Wedding Najwa & Azrul, Banting

Bismillahirrahmanirrahim



Dalam beberapa minggu kebelakangan ni, terdapat sahabat dan saudara mara aku yang telah kembali kerahmatullah. Baru 2 hari lepas aku melawat saudara wife yang meninggal dunia di Sungai Petani, Kedah. Perjalanan sepanjang malam tanpa tidur memang agak meletihkan. Tapi itulah putaran hidup. Kematian itu memang pasti. Tapi yang peliknya ramai orang yang nak merasai syurga tapi takut nak mati. Alasannya masih tidak bersedia menghadapi kematian tersebut. Ironi bukan.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Najwa & Azrul yang diadakan di Banting. Ni kali kedua aku shoot majlis di ‘kampung halaman’ aku sendiri. Bapa Najwa ni merupakan ustaz aku masa sekolah agama dulu. Jadi memang aku panggil dia ustaz je walaupun orang lain panggil ‘wak’. Azrul ni muka memang garang tapi aku rasa comel je bila dia gelak sebab memang tak nampak mata langsung, hehe..:)

Layan sikit gambar majlis diaorang ni yang diadakan kat Kampung Kancong Darat, Banting.


Macam biasa kalau dah kat Banting memang Pantai Kelanang antara tempat kegemaran photographer nak buat outdoor. Ni kali kedua gak aku shoot pengantin kat sini, hehe. Aku tengok pantai ni dah banyak berubah. Pasir pantai dah diganti dengan cerucuk bakau. Bukan sebab pasir tu dicuri secara haram tapi sebab hakisan :)

Sebab nak cari kelainan punya pasal aku suruh pengantin pergi jauh sikit ke tengah laut. Nasib Najwa & Azrul sporting gila. Biarpun selut dah paras buku lali tapi kitorang gagah gak pergi pokok tunggul yang korang nampak kat bawah nanti, hehe. Dapat gak gambar yang aku nak. Tapi dalam hal ni aku kesian kat mak andam je sebanarnya, hehehe.


Aku ucapkan terima kasih kepada seluruh keluarga Najwa atas layanan yang baik sepanjang majlis berlangsung. Terima kasih juga kepada sahabat ‘sak kampung’ yang follow aku Halil Hayon, Qayyum Soberon, Shahfazie Miskon (semua nama jawa), haha. Kalau nak tengok gambar diaorang semua ada kat entry sebelum ni. Gambar tu pengantin lelaki yang amikkan. Kali ni aku nak interframe dalam gambar, hahahaha.

Pengantin dengan tukang amik gambarnya


Terima kasih kepada Qayyum yang shoot gambar atas ni semasa cari angle yang terbaik untuk pengantin, hehe. Aku doakan semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat, amin. Sampai jumpa lagi semua.


Nota kaki : Mari kita doa sama-sama supaya kita dipanjangkan umur dan dapat sampai ke Ramadhan tahun ini.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Nana & Halim, Kapar

Bismillahirrahmanirrahim



Weekend lepas ni aku balik kampung. Rasa dah lama sangat tak balik ke kampung padahal dekat je, huhu. Dapatlah tengok kebun yang sekarang ni tengah tanam jagung dan pisang tanduk sementara menunggu tanam anak pokok kelapa sawit. Rindu plak nak kerja bercucuk tanam ni. Kepuasan rasa hasil tanaman sendiri memang tak dapat digambarkan dengan kata2, ceewahh.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Nana & Halim yang diadakan di Kapar, Klang. Nana ni sebenarnya ofismate aku. Pasangan ni memang ceria habis lah. Memang seronok bekerjasama dengan diaorang ni. Beberapa bulan sebelum majlis nikah ni Halim terlibat dalam kemalangan jalan raya. Memang agak teruk sampai Halim terpaksa gunakan tongkat. Semasa majlis nikah ni dia masih belum sembuh sepenuhnya. Jadi majlis nikah terpaksa diadakan di atas kerusi.

Layan sikit gambar majlis diaorang ni yang diadakan di Masjid As-Syarif, Pekan Meru.


