Syu & Ebby, Taman Tasik Perdana

Bismillahirrahmanirrahim

Aku ada terbaca kisah Mahatma Gandhi masa belajar dulu. Suatu hari seorang wanita membawa anaknya berjumpa beliau. Wanita ini mengadu anaknya itu suka makan manis-manisan dan minta Gandhi menasihati anaknya supaya mengurangkan mengambil manisan kerana risau kesihatannya. Gandhi diam tidak menasihati anaknya dan menyuruh kedua-duanya datang berjumpa beliau sebulan lagi.

Sebulan selepas itu wanita dan anaknya kembali menemui Gandhi. Lalu beliau menasihati anaknya itu supaya mengurangkan manisan kerana ia memudaratkan. Wanita tu tersebut hairan dan bertanya “Kenapa anda tidak menasihati benda yang sama pada bulan lepas?”.

Gandhi menjawab “Ketika engkau datang dan minta menasihati anakmu tentang manisan, sebenarnya ketika itu aku juga makan banyak manisan. Aku takkan nasihati perkara yang aku sendiri tidak lakukan”.

Walaupun beliau bukan muslim, tetapi apa yang beliau katakan merupakan satu kebenaran. Sekarang kita boleh lihat lambakan jelmaan ustaz/ustazah yang berkata perkara yang mereka sendiri tidak lakukan semata-mata untuk mendapatkan pengikut yang ramai. Lebih teruk lagi mereka kadangkala mengambil hadis palsu sebagai hujah. Ramai follower mereka percaya ianya satu kebenaran. Nauzubillah.

Aku update sikit sesi outdoor majlis perkahwinan Syu dan Ebby yang diadakan di Taman Tasik Perdana. Sebenarnya aku pernah amik gambar kat area sini tapi tak pernah jumpa plak beberapa tempat menarik kat ini:)

 

Alhamdulillah, majlis mereka berdua berlangsung dengan meriah. Mari kita sama-sama doakan semua kedua pasangan pengantin ini dilimpahkan rahmat dan kebahagiaan sepanjang hayat mereka berdua sampailah ke akhir hayat,amin. Mohon maaf dah lama tak update blog ini sebab kesibukan kerja. Terima kasih kepada semua yang masih singgah ke sini. Aku sangat hargainya. Insyaallah nanti aku update lagi:) Wallahua’lam.

Wassalam.

Wedding Amal & John, Manjalara

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, dapat update blog ni. Esok Tahun Baru Cina. Jalan raya dah mula lengang dan kosong hari ini. Duduk di negara berbilang kaum seperti Malaysia kadangkala rasa bertuah sebab kita dapat mengenal budaya dan cara hidup bangsa lain. Jiran aku di sebelah kanan dan kiri serta depan rumah berbangsa Cina. Seronok tengok mereka menghias rumah dan buat persediaan raya. Terasa bahang musim perayaan.

Beberapa tahun hidup bersama mereka sebagai jiran, kita boleh tahu jika seseorang itu merupakan jiran yang baik ataupun sebaliknya. Kemesraan mereka, kebaikan mereka dan sifat tolong menolong antara jiran walau berbilang agama dan bangsa sesuatu yang sangat menenangkan hati. Aku berdoa semoga satu hari nanti Allah bukakan pintu hati mereka kepada Islam. Sebelum tu aku kena perbaiki akhlak dan bawa imej Islam yang baik sebelum dakwah kepada mereka. Mereka insan-insan hebat dan baik. Rugi jika tidak masuk syurga Allah.

Kali ni aku update outdoor Amal & John yang diadakan di Manjalara. John dan family dating dari Sabah. First time rasanya shoot orang dari Sabah. Susah nak suruh John senyum sebenarnya,hehe.

