Cerita tentang cuti dan album :)

Bismillahirrahmanirrahim



Aku suka pokok besar camni, saja bagitau :)


Musim cuti sekolah dah semakin hampir. Maksudnya minggu-minggu sibuk photographer akan bermula kembali. Bila dah ‘agak tua’ ni sahabat-sahabat yang melangsungkan perkahwinan pun dah semakin kurang. Tak macam zaman-zaman belajar dulu :) Sapa kahwin time tu memang dapat hadiah banyaklah dan ramai kawan2 sekolah datang majlis. Kalau kawin lewat sikit harap member-member ofis jelah yang ramai sebab masing2 dah kerja, hehe.

Alhamdulillah kerja2 menyiapkan album semua dah masuk stage akhir dan hampir selesai sepenuhnya. Ada beberapa masalah sikit pada batch yang lepas ni tapi bagus juga sebab selepas ni aku boleh perbaiki kekurangan tersebut pada masa hadapan. Aku percaya aku boleh improve lagi banyak selepas ini.

Sebenarnya ramai yang tanya aku camne design custom album yang aku buat. Walaupun ramai photographer anggap benda ni macam ‘secret’ tapi aku tak kisah :) Ni aku upload sikit yang ada dalam PC aku ni. Banyak lagi yang ada kat rumah, hehe. Tujuan aku upload supaya client2 aku ada sedikit gambaran design album mereka nanti.

Sikit sample dalam custom album yang lepas.



Setiap photographer memang mempunyai cara yang berbeza dalam design album. Aku suka yang simple, kemas dan takde kerawang sangat. Sebab tu aku memang design satu-satu page dari mula sampai habis. Pada masa akan datang aku akan cuba dapatkan gambar yang berikan impak yang lebih kuat supaya gambar tu dapat berikan lebih emosi dalam album client. Tak perlu bantuan kerawang2 dan tulisan untuk membantu cantikkan album :)

Tempahan pada akhir tahun ni dah hampir penuh, Alhamdulillah. Terima kasih atas sokongan dari sahabat-sahabat semua. Aku akan perbaiki kelemahan yang ada dan akan buat yang terbaik untuk semua client-client aku pada masa akan datang ni. Chaiyok2!!



Nota kaki : Aku akan ke Taiping, Perak minggu ni. Tak sabar nak shoot kat pokok2 besar macam gambar kat atas tu. Tunggu gambar minggu depan :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

cik acai… album yang cantik dan kemas. ada kerawang pun tak kena letaknya jadi tak cantik laa jugak. lebih baik penuh gambar daripada penuh kerawang… bazir space jerk…

cik acai bukak kelas teknik wat album tak? sila letak nama saya yer… huhu..

salam abg faisal :)
heheheheh :p gambo ms selim melim :p skrg dh x slim :( gmba konvo abg amik kn? kn?

Mencari fotografi perkahwinan termampu? Fotografi perkahwinan di luar sana berharga lebih dari RM1000? Kini tidak lagi, dapatkan fotografi perkahwinan serendah RM 199 sahaja!

Dengan hanya RM199, anda akan mendapat :
– Sticky album 13 x 13
– Liputan eksklusif selama 5 jam berterusan
– DVD untuk 120 foto yang diedit dan ditouch up
– Dikendalikan oleh seorang jurufoto Senior (bukan junior, bukan budak baru beli kamera)

SMS saya di 012-2994398 dan layari laman blog http://www.myweddingmoment.com untuk maklumat lanjut!

facebook
http://www.facebook.com/amirsya

Amay The Best!

huda – salam huda, terima kasih ye sudi singgah sini dan tinggalkan komen :) nanti carilah kat pokok getah untuk outdoor mesti best,hehehe..:) thanks ye.

one – salam awk..:) hahahahhaha, pengantin ni wak kekadang nak suruh buat pose depan kamerapun segan tau..inikan lagi nak buat gaya kungfu camtu,hehe..:)

nadiayuna – salam cikgu..:) aikk bukan tak lama lagi ke nadia?hehehe

memang soheh come2 gambar tu sume..boleh pergi satu level kreativiti lagi ni….
time amik nati kalu boleh amik gaambar cam adegan kungfu,cth cm zhang yimou punya. boleh? hehehe(mana le pengantin nak berkungfu besilat)

salam..
cantik sgt gambar pokok besar tu.angle yg best.
suka ur custom album.bersih n yes xsuka kerawang2.shoot kat pokok getah tu, masyaAllah cantik sgt..terus nak cari kebun getah mana nak buat outdoor nanti..harap u available utk my wedding yg belum ada tarikh.keep up the great work.

rasdi photography – Salam bro, waaaaaaaa dari taiping ye?!! bestnya..aku datang ari jumaat. Majlis ari sabtu :) kalau free jomlah follow..bleh kenal2an..:) nanti aku call..

hasrey – salam bro, terima kasih ye..:) alaa, seganlah pulak kat photographer2 bila taruk camtu,hehe..sebab memang aku punye memang simple2 je..:) thanks bro..

awe – salam awe, alaaaa aritu lambat nak bagitau ko,hehe..:) kan best kalau ko dapat follow..:) banyak sangat tempat tu nanti aku pening,kekeke

Mr Fathi – Salam bro, terima kasih sebab selalu bagi dorongan dan galakkan ye..:)

