Wedding Izan & Gadaffi, Telok Panglima Garang

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Alhamdulillah harini dah masuk bulan terakhir dalam kalender Islam iaitu 1 Zulhijjah 1435H. Seronok tengok ramai umat Islam yang menunaikan haji di Baitullah. Mudah-mudahan mereka semua mendapat haji yang mabrur, amiin. Kepada yang tidak menunaikan haji, kita sangat-sangat digalakkan untuk berkorban kerana pahalanya juga sangat besar.

Jangan lupa 10 hari pertama dalam bulan Zulhijjah ini kita digalakkan perbanyakkan ibadah, zikir, selawat dan jangan tinggal puasa sunat terutamanya puasa Hari Arafah. Niatkan ibadah itu kerana Allah sahaja. Mudah2an Allah membalas sewajarnya pada hari akhirat kelak.

Kali ni aku nak update pasangan cikgu Izan dan Gadaffi yang berlangsung di Kebun Baru, Telok Panglima Garang. Mereka berkenalan semasa kedua-duanya mengajar di sekolah yang sama. Walaupun tidak mengajar sama lagi sekarang, tapi hubungan tu terus mekar dan sampailah ke jinjang pelamin ni :)

Layan sikit majlis mereka ni :
 

 
 
Aku doakan semoga kedua-dua pasangan ini dilimpahkan rahmat dan hubungan mereka berkekalan bahagia sampailah ke syurga kelak, amiin. Selamat menjalani kehidupan berumahtangga. Insyaallah nanti aku update lagi blog ni. Wallahua’lam

Wassalam.
 
 
Wassalam.

Wedding Naim & Farhana, Temerloh

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Ya Allah, lamanya aku tak update. Sebenarnya aku memang sengaja berhenti shoot wedding dalam 3 bulan camtu bagi memberi ruang rehat kepada diri aku sendiri. Rasanya ni kali pertama sejak aku shoot wedding dalam 7-8 tahun lepas. Dapat beribadah dengan lebih tenang sepanjang Ramadan lepas. Alhamdulillah.

Aku ada banyak lagi pasangan yang belum aku update dalam bog ni. Insyaallah aku akan update satu persatu. Bermula dengan majlis perkahwinan Farhana & Naim kat Taman Temerloh Jaya, Temerloh.
 

 
 
Semoga kedua pasangan ini berbahagia dan menjalani kehidupan berumahtangga dengan aman tenteram dan saling menyayangi sampailah akhir hayat mereka dan seterusnya sampai ke syurga, amiin.
 
 
Wassalam.

Zafran & Nissa, Kuala Lumpur

Bismillahirrahmanirrahim

 

 
Semasa pulang dari ofis semalam aku lalu di satu persimpangan jalan yang sesak. Ketika itu hujan lebat. Tetapi polis yang mengawal lalu lintas masih tetap berada di tengah jalan menjalankan tugas dalam kebasahan. Aku perhatikan raut wajahnya. Kadangkala, ada pekerjaan yang beri lebih banyak pahala walaupun jika dikira dari sudut gajinya tidaklah sebesar mana.

Dalam satu tazkirah yang aku dengar, insan ini masuk ke syurga melalui banyak jalan. Malah ada pelacur masuk syurga hanya memberi minum seekor anjing dalam hadis sahih Bukhari. Rahmat Allah kadangkala kelihatan hambar sebab lidah sesetengah orang yang bicara tentang agama seakan mewakili Allah dan Nabi dalam menghukum manusia. Hakikat yang tersimpan dalam hati manusia hanya Allah yang tahu dan beri balasan kebaikan selayaknya.

Aku update sikit tentang sesi outdoor majlis perkahwinan Zafran dan Nissa yang diadakan di Taman Koperasi Polis 2, Gombak. Sesi outdoor ni dibuat di sekitar dewan tersebut sahaja.
 

 
Alhamdulillah, majlis berjalan lancar dan meriah. Memandangkan rumah kedua mereka ini berhampiran, maka mereka telah gabung majlis menjadi satu sahaja. Sesuatu yang sangat dipuji dan patut ditiru oleh ramai orang. Ia dapat menjimatkan beban kewangan dan memudahkan urusan majlis.

Ketika keadaan kewangan negara yang tidak berapa sihat, semua langkah penjimatan adalah satu perkara yang bijak untuk dilakukan. Mari kita doakan kedua pasangan pengantin ini dikurniakan kerahmatan oleh Allah sampailah akhir hayat mereka,amin.
 

Wassalam.

