Outdoor Putrajaya Dadik & Muiz

Bismillahirrahmanirrahim..

Kali ni aku nak tunjuk Outdoor pasangan Dadik & Muiz seperti yang aku janji dalam entry lepas. Sebenarnya aku sangat percaya peralatan seperti kamera dan lens yang bagus membantu seorang photographer untuk mendapatkan gambar yang lebih baik. Tetapi ia juga bukan satu alasan kepada orang yang kekurangan peralatan untuk mendapatkan gambar yang cantik juga..

Seorang photographer yang baik akan dapat hasilkan gambar yang menarik walau guna kamera hp sekalipun. Dia takkan jadikan alasan kekurangan peralatan sebagai penghalang untuk berkarya. Sebab tu dalam bidang apa sekalipun ilmulah yang membezakan antara manusia ni. Sentiasa menambah ilmu lebih baik dari sentiasa beri alasan sepanjang masa.

Masa ikut peveyhack aritu, aku terpaksa guna satu2nya prime lens yang aku ada (macam mahal je bunyinya,hehe). Aku banyak guna 50mm f1.8 yang harganya kurang dari RM400 untuk amik gambar diaorg. Sapa tak pernah nampak, panjang lens ni tak sampai 5cm. Bukan aku sengaja tapi memang aku takde lagi lens tele macam OP dan 2 orang tagging tu,hehe. Diaorg zoom main pusing lens je tapi aku zoom kena bergerak ke depan belakang guna kaki. Sebab tu aku makin kurus sekarang,hahahaha*takde kaitan. Korang layan jela gambar2 ni skit :

Aku memang cadang nak beli tele lens dalam masa terdekat. Tapi nak dapat tu abis gaklah gaji sebulan,huhu. Beli 2nd hand two touch 80-200 f2.8 je dah RM3K. Nak beli Nikkor 70-200 f2.8 VR lagilah tak mampu buat masa ni, hampir RM6K. Sebab tu korang tengok photographer ni kalau bujang memang lambat kahwinnya,hahaha. Kalau dah kahwin, memang jarang nampak diaorg mewah2 sebab kos untuk buat photography ni bukanlah murah..:) jadi hargailah mereka sementara mereka masih hidup,kekeke..

p/s : Aku sangat bizi ngan kerja2 ofis sekarang.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Perkahwinan Dadik & Muiz

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni aku rasa sungguh tak best sekali. Chelsea kalah ngan Liverpool malam tadi,huhu. Aku dah cakap kat Scolari suruh import aku tapi dia cakap harga aku mahal sangat,hahaha*aku dah bengong. Semalam aku ikut Tag Along ngan Peveyhack kat bekalang rumah aku je,hehe. Bila ikut orang hebat2 ni memang banyak boleh belajar sebenarnya. Selain tu ia akan lebih memotivasikan aku untuk menjadi lebih baik dan belajar dan terus belajar sampai jadi angkasawan,hahaha. Sebelum aku lebih mengarut korang layanlah gambar skit ni.


Sebenarnya Dadik ni kawan adik perempuan aku. Dulu selalu tengok dia main tak pakai baju ngan adik aku masa kecik2. Sekejap je masa berlaku. Tengok2 diaorg yang kahwin dulu dari aku,hahaha. Takpelah, aku doakan semoga korang kekal bahagia hingga akhir hayat,amin. Nanti aku upload plak gambar outdoor diaorg kat Putrajaya. Tengok bagaimana aku fully utilize aku punye 50mm 1.8,hehe.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Perkahwinan Herni & Zaidi

Bismillahirrahmanirrahim,

Akhir bulan 12 tahun lepas aku berkesempatan melawat seorang kawan aku yang melangsungkan perkahwinan. Herni namanya. Dia kerja satu bangunan ngan aku kat JAIS :) Sebenarnya dia ada nak amik aku jadi OP tapi disebabkan aku ada kerja aritu maka aku tak dapatlah nak terima. Masa aku datang kebetulan dia dah nak siap make-up. Oleh kerana aku bawak kamera jadi aku shootlah skit2,hehe. Tak lama pastu pengantin lelaki sampai. Akupun amik gambar dah macam OP plak,hehe.

Walaupun aku kerja satu bangunan ngan dia tapi memang jarang jumpa. Aku kenal lah muka2 budak tempat kerja dia masa diaorg datang. Tapi aku tak reti nama2 diaorg,hehe. Apapun aku doakan semoga dia berbahagia dan kekal hingga akhir hayat,amin. Aku dengar diapun berulang dari Sepang ke Shah Alam setiap hari pergi kerja. Samalah macam aku,hehe.


Sepanjang majlis tu aku guna satu lens je, Sigma 10-20mm. Sebab aku tak bawak lens lain pun,keke. Aku sekarang macam lagi suka pakai UWA lens ni. Tapi aku kena memahirkan diri aku lagi supaya gambar yang dihasilkan takde distort yang kena kat muka orang :) aku memang suka distortion, tapi kenalah bertempat..:)

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Perkahwinan Ridzuan & Azmah

Bismillahirrahmanirrahim

Aku bernasib baik kerana dalam keadaan aku masih belajar, aku telah diberi kepercayaan untuk abadikan kenangan seseorang dihari bahagia mereka. Job kali ni adalah pasangan Ridzuan & Azmah yang melansungkan perkahwinan mereka di Vista Angkasa, Petaling Jaya. Sebenarnya job ni diberikan oleh sahabat forum aku Zizei Photo Design, terima kasih tak terhingga kepada beliau yang percayakan orang baru cam aku ni,huhu. Aku sangat hargainya.