Salam,

Sgt semat custom bro! Dah lame mengidam tertanye2 mcm mane style custom bro, akhirnye ketemu jua. TQ bro sudi berkongsi byk ilmu n pandangan kat semua! Teruskan berkarya! :)`~

Salam sensei..bila nak ke Taiping tu?? Ko gi jumaat pagi2 lagi ke?? Kalu malam sikit aku memang nak follow kalu ko izin la…best shoot kat tasik tu…

View sana kat bandar taiping pun evergreen, kat bremise pool punya jeram pun best….mmg best la…

azizee – salam bro, terima kasih sudi singgah dan tinggalkan jejak je..:) salma kenalan..:)

din – hahahahah, biasalah din..:) terima kasih din..semoga dimurahkan rezeki lagi,amin..

zam – salam bro, terima kasih..haha, siot je..sain abenda, aku bukan artislah,keke

cis!! cm ne ko leh tau ak selalu singgah sini ni?? hahaa.. =p ak kn peminat ko caii.. mustila selalu singgah.. hehe..

hehehee.. InsyaAlah cai.. mudah²an.. =)

Mencari fotografi perkahwinan termampu? Fotografi perkahwinan di luar sana berharga lebih dari RM1000? Kini tidak lagi, dapatkan fotografi perkahwinan serendah RM 199 sahaja!

Dengan hanya RM199, anda akan mendapat :
– Sticky album 13 x 13
– Liputan eksklusif selama 5 jam berterusan
– DVD untuk 120 foto yang diedit dan ditouch up
– Dikendalikan oleh seorang jurufoto Senior (bukan junior, bukan budak baru beli kamera)

SMS saya di 012-2994398 dan layari laman blog http://www.myweddingmoment.com untuk maklumat lanjut!

facebook
http://www.facebook.com/amirsya

serius cantik.. keep simple n smart… nice nice…

lama tak singgah… hehehe nway all the best abam acai…

bahdin – Salam din, terima kasih din selalu singgah sini..:) aah kan dulu masa kat sekolah akupun ada pokok besar..memang best bertenggek dari tempat tinggi,hehe..:)

Camne gambar ko nak ada din sebab majlis nya belum langsung lagi,kekekke…:) insyaallah ada rezeki nanti bolehlah bekerjasama ngan ko…:) bleh aku suruh buat gaya pelik2 skit,hahaha

Salam cai – waa… tgk gmbr pokok teringt lak zmn kecik² suke panjat lepak atas pokok. dh lme xpnjat pkok ni. hehee..
bile gmbr ak nk nk ada cm kat atas cai?? hehee.. ak nk/dh booking tp bile tu xtau lg. cm ne cai?? huhuhuu..

xora – waaaaaa, perasan ye,hehe…:) ada gambar awak kat atas tu,hehe..ada banyak kerja ofis kena selesaikan beberapa minggu ni..memang terlalu bizi,huhu..

azim – salam zim, lama tak dengar khabar :) thanks zim..design simple2 ni biasanya kena sepanjang zaman dan semua orang,heheh..:) ko tengok kalerpun aku main yang neutral2 je..:)

ax – waaaaaaaaa sifo dah masuk plak..ni yang buat segan ni,hehehe..:) thanks bro..sbnrnya design2 sekarang memang macam tu je banyak, lebih simple dan senang kerja, hehe.

nouva nova – Salam, waaaa terima kasih atas cadangan..:) sebab tu biasnaya client akan jumpa dulu tengok2 album masa decide sebelum kahwin tu..:) jadi boleh tahu diaorang punya kehendak,hehe..

Tapi sbnrnya boleh je nak nak buat style yang pengantin suruh..Memang pernah buat style yang lain dari camni,hehe..Thanks wak atas cadangan dan sokongan ye :)

Salam…
Mmm bagus!!! Nak cadang sikit… maybe leh wat contoh2 album customer2 lepas untuk rujukan customer yang baru so that diorg leh choose or maybe give a new idea. Tapi diorg takyah choose pun, yang acai dah buat pun dah best.. yang penting creative dan kelainan but sometimes customers always right tak salah klu minta pendapat customer dulu. K keep on creative, innovative and good customer service…hehe… terus success!!!

pict 1st terbaek la pada aku…pandai ko suh diorg action ek…apapun layout album ko yang 1st tu jadi idaman aku..caya la sifoo

cot – hahahaha, siot jelah ko..ayam golek ngan pulut kuning cot,wakakkaka..

azizil sedek – aku pergi ari jumaat zil..:) ko free ke? mintak2 tak ujanlah kat sana cam aritu korang pergi,hehe..

kak masy – kekekekke, alaaa akk bagitau jela bila..manalah tau tarikh tu ada kosong lagik *wink2*..:) aah memang suka duduk bawah pokok besar2 camtu..kat taiping nanti banyak pokok camni..tak sabar je nak ke sana,hehe

dah full plak skedul acaii ni, camne akak nk hire jadi photog akak ni?? tpaksa laa postpone nak kawen ni. ngahahahha sume salah acaii!! hahaahhahaa

btw, akak pon suke pokok bebesau camtu. jaman akak skulah rendah, byk la pokok gtu kat skolah. syok giler baring2 atas rumput yg tebal n sejuk tuuu hmmmmmmm