Anis & Faez, Klang

Bismillahirrahmanirrahim.

Dalam tazkirah yang aku dengar baru-baru ni, ustaz bagitau antara perkara yang Allah larang tetapi kita suka buat ialah saling berbangga antara satu dengan lain dengan harta kita, anak kita, ilmu kita, rupa paras kita dan rezeki-rezeki lain yang kita ada. Tanpa sedar ketika kita berkongsi semua rezeki tersebut dengan sahabat lain, ada timbul rasa riak dan bangga dalam diri.

Tanpa sedar juga, kadangkala kita bekerja lebih keras untuk mendapatkan rezeki yang lebih baik hanya untuk ditunjukkan kepada orang lain. Kena tanya diri sendiri. Adakah semua nikmat yang Allah bagi tersebut lebih mendekatkan diri kepada Allah? Iman kita bertambah? ibadah kita lebih baik? atau dengan bertambah nikmat tersebut kita sebenarnya semakin jauh dari agama.









Tahniah kepada kedua pasangan Anis dan Faez ini. Semoga ikatan perkahwinan yang terjalin berkekalan bahagia sampai ke syurga, amiin.

Wallahua’lam.

Outdoor Zaide & Ain, Shah Alam

Bismillahirrahmanirrahim



Rasa macam dah lama gila tak update blog ni. Alhamdulillah, semua projek dan kerja yang agak berat di kantor hampir berlalu. Tinggal beberapa kerja rutin yang perlu diselesaikan. Aku ada hutang beberapa entry nak publish di sini. Insyaallah aku cuba selesaikan dalam masa terdekat ni.

Entry kali ni adalah sambungan dari entry lepas iaitu pasangan Zaide & Ain. Kali ni aku update sesi outdoor semasa diaorang bertandang di Klang. Masa nak keluar outdoor tu cuaca memang mendung. Tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar sampailah selesai sesi tersebut :)

Layan sikit sekitar sesi outdoor diaorang ni ni Shah Alam.

ain36

ain38

ain40

ain41

ain42

ain39

ain43

ain44

ain45

ain47

ain46




Sebenarnya sehingga entry ni ditulis aku dah terima lebih dari 10 pertanyaan untuk majlis yang akan dilangsungkan pada November dan Disember 2011 ini. Terima kasih semua yang bertanya :) Tetapi aku mohon maaf sebab buat masa ni aku masih belum buka untuk tempahan pada tarikh tersebut.

Aku ada beberapa urusan keluarga yang dirancang pada waktu tersebut. Oleh kerana masih belum confirm jadi aku sengaja block semua tarikh pada 2 bulan tersebut. Insyaallah aku maklumkan di sini sekiranya aku dah available semula. Kalau ada rezeki boleh bekerjasama :)



Nota kaki : Projek portal zakat aku dah hampir siap. Boleh gi sini nak tengok website zakat selangor yang baru [ ZAKAT SELANGOR ]. Kalau ada komen boleh juga tulis kat sini utk aku perbaiki:) Thanks.

Nota kaki 2: Mari sama2 doakan semoga semua rakyat malaysia terutamanya pelajar yang berada di Mesir selamat dari huru hara yang berlaku. Tapi aku juga harap kerajaan Hosni Mubarak jatuh untuk kebaikan umat Islam di Gaza, insyaallah.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www.faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography

Wedding Nona & Yassar, Klang

Bismillahirrahmanirrahim



Aku rasa penat sekarang. Banyak kerja kena buat dalam masa sama. Tapi rasa bertuah sebab syarikat hantar aku training sepanjang minggu untuk tingkatkan pengetahuan dalam bidang IT ni. Bila sesekali datang training ni fikiran kita berkembang, pengetahuan kita bertambah dan kita boleh lihat masalah dari sudut berbeza berbanding sebelum ni.

Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Nona & Yassar yang di adakan di Klang :) Nona ni pun kreatif gak orangnya tau. Banyak persiapan dalam bilik pengantin, hiasan kat khemah dan sebagainya dilakukan sendiri olehnya. Paling aku suka latern yang tergantung-gantung kat khemah tu. Memang nampak sangat nice lah,hehe.

Majlis Nona ni berlangsung sekali ngan majlis abang beliau. Tapi aku hanya cover Nona & Yassar je sebab abang dia ada team photographer nya sendiri. Layan sikit sekitar majlis diaorang ni.

