Setelah 6 bulan berlalu :)

Bismillahirramanirrahim



Sedar tak sedar dah 6 bulan aku amik gambar2 perkahwinan ni. Setahun yang lepas aku hanya mampu mengagumi gambar2 yang dihasilkan oleh photographer idola aku. Aku juga masih menyangka orang yang ada lens panjang2 dan kamera besar2 tu adalah professional dan gambar mereka mesti gempak. Aku juga masih berfikir yang megapixel kamera yang lagi besar kat kamera adalah lebih baik dan jadi ukuran masa beli kamera..:)

Selain tu, aku juga beranggapan kalau aku beli DSLR, confirm aku juga boleh hasilkan gambar best2 macam diaorang,hehe. Tapi bila dah beli DSLR baru aku tahu semua tu adalah karut!! Ilmu dalam bidang ni sebenarnya jauh lebih penting dari equipment yang mahal. Semua yang aku sangka tentang kamera dan fotografi sebelum ni kebanyakkannya adalah mitos semata.

Sebenarnya bidang ni bukan sekadar perlukan minat. Ia masih belum cukup. Ia perlukan lebih dari itu iaitu passion. Benda tu lah yang buatkan kita tak berputus asa setiap kali hasilkan gambar crap walau dalam percubaan ke 100. Ia juga yang buat kita mampu bertahan dari leteran mak, kekasih, bini atau kengkawan sebab siang malam mengadap benda tu je,haha



Gambar kat atas ni adalah majlis kahwin Sham dan Mira yang diadakan di Kg Lindungan, Petaling Jaya. Thanks buat OP Kerul yang sudi mengajak aku :) Saja buat dalam hitam putih sebab dah bosan ngan yang berwarna,hehe.

Impian aku dalam bidang ni tak setinggi kawan2 aku yang lain. Aku tak set matlamat aku terlalu tinggi kerana aku ada kerjaya lain yang menyara hidup aku. Lagipun aku buat benda ni sebab minat. Kalau ia dapat berikan kepuasan dalam diri aku ia dah cukup bermakna. Aku anggap ia satu pencapaian buat aku.

Jujur aku katakan yang masih banyak yang aku kena belajar dalam bidang ni. Aku akan terus berusaha tingkatkan ilmu dan kemahiran dalam bidang ni. Terima kasih kepada semua yang banyak bantu aku selama ni terutama geng photographer dari TT Bangi, TT Bukit Changgang, budak2 forum dan sahabat blog yang sudi berkongsi belajar ngan aku. Aku hargai semua ilmu yang diperolehi dari korang semua. Terima kasih kengkawan.

Nota kaki : Tahniah kepada sahabat baik aku Halil yang mendapat anak lelaki weekend lepas:) Dulu masa mula2 beli DSLR aku ada amik gambar dia kahwin. Bleh klik SINI nak tengok. Harinipun besday dia :)

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments
beskalpancit says:

bestnye lagu ni..uhuk…mau dloadlaa

mollie says:

hai acai..yupp..sume adalah kerana minat..kalo barang gempak..tapi gambar hampeh..baik bagi saye je dslr tu…

:)

cemane leh berkecimpung jadik photog? nak tau jugak..minat nihhhhh..:p

faisalhjrahim says:

jivebumz – slm awak,waaaa thanks sudi singgah sini ye..terima kasih..:) memang betul, kekadang gambar hitam putih ni bleh beri impak besar kat sesuatu emosi gambar..:) nanti kahwin blehlah sy shoot awk,hehe..

one – terima kasih kak one,hihi…:)

nanba – waaa, thanks bro..akupun byk belajar dari ko gak nanba..kalau aku ada silap dan kekurangan tegur2lah ye..:) aku harapkan sritikan dari orang2 seperti ko beb..