Aku cover majlis diaorang ni dari nikah, malam berinai sampailah majlis persandingan. Sebenarnya kalau pengantin ceria dan bersemangat ia dapat memberi aura positif kepada orang di sekeliling. Tetamu yang hadirpun dapat merasai kegembiraan pasangan pengantin tu. Sepanjang masa asyik tergelak je. Aku tengok nana tergelak pun boleh ketawa walaupun tak tahu apa yang digelakkannya, haha.


Masa nak keluar outdoor tu aku sempat amik gambar kat dinding bilik nana tu. Cantik betul dinding warna purple tu :) Walaupun banyak barang kat situ aku gagahkan juga ketepikan semuanya, haha. Banyak gak pose gila-gila diaorang kat sini tapi ada yang tak boleh taruk sini, hehe. Pastu kitorang pun outdoor kat taman apa tah sebelah KFC kat Tesco Meru tu.

Aku sekarang ngah belajar main gradient guna warna-warna dalam photoshop. Jadi kebelakangan ni aku taruk gambar2 camtu kat sini. Tapi dalam album masih belum letak lagi, hehe. Sebenarnya nak minta komen korang pasal warna ni supaya aku boleh perbaiki lagi pada masa hadapan. Bukan apa, kekadang akupun sengal ubi gak bila dah penat depan komputer, haha


Untuk akhirnya, terima kasih kepada keluarga nana dan kedua pasangan pengantin yang ceria. Semoga hidup korang bahagia dan kekal hingga ke syurga Allah. Mohon maaf atas segala kelemahan dan kekurangan sepanjang bekerja dengan korang. Terima kasih juga kepada sahabat aku Khairul Hafiz yang join aku shoot pada hari persandingan. Bilalah giliran ko cot? hahahaha.


Nota kaki : Aku jadi amil kat kaunter Zakat Kajang lagi Ramadhan ni. Nanti datanglah kajang nak bayar zakat, boleh jumpa aku, kekeke.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Marena & Zulefry

Bismillahirrahmanirrahim



Fuh lama betul rasanya tak update entry kat sini. Ni semua gara-gara World Cup lah ni. Dengan kerja ofis yang banyak dan tak cukup tidur tengok bola adalah satu alasan yang kukuh tak update blog ni, haha. Team favorite aku pun dah kalah. Ni semua gara2 Paul si sotong tu lah. Aku rasa Paul tu saja nak bagi orang makin syirik sebab percaya sotong dalam ramalan keputusan bola tu :) Apalah rasa Paul tu kalau masak sambal dan makan dengan nasi lemak.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Marena & Zulefry yang berlangsung di Putrajaya. Aku cover dari majlis nikah, malam berinai sampailah majlis persandingan. Terima kasih kepada sahabat aku Zakuan dan Echik kerana follow aku dalam majlis ni. Layan dulu majlis perkahwinan diaorang ni.


Apa yang menarik kat majlis perkahwinan Marena ialah mereka buat majlis ni secara bergotong royong macam kat kampung tu. Pertama kali aku tengok buat rewang kat Putrajaya ni, hehe. Marena ni anak sulung dan adik beradiknya semua perempuan. Jadi memang penat gaklah dia nak uruskan semuanya sendiri. Tapi alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.


Sebenarnya Zul ni memang susah nak senyum. Memang penatlah nak suruh dia senyum, hehe. Kitorang keluar outdoor awal pada hari tersebut. Sebenarnya nak elakkan hujan sebab setiap petang hujan ketika itu. Seboleh2nya aku nak elak berada di bawah terik matahari sebab nanti mata pengantin sepet. Lelagi kalau yang memang sedia sepet cam aku, terus tak nampak apa2, haha.

Tapi itulah antara cabaran photographer wedding di negara kita:) Sebab kita bukan mengambil gambar dalam suasana terkawal (dalam studio). Keadaan pencahayaan berubah2 walaupun berada di tempat yang sama. Selain itu, kita juga mengejar masa sebelum menjelang waktu maghrib. Kalau bernasib baik barulah dapat cuaca yang ideal dengan langit yang biru, cahaya matahari yang tak redup dan tak terlalu cerah.


