Teaser : Dewan Perdana Felda

Bismillahirrahmanirrahim


Masa aku mula-mula cover wedding dulu aku ada beberapa senarai tempat yang menjadi impian aku untuk shoot gambar pengantin. Aku harap sebelum aku berhenti amik gambar aku dah cover semua tempat tersebut. Antaranya sawah padi, tepi pantai, paya bakau, pokok besar kat Taiping, landasan keretapi, kontena kat Port Klang, padang ragut UPM, Masjid Wilayah dan Dewan Perdana Felda.

Teaser wedding Farah & Adnan, Dewan Perdana Felda


Alhamdulillah, baru nak masuk 2 tahun semua impian aku dah tercapai :) Terima kasih kepada pasangan Farah & Adnan yang beri kepercayaan kepada aku untuk jadi OP majlis mereka di sini. Memandangkan target customer aku adalah golongan pertengahan, peluang camni adalah sesuatu yang jarang diperolehi. Memang excited lah bila dapat tugasan ni :)

Kenapa dewan ni jadi impian photographer?
Sebenarnya dewan ni memang benar-benar mencabar keupayaan dan kemahiran seorang photographer. Dewan ni gelap dengan lampu suram (tapi cantik) dan tiada syiling serta dinding untuk bounce flash. Kalau tak mahir guna direct flash gambar jadi flat atau harsh.

Lagi satu pernah tak korang amik gambar dalam dewan subjeknya cerah tetapi belakangnya gelap gelita tak nampak apa-apa? Jadi kat situlah perlunya kemahiran photographer kendalikan kamera dan flashnya. Untuk dapatkan subjek yang terang dan ambient yang baik. Gear yang mahal dan berkualiti memang membantu tapi ia sentiasa menjadi faktor kedua selepas kemahiran photographer tersebut.


Nota kaki : Tunggu full entry majlis ni next week :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Reen & Reem, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim



Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Reem & Reen yang diadakan di Dewan Raja Lumu, Shah Alam. Sebenarnya walaupun dah lama kerja Shah Alam aku tak taupun dewan ni kat mana. Rupanya dewan ni sebelah Muzium Shah Alam tu je,hehe. Jadi sapa-sapa yang cari dewan kat sekitar Shah Alam ni untuk adakan majlis kahwin boleh consider dewan ni juga :)

Kalau nak tahu Reen ni jual tart nenas & kuih makmur secara online tau. Korang boleh tengok kat [ blog beliau ]. Tapi disebabkan Reen nak kahwin jadi blog tu dah cerita sekali tentang semua persiapan kahwin dia :) Pertama kali jumpa Reen memang dia seorang yang ceria. Berbeza ngan Reem yang cool je. Memang saling melengkapi antara satu ngan lain diaorang ni.

Layan sikit sekitar majlis diaorang ni.



Sesi outdoor kitaorang buat kat sekitar Muzium Shah Alam je. Ramai member2 Reem & Reen turut serta dalam sesi tersebut. Jadi memang meriah betullah dengan gelagat diaorang yang gila-gila. Terima kasih atas kerjasama korang semua. Kalau ikutkan memang banyak lagi gambar diaorang tapi rasa melampau plak nak taruk semua,hehe. Layan outdoor diaorang ni.


Untuk akhirnya aku ucapkan tahniah kepada pasangan Reem & Reen di atas ikatan yang dibina ini. Selamat menjalani kemanisan hidup berumahtangga bersama-sama:) Semoga kekal bahagia hingga akhir hayat,amin. Aku juga nak ucapkan terima kasih kepada sahabat aku Halim Wahid, Atong dan Saipi yang sama-sama shoot pasangan ini :) Ok, jumpa lagi next entry!!



Nota kaki : Seperti yang dijangka, musim kristmas ni menyebabkan album delay sebab mereka bercuti agak panjang. Rasanya semua photographer kena kesan cuti tersebut. Betapa besar kebergantungan kita kepada kaum lain dalam urusan perniagaan ini, huhu. Kalaulah ada pilihan lain memang aku dah lama pergi, sayangnya mereka belum sampai tahap tu lagi.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www.faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography

Mendoakan photographer?

Bismillahirrahmanirrahim



Aku rasa satu perkara yang perlu dipertimbangkan bakal pengantin ketika berdoa selepas solat ialah kesihatan photographer mereka :) Kenapa benda tu penting? Sebab kalaulah ditakdirkan photographer korang demam atau sakit semasa bertugas mesti ia mengganggu kreativiti dan kerja beliau sepanjang bekerja tersebut. Jadi yang menerima kesan adalah gambar-gambar mereka juga. Betul bukan? :)

Teaser wedding Reem & Reen


Sebab photographer ni hanyalah manusia biasa. Mereka bukan Superman atau Firaun. Demam, sakit, pening tu lumrah. Sekurang-kurangnya dengan doa dari client-client, mereka dapat kekal sihat sepanjang masa. Dengan izin Allah tentunya. Sebab tu aku selalu doa supaya diberikan kesihatan baik sepanjang masa supaya dapat bekerja kepada mereka yang dah hire aku.

