Kenapa aku pilih Mac bukan PC?

Bismillahirramanirrahim



Hey!! I still alive. mind you :) Terasa macam dah lama plak tak update blog. Sebenarnya bila komitmen kerja datang, aku memang terpaksa utamakan dulu berbanding kerja2 lain. Alhamdulillah, aku dah dapat benda yang aku idam-idamkan sejak dari tahun lepas. Sebelum ni setiap kali lalu kat Machine Store kat MidValley tu aku hanya mampu pandang je iMac yang display tu sambil kelip2 mata. Sekarang dah ada sendiri kat rumah walaupun cuma 24″, yeaay:)

Ya, iMac memang takde tower macam CPU Casing tu :)


Kenapa aku suka Mac berbanding PC ? Emm sebenarnya aku dah guna Macbook white sejak 2 tahun lepas. Jadi memang aku dah familiar dengan OS X Leopard ni. Ada 5 SEBAB UTAMA aku suka Mac berbanding PC. Mungkin boleh jadi panduan kat korang yang tak pernah pakai Mac.

  1. Sepanjang aku guna Mac aku tak pernah install antivirus apa-apapun. Aku tak terganggu lagi dengan antivirus yang suruh update selalu dan sebabkan PC lembab. Aku juga tak perlu risau ketika surfing internet ataupun masukkan pendrive kat USB komputer. Pendrive yang penuh viruspun rileks je buka sebab virus tu tak effect langsung kat Mac platform. Mac almost free virus.
  2. Multitasking Mac memang takde tandinganlah bagi aku melainkan high-end PC spec. Aku boleh buka program berat2 seperti Adobe Photoshop CS3, Flash CS3, After Effect CS3, Sound Forge, Dreamweaver, Sony Vegas 8.0 dan Mozilla (lebih 8 tab) simultaneously dengan lancar. Kalau guna PC biasa mesti ‘hang‘ ataupun PC jadi slow sangat.
  3. Aku suka kestabilan platform Mac ni. Tak pernah crash. Aku memang tak perlu format 2-3 kali setahun seperti dulu kalau PC dah jadi lembab gila. Pastu kena re-install semua software, huhu. Aku juga dah lebih selesa guna OS X Leopard (soon upgrade to Snow Leopard) berbanding Windows XP, Windows Vista ataupun Windows 7. Tapi ni hanya personal preference aku.
  4. Design produk Apple. Biasanya produk2 Apple memang diketahui berkualiti tinggi dan teknologi nya lebih kehadapan (biasanya manufacturer lain tiru slps Apple perkenal teknologi tu). Tengok saja produk2 cam iPhone, iPod, iPad, Macbook dan iMac. Ada kelasnya tersendiri. 5 tahun lepas aku dah kagum camne Apple buat iMac tanpa Tower yang berat2 macam PC kat rumah aku. Hanya Monitor+Mouse+Keybord, itu je!! Harddisk+RAM+Speaker+USB+DVD RW semua letak kat monitor yang nipis tu.
  5. Aku tak suka monopoli. Tak kisahlah dalam apapun. Microsoft dan Bill Gates dah menguasai dunia dengan produk2nya sampaikan semua orang bergantung kat produk dia dari dulu!! Aku suka berbeza:) Sebab tu juga aku tak suka Manchester United, Team Brazil, Ferrari, Tiger Woods, LA Lakers, Amerika Syarikat dan sewaktu dengannya. Aku tak suka monopoli..

Aku harap korang dapat sedikit gambaran kenapa aku prefer platform Mac berbanding PC :) Orang selalu cakap kalau dah pakai Mac takkan pakai PC lagi. Aku sangat setuju dengan pernyataan tu sekarang!! Buktinya aku sanggup kumpul duit dari tahun lepas semata2 untuk beli benda kat atas ni walaupun aku boleh beli high-end PC bila-bila masa..:)


Nota kaki : PC kat sini aku merujuk yang guna platform Windows. bukan guna Linux, Unix dsb :) Jom kita banyakkan selawat ke atas junjungan besar, Rasulullah tercinta Muhammad S.A.W di hari jumaat yang mulia ni.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

hmmmm… i pun bercadang nak beli macintosh pro… sebab dalam masa 10 tahun ni… i dah bertukar 4 biji laptop… kalo dicampurkan harganye, i rasa dah lebih daripada harga sebiji mac pro… so, I am saving money to buy one for myself next year february…

ha ha…sama cam aku.aku memang berbeza–aku guna linux,pastu aku sokong Chelsea…ha ha
pasal mac tu berminat gak..tp duit.kureng

aku hampir setuju semua pernyataan di atas. tapi kenyataan no.5 tu aku sangat2 TAK SETUJU terutama bahagian “sebab tu juga aku tak suka Manchester United”. ManUtd bukan monopoli tapi lebih bagus dari team lain. haha =))

Lynda – salam lynda, terima kasih atas pertanyaan..:) emm kalau nak bertukar kali pertama ye maksud awak? sbnrnya takde masalah sangat..biasanya nak sesuaikan diri buat kali pertama, mungkin perlukan seminggu dua untuk familiar dengan OS baru..

