Pengalaman pertama miliki DSLR :)

Bismillahirramanirrahim



Bulan Ogos ni genap setahun aku memiliki kamera DSLR :) Ya, kamera DSLR pertama aku. Teringat masa mula-mula nak beli kamera tu tahun lepas. Malam tu memang tak boleh tido sebab berdebar nak dapatkan kamera yang diidamkan sangat2. Berdebarnya mengalahkan orang nak bernikah esoknya je,hehe.

Masa kat kedai hulur duit nak bayar tu menggigil gaklah tangan aku. Masa tu beli body D80, beg dan lens 50mm 1.8 je dah RM3000 lebih. Nak abis gaji aku masa tu. Walaupun sengkek bulan tu tapi semangat nak belajar amik gambar tu memang berkobar-kobar. Lelagi bila tengok kawan2 semua dah ada DSLR dan dah terer amik gambar lawa-lawa.

Sampai rumah buka kotak tu perlahan-lahan dan cermat gila. Adik aku dekat, aku suruh dia main jauh2,haha. Pastu keluarkan manual DSLR tu dan baca dari petang sampai tengah malam walaupun tak faham,hahaha. Masa nak tido masukkan balik kamera dalam pastik dan kotak elok2 dan taruk tepi bantal. Pastu senyum sorang2, hahaha.

Aku yang bertambah gemuk tetapi makin comel,wakakaka


Tapi tak lena sangat sebab tak sabar nak ambil gambar esoknya. Kejap2 terjaga takut ada orang curik kamera baru aku tu*sengal. Bangun tido terus raba cari kotak kamera kat mana,hehe. Bayangkan selepas solat subuh kul 6:30 pagi aku dah keluar nak test kamera aku kat luar rumah. Mak aku hanya mampu geleng kepala tengok perangai anak bujangnya yang macam kera dapat bunga,haha.

Pastu mulalah aku amik gambar daun, rumput, kerengga dll. Lepas tu cuba amik gambar gambar kereta bergerak kat jalan raya. Kalau dapat yang sharp mulalah bangga sengeh sorang2,keke. Jujur aku cakap masa tu aku tak reti sangat bab teknikal kamera spt shutter, aperture, ISO dsb.

Selepas join geng photographer dan belajar dari otai2 barulah aku faham sikit bab-bab teknikal. Dalam 2-3 bulan tu masuk internet mesti masuk website2 pasal photography je. Tak layan langsung benda2 lain,hehe. Bila kenang semua tu buat aku tersenyum sengsorang je :) Aku tahu mesti korangpun ada pengalaman camtu kan kalau beli benda yang kita idamkan,hehe.


Nota kaki : Season EPL dah mula. Pasni penyakit gila bola aku dah kembali,hehe. Go Go Chelsea!!!!


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Kak lina – Slm kak lina,heheh..itulah..blog lama saya dah takde kak..beberapa bulan pastu baru setup blog ni. Sbnrnya blog ni untuk potfolio saya dalam kerja sampingan saya dalam wedding photography ni..tapi kerja2 sampingan lain cam kebun semua tu masih ada lagilah,hehe

Cuma saya dah tak cerita tu semua macam dululah..:) gembira rasanya dapat jumpa geng blog lama dulu,hehe..:)

Alhamdulillah, anak2 akkpun dah besar. Mesti makin mencabar kan kak uruskan diaorg semua,hehe. Selamat pulang ke Malaysia kak ye..:) tak dapat start raya kat mesia kak kan,hehe

hehe Acai, betul akak terkejut badak tengok blog dan dgn hasil seni keja2 Acai yg dulunya Acai slalu bercerita kt blog lama ttg kebun tanaman bagai, Masya Allah…kini, speechless tul akak. mcm tak caya aje setahun lebih berlalu gitu pentas…rezeki Acai kan. :)

akak masih gitu gak belum lg ada tanda2 nak majukan diri dgn fotografi, al-maklumlah akak sentiasa sibuk dgn tugas sbg isteri dan ibu sepenuh masa.anak2 plak semakin hari semakin membesar, mencabar sungguh hidup hehehe…

oh ya, Insya Allah 06hbOkt akak balik msia cuti 2 bln..skrg ni pun lom duk prepare lg hehehe

apapon nanti akak add blog Acai erk.
terima kasih sekali lg.