Untuk akhirnya terima kasih kepada keluarga Marena atas layanan dan kerjasama yang sangat baik sepanjang majlis berlangsung. Semoga rumahtangga yang dibina sentiasa mendapat berkat dari Allah dan berkekalan bahagia hingga ke syurga, amin. Mohon maaf sekiranya terdapat kesilapan tutur kata dan perbuatan sepanjang berada di sana :)


Nota kaki : Sedar tak sedar dah bulan Sya’ban sekarang. Kejap lagi Ramadhan menjelang, tak sabarnya sampai bulan tersebut.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Shima & Ayen, Klang

Bismillahirrahmanirrahim



Ketika entry ni ditulis ofis aku baru mendapat CEO baru. Semoga dengan kehadiran beliau akan memantapkan lagi perjalanan institusi zakat di negeri Selangor seterusnya meluaskan lagi syiar Islam ini. Semoga dengan kemahiran, ilmu dan pengalaman yang beliau miliki dapat memberikan perspektif berbeza dalam urusan pentadbiran institusi zakat.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Shima dan Ayen di Kg Idaman, Pandamaran. Shima ni merupakan budak ofis aku yang keempat yang aku shoot majlis kahwinnya, hehe. Manalah diaorang tahu aku amik gambar sebab aku tak pernah promosi langsung kat ofis ni. Aku bukan photographer ofis pun :) Aku shoot dari majlis pernikahan, malam berinai dan majlis persandingan pada esoknya. Layan sikit sekitar majlis Shima ni.


Alhamdulillah majlis semua berjalan lancar sehinggalah majlis persandingan. Ayen yang malu-malu pada mulanya nak amik gambar pun boleh jadi periang je depan kamera, haha. Lelaki biasanya memang camtu. Kalau jenis yang tak biasa amik gambar lagilah kekok bila berada depan kamera. Aku tahulah sebab akupun camtu, haha. Jadi menjadi tugas photographer juga untuk pastikan mereka berasa selesa sepanjang sesi photography tersebut :)


Masa sesi outdoor tu aku dah survey satu lokasi baik punya kat port klang. Tapi masa nak masuk kawasan tu pada sebelah petang kena halau ngan guard plak, huhu. Orang Nepal yang jadi guard tak reti cakap melayu langsung. English pun blur je. Dalam perjalanan nak ke lokasi baru tu aku jumpa deretan pokok tepi jalan kat Highway Kesas tu. Shoot kat situ je sampai habis, hehe. Tak pasal2 kena bersihkan sampah sarap supaya tak ganggu dalam gambar :)


Kekadang lokasi outdoor ni tak perlu tempat yang terlalu sempurna. Sebab kalau lokasi tu cantik sekalipun tetapi ramai orang lalu lalang di belakang pengantin pun tidak sesuai. Pandangan mata manusia dan kamera berbeza. Kamera melihat sesuatu subjek tu secara spesifik. Photographer yang baik biasanya boleh asingkan benda yang tidak perlu dengan composition yang betul.

Untuk akhirnya, terima kasih kepada seluruh ahli keluarga Shima atas layanan yang baik sepanjang 2 hari aku kat sana. Terima kasih kat Shima atas doorgift yang cantik banget, hehe. Terima kasih juga kepada sahabat baik aku dari tingkatan satu dulu, Saipi yang sama-sama shoot majlis ni dengan kamera barunya, haha. Sampai jumpa lagi.



Nota kaki : Rindu nak balik kampung.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Hani & Zairy, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim



Waaa capek banget sih. Kesihatan aku pun tak berapa baik sekarang. Sebenarnya bagus juga kita diberikan kesakitan oleh Allah sesekali. Supaya kita lebih beringat kesalahan dan kesilapan kita yang lalu ketika jauh dari pencipta kita. Sentiasa beringat semua yang kita lakukan kat dunia ni ada timbang tara di akhirat kelak. Mungkin juga kita jadi insan yang lebih baik selepas diberikan kesakitan itu, insyaallah.

Kali ni aku nak update Majlis perkahwinan Hani dan Zairy di Putrajaya. Aku shoot diaorang dari majlis nikah, sanding sampailah outdoor. Terima kasih kepada kak siti dari pesonacoklat yang mengandam hani pada hari tersebut. Rasa segan je sebab dia kenal dan selalu follow blog aku ni. Tiba2 terasa macam artis plak, hahaha. Sebelum aku bertambah mengarut boleh layan gambar hani dulu ye.