Tapi secara keselurunnya lebih kurang sama je..apa yang boleh dilakukan oleh windows boleh juga dilakukan menggunakan mac..

Kalau untuk kerja2 ofis/belajarpun memang takde masalah sebenarnya..sebab macpun ada software office cam kat windows tu dan software2 lain.

Saya masih guna PC kat ofis jadi takde masalah nak bertukar2 bila2 masa..:)

Salam…

thanks sbb post entry post ni.sangat membantu sebab sekarang mmg berhajat nak beli satu tapi still dok rase macam mahal sgt berbanding laptop brand lain.

just nak tanya pendapat peribadi encik.susah x nak transform dari windows platform to mac?sebab sekarang dalam saat2 genting nak siapkan thesis…huhuhu..tapi laptop sedia ada dah uzur..6 tahun dah usia…

Thanks.

salam,
yea symbian tu os untuk mobile, mostly digunakan pada nokia. saya saje je cite nak wat perumpamaan..
rm4k? huhu 2nd pun mahal ke, tapi apa cite pulak yg nak wat main game? boleh ke…minat jgk ngan produk apple nie, comel je….
sapa tau os apa ek nak tiru os apple ni, ubuntu ke?

kerul – hahahah, alaaa tak lama lagi ko emsti angkat gak punye..ko kan dah kaya sekarang kerul,hehe

adnen – kekekek, esek ngonggo la kang..:)

khairul faizin – salam bro..:) terima kasih ye..Alaa bolehlah sikit2 tapi masih belajar lagi ni..terima kasih bro..

Salam dindaku ESAL..

Agak lewat Kak Azie nak komen entri ni, wpun dah nampak tajuk ni 2,3 hari lepas. Tak sempat…

Kak Azie setuju semua fakta yg ESAL sebut. Kak Azie menggunakan MAC sejak mula kerja di bidang publishing (tahun 1990 lagi).

Bermula dengan software Pagemaker 3.0 sehingga sekarang dah jadi InDesign CS2.. Photoshop, Illustrator dll jangan dipertikaikan lagi. Kita boleh buka semua sekali tanpa ragu. Window web pun kalu buka (thru SAFARI) sampai 20 windows sekali pun tak risau, tetap laju…

Citer banyak tak guna, ESAL tahu apa yang Kak Azie maksudkan. Memang guna MAC sangat bessssttttt….!

Apa lagi kalu hardisk G5..!

mollie – salam mollie, alaaa takpelah:) mana2pun sama je kalau untuk general used..cuma kalau untuk heavy editing atau kerja2 khusus barulah kena guna komputer yang lebih spesifc dengan spec yang berpatutan kan..:)

shasha – paiz, sound force memang takde versi mac lah..memang akupun guna tu gak sbnrnya,hehe..tapi ko install jelah parallel windows kat macbook pro ko tu..takpin guna Amadeus, Sound Studio 3, Freeverse Sound Studi..lebih kurang gak tu untuk Mac Platform..:)

atong – hahaha, temenan kang..aku memang puas hati kie,kekek..:) tapi arek ngumpul le duit tuku ngumahlah saiki,hehe..

mrahfa – waaaa, lama tak dengar khabar bro..moga sihat2 ye..ooo, minat hacking ye..:) selalu aku guna untuk buat kerja je..aku terbalik, kat ofis guna windows plak,hehe

azli – waaaa, symbian tu bukan os untuk mobile kan? maksudnya OS tu baru lagilah berbanding OS windows or OS X :) kalau join forum2 diaorang memang takde masalah nak cari penyelesaian..cuma leceh tak leceh jelah,hehe

najmi – salam bro najmi, hehe..alaaa kumpullah duit skit2 mesti mampu nanti..:) harganya memang agak mahal lah tapi memang berbaloi kalau memilikinya,ceewahh..