 

Majlis berlangsung dengan lancar dan meriah. Kitorang buat outdoor kat taman berhampiran rumah Amal je. Aku doakan semoga ikatan yang terjalan antara kedua pasangan ini berkekalan bahagia sampai ke syurga,amin. Terima kasih atas layanan dan kerjasama yang baik sepanjang 2 hari shoot kat rumah Amal:) Terima kasih juga kepada sahabat aku Khairul Hafiz yang bantu aku shoot majlis ni. Jumpa lagi next entry.

Wassalam.

Atie & Nazim, Banting

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah kita masih dihidupkan sehingga berjumpa tahun 2014 ini. Dalam seminggu lepas ada 2 orang sahabat ofis telah kembali kerahmatullah. Semoga roh kedua-dua mereka diletakkan di kalangan orang beriman, diampunkan dosa dan diberikan syurga,amin. Meninggal di usia muda ketika berada di puncak kerjaya mungkin lebih memberi kesan kepada keluarga dan syarikat.

Kebelakangan ini ramai juga sahabat yang sakit kronik tanpa disangka-sangka. Sakit perut dan demam. Sekali check buah pinggang dah rosak dan terpaksa menjalani dialisis seumur hidup. Malah ada yang berlaku sebelum mencapai umur 30 tahun. Aku nasihatkan kita semua buatlah health screening untuk check kesihatan kita. Belanja RM200-300 untuk periksa tahap kesihatan jauh lebih bernilai daripada habis untuk gadget, baju, kereta dan sebagainya.

Kali ni aku nak update sesi outdoor pasangan Atie & Nazim yang diadakan di Pantai Kelanang. Dekat lebih setahun tak amik gambar di Kelanang, sekali ada tugasan wedding sebulan sampai 2 kali kat sini:) Atie solat Asar dulu sebelum keluar outdoor ni jadi beliau takde make-up sangat. Insyaallah lebih baik begitu sebab dahulukan solat.

Alhamdulillah majlis semua berjalan lancar. Aku ucapkan tahniah kepada kedua pasangan pengantin yang dirai ini. Semoga ikatan pernikahan ini berkekalan bahagia sampai ke akhir hayat,amin. Awal tahun tak jangka pula banyak tugasan ofis kena siapkan. Jadi agak sibuk dengan kerja ofis pula. Jazakallahukhair. Wallahua’lam.

Wassalam.

Wedding Atika & Khaidir, Banting

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, dapat juga aku update blog ni. Ketika aku menulis ni banjir di pantai timur terutamanya di Pahang dan Terengganu beransur pulih. Kasihan juga kepada keluarga yang dah merancang majlis perkahwinan ketika musim cuti sekolah ini. Mudah-mudahan Allah gantikan ujian tersebut dengan rezeki yang luas kepada mereka semua.

Kali ini aku nak update majlis perkahwinan Atika & khaidir yang diadakan di Kampung Sungai Kelambu Banting. Rasanya dah hampir 10 kali aku shoot majlis perkahwinan tentera yang lalu bawah pedang atau sword barrel sepanjang aku amik gambar wedding ni. Satu yang aku perasan ikatan persahabatan di kalangan anggota tentera berunifom ni, tak kisahlah udara, darat atau laut amat rapat sekali. Sesuatu yang jarang ada pada kebanyakkan kita.
 

 

Sesi outdoor tersebut kitorang buat kat Pantai Kelanang. Dah lama tak pergi ke sini. Pantaipun dah banyak berubah sebab hakisan air laut. Macam biasa dari dulu kalau lewat ke sini pada hujung minggu musim cuti sekolah memang ramai sangat pasangan pengantin lain buat outdoor kat sini juga. Kena bergilir-gilir:)

Alhamdulillah majlis semua berjalan lancar. Tahniah kepada kedua pasangan yang diraikan. Semoga ikatan pernikahan ini berkekalan bahagia sampai ke akhir hayat,amin. Terima kasih kepada sahabat-sahabat Atika yang sudi teman pengantin ke sesi outdoor tersebut juga. Jumpa lagi next entryWallahua’lam.

Wassalam.

