Tips untuk pengantin perempuan :)

Bismillahirrahmanirrahim Teaser Mira & Faiz, Taiping :) Sepanjang aku ambil gambar pengantin ni, satu perkara yang aku perasan ialah kadangkala ada masanya keadaan tidak seperti yang diharapkan oleh pengantin semasa majlis sedang berlangsung. Contohnya perancangan tentang pengapit, perjalanan majlis, makanan dan sebagainya yang di luar kawalan pengantin lagi semasa majlis telah berjalan. Bagi pengantin yang tidak dapat mengawal perasaan, benda … Read More

Photographer Kreatif?

Bismillahirrahmanirrahim Kekadang bila lihat gambar-gambar cantik kat dalam dan di luar negara, aku sangat kagum dengan kreativiti photographer tersebut. Boleh lihat ‘passion’ dia bekerja hanya dengan melihat gambar yang dihasilkannya. Lebih-lebih lagi bila kita tahu karya tersebut terhasil dari ideanya dan bukan meniru idea orang lain. Aku tahu benda tu bukan sesuatu yang dapat diperolehi sekelip mata sebab ia perlukan … Read More

Kenapa aku pilih Mac bukan PC?

Bismillahirramanirrahim Hey!! I still alive. mind you :) Terasa macam dah lama plak tak update blog. Sebenarnya bila komitmen kerja datang, aku memang terpaksa utamakan dulu berbanding kerja2 lain. Alhamdulillah, aku dah dapat benda yang aku idam-idamkan sejak dari tahun lepas. Sebelum ni setiap kali lalu kat Machine Store kat MidValley tu aku hanya mampu pandang je iMac yang display … Read More

Tips : Group Foto Keluarga

Bismillahirramanirrahim Aku minta maaf sebab belum dapat upload gambar majlis sebelum ni sebab kesibukan kerja sekarang. Kali ni aku nak cerita sikit tentang group photo keluarga dalam majlis perkahwinan. Walaupun nampak seperti remeh tapi kadangkala benda ni memang terlepas pandang oleh pasangan pengantin sebab melayan kawan2 yang datang ke majlis. Bila dah habis majlis baru sedar gambar ‘core family’ masih … Read More

Tips pilih Wedding Photographer Part 1

Bismillahirramanirrahim Ada seorang teman meminta pandangan aku untuk memilih photographer kahwin untuk majlisnya. Jadi aku ingat nak kongsi kat sini beberapa tips sebagai panduan kepada semua. Aku tulis ni bukan bermakna aku nak cakap aku yang terbaik atau suruh pilih aku. Tu sengal ubi namanya. Ini semua berdasarkan pengalaman aku berkawan dengan ramai photographer dan pengalaman menjadi customer sblm ni … Read More

Kualiti vs Harga

Bismillahirramanirrahim Masa job wedding haritu, ada sorang saudara pengantin tanya aku tentang photography ni. Aku nak kongsi skit kat sini. Lebih kurang camnilah perbualan kitorang ; Adik manis : “Abang punye style photography camne ye? Boleh tak buat seperti (menyebut beberapa nama besar dalam industri ni) hasilnya? ” Aku : “Err susahlah sebab sayapun baru je amik gambar ni. Nape … Read More

Tips : Perlu ke Wedding Photographer?

Bismillahirrahmanirrahim Masa aku hadiri satu majlis kahwin sahabat aku baru-baru ini aku duduk semeja ngan seorang yang boleh aku gelarkan abang. Dalam borak2 tu dia ada sentuh pasal photografi kahwin :) dia bising katanya adiknya amik pakej kahwin sampai beribu2, membazir katanya!! Dia cakap sepatutnya RM500 je dah cukup, duit lebih boleh buat benda lain. Aku senyum je. Aku tak … Read More

Musim kahwin dah tiba :)

Bismillahirramanirrahim Bismillahirrahmanirrahim Salah satu perkara yang unik kat negara kita ni ialah terdapat macam-macam musim walaupun kita tak duduk kat iklim 4 musim,hehe. Kita ada musim durian, musim cuti sekolah, musim tengkujuh dll termasuklah musim kahwin ni. Sekarang nampaknya dah masuk musim kahwin. Mulai bulan Oktober ni sampailah akhir tahun nanti memang ramai yang akan melangsungkan perkahwinan termasuklah sahabat2 aku:) … Read More