok website ko tapi tak sediakan link camna aku nak gi sana,hehe..taruk link tau..)

one – hehee..alaa awk kekadang dah besarlah lagi seronok makan masakan umi..:) sebab kita lebih menghargai..

nanba – itulah bro, pengorbanan mereka memang tak terbanding..kekadang kitapun macam tak larat nak bangun awal camtu..sediakan bekal awal2 pagi,huhu..ko dah kahwin mesti tahu camne susahnya besarkan anak kan..:)

faisalhjrahim says:

kak azieazah – slm kak, betul tu kak..walaupun lauk bilis goreng jepun dah sedap kalau emak masak,hehe..:)

amm – hehehe, balik jelah kampung tu bro..jumpe mak, salam tangan dia..:) syahdu siot..

kak masy – hehe, tau takpe..:)

farhana – slm farhana, emm sy study kat UTM skudai dulu wak..:) dan sy tak amik course akaun,hehe..:)

cinta – sangat setuju ngan cinta..masakan dengan kasih sayang..:)

fairuzismail – wakakakakakakak, siot betul ko fairuz..:) mak akupun tak pernah minum aple asam boy tu,hihi…

faisalhjrahim says:

Anan Amri – Slm otai TT shah alam,hehe..thanks sudi singgah sini anan :) jom pekena kambing anan,hehe..ko baca entry mana satu rasa camtu?

saudari – thanks saudari, memang setuju sangat, masakan ibu tak terbanding dengan orang lain..sebab mereka masak dengan perasaan kasih sayang..untuk besarkan anak2..bukan untuk keuntungan..:)

qaseh – slm kak, memang setuju ngan akk..yang ada ni lah kita kena hargai..sebab ramai lagi orang kat luar sana yang tak dapat kasih sayang seperti itu macam akk cakap tu..:) akk buat sy sedih je,huhu..

kerulshukor – alahai bro, ko buat aku sedihlah plak..smoga ibu ko tenang di sana,amin..

nanba says:

argh…ko ni acaii, baca je blog ko ni sadis plak aku tetiba..teringat masa aku sekolah dulu, mak aku bangun awal2 pukul 5 masak untuk bekal utk aku. Bila malam tido lewat, esk pagi bangun awal lagi pastu gi keje. Macam tu lah hari2 kecuali sabtu ahad sbb off day.

one says:

nanti maulud insya Allah .. boleh makan masakan umi..

haih besar2 pun nak menyusah kan umi lagi.. hahaha

awang says:

samekom… pergh cai…. sedap siot lauk 2… cai ko mkn sume x lauk2 tu??? rugi wooo x mkn… hahahha jgn sampai ko tapau bawak balik da la… hahaha cai sudi sudi kn la lawat blog aku.. aku wat blog baru.. bg komen sket k.. aku br lagi nk blaja amik gmbr..

cikgunurul says:

TINGAT kari ibu :)

ShUHadA says:

tau xpe,, ape2 mknn yg mak masak mmg sedap,,, klu kat skolah mest bwk ari2 bkal yg mak masak,,
(huhu,, t’ingat ngan ma kat umah)

zam says:

~ acai ko buat aku rindu sgt masakan mak aku kampung.
kdg2 tu acar telur ja yg lebih2 masa kenduri kawin. masak simple ja tapi sedap.huhuhu

fairuzismail says:

ko cube try soh mak kau buat apple asam boi.. sure la ko takde nk melepak kat amir sampai pagi buta.. hahaha

Cinta says:

Masakan mak sememangnya yang terbaik…

farhana says:

salam…
huuu..teringat lak ibu kat umah huuu..
air tangan mak ni xdapat nk lawan air tangan org lain kan..
makan la makanan yg dimasak oleh chef terkenal sekalipun..masakan mak sendiri yg no.1 =)

En. Acai dulu study kat mana?
Amik course acc ya?

Masy says:

mcm penah baca je??

@mmw@T@n says:

kerul – takziah..
caii – ko buat aku nak balik kampung arrr.. tu yg malas nak tgk blog ko ni.. sob.. sob.. sob..

Kak AZIEAZAH says:

Rasanya hari tu post ni dah komen…

tp tetap nak komen gak lagi..hehehe..

Makanan paling sedap adalah masakan EMAK..
(anak-anak tetap makan banyak wpun hanya lauk sambal ikan bilis dgn sardin)

kerulshukor says:

yup cai..masakan ibu la yg paling best..xda tandingan,..tp apakan daya, last aku makan masakan mak aku 2 tahun lepas..skang dia dh meninggal dunia…xpela..memori tu sntiasa ada dlm kpala aku..miss u mom~

qaseh says:

dak Acai tu memang…
heheh…betul tu..bagi org yg dapat kasih sayang macm tu hargailah sebaik mungkin..kamu punya memori indah begitu… ade org bukan x menghargai…cuma x pernah mengecapi kasih sayang begitu..adalah sukar utk menghargainya….:(

saudari says:

selalunya air tangan Ibu lah sesedap segala nya..

hargailah ibu sepanjang hayat,
bila ibu tak ada lagi… pasti kita teringat semua nya!!!

kadang-kala masakan kampung pun sedap juga saudara!!

Anan Amri says:

Eh! Terima kasih! Aku teringatkan sesuatu lepas baca blog saudara. Lepas ni aku amalkan. hehe

Anan Amri says:

Salam,
Pergh kambing! Terus lapar aku rasa. Rezeki tu dpt JJCM. hehe. Aku ni tak laku pun. Kena la cari duit sendiri.

Erm insyallah aku kenal ko =)

Yeah! Sayangi ibu kita!