nahwanNur – Slm awk, terima kasih sudi singgah di blog ini dan tinggalkan jejak ye :) terima kasih ye. Sypun masih belajar ni, kalau ada salah dan kekurangan sila tegur dan beri tunjuk ajar tau..terima kasih juga atas doa tersebut..barakallahu fiik aidhan,hehe..salm ramadhan kembali ye.

kak lina – Salam kak lina,Ya Allah, terharu betul bila akk singgah sini..Semoga kita dapat terus berhubung kak ye..:) kak,bila akk cakap blog auroramist.com tu terus teringat dulu2 masa selalu masuk blog akk tau..:) selamat menyambut ramadhan buat akk sekeluarga di sana ye..bila nak balik sini kak?hehe

atong – hahahaha, biasalah tu atong..bini kita mesti jeles kalau kita lebih2 kan benda lain even cuma kamera,kekeke

rusdi – thanks sudi invite bro ek..:)

one – slm awk,kekekek.sypun dari dulu tak faham,hihi..

cots – hehe, tu body pinjamlah cots..aku masih guna 1 body je..D80 tu,hehe

megat – slm bro megat, biasalah bro kan kalau dah dapat barang baru..rasa gelisah je berdebar2,hehehe..:)

salam Acai,

apa khabar? masih ingat kat saya lagi yg dulunya empunya website auroramist.com (dr canada)?
dah lama blog acai saya cari skrg barulah jumpa melalui CM’s blog.

setelah sekian lama x timbul2, acai dah semakin canggih skrg dan semakin mantop dgn dunia fotografi. Tahniah di ucapkan!

semoga Acai seuccess slalu hendakNya.

Assalamu’alaikum,

menjejak blog ini dari blog sahabat baik saya.

SUbhanALLAH sungguh menarik gambar-gambar yang di ambil.

Saya juga mempunyai minat yang sama dalam bidang fotografi. Cuma bezanya, saya masih belum mampu memiliki dslr sendiri. Cuma ada berjinak-jinak dengan dslr olympus milik abang, dek kerana dia pun jarang pakai. Selebihnya hanya menggunakan kamera pinjam (kemera digital milik sendiri pun tiada) dan kamera hp.

Barakallahu fiik.

Salam ramadhan Al Mubarak. Moga kita mendapat tingkatan iman dan ibadah dalam dakapan kemuliaan dan keredhaan ALLAH swt.

apakah nama sebenar aku dan ko sama kita punyai perasan yang hampir sama!? ha3

aku pun akan lakukan seperti apa yang kau lakukan jika impian tercapai. gelisah tak tentu arah. org umah pun perasan sikap aku yg satu ni ha3.

ps – igt pd blog lama ko, citer psl DSLR. lepas hilang ntah kemana.

haha..
saya masih lagi berusaha utk memahami dan seterusnya menakluk Sharifah Emiriah Kamelia yg seksi itu

ko pun bawak tido gak caii.ko tau aku mase mula dapat dslr dulu , aku siap kene perli ngan bini aku sbb aku tido kat luar ngan camera.dia siap cakap “i dah jadi org no dua kot lepas ni”huhuhuuhuu

Radin Aminurasyid – slm bro, hahahaha..aku rasa semua orangpun camtu gak kot kan radin..:) anak sihat tak bro? tahniah lagi skali dari aku beb. aku sentiasa bersedia ngan musim EPL, tahun ni MU takkan jadi champ punye,kekeke..

en_me – hehehe..betul betul betul..diasamping tu dapat rasa puas ngan apa yang kita lakukan..:)

Zenn – yeeaahh, chelsea chelsea!!!

shaifulsafar – slm pul orang kampungku,hehe..:) aah, dulu aku ada 50mm je mula2..pastu belilah sikit2 bila dah berkemampuan,hehe..:) thanks pul atas tunjuk ajar selama ini. Satu yang aku lum upgrade lagi ialah speedlight SB600 dari ko tu,hehe..itulah yang aku pakai sampai sekarang..mintak2 nanti aku bleh diet ramadhan,kekeke..