Sebenarnya ni kali pertama aku amik gambar wedding sengsorang. Rasa cuak dan risaupun ada,huhu. Yela takut ada benda yang tak tercover ke or benda tak dijangka berlaku. Manalah tau aku pengsan ke,haha. Tapi tu semua tak melemahkan semangat aku nak amik gambar diaorog. Alhamdulillah majlis berjalan lancar walaupun hujan turut dengan lebat selepas berarak (nasib baik). Salah satu cabaran aku ialah mengambil gambar dibawah tempat parking yang gelap dan banyak alang2 di atasnya. Aku pasti belajar sesuatu dari situasi tersebut.


Sebenarnya jadi photographer kahwin ni tak semudah yang disangka. Mereka kena pastikan tak terlepas detik2 berharga/moment yang takkan berulang lagi. Selain kena kreatif dan bertindak cepat mereka juga perlukan tenaga banyak berkejar ke sana sini. Sebab tu aku kena pastikan aku sentiasa fit dan cergas sebelum amik gambar orang pada masa akan datang :) chaiyok2 !!!

Wassalam

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pernikahan Amie & Didi

Bismillahirrahmanirrahim,

Tak lama selepas aku amik gambar pertunangan Dhia aku dapat pula job untuk amik gambar pernikahan Amie. Sebenarnya seorang sahabat blogger aku, nadia yang perkenalkan aku kat dia. Majlis diadakan di Perkampungan Pengantin, Ampang. Satu perkara yang best amik gambar si Amie ni ialah dia ngan kengkawan dia semuanya jenis suka mengambil gambar,hehe. Aku tak payah susah2 fikirkan pose apa sebab diaorg sendiri yang buat pose dan suh aku amik,hehe. Apapun aku enjoy amik gambar diaorg ni. Semoga jodoh mereka kekal ke akhir hayat,amin.


Masa balik dari job ni aku lalu Highway baru KL-Putrajaya tu. Sekali tu minyak motor aku boleh abis,bengong betul aku. Aku salah budget panjang highway tu,hehe. Memang salah aku sendiri. Pastu kena tolak motor dekat 5km,huhu. Rasa macam nak tercabut je lutut aku. Tapi aku selalu fikir apa yang berlaku tu ada hikmahnya. Yang aku dapat fikir masa tu mybe dengan cara tu aku dapat kuruskan badan skit sebab aku dah malas bersenam sekarang,hahaha..

Wassalam

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Tag along bersama sifu

Bismillahirrahmanirrahim,

Salah satu cara paling berkesan bagi photographer yang baru berjinak2 dengan wedding photographer ialah dengan cara “Tag Along” dengan photographer yang lebih berpengalaman. Bila ada kesempatan aku memang tak lepaskan peluang seperti itu. Dengan cara tu kita dapat belajar flow diaorang cover majlis, cara PR diarog, dan setting2 kamera yang biasa diaorg pakai.

Selepas sebulan aku beli beli kamera, baru aku dapat beli flash SB600. Pastu aku terus ikut Janiee shoot pasangan pengantin kat Simpang Balak, Kajang. Satu perkara yang menarik perhatian aku ialah budaya angkat pengantin kat majlis tersebut. Kat tempat aku memang tak pernah jumpa camtu. Jadi aku agak jakun skitlah,hahaha. Pastu kitorang shoot outdoor pasangan tu kat putrajaya. Aku tak dapat amik gambar byk sebab aku takde lens yang sesuai cam diaorg,huhu..aku cuma ada 50mm je masa tu..:P


Sehari sebelum tu aku follow sifu aku Peveyhack kat Sungai Manggis, Banting. Dia seorang yang berbakat dalam photography dan aku memang minat style dia amik gambar :) mybe aku kahwin nnti nak amik dia,hehe. Lagipun setiap minggu aku jumpa dia kat TT Bangi. Aku harap satu hari nanti dapat hasilkan gambar2 berkualiti cam dia..


Satu perkara yang kena jaga bila tag along ni ialah menghormati Official Photographer (OP) yang cover majlis tu. Sebab mereka menjalankan tugas dan dibayar untuk itu. Sebab tu aku selalu hati2 bila nak amik gambar supaya aku tak menghalang laluan OP dan aku utamakan dia dulu amik gambar2 majlis. Dengan tag along ni aku dapat jimatkan dan skip beberapa tahun belajar shoot gambar pengantin sebab aku bleh terus apply cara diarog dalam majlis yang aku cover. Kalau aku dah terer sok aku akan cuba bawak tag along utk newbie2 plak,hehe..

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Perkahwinan Halil & Nana

Bismillahirrahmanirrahim.

Ini adalah perkahwinan sahabat baik aku Halil & Nana yang melangsungkan perkahwinan tahun lepas kat Raub Pahang. Masa aku amik gambar2 ni aku hanya ada satu lens 50mm 1.8 dan masih belum ada flash. OP dia adalah Sapex dari Candid Syndrome. Satu pengalaman menarik sebab aku boleh tengok secara langsung camne orang-orang profesional bekerja. Aku harap satu hari nanti aku boleh amik gambar2 hebat macam Sapex ..:)


Sekarang ni Nana dah pregnant, alhamdulillah. Aku turut gembira dengar khabar tu. Aku je tak kahwin2 lagi,huhu. Semoga semuanya selamat dan Halil dan Nana dapat jadi seorang ayah yang baik,amin. Untuk Halil – weeiii kalau nak dapat anak kedua tunggulah aku dulu,hahaha..:)

Wassalam.

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com