Majlis persandingan dilakukan pada sebelah tengahari selepas selesai majlis pernikahan. Suasana kat Putrajaya pada hari tu betul2 tenang dan redup je. Kawasan tempat tinggal Hani ni memang sangat sesuai buat majlis sebab kawasannya luas dan jalannya lebar. Untung betul sapa yang tinggal kat sini, hehe. Oh ya, aku suka betul tengok baju Hani ni, cantik. Kitorang outdoor kat sekitar bangunan putrajaya je sebab hari dah lewat nak keluar jauh2 :)


Sebenarnya aku nak taruk lagi banyak gambar-gambar ni tapi macam melampau plak banyak sangat gambar:) Aku tengok ada photographer yang taruk 2-3 keping gambar je setiap pengantin, hehe. Rasa tak best pulak nak buat camtu sebab aku memang dah biasa taruk banyak gambar kat blog ni. Barulah blog gambar kahwin namanya, keke.

Untuk akhirnya, terima kasih kepada Hani sekeluarga atas layanan yang baik sepanjang berada di sana. Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia hingga ke syurga, amin. Mohon maaf sekiranya ada salah dan silap saya sekiranya ada ye..:)



Nota kaki : Hampir seminggu aku bercuti dari kerja di ofis. Insyaallah aku akan reply semua email korang semua satu persatu ye bila kembali esok. Terima kasih semua atas pertanyaan. Korang memang terbaik lah.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Mira & Faiz, Taiping

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah syukur kepada Allah di atas rahmatNya aku masih bernyawa untuk menulis kat sini. Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Mira & Faiz yang diadakan di Taiping, Perak. Taiping ni adalah antara tempat idaman aku nak shoot sejak amik gambar kahwin ni. Akhirnya dapat juga peluang dari Mira & Faiz ni. Senarai tempat idaman aku shoot dah berkurang lagi, hehe.

Mira & Faiz ni merupakan seorang jururawat tau. Mira tu aku tak kisahlah sebab memang selalu nampak nurse perempuan, hehe. Tapi Faiz ni kerja untuk tentera2 kita kat Sungai Besi sana. Aku teruja gaklah sebab first time ada member jururawat lelaki. Sebab selalu tengok dalam TV cerita ER, House dan lain-lain je :) Layanlah dulu gambar ni sebelum aku bagi ceramah pasal kesihatan pulak, haha.

 

 

 

 

 

 

 

Alhamdulillah majlis berjalan lancar walaupun majlis berlangsung agak lewat. Pada sebelah petang tu diaorang tukar baju untuk potong kek dan sesi outdoor. Baju yang ni pun cantik sangat macam baju sanding dia. Tujuan aku tulis perenggan ni sebenarnya nak bagitau mira ni sebenarnya adalah anak bongsu dan majlis ni merupakan majlis terakhir buat ayah dan ibunya sambut menantu :)

Jadi anak buah mira ni memang ramai lah. Hampir 20 orang tak silap aku. Dahlah orang utara ni memang petah2 bercakap. Memang penat nak layan diaorang, hehe. “Eii Mak Su cantiklah“, “Mak Su, nak makan kek“, “Mak Su, Mak Su dah kahwin ye?“. Macamlah lagi pertanyaan diaorang. Aku rasa sebab tu lah Mak Su ni selalu disukai ramai anak buah walaupun biasanya dia garang ngan mereka, keke.

 

 

Kitorang keluar Outdoor lewat sedikit aritu. Dekat pukul 6 petang baru sampai kat Taman Tasik Taiping tu. Memang ramai betul orang sebab hujung minggu. Aku dapat shoot kat satu lokasi je sebab hari dah lewat petang. Ada 2-3 lokasi lagi yang aku survey tak sempat shoot, huhu.

Sebenarnya kalau shoot outdoor ni, walaupun di lokasi yang sama tetapi banyak faktor lain yang menjadikan gambar kita berbeza dengan orang yang shoot sebelum ni. Selain faktor teknikal seperti kamera dan lens keadaan cahaya serta cuaca pada waktu tersebut memang memberikan kesan berbeza terhadap gambar yang diambil. Layan sikit outdoor diaorang ni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Semasa sesi outdoor tu member2 mira dari KL datang. Jadi dalam kepala aku fikir camne nak buat kelainan bergambar ramai2 dengan pasangan pengantin. Akhirnya aku suruh diaorang panjat dahan pokok yang besar tu, haha. Memang nampak agak tinggi dan boleh terseliuh atau patah kakilah kalau salah jatuh dari atas tu.