rusdi – slm bro, hehe, sabar bro..kekadang memang rasa camtu..:) kena utamakan mana yang lebih utama dalam hidup dulu,ceeewaahh..kahwin dululah..nanti ada rezeki barulah beli dslr nih,hehe..material semua ni,hahaha

alahai… aku yang baca entry ko dah banyak kali mengucap sbb aku tak de lagi DSLR, rasa geram sbb tak kesampaian lagi nak beli… Tapi ssh la bro… ni nak kumpul nak kawen lagik…. camera lagik…adooi… Ya Allah berikan la aku jalan. Kang kalau beli DSLR mau tak kawen aku, silap2 awek lari…adoiiiiii… aku nak jugak DSLR…waaaa…..

pengalaman yang seronok bila dikenang2 balik ye cai… mula2 ade 50mm jer… tengok sekarang… dah kira complete jugak la… nak gambo bulat ade… nak gambo lonjong ade… nak gambo bokeh tak hingat pun dah ade…. macro?… reverse lens pun dah cun… bagus2 cai… aku mmg tgk je perkembangan (badan) ko…. hahahaha

Kak Nasazfrog – slm kak, moga akk sekeluarga sihat2 ye..kak, nanti kalau sy pi JB sy calling2 ye,hehe..blehlah amik gambar akk outdoor bersama family akk..:)thanks kak atas sokongan ye.

hidemichi – wakakakaka, siot je pernyataan tersebut..tapi beli kamera sendiripun bleh gak rasa camtu bro,hahaha..:) thanks sudi singgah sini ye..

Fawwaz – slm bro, terima kasih sudi singgah sini..waaa, gambar2 bro dah dasyat tu..:) sama2lah kita berusaha tingkatkan skill dan ilmu kita bersama..:) mana yang kurang tu silalah tunjuk ajar ye..lama dan baru bukan jadi ukuran, betul tak?hehe

fairuz – slm bro, wakakakakakak..melampau betul mengigau bleh sebut nikon..nanti dah lama kalau ngigau sebut canon plak camne bro?hahaha

akulensa – slm bro, terima kasih sudi singgah sini ye..:) memang aku setuju sangat ngan kata2 ko tu,hehe..kita yang mengidam dslr je yang tahu pasal tu tau,hehe..orang umh selalu jarang faham,kekeke..thansk bro..:)

din – wakakakakak, siot betul ko din,hehe..kalau bergaya je lebih tapi main tak terer wat ape,hahahaha…:) orait din, papehal calling2 lah aku..bleh jumpa untuk aku beri nasihat ye,hehehe..:)

yanz – Slm yanz,hahahaha…ni tak aci sebab bukan beli sendiri..:) ayah pergi haji dia pergi belasah kamera tu,hehe..yan, moga sihat2 hendaknya ye..:)

airizz – slm aida :) moga sihat bersama suami ye..aah, sy tahu mesti semua orang pernah rasa camtu kan aida,hehe

Ranggie – wakakkakakakaka, siot betul ko ranggie..thanks atas doa ko ranggie..ko pun salah satu idola aku siot, semat bergaya dan macho masa mengambil gambar,haha..:)

kasih – slm awk..itulah, beruntung awak sebab pernah guna dslr sblm beli,hehe..sypun ada ofis punye tapi jarang dapat guna..kekadang pinjam orang je, tak dapat pegang selalu,hehe..hahahaha, sukati cakap acai gemok..kasihpun bakal gemuk gak nanti,kekekekeke

lm cai, waaa cam no leh kantoi ni. hehee.. bile bce entri dan tgk gmbr ko ni, mmg jd teruja nk beli gak kamera ni. ada rezeki lebih InsyaAllah.. khidmat nasihat ko mmg akan diperlukan t. hehe.. =)
ak mane terer cai, kalo terer dh lame ak men tuk Arsenal. hehehe..
gmbr suke2 je tu cai. ko xamik lg mane ko tau, silap2 gmbr ko cam lampard. hehee.. =)

huih..first time bli dslr cm nk pengsan seronoknye bile bayar kt kedai 2..semalaman tido x senang..pendek kata sampai skrg..mane aku pegi confirm dslr ikut skali..cm kembar..sampai bini aku pn naik marah..kekeke..bro aku ambik link blog hang ye!

wah.start2 da pakai d80.
dulu aku pakai camera d70s.
malam nak beli tu adek aku ckp aku ngigau sebut nikon.hehehe

salam,

setahun dengan DSLR pun dah pro cenggini, syabas!