Aku seronok bekerjasama dengan diaorang ni. Biasa memang pengantin malu-malu nak pose depan photographer. Tapi insyaallah lama-lama ok dah. Itulah perlunya berjumpa dengan photographer sebelum majlis supaya ada keserasian semasa bekerjasama nanti. Tahniah aku ucapkan kepada kedua pasangan ni. Semoga hidup bahagia hingga akhir hayat,amin. Terima kasih juga kepada 2 orang sahabat aku Atong dan Halim yang sama-sama bantu aku shoot majlis Nona ni.



Nota kaki : Ini juga auto-post entry. Minggu depan baru live update,hehe. Terima kasih atas pertanyaan tentang majlis ye. Insyaallah aku jawab satu persatu. Aku perlu utamakan komitmen kerja yang lebih utama.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://www.faisalrahim.com/blog
Facebook : http://www.facebook.com/acaiijawephotography

Majlis pernikahan Nona & Yassar

Bismillahirrahmanirrahim


Kali ni aku nak update majlis pernikahan Nona & Yassar. Nona ni ada blog sendiri yang cerita khusus tentang persiapan majlis perkahwinan beliau [ Bukan Cinta Monyet ]. Sekarang blog B2B camni dah jadi satu trend kepada bakal pengantin :) Mereka wujudkan satu komuniti yang bersama-sama memberi idea dan pandangan serta mendapat inspirasi dari bakal pengantin lain. Bagus bukan?

Atas sebab tu juga pasangan Nona & Yassar ni dah book aku awal-awal lagi. Dengan berbuat demikian diaorang dapat harga aku yang lama yang takkan dapat lagi sekarang :) Banyak benda DIY yang Nona buat dalam majlis perkahwinan dia. Pelamin, deco dan barang-barang hantaran untuk nikah ni pun dia buat sendiri tau :)

Layan sikit sekitar majlis pernikahan diaorang ni.

Yassar ni memang ceria orangnya tau. Suka buat lawak dan asyik tersenyum je. Tapi masa nikah muka dia asyik berkerut je, hehe. Tapi alhamdulillah majlis semua berjalan lancar dan Yassar dapat lafaz nikah sekali je. Semoga ikatan yang terbina ni berkekalan bahagia selamanya, amin. Tunggu aku update full entry majlis perkahwinan diaorang pula ye :)



Nota kaki : Ini auto-post entry sebab aku ada kursus hingga hari khamis ni.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

2 tahun berlalu

Bismillahirrahmanirrahim



Mohon maaf sebab tak dapat update full entry majlis perkahwinan Dila & Daus kali ni. Aku sedang dalam training beberapa hari dalam minggu ni. Biasalah kat mana2pun ramai yang kena datang training akhir-akhir tahun untuk lengkapkan jadual latihan kakitangan dalam tahun tersebut :)

Teaser wedding Nona & Yassar, Kelana Jaya


Aku nak kongsi satu perkara hari ni. Bulan depan genap 2 tahun aku berada dalam industri wedding photography. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Memang ada beberapa perkara aku perlu perbaiki lagi. Hakikatnya aku memang sentiasa belajar sebab dalam proses menjadi lebih baik semestinya ada kesilapan dan kesalahan yang aku sedar maupun tidak. Aku anggap tu sebagai satu proses pembelajaran.

Tadi aku sempat kira sejak 2 tahun ni aku dah shoot lebih 50 pasangan pengantin. Bukan satu jumlah yang kecil. Kalau aku main-main dah lama berkubur kerja ni. Dulu masa mula-mula aku save nama client dalam hp, aku letak nama dia sahaja. Contohnya ain. Sekali dah ada lebih 5 client nama ain terus pening aku nak cam ain mana yang call aku ni,hehe. Kekadang client minggu ni tapi masih panggil nama client minggu lepas :P

Aku rasa aku akan tetap target golongan pertengahan sebagai client aku. Entah kenapa aku kurang berminat nak shoot gambar golongan atasan mahupun orang-orang ternama. Akupun tak suka terkenal dalam bidang ni, serius. Cukuplah sekadar client2 hargai kerja aku dan berpuas hati dengan hasilnya. Aku selesa begitu dan insyaallah akan kekal begitu. Terima kasih atas sokongan semua.


Nota kaki : Nona juga adalah seorang pengantin yang ada blog B2B :) Nantikan full entry ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com/

Cerita tentang Majlis Akiqah

Bismillahirramanirrahim



Majlis Akiqah merupakan satu majlis yang sunat dilakukan pada hari ke tujuh selepas kelahiran bayi. Kat negara kita selalunya ia diiringi dengan majlis bacaan Rawi dan Marhaban. Rawi ialah bacaan berlagu yang menceritakan detik2 kelahiran Rasulullah hingga beliau membesar. Marhaban pula selawat ke atas junjungan besar Nabi kita Muhammad S.A.W. Selepas itu diiringi dengan majlis mencukur jambul. Menurut pendapat yang ashah, sunat mencukur rambut anak itu selepas menyembelih binatang aqiqah.

