Cerita pasal style rambut :)

Bismillahirramanirrahim


Teaser Majlis Perkahwinan Ikhwan & Emma, Pelabuhan Klang


Semalam kat ofis ada sorang akak ni tegur kenapa aku dah sikat rambut ke tepi, hahaha. Teringat dulu dari sekolah menengah sampailah aku kerja memang rambut aku berfesyen2. Cakaplah fesyen apa, style pelakon korea/jepun, tercacak depan, rambut panjang, tegak2 semua aku dah cuba. Pendek kata, semua style David Becham aku pernah buat, haha. Sebelum pergi kelas/kerja mesti melaram siapkan rambut. Minyak rambut punyelah mahal sampai harga RM40-RM50 yang hanya dijual di saloon2 je.

Bukan setakat tu je, kekadang siap kutuk lagi orang-orang yang sikat rambut ke tepi ni cam nerd lah, tak pandai bergayalah dsb. Tapi bila dah kahwin dan sibuk dengan macam2 kerja sebenarnya dah rasa malas nak gayakan rambut. Banyak lagi benda nak difikirkan. Kalau ada minyak rambut rambut harga RM2 memang aku dah beli. Dah takde masa nak buat style2 rambut, buang masa je.

Pastu barulah aku sedar, fesyen rambut ke tepi ni merupakan fesyen yang paling praktikal sekali, hahaha. Hanya gunakan tangan je ketepikan rambut. Takde masalah nak pakai helmet cam orang yang rambut cantik2 tu. Takde lagi benda keras2 kat atas kepala (gel stylo biasa keraskan rambut). Takde lagi belanja sampai RM25-RM40 kat saloon nak potong rambut atau basuh rambut sebab kat kedai mamakpun boleh, RM7 siap dapat urut tengkuk lagi, haha. Bila lalu kat budak2 remaja yang rambut stylo2 tu dalam hati aku “mesti diaorang ngah kutuk style rambut aku“, hehe.

Oh ya, nantikan full entry majlis perkahwinan Ikhwan & Emma yang aku shoot minggu lepas ni. Pertama kali masuk dan buat outdoor kat West Port, Klang. Kalau orang2 biasa memang takkan boleh masuk punya. Nasib baik si Ikhwan ni kerja dalam tu, hehe. Gambar kat atas ni pertama kali aku boost ISO sampai 3200 tapi gambar boleh pakai lagi, hehe. Stay tune beb!!



Nota kaki : Aku mohon maaf atas kelewatan reply email2 korang. Sekarang ada kerja2 in-progress di bilik server. Aku tak bleh access email yahoo, gmail dan hosting aku. Ni aku guna broadband bukan aku punye. Insyaallah aku akan balas semuanya nanti.

Nota kaki 2 : Tarikh 10/10/2010 aku dah tak available lagi sebab orang yang bertanya sebelum ni telah membuat bayaran deposit. Minta maaf kepada yang bertanya ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

cite psl style rambot , skrg rambot aku mcm penyanyi pujaan aku beb ..
hehehe name dia Noh Hujan !
wahaha cumil je …
rambot da la mcm helmet …

zenn – salam bro zenn, aku lum lagi pakai D300 tu,hehe..tak mampu weh,hihi..tempat ni sbnrnya dah gelap gelita..kalau pakai f22 lagilah tak nampak pape,hehe..:) thanks bro.

waa..dh pakai d300 ke..? kuang..kuang.. kalau blh pakai f22, mesti lagi cantik cahaya lampu tu kan..tapi apekan daye, blh nampak pengantin pun dah kire ok..ape2 hal,gambo ko mmg meletop..

ladyfisz – salam awk, terima kasih sudi singgah ke sini ye. Sbnrnya ada pengantin2 yang dah rancang nak adakan majlis pada tarikh2 yang cantik seperti 10.10.10 tu,hehe..jadi memang tak hairanlah dia akan cari photographer awal. Boleh je nak cari photographer lambat tapi mungkin kalau kita minat ngan photographer2 tertentu dia dah tak available sebab dah dibooking oleh orang lain lebih awal :)

one- waaa, kalau sunnah pakai siat ek,hehe..kalau pakai sikat tak nampak neutral sangat,hehe..nampak lagi skema.

jimi – salam jimi,hahaha..aku saje tak taruk chatbox, nak kawal komen ornag..nanti ada komen spam banyak,hehe..