Wedding Dr Amalina & Dr Hafifi, Paroi, Negeri Sembilan

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah dapat aku update wedding Dr Amalina & Dr Hafifi yang di adakan di Kampung Paroi, Negeri Sembilan. Setting majlis ni memang cantik walau diadakan di kawasan kampung je. Dr Amalina dan Dr Hafifi sekarang bertugas di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Aku rasa mereka ni pasangan doktor ke-16 aku shoot sepanjang ambil gambar wedding ni. Banyak rujukan bila diperlukan alhamdulillah.

Bila cakap pasal Hospital Sultanah Aminah ni tiba-tiba aku teringat makan Stimboat kat Pantai Lido dan Dataran JB sebelah HSA masa belajar dulu:) Rindu kat kawan-kawan belajar. Dari KL nak ke Paroi sekarang senang je sebab dah ada Highway SILK Kajang-Seremban yang memudahkan ramai orang access selain melalui PLUS Highway. Terima kasih kepada sahabat baik aku Khairul Hafiz yang assist aku pada hari tersebut.
 

 

Alhamdulillah majlis persandingan berlangsung dengan lancar dan meriah. Sesi oudoor tersebut kitorang buat kat kawasan sawah padi di depan Istana Seri Menanti dah nak dekat Kuala Pilah sana. Mari sama-sama kita doakan semoga kedua pasangan ini dirahmati Allah sepanjang hayat mereka berdua,amin. Jumpa lagi next entry. Wallahua’lam.

Nota kaki : Jangan lupa puasa hari Tasu’a dan Asyura sahabat2 semua. Ia puasa yang dilakukan sebelum syariat puasa Ramadan.

Wassalam.

Wedding Aqmalina & Fadly, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah syukur kepada Allah atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kita. Dalam tazkirah yang aku dengar baru-baru ni, ustaz bagitau antara perkara yang Allah larang tetapi kita suka buat ialah saling berbangga antara satu dengan lain dengan harta kita, anak kita, ilmu kita, rupa paras kita dan rezeki-rezeki lain yang kita ada. Tanpa sedar ketika kita berkongsi semua rezeki tersebut dengan sahabat lain, ada timbul rasa riak dan bangga dalam diri.

Tanpa sedar juga, kita berusaha bekerja lebih keras untuk mendapatkan rezeki yang lebih baik hanya untuk ditunjukkan kepada orang lain. Kena tanya diri sendiri. Adakah semua nikmat yang Allah bagi tersebut mendekatkan diri kepada Allah? Iman kita bertambah? ibadah kita lebih baik? atau dengan bertambah nikmat tersebut kita makin jauh dari agama. Tanya diri dan jawab dalam hati. Muhasabah.

Kali ni aku update sikit outdoor majlis Aqmalina & Fadly yang berlangsung di Shah Alam.
 

 

Semoga kedua pasangan pengantin ini dirahmati Allah sepanjang hidup mereka berdua dan berbahagia sampai ke syurga,amin. Aku masih lagi dalam mode sibuk 3-4 minggu ni. Mohon maaf agak lama tak update blog ni. Terima kasih kepada sahabat2 yang selalu melawat blog ni walaupun aku jarang update. Aku hargainya. Insyaallah jumpa lagi selepas tahun baru Hijrah. Salam Maal Hijrah. Wallahua’lam.

Wassalam.

Fiza & Mazly, Universiti Malaya

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah dapat juga aku update blog ni. Sebenarnya kebelakangan ni agak sibuk dengan kerja di ofis. Sementelahan kursus di luar yang memerlukan aku tiada di ofis untuk beberapa hari. Pertama kali aku ke Pulau Pangkor bersama sahabat-sahabat di ofis. Aku ada cerita sikit kat personal blog aku perjalanan ke sana.

