Cerita tentang cuti dan album :)

Bismillahirrahmanirrahim



Aku suka pokok besar camni, saja bagitau :)


Musim cuti sekolah dah semakin hampir. Maksudnya minggu-minggu sibuk photographer akan bermula kembali. Bila dah ‘agak tua’ ni sahabat-sahabat yang melangsungkan perkahwinan pun dah semakin kurang. Tak macam zaman-zaman belajar dulu :) Sapa kahwin time tu memang dapat hadiah banyaklah dan ramai kawan2 sekolah datang majlis. Kalau kawin lewat sikit harap member-member ofis jelah yang ramai sebab masing2 dah kerja, hehe.

Alhamdulillah kerja2 menyiapkan album semua dah masuk stage akhir dan hampir selesai sepenuhnya. Ada beberapa masalah sikit pada batch yang lepas ni tapi bagus juga sebab selepas ni aku boleh perbaiki kekurangan tersebut pada masa hadapan. Aku percaya aku boleh improve lagi banyak selepas ini.

Sebenarnya ramai yang tanya aku camne design custom album yang aku buat. Walaupun ramai photographer anggap benda ni macam ‘secret’ tapi aku tak kisah :) Ni aku upload sikit yang ada dalam PC aku ni. Banyak lagi yang ada kat rumah, hehe. Tujuan aku upload supaya client2 aku ada sedikit gambaran design album mereka nanti.

Sikit sample dalam custom album yang lepas.



Setiap photographer memang mempunyai cara yang berbeza dalam design album. Aku suka yang simple, kemas dan takde kerawang sangat. Sebab tu aku memang design satu-satu page dari mula sampai habis. Pada masa akan datang aku akan cuba dapatkan gambar yang berikan impak yang lebih kuat supaya gambar tu dapat berikan lebih emosi dalam album client. Tak perlu bantuan kerawang2 dan tulisan untuk membantu cantikkan album :)

Tempahan pada akhir tahun ni dah hampir penuh, Alhamdulillah. Terima kasih atas sokongan dari sahabat-sahabat semua. Aku akan perbaiki kelemahan yang ada dan akan buat yang terbaik untuk semua client-client aku pada masa akan datang ni. Chaiyok2!!



Nota kaki : Aku akan ke Taiping, Perak minggu ni. Tak sabar nak shoot kat pokok2 besar macam gambar kat atas tu. Tunggu gambar minggu depan :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Sanding & Outdoor Lini dan Man

Bismillahirramanirrahim



Dalam perjalanan ke tempat kerja tadi aku jumpa seorang bapa bersama 2 orang anaknya menaiki motor untuk ke sekolah. Dengan usianya yang sudah tua dan motornya yang sudah usang, si bapa tadi berusaha mengawal motornya melalui celah2 kereta. Tiba-tiba teringat dulu abah hantar aku adik beradik ke sekolah menaiki motor juga. Dengan kesejukan pagi, abah hantar kitorang 5km untuk ke sekolah terdekat.

Kalau hujan kekadang abah singgah bawah jambatan sungai untuk pasang plastik besar yang tutup aku dan adik aku. Hujung plastik tu abah ikat kat leher supaya tak terbang. Pastu abah sambung perjalanan takut kitorang sampai lewat ke sekolah. Abis abah basah kuyup dan mukanya kena hujan. Bila tengok orang tua naik motor teringat abah dulu2 :( Pagi tadi aku baca akhbar ada anak yang tinggalkan bapanya di tepi jalan sebab tak sanggup menjaganya, Subhanallah. Apa nak jadilah ngan manusia sekarang.

Layan sikit sambungan gambar2 sekitar majlis persandingan Lini dan Man di Bukit Kapar aritu.


Masa akhir Disember dan awal Januari aritu kekadang petang mesti hujan. Ramai juga pasangan pengantin yang tak dapat keluar outdoor sebab hujan lebat. Petang selepas selesai majlis tu, memang hujan turun dengan lebat kat Bukit Kapar, Klang. Oleh kerana dah lewat kitorang buat outdoor kat depan rumah Lini je kat kebun sayur, hehe. Oleh kerana buat depan rumah je, kalau ada tetamu datang diaorang boleh jerit je panggil kitorang, hehe.


Untuk akhirnya terima kasih kepada keluarga Lini yang memberikan layanan yang baik sepanjang aku jalankan tugas. Aku layan cakap jawe je ngan diaorang semua, hehe. Buat kedua mempelai aku doakan semoga hubungan perkahwinan ni berkekalan bahagia hingga ke syurga,amin. Maaf tak dapat shoot bertandang sebab aku dah ada job lain masa tu :)

Aku juga doakan semoga anak yang tinggalkan bapanya di tepi jalan tu insaf dan dapat jaga bapanya yang dah tua tu. Bila dia buat camtu, satu hari nanti mungkin anak2 dia akan buat begitu juga kat dia. Perancangan Allah memang kita takkan pernah tahu. Wallahua’lam.