juli dahlan – kekekekek, siot ah ko mdnurie..hebat apanya..ni komputer je,hehe

azli – salam azli, terima kasih sudi singgah sini dan berikan komen ye..:) beli, jangan tak beli,hehe..:) ni 2nd hand jadi harganya murah skitlah berbanding baru..dekat RM4K

ala caii janji reko puas hati.gaji mu kan di simpen waye too.duit jikok gambar west cukup.ngomaong arek mareng umrah.simpen duwete..huhuh

sebelum ni aku lebih kepada symbian..
kalau nak ikutkan dari pengalaman aku symbian lebig senang nak godek2 atau bila ada masalah nak tanya pun senang sebab ramai yang guna..
macam os compt nie pula memang menarik, tapi kalau masalah timbul nanti mesti tak best..
huhuhu…

salam encik acai, lama tak drop comment kat sini. Apa khabar? Aku guna jugak mac kat office wife aku, mula-mula tak biasa, tapi lama-lama macam best pulak. Tapi aku kena jadi pengguna yang berdisiplin la, hacking is a no-no. Tak jumpa hacking tools sebanyak pc dalam mac.

peh..post yang bagus sepanjang aku browsing harini..

admin beli berapa mac tu?
naik semangat aku nak beli mac jugak pasni..huhu

tu dia dah ada macbook siap ada imac lagi. hu3… jeles giler ni. apple mmg best tapi satu jer mahal tu buat sy tak mampu jer nak beli skrg.

Mr Fathi – kekeke..:) aku tak minat sangat tapi layan gak basketball ni..:) tu sekadar contoh jelah..matlamat utamanya ialah MU tu,hahahha..reganya boleh tahan gaklah, lebih dari gaji sebulan aku,kekeke

tak suke monopoli ye…takpe2 aku ingat.lebih2 MU tu…4-0 bantai Ac Milano…ehh Lakers?kang acai minat basketball ker?saya peminat Houston Rockets tapi Houston dah down dah prestasi dia…Lakers gak on form…

brape harga Epal kat atas tu?

cot – kekekkeek…siot je..bila masa aku cakap nak beli honda,hahahaha..honda tu tunggu aku stabil dulu lah cot,hehe..

atong – kuie lah tong….larang banget kie..wes orak enek duit kie..anek ngenteni gaji bulan ni plak,hahahaha

akhirnye kuar jugak mnde ni…
pdhl 4 hari lps baru je bgtaw imac@honda..
last2 imac dulu.
kehkehkeh…

Firdaus – Waaa sifoo :) alaaaa, sifopun pakai mac juga apa nak heran..aku punye biasa je lah,hehe..betul sangat tu, kalau untuk kerja2 typing dan normal used better spend benda tu ke tempat lain,hehe..orang2 cam sifo yang selalu main grafik mesti lagi mantap guna mac :) insyaallah pasni boleh aku edit video2 personal yang dah lama tak kat mini DV tu,hahaa..

gerek la cai, pakai imac tow ;) bagus….sedang-sedang elok dan sangat mantap, aku juga pengguna mac, jadi memang amat berpuas hati dan berbaloi la pakai mac, apepun bergantung pada penggunaan, mcm orang yang banyak buat benda berkaitan grafik, video dan seumpamanya, sangatlah mengena…kalau just keje buat typing je takyahla guna mac, invest duit ke benda lain, tu je ;)

ejal – salam jal..:) hahaha, kekasihlah sangat..kuielah kang..rege ne kenek tuku motor sebijik,kekeke..lens wes orak tuku..seng enekpun orang di ngenggo..

adiman – hahahahaha, hampeh sifooo, diapun pakai gak cakap orang..:) gomol kang baru tau,hahahaha

Rudy azwan – thanks bro, aku memang dari dulu suka iMAc ni,hehe..aku memang cadang nak beli gak yang baru tu tapi dengan harga ni (budget aku) cuma dapat 21.5″ je..pas consider semua aku pilih 24″ sebab dalam skrin lagi besar dan masih boleh buat editing dengan baik guna 2.66Ghz processor tu..:) yeayy!!

zool ligakampung – salam bro zool:) alaa sbnrnya benda ni memang ikut kemampuan zool, akupun dah kumpul duit dari tahun lepas untuk pakai benda ni,hehe

atong – salam atong, hahaha, saje nak bikin panas je,kekek..tekan pitung ewo kie,hehe..

azizil sedek – salam zil, hahahahaha..:) samalah kita zil, ko pun aku tengok dah jadi tegar sekarang..ko punye 27″ ye zil?

Zool – hahaha, thanks zool atas sokongan weh!!

Sis Honey – wakakakakaka..:) siot je..ngah berdebar untuk game minggu depan ni sis,huhuhu…thanks sis..

ampeh sempat gak ko sebut perkataan MU,apepun tahniah caii setelah mendapat kekasih baru huuu.mesti larangkan rego ner.piro ki caii