Tapi diaorang semua memang cool!! Sanggup panjat walaupun ada yang gayat demi dapatkan gambar cantik bersama pengantin termasuk yang pakai baju kurung :) Aku memang kagum ngan kerjasama mereka semua. Untuk shoot ni memang amik masa dekat 20 minit untuk diaorang naik dan turun sorang2. Jadi tu antara sebab aku tak dapat shoot di lokasi lain :)

 

 

Untuk akhirnya, aku nak ucapkan terima kasih kepada semua ahli keluarga Mira di atas kerjasama yang baik sepanjang 2 hari aku berada di sana. Aku tak dapat shoot bertandang mereka di Serdang sebab diaorang lewat booking tarikh tersebut dan aku ada job di tempat lain.

Terima kasih juga kepada sahabat aku Sis Honey dan Yonna yang sanggup datang dari Penang untuk tag dengan aku. Aku hargai sangat2. Semoga rumahtangga yang dibina korang berdua berkekalan bahagia hingga ke syurga Allah di akhirat nanti, amin.

Nota kaki : Aku dah tak available untuk bulan Oktober, Disember dan Januari 2011. Terima kasih atas pertanyaan semua ye. Aku akan cuba jawab email2 korang secepat mungkin ye.

Wassalam.

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Eja & Firdaus

Bismillahirramanirrahim



Masa mula-mula ceburi bidang fotografi ni antara kata-kata perangsang dari otai2 dalam bidang ni ialah “Kamera tu tak penting, tetapi orang belakang kamera tu yang lebih penting”. Memang benda tu tidak dinafikan kebenarannya. Tetapi bila dah sampai satu tahap tertentu, sebenarnya kamera+lens sama pentingnya dengan skill sebab setiap kamera memang ada limitnya. Kadangkala ia tidak dapat hasilkan apa yang kita inginkan dengan kamera entry-level biasa.

Bila dah terasa limitasinya, itulah masa yang sesuai untuk upgrade equipment2 kita. Ramai tidak tahu bila mereka lihat gambar2 cantik sebenarnya ia mungkin dihasilkan oleh kamera professional yang harganya mencecah RM20,000 dan ke atas. Perbezaan dari segi warna, sharpness, kelajuan, bokeh dan lain-lain berbeza dengan kamera berharga RM2,000. Jadi adalah tidak adil sebenarnya membandingkan output mereka yang menggunakan pro DSLR dengan entry-level DSLR. Kereta proton waja walau di modified enjin camne sekalipun takkan dapat kalahkan kelajuan Ferrari :)

Ok, aku update lagi Majlis Persandingan Eja & Firdaus yang lepas. Layan dulu ye.



Dalam majlis Eja & Firdaus ni, diaorang tukar baju sampai 3 kali. Bersanding, potong kek dan outdoor..:) semua baju diaorang cantik2 dan aku suka sangat. Aku juga suka kek diaorang, sampai ada orang rembat cupcakes tu sebelum majlis potong kek tu, huhu.

Kitorang buat outdoor kat Taman Botanic, Klang dekat Bukit Tinggi tu. Ni kali pertama aku amik gambar kat sini. Bila dah petang memang ramai sangat orang kat sini. Memang pengantin akan jadi perhatian dan orang kat belakang pengantinpun akan ramai yang interframe nak masuk album pengantin, hahaa. Kalau nak amik outdoor kat sini jangan sampai lewat petang sebab susah nak dapatkan shoot yang baik bila terlalu ramai orang awam.


Sebenarnya kalau ikutkan aku teringin sangat nak pakai Pro DSLR dengan Full-Frame Body :) Aku percaya aku mampu hasilkan gambar yang lebih baik dari sekarang sekiranya gunakan equipment tersebut seperti sahabat2 aku yang lain. Tapi kata orang ukur baju badan sendiri, mungkin satu hari nanti bila kemampuan dah mencukupi baru aku upgrade :) buat masa ni aku gunakanlah apa yang ada, hehe.

