Wedding Eja & Firdaus

Bismillahirramanirrahim Masa mula-mula ceburi bidang fotografi ni antara kata-kata perangsang dari otai2 dalam bidang ni ialah “Kamera tu tak penting, tetapi orang belakang kamera tu yang lebih penting”. Memang benda tu tidak dinafikan kebenarannya. Tetapi bila dah sampai satu tahap tertentu, sebenarnya kamera+lens sama pentingnya dengan skill sebab setiap kamera memang ada limitnya. Kadangkala ia tidak dapat hasilkan apa yang … Read More

Pengalaman pertama miliki DSLR :)

Bismillahirramanirrahim Bulan Ogos ni genap setahun aku memiliki kamera DSLR :) Ya, kamera DSLR pertama aku. Teringat masa mula-mula nak beli kamera tu tahun lepas. Malam tu memang tak boleh tido sebab berdebar nak dapatkan kamera yang diidamkan sangat2. Berdebarnya mengalahkan orang nak bernikah esoknya je,hehe. Masa kat kedai hulur duit nak bayar tu menggigil gaklah tangan aku. Masa tu … Read More

Setelah 6 bulan berlalu :)

Bismillahirramanirrahim Sedar tak sedar dah 6 bulan aku amik gambar2 perkahwinan ni. Setahun yang lepas aku hanya mampu mengagumi gambar2 yang dihasilkan oleh photographer idola aku. Aku juga masih menyangka orang yang ada lens panjang2 dan kamera besar2 tu adalah professional dan gambar mereka mesti gempak. Aku juga masih berfikir yang megapixel kamera yang lagi besar kat kamera adalah lebih … Read More

Tips : Amik gambar guna kamera murah :)

Bismillahirramanirrahim Baru-baru ni ada seorang sahabat aku tanya camne nak hasilkan gambar best dari kamera yang murah. Sebenarnya kamera dia taklah murah, entry level DSLR, D40. Tapi dek kerana rajin berforum pastu ramai suruh upgrade kamera je diapun tergugatlah. Memang kamera mahal lebih memudahkan kerja dan ada kelebihan dari segi kualiti gambar. Tapi ia bukanlah jaminan boleh hasilkan gambar yang … Read More

Cerita Belon Panas, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim Malam minggu lepas aku pergi tengok belon panas selepas melawat sahabat aku kahwin kat Puchong tu. Tergesa-gesa aku pergi sebab member aku cakap start kul 8:30 malam belon panas terbang. Dalam kepala otak aku mesti cun amik gambar belon panas terbang malam2 :). Pukul 9 malam aku sampai sana jam gila. Pastu kena parking jauh. Abis lemak aku makan … Read More

Permulaan Baru 2009

Bismillahirrahmanirrahim, Alhamdulillah aku dah berpindah ke blog aku sendiri. Memang dah lama aku nak berblog kat domain sendiri, tapi kesibukan kerja memang selalu menghalang. Satu sebab yang menguatkan azam aku nak pindah ialah setelah aku tahu fotopages yang aku guna untuk share gambar-gambar sebelum ni adalah “Made in Israel“. Sehingga aku tulis entry ni dah lebih 1000 orang Palestin mati … Read More