Sebenarnya walaupun bercukur tu sunat tapi kita dilarang melakukan qaza’ (قزع) iaitu mencukur sebahagian sahaja dari kepala bayi tersebut [Bujairimi ala al-Khatib: 4/437-438]. Ada hadis Rasulullah S.A.W dari Abdullah bin Umar yang maksudnya :

“Sesungguhnya Nabi S.A.W telah melihat seorang kanak-kanak yang dicukur sebahagian rambutnya dan ditinggalkan sebahagian yang lain, lalu Nabi melarang mereka berbuat demikian dan Baginda bersabda: “Kamu cukur (rambut itu) kesemuanya atau kamu tinggalkan kesemuanya (tidak mencukurnya).”

(Hadis riwayat Abu Daud)

Jadi kalau kita melakukan majlis bercukur ni walaupun tidak bercukur sepenuhnya semasa majlis tersebut, kita masih boleh selesaikan selepas selesai majlis tersebut. Alang2 kita buat perkara yang disunatkan oleh Islam seelok2nya buatlah dengan sempurna. Layan sedikit Majlis Akiqah Nurhadirah Husna bt Muhammad Fuad yang aku shoot minggu lepas :)



Aku shoot untuk majlis Akiqah bukan baby potraiture. Jadi tak dapat habiskan masa lama sangat ngan baby sebab dia tidur dan mak ngan ayah diapun sibuk melayan tetamu yang hadir..:)

Manusia akhir zaman sekarang ni ramai yang akan cari agama bila ada kelahiran atau kematian je. Bila badan sihat tak pernah menjengah masjid dan surau, tak pernah solat berjemaah. Sibuk ngan kerja dan aktiviti sosial serta bangga dengan pencapaian diri dan usaha mencapai urusan dunia. Rasa dia boleh hidup sendiri tanpa bantuan orang lain. Lebih teruk suka pandang rendah kat orang-orang yang mengi’marahkan masjid dan surau.

Tapi bila dia atau ahli keluarga meninggal dunia, barulah sibuk mencari ‘orang-orang masjid’ untuk untuk uruskan jenazah seperti kafan, sembahyangkan dan tanam mereka dalam kubur. Orang2 tu juga yang banyak sedekahkan mereka al-fatihah dan doa kepadanya. Kawan2 yang selalu dibangga-banggakan tu mungkin hanya ingat dan bersedih paling lama seminggu je. Itupun belum tentu mendoakan atau sedekahkan kebaikan kepada si mati. Wallahu’alam..



Nota kaki : Manutd baru takde sorang player utama pun dah main entah apa2. Chelsea takde Cole, Bosingwa, Calvalho, Essien pun rileks je boleh menang lawan diaorang :) Kalau ada mau kena 5-0 MU, hehe.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Eja & Firdaus

Bismillahirramanirrahim



Masa mula-mula ceburi bidang fotografi ni antara kata-kata perangsang dari otai2 dalam bidang ni ialah “Kamera tu tak penting, tetapi orang belakang kamera tu yang lebih penting”. Memang benda tu tidak dinafikan kebenarannya. Tetapi bila dah sampai satu tahap tertentu, sebenarnya kamera+lens sama pentingnya dengan skill sebab setiap kamera memang ada limitnya. Kadangkala ia tidak dapat hasilkan apa yang kita inginkan dengan kamera entry-level biasa.

Bila dah terasa limitasinya, itulah masa yang sesuai untuk upgrade equipment2 kita. Ramai tidak tahu bila mereka lihat gambar2 cantik sebenarnya ia mungkin dihasilkan oleh kamera professional yang harganya mencecah RM20,000 dan ke atas. Perbezaan dari segi warna, sharpness, kelajuan, bokeh dan lain-lain berbeza dengan kamera berharga RM2,000. Jadi adalah tidak adil sebenarnya membandingkan output mereka yang menggunakan pro DSLR dengan entry-level DSLR. Kereta proton waja walau di modified enjin camne sekalipun takkan dapat kalahkan kelajuan Ferrari :)

Ok, aku update lagi Majlis Persandingan Eja & Firdaus yang lepas. Layan dulu ye.



Dalam majlis Eja & Firdaus ni, diaorang tukar baju sampai 3 kali. Bersanding, potong kek dan outdoor..:) semua baju diaorang cantik2 dan aku suka sangat. Aku juga suka kek diaorang, sampai ada orang rembat cupcakes tu sebelum majlis potong kek tu, huhu.