Wedding Atika & Khaidir, Banting

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, dapat juga aku update blog ni. Ketika aku menulis ni banjir di pantai timur terutamanya di Pahang dan Terengganu beransur pulih. Kasihan juga kepada keluarga yang dah merancang majlis perkahwinan ketika musim cuti sekolah ini. Mudah-mudahan Allah gantikan ujian tersebut dengan rezeki yang luas kepada mereka semua.

Kali ini aku nak update majlis perkahwinan Atika & khaidir yang diadakan di Kampung Sungai Kelambu Banting. Rasanya dah hampir 10 kali aku shoot majlis perkahwinan tentera yang lalu bawah pedang atau sword barrel sepanjang aku amik gambar wedding ni. Satu yang aku perasan ikatan persahabatan di kalangan anggota tentera berunifom ni, tak kisahlah udara, darat atau laut amat rapat sekali. Sesuatu yang jarang ada pada kebanyakkan kita.
 

 

Sesi outdoor tersebut kitorang buat kat Pantai Kelanang. Dah lama tak pergi ke sini. Pantaipun dah banyak berubah sebab hakisan air laut. Macam biasa dari dulu kalau lewat ke sini pada hujung minggu musim cuti sekolah memang ramai sangat pasangan pengantin lain buat outdoor kat sini juga. Kena bergilir-gilir:)

Alhamdulillah majlis semua berjalan lancar. Tahniah kepada kedua pasangan yang diraikan. Semoga ikatan pernikahan ini berkekalan bahagia sampai ke akhir hayat,amin. Terima kasih kepada sahabat-sahabat Atika yang sudi teman pengantin ke sesi outdoor tersebut juga. Jumpa lagi next entryWallahua’lam.

Wassalam.

Wedding Dr Amalina & Dr Hafifi, Paroi, Negeri Sembilan

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah dapat aku update wedding Dr Amalina & Dr Hafifi yang di adakan di Kampung Paroi, Negeri Sembilan. Setting majlis ni memang cantik walau diadakan di kawasan kampung je. Dr Amalina dan Dr Hafifi sekarang bertugas di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Aku rasa mereka ni pasangan doktor ke-16 aku shoot sepanjang ambil gambar wedding ni. Banyak rujukan bila diperlukan alhamdulillah.

Bila cakap pasal Hospital Sultanah Aminah ni tiba-tiba aku teringat makan Stimboat kat Pantai Lido dan Dataran JB sebelah HSA masa belajar dulu:) Rindu kat kawan-kawan belajar. Dari KL nak ke Paroi sekarang senang je sebab dah ada Highway SILK Kajang-Seremban yang memudahkan ramai orang access selain melalui PLUS Highway. Terima kasih kepada sahabat baik aku Khairul Hafiz yang assist aku pada hari tersebut.
 

 

Alhamdulillah majlis persandingan berlangsung dengan lancar dan meriah. Sesi oudoor tersebut kitorang buat kat kawasan sawah padi di depan Istana Seri Menanti dah nak dekat Kuala Pilah sana. Mari sama-sama kita doakan semoga kedua pasangan ini dirahmati Allah sepanjang hayat mereka berdua,amin. Jumpa lagi next entry. Wallahua’lam.

Nota kaki : Jangan lupa puasa hari Tasu’a dan Asyura sahabat2 semua. Ia puasa yang dilakukan sebelum syariat puasa Ramadan.

Wassalam.

Farhana dan Mustakhim, Taman Maluri

Bismillahirrahmanirrahim

Kelmarin aku melawat seorang sahabat ofis yang diuji Allah dengan sakit kanser darah di PPUM. Rasa sedih dalam hati sebab semasa sihat sahabat tersebut sangat ceria dan tubuh badannya agak berisi. Tetapi dengan ujian kanser tersebut tubuh badannya kelihatan sangat kurus dan cengkung. Beliau masih muda dan mempunyai anak-anak yang masih bersekolah rendah.

Dalam satu ayat Quran, Allah ada menyebut akan menguji setiap hambanya yang beriman untuk lihat sejauh mana kekuatan iman seseorang hamba terhadap Allah. Kadangkala kita tidak tahu apa ujian yang akan bakal Allah beri sepanjang hidup kita untuk uji keimanan kita. Namun kita kena selalu berdoa dan berharap agar ujian tersebut tidak terlalu berat hingga kita dan ahli keluaga rasa berat menanggungnya. Ujian sakit ni bukan terhad kepada individu tersebut sahaja, tetapi ia juga satu bentuk ujian kepada isteri, anak-anak dan keluarga yang lainnya. Mudah-mudahan En Rais dan keluarga sabar menghadapi ujian tersebut.

