2 tahun berlalu

Bismillahirrahmanirrahim



Mohon maaf sebab tak dapat update full entry majlis perkahwinan Dila & Daus kali ni. Aku sedang dalam training beberapa hari dalam minggu ni. Biasalah kat mana2pun ramai yang kena datang training akhir-akhir tahun untuk lengkapkan jadual latihan kakitangan dalam tahun tersebut :)

Teaser wedding Nona & Yassar, Kelana Jaya


Aku nak kongsi satu perkara hari ni. Bulan depan genap 2 tahun aku berada dalam industri wedding photography. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Memang ada beberapa perkara aku perlu perbaiki lagi. Hakikatnya aku memang sentiasa belajar sebab dalam proses menjadi lebih baik semestinya ada kesilapan dan kesalahan yang aku sedar maupun tidak. Aku anggap tu sebagai satu proses pembelajaran.

Tadi aku sempat kira sejak 2 tahun ni aku dah shoot lebih 50 pasangan pengantin. Bukan satu jumlah yang kecil. Kalau aku main-main dah lama berkubur kerja ni. Dulu masa mula-mula aku save nama client dalam hp, aku letak nama dia sahaja. Contohnya ain. Sekali dah ada lebih 5 client nama ain terus pening aku nak cam ain mana yang call aku ni,hehe. Kekadang client minggu ni tapi masih panggil nama client minggu lepas :P

Aku rasa aku akan tetap target golongan pertengahan sebagai client aku. Entah kenapa aku kurang berminat nak shoot gambar golongan atasan mahupun orang-orang ternama. Akupun tak suka terkenal dalam bidang ni, serius. Cukuplah sekadar client2 hargai kerja aku dan berpuas hati dengan hasilnya. Aku selesa begitu dan insyaallah akan kekal begitu. Terima kasih atas sokongan semua.


Nota kaki : Nona juga adalah seorang pengantin yang ada blog B2B :) Nantikan full entry ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com/

Thanks for Comments

Halim – Salam lim,hahahah. Hanya orang2 kat tempat tu sahaja yang tahu dengan sebenar camne gambar tersebut dihasilkan,kekkee..:) thanks lim follow aku,hehe

gambar no 2 tu kang acaii siap naik atas bumbung,skodeng dari atas..teperanjat aku tengok..1st time tgk photog panjat bumbung..hebat kang..kekekekeke..BTW tahniah kang Acaii..semoga terus maju dan diberkati Allah..InsyaAllah..

din – salam din, terima kasih. Alhamdulillah diaorang semua sihat2 je din :)

Broyoes – Salam yoes, waaaaaa lagi sorang budak umh kita jadi photographer. Cayalah yoes :) aku tahu ko memagn kreatif orangnya. Semuanya memang bermula dengan tugasan yang pertama. Buat yang terbaik yoes!!

fathiyyah – Salam thia :) lamanya tak dengar khabar. Moga sihat2 hendaknya. Thanks thia ye :)

KIMIZ – thanks kimiz, terima kasih suga atas sokongan ye :)

ajey – salam wak, hahaha. Aku belum mampu lagi wak, nantilah kalau dah sedia aku bagitau,hehehe..:)

alhamdulillah alhamdulillah :)

p.s: sukaaaaaaaaa tema kaler pengantin yg ni. sweeet

Salam sal…
wah..50 pengantin dlm 2 thn…sama dgn 25 setahun..sama dgn 2 pengantin sebulan…purata tu…wahh..mantap..takper, lg sorang member rumah ko akan menjerumuskan diri dalam aliran ni jugak…hehehe..itulah aku..hahaha..dah ada first job bulan ni kat Changlun, Kedah.wpn kita berbeza jenis kamera tp kita ada satu azam yg sama…customer satisfaction..betul tak?…hehehe…anyway my fren, tahniah for your 2 years…and good luck..

Salam acai
kabare acai & isteri? mak abah ko sihat cai?? gambar 2nd tu cam tinggi je ko panjat cai. hati² walau di mana kau berada cai.. aku suka banget tgk gambar di atas! :)

bila mau jual 1 body kat aku hah?? cepat la tukar frame penuh.. 1 body camera skarang jual kat aku la… lambat sgt la…

Salam abg acai.

2 tahun, 50 event. tak banyak tu.. ada lagi yg dah shoot utk 300 event. TAPI, abg punya gambar tetap paling cantik! TAHNIAH. Kagum gila tgk gambar2 ni.. Sejak berbulan lepas tgk blog ni & mmg niat 1 hari nnt dpt khidmat abg acai.. gud luck! :D

salam acai, utk pic no 2 tu pakai UWA kan? kena panjat tinggi erk utk dpt angle mcm tu?