Nota kaki : Tiap-tiap minggu aku shoot dah jarang balik kampung, huhu.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Cerita pasal style rambut :)

Bismillahirramanirrahim


Teaser Majlis Perkahwinan Ikhwan & Emma, Pelabuhan Klang


Semalam kat ofis ada sorang akak ni tegur kenapa aku dah sikat rambut ke tepi, hahaha. Teringat dulu dari sekolah menengah sampailah aku kerja memang rambut aku berfesyen2. Cakaplah fesyen apa, style pelakon korea/jepun, tercacak depan, rambut panjang, tegak2 semua aku dah cuba. Pendek kata, semua style David Becham aku pernah buat, haha. Sebelum pergi kelas/kerja mesti melaram siapkan rambut. Minyak rambut punyelah mahal sampai harga RM40-RM50 yang hanya dijual di saloon2 je.

Bukan setakat tu je, kekadang siap kutuk lagi orang-orang yang sikat rambut ke tepi ni cam nerd lah, tak pandai bergayalah dsb. Tapi bila dah kahwin dan sibuk dengan macam2 kerja sebenarnya dah rasa malas nak gayakan rambut. Banyak lagi benda nak difikirkan. Kalau ada minyak rambut rambut harga RM2 memang aku dah beli. Dah takde masa nak buat style2 rambut, buang masa je.

Pastu barulah aku sedar, fesyen rambut ke tepi ni merupakan fesyen yang paling praktikal sekali, hahaha. Hanya gunakan tangan je ketepikan rambut. Takde masalah nak pakai helmet cam orang yang rambut cantik2 tu. Takde lagi benda keras2 kat atas kepala (gel stylo biasa keraskan rambut). Takde lagi belanja sampai RM25-RM40 kat saloon nak potong rambut atau basuh rambut sebab kat kedai mamakpun boleh, RM7 siap dapat urut tengkuk lagi, haha. Bila lalu kat budak2 remaja yang rambut stylo2 tu dalam hati aku “mesti diaorang ngah kutuk style rambut aku“, hehe.

Oh ya, nantikan full entry majlis perkahwinan Ikhwan & Emma yang aku shoot minggu lepas ni. Pertama kali masuk dan buat outdoor kat West Port, Klang. Kalau orang2 biasa memang takkan boleh masuk punya. Nasib baik si Ikhwan ni kerja dalam tu, hehe. Gambar kat atas ni pertama kali aku boost ISO sampai 3200 tapi gambar boleh pakai lagi, hehe. Stay tune beb!!



Nota kaki : Aku mohon maaf atas kelewatan reply email2 korang. Sekarang ada kerja2 in-progress di bilik server. Aku tak bleh access email yahoo, gmail dan hosting aku. Ni aku guna broadband bukan aku punye. Insyaallah aku akan balas semuanya nanti.

Nota kaki 2 : Tarikh 10/10/2010 aku dah tak available lagi sebab orang yang bertanya sebelum ni telah membuat bayaran deposit. Minta maaf kepada yang bertanya ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Teaser : Majlis Perkahwinan Syuhana & Hisham

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Lenka – Trouble Is A Friend.mp3] Trouble Is A Friend ( Lenka )


Bismillahirrahmanirrahim


Teaser Majlis Perkahwinan semalam, Shah Alam


Akupun tak tahu nape kalau tiba hari Isnin mesti takde mood je nak kerja. Padahal kerja banyak lum siapkan lagi. Perutpun cepat je lapar. Baru kul 10 pagi dah lapar macam puasa sehari padahal baru bekpes tadi, haha. Aku rasa sebab tulah kot aku makin gemuk. Makan tanpa aku sedar, err sekarangpun aku ngah mengunyah rupanya. Baru aku perasan.

Tiba2 teringat aku kat cikgu aku kat sekolah menengah dulu, Cikgu Norhan namanya. Badannya memang agak semangatlah. Pastu dia pernah cakap kat dalam kelas “Kalau nak tahu saya dulu kurus tau. Saya kurus macam dia ni lah” *sambil tunjuk kat aku. Malu2 kucing aku masa tu. Aku memanglah tak percaya dia cakap. Yela, dulu aku punyelah kurus keding. Sampai ada orang panggil aku papan. Kekadang member2 aku gurau, kalau ada angin kuat suruh pegang aku. Takut aku diterbangkan angin, hahaha hampeh.