*i’ll celebrate my first year DLSR in January*

haha.=D

ayo den pulak yang tersenyum sendirian baco cito ekau ni cai.. lawak gak,, yo la bondo baru harus berhati2 dong… yo den paham.. cai kalau dtg jb kasik tau yer nanti nak acai ambikn gambo akak sekeluarga yer,, uhhh gile cantik hasilnye koje mu itu.. :) syabassss

hihih…

masa kasih beli dslr dulu tak la camtu.
rasa biasa jer.
mayb sbb sebelum tu dah biasa guna dslr sifu..
yang dah macam hak sendiri dah sbb dia dah x pakai lagi..muahaha)

pengalaman camtu yang akan buat kite senyum sowang2… :P
tapi masa kasih dapat keta sendiri,yes..
that feeling sama mcm apa yg acai rasa tu.. gege… :P

huh! gemokz ker? biasa jer kasih tgk..
sejak dulu kala lagi acai MEMANG GEMOKZ esp. part pewot…
muahahah.. dengki kan? :P

fuhhhh …ingat kan topik pasal “pengalaman pertama bergelar suami”..ekekekek..apa pun di ucapkan semoga anda suksess dlm bidang photograhy ni di samping isteri terchinta…ekekekkek

hahaha.. sebijik cam bpk sy time memula bli slr.. siap tido dgn kamera, alih2 sy & adik sy yg blasah guna, sbb bpk sy dh sibuk p kursus haji.. mmg lawak..

kui – hahahah, samalah :) memang masa tu batak gila nak buat bokeh tu,hehe.bila jadi,whoaaaaa best betul sampai terasa macam dah terer,hahahaha..

CM – slm bro CM, thanks sudi singgah sini ye..:) mesti ada pengalaman best gak kan ngan kamera,hehe

mikemurano – weh jang, lama tak nampak ekau..sihat tak? alaa, ekau otai beb. pilem ngan dslr petik jari je,hehe.bila mau jumpa lagi ni mmike?hehe

corneamelayu – slm bro,kekeke..itulah, hanya orang yang pernah beli je tau camne excitednya pas dapat dslr pertama,kekeke..nanti aku carik entry ko pasal ni plak,hehe..thanks bro.

aku pun gemok gak…huahaha..apa ada hal…lebih kurang sama je xperience dgn aku masa memula beli dslr…tp xperience aku 2 weeks after tu lagi teruk…ada cite dlm blog kot entry bln 2 ke bln 3…x ingat dah…

Untunglahh wehh..den tado pengalaman camtuh….bilo nk ader cam sendirikan…asyik pki org punyo jer..ader pun kamera film…hishhhh

aku dapat2 je dulu terus try nak buat yg bokeh tu… abis semua botol minyak gamat la apa aku test.. bila konon2 tgk macam hebat rasa bangga gila.. hahahahaha…

khairnaj – slm bro, aku doakan semoga ko capai impian nak miliki dslr tu..:) tapi better amik kamera yang baru2 lagi bro,hehe..:) teknologi makin maju sekarang..tapi D70/s tu pupn very good camera..

Zenn – Slm bro,samalah..kita nak kumpul duit tu memang lambat..lama tahan keinginan tu..simpan duit sikit2,hehe..tapi bila dah dapat tu memang satu kepuasan kan bro,priceless,hehe.

Kak Azieazah – slm kak, eiii akk ni..gelakkan sy,hahahahah..biasalah tu kak, budak2 kalau dapat benda yang dia suka tak kira mahal ke murah memang dia sayanglah..:) sbnrnya orang dewasapun camtu gak, cuma dia tak tunjuk sangatlah,hahahaha..thanks kak zie sudi berkongsi cerita tu ye..:) memang betul tu, apapun yang kita buat sbnrnya kalau sungguh2 memang boleh berjaya..