fairuz – slm bro, waaaa, thanks for sharing kata2 hadis yang best tu..secara tak langsung mengingatkan kita semua tentang kepentingan ilmu..yup, aku setuju, gear ni sbnrnya nothing kalau ilmu tu takde..:)

faisalhjrahim says:

sishoney – slm sis, terima kasih ye..ni semua berkat tunjuk ajar dari kengkawan dan semangat dari orang2 seperti sis..:) thanks sis atas sokongan ye..

izda – orait bro..thanks..semoga kita sama2 terus maju kedepan,chaiyok2!!

leleq – waaa, thansk bro sudi singgah blog aku yang tah ape2 nih,hehe..cisss siot je ko leleq, jgn siarkan video aku tu wei,hahahahaha

jun – slm jun, terima kasih jun..:) lama tak jumpa ko..bila nak balik kampung lagi?hehe..bleh je aku ajar mana yang aku tahu jun..:)

fairuz says:

yup betul tu acai..
aku rase gear ade la bantu dlm 30% je..rase jela
yg laen mmg ilmu…
terigt hadith nabi saw…
sape y nak kan dunia,kene ade ilmu
sape yg nak kan akhirat,kene ade ilmu
sape yg nak 2-2 kene ade ilmu..
:)

nanba says:

Aku suka statement ni “….Ia juga yang buat kita mampu bertahan dari leteran mak, kekasih, bini atau kengkawan sebab siang malam mengadap benda tu je,haha”

Ko ni naik rocket acaii, walaupun 6 bulan dah macam 2 3 tahun punye shots.

one says:

6 months of achievements Alhamdulillah
moga sukses3..

jivebumz says:

cantekk la gambar itam putih nie.. sesekali tak de kaler pon best jugak kan sure muka nampak lain sket :)

neway teruskan usaha.. sy suka cr awak amek gambo tu.. sangat menarikkkk

Junaidix says:

impresif! kalo aku dah ader kamera mahal, bley la ko jadi tok guru aku eh.. hehe

leleq says:

geng,xsabo aku nk tggu masterpiece ko utk mjls aku..hehe..btw,aku da promote web ko kt kgkwn aku yg len yg lum kawin..hehe,smge murah rzki ko beb..

p/s:wlupn vid ko menonggeng bjy dirkm,tp slmt ditgn aku..no problemo

izda says:

salam. syahdu bait2 puitis mu bro.. walau 6 bln tp hasil kerja bro memberangsangkan.. semoga lebih berjaya di masa mendatang..(hehe ayat skema)..

SisHoney says:

salam incik acai,

bz sungguh sampai xsempat nak komen.wah cai.kejap jer dah 6 bulan kan.tapi hasil cai dah mcm 6 tahun aje.sis rasa kalo tempoh 6 tahun.maybe acai dah sekaya saiful nang kot.tgk otai2 photoq pon sll masuk sini.tahniah cai.semoga lebih berjaya.

faisalhjrahim says:

snm – Salam falin, orait, nnti abg bagitau diaorg sume..:) waaa, epahpun dah bersalin ye..nanti kalau lawat onie kim salam dia ye falin.

mikemurano – slm mike, ahaa, thanks bagi no ekau jang. Aku rasa silap tekan hp aku kot,hahaha..thanks..

mikemurano says:

apo no ko jang?
no den 012-6114482
msg den balik k..

snm says:

Selamat Hari Lahir Abg Halil
Selamat Lahir utk Baby juga :)

abg faisal..TOLONG!!
bgtahu & jemput abg2 tu yek :P
abg ichik! abg halil! lg sape eh? kak onie pun kelmarin baby lahir, tp baby dia probs..kak epah mohid pun dh slmt :)

faisalhjrahim says:

en_me – thanks bro sudi singgah sini..:)

ikhwanmuda – slm bro, kekeke..pemes apekebendanya..aku budak hingusan lagi nih,hehe..

shaifulsafar – lor, ada kat kampung ke pul? aku kat KL lah minggu ni,huhu..weekend ni baru balik sana kot..akupun tak dapat kad gak,hehe..tapi dia ad call lah jemput..cakap tak sempat sume nak antar kad..dulu akupun tak sempat antar sbb dah banjir,keke

shaifulsafar says:

cai… aku tak dapat jemputan lagi la… actually aku ade kat kampung seminggu ni… maybe esok aku balik mantin…

ko kalo free malam ni hello2 la… kot2 bleh minum2 ke…heheh

ikhwanmuda says:

Salam ziarah en. acai. dah peymes skarang ek:)

en_me says:

tahniah bro.. keep it up

faisalhjrahim says:

Shaifulsafar – slm orang kampungku,hehe.. thanks pul..:) sekarang aku pembawa racun mata ikan ni pul..:) sampai ada orang tu baru beli semalam,hahah..minggu ni sinoman rumah wak bani kat kampung..balik?

shaifulsafar says:

caii… syabas! banyak betul gambo mata ikan sekarang ni yerk?… hehehe

faisalhjrahim says:

nasazfrog – slm kak, waaa lamanya tak dengar khabar..:) smoga siaht2 hendaknya ngan anak2 ye..:) kamera sy bias jelah kak,hehe..

cot – thanks bro..ko pun semakin maju cots..terima kasih sbb selalu bagi sokongan kat aku beb..:) jom kita sama2 berusaha majukan diri kehadapan..!!

cot says:

ko mmg seni caii…
gambar ko lain dr yg lain..
dr awl smpai skrg mmg nmpk peningkatan ko…
lagi satu ko mmg xkedekut ilmu…
moga ko trus b’jaya dlm bidang ni..
truskan berkarya…
peace!!!!

nasazfrog says:

mmg kagum la hasil gambar tuh,, cantik sgt,, tgk ah kameranya… gerek sehh…

faisalhjrahim says:

chot -slm chot, thanks sudi singgah sini beb..:)

atuk – slm atuk, sy budak baru belajar atuk..tak reti sangat nak ajar2 orang lain..tapi kalau ada apa yang saya tahu insyaallah akan sy kongsikan..:)

lyanglarhaltz – perrghhh, lama gila tak jumpa ko bro,hehe..teringat dulu shoot kat morib sesama..smoga terus maju bro..

udeyismail – waaaa, sifu udey..terima kasih sudi singgah sini bro..*terharu jab,haha..yup, betul tu..kekadang kisah ko tu mmg memotivasikan orang lain..best kalau ko kongsikan ngan kitorang semua..:) aku selalu lawat ko cuma tak tinggal jejak je :P

kerul shukor – waaa, welcome to the fish club kerul,kekeke..pasni kita tt kat aquaria ye,hahahahahha…:) ko pun apa kurangnya..aku masih byk lagi kekurangan berbanding ko kerul..sila terus beri tunjuk ajar ye..:)

kerul shukor says:

tu la bro..tp spajang 6 bulan ni ko makin mantap..nmpak peningkatan ko..sebab passion ko ada yang sgt tggi..

gud luck bro!!!

p/s:mata ikan bersatu!!muehehe..

udeyismail says:

apapun rahsia utk kita berjaya adalah self motivation. tak guna kalau ade secanggih mana kamera kalau tak de semua tu. nak bercakap tentang perjalanan career aku sampai skrg.. aku boleh kongsikan sesama. apapun gud luck dan selamat berusaha

acaii… rindu ngan pantun ko

atuk says:

bro.. gua mmg kagum ngan hasil kerja lu la.. sudi kira nyer ambik gua jd anak murid lu.. hihi papepun HIDUP CHELSEA!!!3x

chot says:

sungguh benar kata2 tuan hamba itu…

faisalhjrahim says:

k.ila – slm kak, waras porak kie? hehe..wes suie orak weroh akk,hehe..thanks kak mampir merene..:)

k.ila says:

Rasa terharu di atas ‘rendah diri’ adik ku ni.
Selagi usia muda inilah peluang yg terbaik utk dirimu mgecapi ilmu dlm hdup.
semoga berjaya!!

aikkkk!!! tak de pe2 lagi ke dari isteri.errr..mual2 ke..loya2 ke..
larikkkkkkk