MR Fathi – wakakakka, siot je..kera tu mana sikat rambut ketepi kang,keke.dah kerja ni kenyakkan orang dah tak kisah langsung ngan fesyen rambut..melainkan budak2 remaja je,hehe..wes ngantinan orak opo arek ambong,hehe

SAufwan – hahaha, boleh je lah nak follow tag..cuma sekarang ni lum ada job lagi sampai akhir bulan ni,hehe…

najmi – thanks najmi, nanti bolehlah belajar sama2..ahahah, samalah, kalau kat kelas mmg kena buat rambut skema skit nanti lecturer marah dan bising,keke. dulu pakai strong gel, tapi sekarang guna yang biasa je,hehe

shairulfaiz – salam bro, ko memang budak baik kan paiz,hehe..:) aku guna f4 ni faiz..sbb tempat ni memang betul2 gelap..tak nampak pengantin langsung tau..nasib ada lampu dari kren kontena tu..kren tupun bergerak, jaga tu siap panggil suruh beredar lagi,haha

peveyhack – wakakakkaka, siot je ko pevey..thanks pevey, ko tetap terhebatlah..lelagi ngan kamera baru,hehe

ranggie – brengsek ar ko ranggi..kalau guna 7dpun boleh tahan gaklah bising dia,hehe..aku dah kebal ngan racun ni,hehe

Zana – Salam zana, ni cuba jawab serba sedikitlah ye.

1. Sebaiknya guna manual mode kalau mahir gunakannya, tapi kalau tak biasa memang boleh kelam kabut. Kalau nak selamat bleh guna aperture priority dan gunakan flash TTL. kalau gelap atau tercerah boleh compensate kat tambah tolak ev tu.

2. Kalau guna ISO tinggi, akan ada noise/grainy. kamera dslr entry level tak mampu nak boost iso tinggi sangat.max mungkin iso 800 berbanding kamera pro yang boleh boost sampai 6400. mmg boleh boost tinggi tapi takut gambar tak boleh pakai.

3. Fish eye tu memang ada lens khas. Kalau nikkor punya harganya dalam RM2.2K.

Thanks

akulensa – thanks bro..:) banyak lagi aku kena perbaiki nih..:)

kak azieazah – Salam kak zie, terima kasih kak ye. Waaa, ingat aja akk ngan style rambut sy ek,hehe..sbnrnya byk lagi style yang sy tak amik gambar, kalau akk tengok sy masa belajar mesti lagi terkejut,hehe..betul tu kak, kalau dah kahwin memang dah kena jaga budget skit supaya tak membazir kat perkara2 yang tak perlu..thanks kak atas nasihat..tapi tak boleh selekeh sangat nanti orang cakap tak pandai jaga diri plak pas kahwin,hihi

zool – salam bro zool, heheh..setiap orang kan berbeza rambutnya..kena sesuaikan dengan jenis rambut masing2lah..:)

atong – ahhahaha, siot je ko atong..:) kalau dulu bolehlah, rambut aku kalau ngan tegak2 boleh jadi senjata nak cucuk orang,wakakakakka

SisHoney = salam sis, thanks ye sis..iso kat kamera baru acai ni memang ok skit berbanding kamera lama sis,hehe..

Firdaus – Salam bro firdaus, terima kasih ye. Ni pun lucky gak sebenarnya sebab kebetulan dapat pengantin yang kerja kat dalam tu..:) nak masuk tu sampai 2 borang kena isi, siap isi nombor siri kamera lagi tu,hehe

Vinil – Ni cmos dari nikon bri,hehe..thanks bro.

