Wedding Hafiz & Aisyah, Kepong

Bismillahirrahmanirrahim Hampir setiap minggu semasa shoot majlis nikah aku dengar khutbah dari Tok Kadi. Baru-baru ni aku ada rasa sedikit kelainan dalam khutbah yang disampaikan. Oleh kerana sekarang terlalu banyak penceraian berlaku, rupanya MAIS dah arahkan Tok Kadi di seluruh Selangor bagi sedikit tazkirah sebelum membaca khutbah nikah. Tujuannya supaya peringatan tersebut sampai kepada pengantin dan juga hadirin yang hadir … Read More

Wedding Farehah & Irfan, Dengkil

Bismillahirrahmanirrahim Pagi tadi aku check jadual untuk aktiviti untuk minggu2 selepas ni. Terdetik dalam hati “Dah bulan September rupanya. Cepatnya masa berlalu!“. Tiba-tiba teringat tazkirah dari Ustaz Pahrol beberapa hari lepas tentang mengingati kematian. “Ramai antara kita bagitau dan bercita-cita mahu masuk ke syurga. Tapi dalam masa sama ramai juga yang tak mahu mati. Cuba bagitahu saya bagaimana nak masuk … Read More

Tentang Usrah

Bismillahirrahmanirrahim Masa aku singgah di sebuah masjid di Shah Alam baru-baru ni aku ternampak satu halaqah pelajar universiti sedang buat aktiviti usrah bersama. Tiba-tiba aku teringat geng usrah masa belajar dulu. Rindu sangat suasana itu. Usrah ni biasanya dibuat secara berkumpulan 6-7 orang pelajar dan diketuai oleh pelajar senior yg dikenali sebagai naqib (lelaki) atau naqibah (perempuan). Secara asasnya, naqib … Read More

Majlis Pernikahan Farehah & Irfan, Dengkil

Bismillahirrahmanirrahim Ketika aku tulis entry ni Syawal tinggal lagi 6 hari je lagi. Cukup-cukup untuk orang yang belum berpuasa 6 untuk dapatkan pahala seakan berpuasa selama setahun. Tapi aku percaya cabarannya lebih besar sebab masa ni lah banyak jemputan untuk jamuan raya sama ada di ofis-ofis ataupun di rumah sahabat-sahabat lain. Setiap tahun pun menghadapi masalah yang sama tapi berapa … Read More

Dr Iskandar Mirza & Dr Norain, Dewan Perdana Felda

Bismillahirrahmanirrahim Fuh, lamanya aku bercuti raya:) Sampai tak update blog dah lama. Mudah-mudahan pahala amalan kita di bulan Ramadan diterima Allah dan ibadah serta kebaikan yang dilakukan dapat istiqamah sampai bila-bila, amin. Alhamdulillah masa Ramadan lepas aku dapat kurangkan berat badan sampai 7kg sebab selalu jogging sebelum berbuka puasa. Tapi macam biasa, baru seminggu raya rasa macam dah kembali ‘normal’, … Read More