Kisah Abu Ubaidah Al Jarrah

Bismillahirrahmanirrahim Abu Ubaidah Al-Jarrah merupakan sahabat nabi dan¬†perawi hadis yang terkemuka. Beliau mempunyai keperibadian mulia, jujur, tawadu’ dan pemalu. Bagaimanapun, di sebalik sikap pemalu itu, tersemat semangat juang kental dan tinggi di jiwanya.¬†Rasulullah pernah berkata “Setiap umat ada penjaga amanahnya dan penjaga amanah bagi umatku adalah Abu Ubaidah Al Jarrah“. Beliau pernah mengeluarkan besi yang tertusuk di pipi Rasulullah dalam … Read More

Syazreen & Wan, Serdang

Bismillahirrahmanirrahim Semalam seorang ulama’ besar Syeikh Said Ramadan Al-Buti meninggal dunia dalam serangan berani mati ketika memberikan kuliahnya di sebuah masjid di tengah kota Syiria ketika berusia 84 tahun. Beliau sangat terkenal dengan penulisan buku yang jadi rujukan agama di seluruh dunia seperti kitab Fiqh Sirah, Kitab Kubra al-Yaqiniyat dll. Malah kitab Fiqh Sirah tersebut pernah menjadi sillabus dalam universiti-universiti … Read More

Cerita pre-pilihanraya umum ke-13

Bismillahirrahmanirrahim Alhamdulillah, dapat aku coretkan sedikit kat blog ni. Kerja di kantor agak sibuk sekarang. Kita semua maklum, pilihanraya umum semakin hampir. Sana sini bercerita tentang politik dan pilihanraya. Teringat dulu entry politik dalam blog lama pernah cecah 700 komen untuk satu entry. Biasalah, ketika itu darah masih muda. Semangat masih tinggi. Asyik nak berdebat sahaja tegakkan apa yang diyakini. … Read More

Ain & Afi, Parit Jawa, Muar

Bismillahirrahmanirrahim Semalam aku tengok rancangan di TV tentang masalah anak-anak yang lemah dalam pelajaran dan bagaimana mengatasinya. Ada ibu bapa yang sedih anak mereka lemah sebegitu. Subhanallah. Sebenarnya Allah maha adil dan perancangan Allah kadangkala tak sama dengan apa yang manusia rancang. Jujurnya pada pendapat aku, pelajar yang lemah dalam pelajaran dan ‘bermasalah’ pada usia remaja kebanyakkannya merekalah yang menjaga … Read More

Sombong dan syukur

Bismillahirrahmanirrahim Hari ni ustaz tak berapa sihat. Sama seperti jumaat lepas. Dalam tazkirah pagi tadi ustaz ada cerita tentang golongan yang hatinya penuh dengan sifat sombong dan angkuh. Mereka sentiasa fikirkan apa lagi yang mereka akan dapat dan hak mereka. Mereka juga susah maafkan kesalahan orang kepada mereka. Mereka dambakan pujian, pengiktirafan dan penghormatan dari orang lain. Dan mereka akan … Read More

Wedding Aina & Baihaqi, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim Pagi tadi aku berhenti di satu traffic light menuju ke ofis. Mata aku tertumpu pada sepasang suami isteri yang membonceng motorsikal. Dari baju yang dipakainya, boleh tahu suaminya seorang security guard & isterinya seorang cleaner. Di bakul hadapan motornya ada 2 set bekal berisi nasi & lauk. Nampak sbb bekas plastiknya lutsinar. Dari gelak tawa & gurauan mereka boleh … Read More