Takpelah, orang dulu-dulu cakap kalau kurus tu kurang zat sebenarnya. Sampai si isteri malu lah kalau suaminya kurus keding. Takut orang cakap dia tak pandai masak sebab suaminya makan tak banyak, hehe. Itulah alasan aku kalau orang tanya napa aku semakin ‘sihat’ sekarang ni, wakkakaka. Kena berdietlah camni. Tapi jangan risau, kalau ada sapa2 nak belanje aku makan memang aku on call je, ceewahh..ada gak on call, ingat kerja doktor je ke ada on call :)

Oh ya, nantikan full entry majlis perkahwinan Syuhana & Hisham yang aku shoot semalam. Aku ada cerita best nak cerita tentang majlis nikah diaorang, hahahaha (belum cerita dah ketawa, apadaa).


Nota kaki : Aku jangka Manchester United akan duduk di tangga keempat dalam liga EPL musim ni, kekekekeke

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Syukur Alhamdulillah (Entry Besday)

Bismillahirramanirrahim


Dulu masa aku kecik cita2 aku nak jadi Batman, serius. Aku teringin nak keluar malam2 time mak ngan abah ngah tido pastu pergi selamatkan orang baik dengan pakai mantel kat belakang badan. Aku memang percaya Batman tu wujud,haha. Kalau cikgu kat sekolah tanya cita-cita nak jadi apa aku tipu nak jadi polis sebab aku taknak dia tahu yang aku ni Batman:)

Tapi tu cerita dulu2. Hari ni umur aku dah bertambah tua. Tak mungkin aku dapat menjadi Batman lagi. Kalau aku jadipun mesti nampak pelik sebab akan nampak perut buncit sikit. Mana ada Batman buncit, tak sematlah pakai baju ketat2, hahaha. Jadi salah satu azam aku sempena pertambahan usia ni nak kuruskan badanlah. Ramadhanpun dah dekat, memang sesuai benarlah nak diet,hehe.

Terima kasih semua :)


Yang pasti dengan bertambah usia bererti beban tanggung jawab juga semakin besar, tidak boleh lagi terlalu bermanja-manja ria dengan segala aktiviti keseronokan sahaja tetapi sudah mula belajar bertanggungjawab dengan semua amanah yang diberikan, baik itu amanah dari orang tua, tempat kerja maupun dari masyarakat. Aku akan sentiasa ingat benda tu.

Ustaz aku pernah cakap pertambahan umur bukan bermakna usia kita di dunia bertambah tapi sebenarnya umur yang diberikan Allah semakin kurang. Kita tak tahu bila Allah akan memanggil kita. Sebab tu kalau boleh kita kena sentiasa perbaiki diri kita dari masa ke semasa. Akhir kalam, terima kasih atas ucapan dari kengkawan semua. Semoga Allah memberkati kalian juga,amin.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Perkahwinan Falin & Amin

Bismillahirramanirrahim



Alhamdulillah, dapat gak aku menulis lagi kat blog ni. Kebelakangan ni memang aku sangat bizi ngan kerja kat ofis dan kursus. Kekadang satu hari tak masuk ofis langsung. Akukan masih hidup kat zaman batu, takde internet connection kat umah,hehe. Takpelah, aku tak rasa rugipun sebenarnya sebab dapat habiskan masa berkualiti dengan keluarga, kawan2 dan melakukan kerja2 lain dari menghadap komputer je :P

Kali ni aku nak update sedikit lagi tentang majlis perkahwinan junior sekolah aku dulu Falin & Amin. Kalau nampak gambar pelik sikit tu memang disengajakan sebab aku masih berekperimentasi dalam gambar tersebut,ceewaahh..:)



Kekadang tanpa kita sedar, kita telah jauh dari agama dek kerana mengejar kehidupan ni. Benda camni adalah normal sebab iman seseorang memang boleh berkurang dan bertambah. Sebab tu kita dianjurkan mendengar kuliah agama, majlis ilmu dan sebagainya at least sekali dalam seminggu. Walaupun kita dah dengar berulang-ulang kali peringatan tersebut, tapi ada masanya ia masih dapat sedarkan kita tentang sesuatu yang kita lupa.

Teringat dulu pernah ikut orang2 tabligh masa belajar. Keluar 3 hari dengan niat nak perbaiki diri. Walaupun ada benda yang aku tak setuju dengan cara mereka tapi pengisian sepanjang masa tu memang betul2 jadikan kita orang lebih baik. Aku rindu suasana tu dalam kesibukan aku sekarang ni. Sebab tu kita kena hargai nikmat ” waktu lapang, sebelum sibuk..”, Wallahua’lam.


Nota kaki : Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya mendapatkan lens yang aku cari selama ini :)

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com