Aku juga takkan buat benda-benda mengarut yang boleh membahayakan diri aku seperti bungee jumping, terjun 10,000 kaki dari kapal terbang dan perkara mengarut lain yang boleh bahayakan jantung aku. Aku bercakap dari konteks kerja aku sebagai photographer. Tapi sudah tentu korang juga kena doakan semua yang terlibat dalam majlis korang juga. Kesimpulannya, jangan tinggal solat dan jangan lupa doa selepas solat :)


Nota kaki : Reen juga adalah antara pengantin aku yang ada blog B2B :) Nantikan full entry ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com/

Wedding Nona & Yassar, Klang

Bismillahirrahmanirrahim



Aku rasa penat sekarang. Banyak kerja kena buat dalam masa sama. Tapi rasa bertuah sebab syarikat hantar aku training sepanjang minggu untuk tingkatkan pengetahuan dalam bidang IT ni. Bila sesekali datang training ni fikiran kita berkembang, pengetahuan kita bertambah dan kita boleh lihat masalah dari sudut berbeza berbanding sebelum ni.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Nona & Yassar yang di adakan di Klang :) Nona ni pun kreatif gak orangnya tau. Banyak persiapan dalam bilik pengantin, hiasan kat khemah dan sebagainya dilakukan sendiri olehnya. Paling aku suka latern yang tergantung-gantung kat khemah tu. Memang nampak sangat nice lah,hehe.

Majlis Nona ni berlangsung sekali ngan majlis abang beliau. Tapi aku hanya cover Nona & Yassar je sebab abang dia ada team photographer nya sendiri. Layan sikit sekitar majlis diaorang ni.

Aku seronok bekerjasama dengan diaorang ni. Biasa memang pengantin malu-malu nak pose depan photographer. Tapi insyaallah lama-lama ok dah. Itulah perlunya berjumpa dengan photographer sebelum majlis supaya ada keserasian semasa bekerjasama nanti. Tahniah aku ucapkan kepada kedua pasangan ni. Semoga hidup bahagia hingga akhir hayat,amin. Terima kasih juga kepada 2 orang sahabat aku Atong dan Halim yang sama-sama bantu aku shoot majlis Nona ni.



Nota kaki : Ini juga auto-post entry. Minggu depan baru live update,hehe. Terima kasih atas pertanyaan tentang majlis ye. Insyaallah aku jawab satu persatu. Aku perlu utamakan komitmen kerja yang lebih utama.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www.faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography

Majlis pernikahan Nona & Yassar

Bismillahirrahmanirrahim


Kali ni aku nak update majlis pernikahan Nona & Yassar. Nona ni ada blog sendiri yang cerita khusus tentang persiapan majlis perkahwinan beliau [ Bukan Cinta Monyet ]. Sekarang blog B2B camni dah jadi satu trend kepada bakal pengantin :) Mereka wujudkan satu komuniti yang bersama-sama memberi idea dan pandangan serta mendapat inspirasi dari bakal pengantin lain. Bagus bukan?

Atas sebab tu juga pasangan Nona & Yassar ni dah book aku awal-awal lagi. Dengan berbuat demikian diaorang dapat harga aku yang lama yang takkan dapat lagi sekarang :) Banyak benda DIY yang Nona buat dalam majlis perkahwinan dia. Pelamin, deco dan barang-barang hantaran untuk nikah ni pun dia buat sendiri tau :)

Layan sikit sekitar majlis pernikahan diaorang ni.

Yassar ni memang ceria orangnya tau. Suka buat lawak dan asyik tersenyum je. Tapi masa nikah muka dia asyik berkerut je, hehe. Tapi alhamdulillah majlis semua berjalan lancar dan Yassar dapat lafaz nikah sekali je. Semoga ikatan yang terbina ni berkekalan bahagia selamanya, amin. Tunggu aku update full entry majlis perkahwinan diaorang pula ye :)



Nota kaki : Ini auto-post entry sebab aku ada kursus hingga hari khamis ni.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Adila & Firdaus, Kelana Jaya

Bismillahirrahmanirrahim



Ya Allah bizi banget aku minggu ni. Banyak kerja-kerja yang aku kena buat sekarang. Minggu hadapan pun aku kena pergi training lagi kat luar selama beberapa hari. Malam pula kerja-kerja menyiapkan album secara intensif tanpa rehat. Memandangkan sekarang musim cuti sekolah jadi memang setiap hujung minggu tak berhenti shoot majlis kahwin. Doakan aku sihat sahabat2 semua :)

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Adila & Firdaus yang diadakan di Kelana Jaya. Diaorang ni sebenarnya satu tempat kerja kat Penang sana. Kadangkala memang kita takkan pernah tahu perancangan Allah. Berkawan dengan orang jauh-jauh tapi dapat jodoh dengan orang depan mata je, hehe. Benda seperti inilah yang kita perlu percaya dan yakin.

Layan sikit sekitar majlis diaorang ni.


Majlis persandingan diadakan di Kompleks Sukan Kelana Jaya. Majlisnya cukup simple tetapi meriah dengan kehadiran tetamu. Sesi outdoor pula dijalankan di sekitar kawasan berhampiran je. Sebenarnya dengan kreativiti photographer boleh jadikan tempat yang biasa kelihatan berbeza. Dalam gambar nampak lain, tapi kalau tengok tempatnya “Laaa camni je ke tempatnya”, hehe.


Untuk akhirnya aku ucapkan tahniah kepada kedua-dua mempelai ni. Terima kasih juga kepada seluruh ahli keluarga Dila yang memberikan kerjasama yang baik sepanjang 2 hari shoot majlis diaorang ni. Mari kita sama2 doakan semoga ikatan perkahwinan yang mereka berdua bina ini berkekalan bahagia hingga ke syurga,amin. Terima kasih juga kepada sahabat aku Halim dan Saipi yang membantu aku sepanjang majlis berlangsung.



Nota kaki : Aku akan update blog secara kerap dalam bulan ni. Banyak wedding aku nak update. Jadi korang tunggu ye :)

Nota kaki 2: Aku ada taruk badge facebook page yang aku baru create minggu lepas “Acaii Jawe Photography” kat side blog ni. Korang boleh ‘Like’ untuk follow kerja-kerja aku selepas ni. Makasih.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com