Aku ucapkan tahniah kepada kedua mempelai sahabat aku ni Eja & Firdaus. Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat. Pahala orang yang bernikah ni diumpamakan seperti mendirikan sebuah masjid. Syaitan sangat benci dan sentiasa berusaha meruntuhkannya dengan pelbagai cara. Sabar dan sentiasa berada di landasan agama boleh mengelakkan terjadi benda seperti itu. Terima kasih kepada sahabat baik aku dari dulu Halil Hayon yang follow aku amik gambar.

Ni gambar yang dia amik aku bersama pengantin :) Jarang ada gambar aku ngan pengantin, hehe.


Terima kasih.



Nota kaki : Aku dah terima beberapa pertanyaan tentang majlis pada bulan November dan Disember 2010 ini. Insyaallah aku akan reply email secepat mungkin. Aku terpaksa berlaku adil dan utamakan mana yang bayar deposit dulu ye. Terima kasih semua.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Lin+Solihin, Sabak Bernam

Bismillahirramanirrahim



Musim cuti sekolah dah kembali lagi. Masa zaman sekolah dulu, cuti sekolah ni memang ‘heaven‘ betul. Dalam kepala otak asyik nak main je. Kalaulah mak aku bagi memang dari pagi sampai maghrib nak keluar naik beskal dan main ngan kengkawan. Tapi terpaksa balik gak sebab lapar, haha. Bila dah kerja ni gembiranya lain pulak. Gembira sebab jalan raya lapang je bila pergi dan balik kerja, kekeke.

Kali ni aku nak upload majlis perkahwinan Lin & Solihin di Sabak Bernam. Lin ni merupakan adik kepada ex-client aku. Memang meriah betul majlis kat rumah dia ni. Lelagi adik beradik Lin ni ramai sampai 11 orang. Majlispun dijalankan secara bergotong royong (rewang) dengan penduduk kampung. Aku shoot dari majlis bernikah, berinai dan majlis persandingan. Tapi aku upload majlis sanding dan outdoor je kali ni sebab masih bizi ngan kerja-kerja ofis :P


Sehari sebelum majlis tu aku dah survey kawasan padi untuk buat outdoor. Memandangkan area Sungai Besar tengah musim menuai ketika itu aku cuba cari jerami padi yang gulung2 besar tu. Dalam kepala otak aku dah ada gambar yang aku nak tapi tak jumpa plak benda tu, huhu.

Jadi sesi outdoor kitorang buat dekat ngan rumah Lin pastu sambung kat pantai Bagan Nakhoda Omar (BNO). Pertama kali aku sampai pantai tu :) Memang meriah gaklah pantai kat situ. Bolehlah nak jadi tempat cari jodoh sebab ramai pemuda dan pemudi lepak kat situ, hehe. Lin cakap kat sana terkenal mee banjir udang tapi aku tak sempat plak nak rasa. Lenkali kalau ke sana lagi aku mesti rasa.


Ni merupakan kali pertama aku shoot outdoor pengantin guna 2 persalinan. Selepas shoot guna baju pertama, kitorang balik semula ke rumah (mak andam dah tunggu) dan tukar persalinan lain. Kali ni kitorang pergi kat tengah2 pekan Sabak Bernam kat area menara tinjau dan tokong cina. Terasa macam amik gambar kat Negara China je masa shoot kat dalam tu.


Untuk akhirnya aku ucapkan Selamat Pengantin Baharu kepada pasangan Lin & Solihin. Semoga ikatan perkahwinan yang dibina berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat. Terima kasih di atas layanan yang baik sepanjang berada di sana ye. Korang sekeluarga memang best lah :)



Nota kaki : Terima kasih atas email yang bertanya kekosongan ye. Untuk makluman lagi sekali aku dah tak available sepanjang cuti sekolah pertengahan tahun ni. Bermula April sampai Jun 2010.

Nota kaki 2: Aku ngah sesuaikan diri buat editing kat skrin besar iMac. Macbook aku 13″ je sebelum ni sekarang 24″ rasa kekok skit. Makin semangat aku siapkan album2 pasni, chaiyok2!!

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com