Alhamdulillah dapat aku sambung entry kedua pasangan Farhana & Mustakhim ni. Minggu-minggu selepas raya ni agak sibuk sedikit sebab ada terlibat dengan banyak aktiviti di ofis dan shoot wedding pada hujung minggu.

 

Tahniah kepada kedua-dua pasangan pengantin yang diraikan. Semoga ikatan sudi yang terjalin ini berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat seterusnya sambung di syurga kelak,amin.

Untuk makluman semua, semua tempahan wedding sehingga Februari 2014 telahpun penuh. Alhamdulillah, walaupun aku jarang update kebelakangan ini tetapi ramai yang masih bertanya tentang pakej dan tempahan majlis perkahwinan. Aku sangat hargai semua pertanyaan tersebut. Mudah-mudahan Allah luaskan rezeki kalian semua. Jazakallahukhair.

Wassalam.

Hasif & Fara, Telok Panglima Garang

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah dapat gak aku update sesuatu kat blog ni. Aku bercuti agak lama kerana majlis perkahwinan adik aku. Letihnya mengendalikan majlis tersebut masih belum hilang sampai sekarang. Bila buat secara rewang ni, tenaga yang diperlukan lebih banyak terutama persiapan sebelum majlis berlangsung dan setelah selesai majlis.

Namun walau banyak cabarannya tanpa sedar ia juga mengeratkan silaturrahim sesama keluarga. Jarang dapat bekerjasama bersama-sama adik beradik beli barang kahwin, selesaikan masalah yang timbul dan mengemas rumah bersama-sama satu keluarga melainkan ada aktiviti penting dalam keluarga. Hubungan antara saudara mara serta penduduk kampung juga semakin erat. Peluang untuk bersedekah lebih banyak. Semua tu dikira satu ibadah yang mengurangkan rasa penat tersebut:)

Memandangkan Ramadan semakin hampir dan takde shoot wedding, jadi aku simpan sikit2 beberapa entry supaya dapat terus update blog ni. Ni majlis bertandang pasangan Hasif & Faradilla yang diadakan di Kebun Baru, Telok Panglima Garang. Kawasan yang aku selalu lalu semasa balik kerja masa bujang2 dulu,hehe. Sesi outdoor kitorang buat kat Pulau Carey berhampiran rumah Hasif tersebut.

Sebenarnya banyak aku nak cerita lagi. Tapi tunggulah dalam entry akan datang. Untuk akhirnya terima kasih banyak-banyak kepada kedua pasangan ini yang memberikan kepercayaan untuk aku shoot hari berbahagia mereka. Semoga ikatan suci suami isteri ini berbekalan bahagia sampailah ke syurga Allah nanti. Mohon maaf juga atas kesilapan dan keterlanjuran sepanjang bekerjasama:) Wallahua’lam.

Wassalam.

Wedding Faradilla & Hasif, Kajang

Bismillahirrahmanirrahim

Tanpa sedar Ramadan dah hampir tiba. Masa aku tulis ni dah 21 Rejab 2014H. Rindu nak bersahur, bertadarus, tarawikh, berbuka puasa dan suasana kebaikan pada bulan Ramadan. Atas kekangan kerja di ofis, bos tak izinkan aku kerjakan umrah tahun ni. Walaupun sedikit kecewa tetapi aku percaya ada hikmah disebalik perkara itu. Sebenarnya antara impian aku nak habiskan sebulan Ramadan di Makkah bersama wifey. Mudah-mudahan tercapai satu hari nanti.

Kali ni aku nak update majlis persandingan Fara & Hasif pula. Walaupun shoot berseorangan tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Majlis meriah, DJ best macam suara Andy Hakim, pengantin ceria, kawan-kawan sporting semuanya memudahkan kerja. Aku dah cuba beberapa tone yang ‘in’ sekarang. Tapi akhirnya aku lebih suka neutral colour dalam editing aku:) Lebih sesuai sepanjang masa.

Sesi outdoor kitorang buat kat Putrajaya. Sebab petang tu hujan lebat. Kitorang kena cari tempat boleh berteduh dan amik gambar. Jadi aku pilih kat tempat yang dah beberapa tahun aku tak shoot:) Selepas hujan reda kitorang sambung sikit kat Taman Botani. Untuk akhirnya, mari sama-sama kita doakan semoga pasangan ini dipermudah urusan hidup bersama di dunia sampailah ke akhirat nanti. Bahagia dan menyayangi antara satu sama lain sampai akhir hayat mereka,amin.

Aku akan super bizi dalam 2 minggu akan datang. Urusan kerja di ofis dan urusan keluarga. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar. Doakan kesihatan aku sahabat2:) Semoga berjumpa lagi insyaallah.

Wassalam