Cot – thanks cot, itulah kalau ko dapat follow mesti aku tak gabra sangat masa flash aku mati tu,huhu.aku dah penat nak buat rambut sebab simpan duit nak beli canon plak,kekkekek

wahh..smart la broo..suka la tgk pic teaser nih..cayalah,nak tau camne sy dapat tag ngan syahrin aziz??sy boley bgitau,tapi bgi saya tag along ngan bro dlu..wakaka,fair kan..hahaha

kang,style rambut belah tepi nie zaman aku skola rendah jer…tapi sekarang zaman rambut kera itam bukit Malawati(punk)…hehe…apa2 pun…rambut teta ireng…

Perghhh bojo2 ni ambong tempat2 awam…

Selingan:ngapuro yo kang…komen panas…

hehe..saya lebih suka hnya menggunakan jari sajok..tapi nak sunnah guna la sikat,ye dak

kalau typical creatively..why not? *merujuk entri sebelum

waaaaaa lg setahun nak kawen pn orang dah booking??? errrr ni tgh mikir agak2 bila patut start membooking lelaki camera? kalau lagi 3 bulan adakah terlewat sudah? ;)

makk oii!!.apesal banyk bisingg gambar ni…..kalau bertukar gerenti kuranggg bising….warghkakakakkka…cabuttttt!!!!…

aku suka rambut sikat belah tepi baru nampak budak baik..hahahah klu rambut panjang2 tk best arrr acai..nampak budak rock…

nice capture acai..nie ko pakai f/stop berapa nie? klu f8 ke atas mungkin nampak star…baik punyerrr go nikon…canon tk best hahaha

fulamak two thumbs up gambar gini abg acai. ni mmg buat sy kena belajar dgn abg acai. iso 3200 pun tak nampak noise yg banyak. tempat shoot pun dramatic. terer arr!!!

pasal rambut plak. kalau sy plak waktu pergi kelas rambut buat pacak2 nak stylo skit tapi kalau ada presentation sikit tepi gak bagi nampak profesional ngan kemas. tapi satu jer sy tak bleh pakai wax ngan strong hold gel nanti pening kepala. suka lagi wet look gel.

salam…tq respon soklan sy semalam…banyak nak tanye g ni..x pe ek???nak tanye soklan2 basic…
1)kalo de equipments mcm sy (d40+sb600), utk majlis kt dewan, advise kan sy pakai mode ape??
2)pe effect kalo sepanjang mjlis tuh pakai iso yg paling tinggi?
2)fisheye tuh mmg de spesel lense ke??

tqvm & really appreciated…

sal aku rasa ko dah tak gayakan rambut ko nie sebab ko dah kawin kot.aper org kat”dah laku”klu ko tak kawin lg aku rasa mau mati cicak jatuh kat kepala ko .masih tercacak.huhuh..
*nyong gurau jew jgn marah yor kang.

Salam Dindaku ESAL..
mula-mula sekali memang nak tergelak aarrr..

Orang lelaki, dari zaman Form 1 lagi, bab rambut cukup jaga..(tengok anak sendiri..)
Pastu berubah2 samada tengok fesyen atau ikut kawan yg konon lebih bergaya.. (Sejak 2 thn lebih tengok ESAL di blog, sejak bujang lagi, memang bergaya rambutnyerrr..)

Bila dah kahwin dan minimizekan budget utk bergaya, itu tandanya dah matang skit dan sedar akan tanggungjawab lebih besar dan bila mula rasa fesyen tu dah buang skit masa (dan duit), maknanya komitment yg baru tu adalah lebih penting…

Apapun, tak salah bergaya. Takkan dah kahwin tetiba nak jadi selekeh plak, kan? Kurang bergaya pun, tapi seri orang berkahwin tetap leh nampak..
*pssstttt bila agaknya Kak Azie leh tengok sendiri seri wajah orang dah jadi suami ni? Ahaks!

rambut???…
kihkihkih..
dlm tempoh stahun aku knl ko, dh mcm2 style rmbut aku tgk ko buat caii…ade pnjg, ade pendek…kekkekkekeke…
xsabar aku tggu gmbr2 dr west port ni…
rugi xdpt ikut ko ari2..
nk buat caner kn..hujan.. :D

ko mmg luarbiasa la acai….gerek….
port klang tu….ni la 1st time aku nmpk photog wat outdoor kat tmpt camni….waiting more from u…tabik sama acai…hehe

salam acaii,

pergh.dasyat teaser.iso 3200 tue.tak sabaq nak layan full entri.berkenaan rambut.mst nampak mamat skema. *wakakakaka*