Aku update sikit pasangan Fiza & Mazly yang diadakan di dewan dalam Universiti Malaya. Aku rasa kepada sesiapa di kawasan berhampiran yang mencari dewan untuk berkahwin, bolehlah mempertimbangkan untuk sewa kat dalam UM sebab banyak juga dewan yang besar dan selesa yang sesuai digunakan untuk majlis perkahwinan. Sesi outdoorpun buat tepi jalan dalam UM tu je:)

Tahniah kepada kedua-dua pasangan yang dirai. Semoga ikatan perkahwinan ini berkekalan bahagia hingga akhir hayat,amin. Insyaallah jumpa lagi dalam next entry. Ada beberapa pasangan lagi aku nak update:) Sebenarnya ada pasangan pengantin yang memilih untuk tidak dipaparkan majlis perkahwinan mereka di blog atau di mana-mana medium. Aku tiada masalah tentang tu dan hormati privacy mereka:) Wallahua’lam.
 

Wassalam.

Socio-economic superiority

Bismillahirrahmanirrahim

Semalam aku ada baca satu artikel tentang gaya hidup masyarakat di Malaysia. Menurut penulis tersebut, ramai ingin dilihat sebagai ‘kaya dan berjaya‘ dalam hidup yang mendorong mereka sebenarnya hidup tidak bahagia. Malah ramai antara mereka berusaha keras bekerja untuk tunjuk kepada orang lain mereka lebih bahagia dan berjaya dari kawan-kawan mereka.

Mereka rasa dengan adanya rumah besar, memakai handbag mahal, berpakaian berjenama, berkereta selesa dan mewah serta menjalani gaya hidup moden melambangkan ‘socio-economic superiority‘ mereka berbanding orang sekeliling mereka. Ia jadi prioriti dalam hidup walau mereka tak pernah mengaku dan sedar perkara itu.

Aqmalina & Fadly, Shah Alam

Dr Aqmalina & Dr Hafifi, Paroi Negeri Sembilan.

Malangnya perkara tersebut menyebabkan ramai rakyat Malaysia berbelanja melebihi kemampuan dan berhutang dengan kadar tidak perlu. Tanpa sedar mereka sebenarnya merisikokan masa tua mereka untuk kelihatan ‘berjaya’ ketika usia muda. Sedangkan dengan hutang yang banyak dan tiada simpanan mereka bakal muflis dan hidup dalam kemiskinan kelak.

Statistik muflis di negara kita menunjukkan ramai telah muflis di bawah umur 35 tahun. Personal loan dan hutang kad kredit jadi penyumbang utamanya. Berapa ramai antara kita tahu keperluan duit kita setiap bulan selepas kita bersara kelak? Adakah cukup hanya dengan duit KWSP untuk hidup lagi 20 tahun setiap bulan? Berapa ramai dah buat persediaan ke arah itu atau pernah terfikir ketika muda?

Penulis berbangsa cina itu juga mengatakan kebahagiaan yang diperolehi dengan jalan hidup kelihatan mewah tidak akan berkekalan lama. Satu masa, bila menghadapi masalah kewangan mereka tidak lagi rasa bahagia. Harga dirinya jatuh, fikirannya kusut & merasakan diri tidak bahagia lagi. Sedangkan kebahagian sebenar sudah tentu datang dari dalam diri. Keluarga yang bahagia, anak2 yang baik, kewangan yang sihat, berbuat amal ibadah, buat baik kepada orang lain dll.

Kadangkala, pelik juga kita sebagai muslim tidak terlepas dari perasaan bermegah, ingin dipuji, bangga diri dan suka tunjuk kelebihan kepada orang lain. Sedangkan semua yang Islam ajar adalah sebaliknya. Sifat merendah diri, bersederhana, bersyukur. Orang bukan Islam boleh faham konsep tersebut lebih baik dari kita. Duit memang takkan boleh beli bahagia. Tetapi dengan urus kewangan dengan baik, kita akan lebih bahagia insyaallah. Tiada masalah kita kelihatan ‘kurang kaya & berjaya’ di mata orang lain. Asalkan kita rasa bahagia & kewangan kita sihat sampai akhir hayat kita. Wallahua’lam.

Nota kaki : Insyaallah akan update majlis kat atas ni dalam entry akan datang:)

Wassalam.