Kitorang buat outdoor kat Taman Botanic, Klang dekat Bukit Tinggi tu. Ni kali pertama aku amik gambar kat sini. Bila dah petang memang ramai sangat orang kat sini. Memang pengantin akan jadi perhatian dan orang kat belakang pengantinpun akan ramai yang interframe nak masuk album pengantin, hahaa. Kalau nak amik outdoor kat sini jangan sampai lewat petang sebab susah nak dapatkan shoot yang baik bila terlalu ramai orang awam.


Sebenarnya kalau ikutkan aku teringin sangat nak pakai Pro DSLR dengan Full-Frame Body :) Aku percaya aku mampu hasilkan gambar yang lebih baik dari sekarang sekiranya gunakan equipment tersebut seperti sahabat2 aku yang lain. Tapi kata orang ukur baju badan sendiri, mungkin satu hari nanti bila kemampuan dah mencukupi baru aku upgrade :) buat masa ni aku gunakanlah apa yang ada, hehe.

Aku ucapkan tahniah kepada kedua mempelai sahabat aku ni Eja & Firdaus. Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia hingga ke akhir hayat. Pahala orang yang bernikah ni diumpamakan seperti mendirikan sebuah masjid. Syaitan sangat benci dan sentiasa berusaha meruntuhkannya dengan pelbagai cara. Sabar dan sentiasa berada di landasan agama boleh mengelakkan terjadi benda seperti itu. Terima kasih kepada sahabat baik aku dari dulu Halil Hayon yang follow aku amik gambar.

Ni gambar yang dia amik aku bersama pengantin :) Jarang ada gambar aku ngan pengantin, hehe.


Terima kasih.



Nota kaki : Aku dah terima beberapa pertanyaan tentang majlis pada bulan November dan Disember 2010 ini. Insyaallah aku akan reply email secepat mungkin. Aku terpaksa berlaku adil dan utamakan mana yang bayar deposit dulu ye. Terima kasih semua.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Sanding & Outdoor Lini dan Man

Bismillahirramanirrahim



Dalam perjalanan ke tempat kerja tadi aku jumpa seorang bapa bersama 2 orang anaknya menaiki motor untuk ke sekolah. Dengan usianya yang sudah tua dan motornya yang sudah usang, si bapa tadi berusaha mengawal motornya melalui celah2 kereta. Tiba-tiba teringat dulu abah hantar aku adik beradik ke sekolah menaiki motor juga. Dengan kesejukan pagi, abah hantar kitorang 5km untuk ke sekolah terdekat.

Kalau hujan kekadang abah singgah bawah jambatan sungai untuk pasang plastik besar yang tutup aku dan adik aku. Hujung plastik tu abah ikat kat leher supaya tak terbang. Pastu abah sambung perjalanan takut kitorang sampai lewat ke sekolah. Abis abah basah kuyup dan mukanya kena hujan. Bila tengok orang tua naik motor teringat abah dulu2 :( Pagi tadi aku baca akhbar ada anak yang tinggalkan bapanya di tepi jalan sebab tak sanggup menjaganya, Subhanallah. Apa nak jadilah ngan manusia sekarang.

Layan sikit sambungan gambar2 sekitar majlis persandingan Lini dan Man di Bukit Kapar aritu.


Masa akhir Disember dan awal Januari aritu kekadang petang mesti hujan. Ramai juga pasangan pengantin yang tak dapat keluar outdoor sebab hujan lebat. Petang selepas selesai majlis tu, memang hujan turun dengan lebat kat Bukit Kapar, Klang. Oleh kerana dah lewat kitorang buat outdoor kat depan rumah Lini je kat kebun sayur, hehe. Oleh kerana buat depan rumah je, kalau ada tetamu datang diaorang boleh jerit je panggil kitorang, hehe.


Untuk akhirnya terima kasih kepada keluarga Lini yang memberikan layanan yang baik sepanjang aku jalankan tugas. Aku layan cakap jawe je ngan diaorang semua, hehe. Buat kedua mempelai aku doakan semoga hubungan perkahwinan ni berkekalan bahagia hingga ke syurga,amin. Maaf tak dapat shoot bertandang sebab aku dah ada job lain masa tu :)

Aku juga doakan semoga anak yang tinggalkan bapanya di tepi jalan tu insaf dan dapat jaga bapanya yang dah tua tu. Bila dia buat camtu, satu hari nanti mungkin anak2 dia akan buat begitu juga kat dia. Perancangan Allah memang kita takkan pernah tahu. Wallahua’lam.



Nota kaki : Tiap-tiap minggu aku shoot dah jarang balik kampung, huhu.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com