Sil – salam sil. terima kasih..:) insyaallah kalau ada rezeki boleh bekerjasama ye..:) hidup wong jowo banting!! haha

Xora – Salam ixa, terima kasih. Memang itulah saya dan akan tetap kekalkan begitu. Majlis begitu cam ixa cakap, lebih ‘realiti’, neutral dan dekat ngan sahabat, keluarga dan saudara mara berbanding majlis besar2an :)

Reen – Waaaa pengantin baru!! tak sabar nak bekerjasama ngan korang minggu ni,hehe

A.Acai saya suka statement abg yg lebih sukakan golongan pertengahan. sederhana itu tetap indah kan? saya pun sama.

saya juga akan terus menyokong bro acaii, insyaAllah. kalau ada rezeki boleh hire jadi OP nanti cume tak tau bile. hehe. sebagai warga banting walau x bermastautin kat situ dah, saya tumpang bangga :)

Piiown – salam sifuu, lama tak dengar khabar..:) terima kasih ye.

enchik peshang – salam bro. Terima kasih, insyaallah aku akan ingat pesan tersebut bro :) terima kasih atas sokongan ye.

najmi – salam najmi, terima kasih kerana berikan sokongan selama ni..:) alaaa, tak dapat nak jumpa lagi,hehe. bila2 masa kalau nak tanya boleh je..:)

cot – hahaha, aah ko paling byk assist aku rasanya..:) bila masa plak ada stimboat kat sini cot? kat mana weh?hahaha

congrats bro :P
bukan senang nak capai ape yg ko da dapat skrg ni. papepun, alwys down to earth. cayala bro!

hahaha…
same² caii..
kita sama² belajar..
tp ko ttp cikgu…
kekeke..
rasenye aku kot yang paling byk assist ko…
nnt aku blanje ko ngn wife mkn stimbot ye..
hahaha

salam abg acai. congrats, sedar tak sedar dah dua tahun jugak saya follow blog abg acai. gambar makin gempak lar abg acai. ntah bila dpt berguru dgn abg acai. equipment tak cukup2 lagi sampai sekarang. tone color gambar atas tu best.

cot – salam cot, terima kasih.:) terima kasih gak cot sebab selalu support dan banyak tolong aku. Aku rsa memang banyak dah ko tolong aku,hehe. Aku hargai sangat2. Kita sama2 belajar lah. Akupun byk lagi kena perbaiki diri ni :)

salam caii…lawa gambar ko…hehe..congratz dah 2 tahun dlm bidang ni…ko mmg dah ade pada kelas tersendiri skrg…ko jugak tak kedekut ilmu…dari aku xtaw ape² tentang wedding ni…sampai la aku tau skit²..hehehe…tu sume ko yg ajar…thanks cikgu…moga terus berjaya dlm bidang ni.. :)

Sis Honey – Salam sis, terima kasih sis. Sis banyak beri sokongan dari bentuk moral mahupun fizikal :) Acai hargai sangat2 tau sis. Insyaallah acai akan terus camni sis :) Acai pun doakan semoga sis bertamba success dalam bidang yang sis buat termasuklah photography ni,hehe. Sis memang seorang yang tabah dan kuat tau!! gambar2 sis dah jauh lebih baik dari mula2 pegang kamera, cayalah sis!! bukan senang pompuan nak ceburi bidang ni :)

Amor mie – Salam kak, hehe. Masa tu tak tau lagi kot kak nak amik gambar,heheh..

Npe la br 2 thn…x dr dl lg ko jd phtgrapher…kl dr dl lg musti akak hire ko jd phtghrpher akak n gmbr kawen akak musti cantek…;p

salam cai,

tahniah.tahniah.tahniah.2 tahun dgn sejumlah 50 pasangan.satu pencapaian yg amat membanggakan ditambah dgn hasil2 yang sgt terbaik.dengan sikap rendah diri cai,sis yakin cai akan terus berjaya dalam bidang ni.cai sll bersungguh2 dalam apa jugak yg cai buat sbb tu cai sll berjaya.sbg sahabat.sis bangga dpt kenal dgn org mcm cai yg juga bagi motivasi utk sahabat2 yg lain.sis doakan cai akan terus berjaya dlm bidang ni.tak kira la shoot yg ternama atau tak.who care?hehehehehe :-)