Adiman – slm sifoooooo, nak ajar apa lagi sifoo..sifoo dah hebatlah..sampai segan hatta nak bersalam ngan sifoo tau,hehe..

cikpingu – hahaha, itulah..hanya orang yang pernah rasa je tahu perasaan tu kan cik pingu,kekeke..

din – slm din, waaa ko pun sama ke din?hehe..ni mesti masa beli LC 135 tu kan,hahahaha..ko nak beli kamera ke din? kalau nak beli jumpa aku dulu, bleh aku bagi nasihat skit,hehe..aku tak terer macam ko din main bola, kalau amik gambar guna kamera mahalpun tak nampak macam terer,wakakakak..

cot – hahahaha, tapi ko untung cots..dikelilingi kamera mahal2 kat tempat kerja,ceewaahh..haha, thanks cots jadi tukang amik gambar aku nih..:)

kak qaseh – slm kak, aah betul tu kak..kalau kita guna duit yang kita kumpul sendiri nak beli barang mesti kita lebih hargainya kan kak..:) lelagi kalau mahal..

TokWan – waaaa, tokwan singgah sini..terima kasih tokwan sudi singgah blog sy ni..aritu ada jumpa masa TT Shah Alam..:) tapi mesi tokwan tak kenal,hehe..duduk sebelah ranggie..

nurul aini – slm kak, untuk majlis bila kak? nnti sy bleh emailkan. thanks kak.

zool – hahha, itulah..fobia tak tentu pasal kan zool,hehehe..:) tapi sekejap jelah..dah lama macam sekarang ni kekadang mak yang simpan kamera tu sebab bersepah kat atas meja je,haha

Diya – ececeh diya ni,bunyinya macam tak lama lagi je,hihi..dan bunyinya macam akn ber ehem2 ngan photographer gak je,hihi..jgn lupa jemput acai tau diya!! :P

kak masy – hahahah tau takpe,kalau beli kasut tu pun samalah dulu kecik2..kekadang siap tido pakai kasut baru lagi,kakaka..

Salam ESAL..

wakakakakakak..! sori berlori, sbb 1st sekali Kak AZIE nak gelak banyak2 dulu baca pengalaman ko nih..
Sebijik mcm perangai anak2 Kak AZIE kalu dpt benda idaman (wpun cuma seliper RM5 jer) hehehehe…

Macam budak2 dulu dapat kasut raya, simpan tepi bantal, acu sampai lunyai…hikhikhik!

Tapi itu ler kenyataan lumrah manusia…kan?

Teringat lak pd sorang anak muda (anak baby sitter) juga minat fotografi cam ESAL. Pun berabis duit riban-riban beli itu ini..
Kini dia boleh berbangga kerana hasil kerjanya, turut menyumbang beli rumah 2 tingkat untuk emaknya (my baby sitter tu ler).. dah leh rehat main dgn cucu…

Usaha tangga kejayaan… jangan takut untuk undur beberapa tapak ke belakang utk hanya 1 tapak maju ke hadapan..!!

sebijik dgn pengalaman aku.. Mase nak beli dulu, susah sgt..minat giler tapi duit tak cukup nak beli..

hari2 siang malam dok berangan nak beli DSLR.. 2-3 tahun gak la kumpul duit.. mase nak bayar,terketar2 tangan..wakakaka..

hahh…memang perasan ni ade bila kita dapat barang yg kita idamkan… nak2 mahal lak tu….

ape pon lagik semangat bila kita yg kuarkan duit utk memeliki sesuatu tu….vangger2…

Salam cai.
~ dpt bende yg kite nk sgt2 dan mahal mmg cam tu. mmg suatu prsn yg sukar digmbrkan. ak pnh mengalaminye. hehehe..
~ pergh.. ko ni cai, mmg bg ak teruja nk memiliki DSLR gak. huhuhu..
~ ak ade gmbr mase men bola gune kamera ni, dia punye cun, pergh.. skali cam gmbr fabregas tgh main tau cai. hehehe.. ko dh ade ke belum gmbr cm tu?? =)

akk rasa gaknye sama laa mcm bdk2 baru beli kasut raya. siang mlm dok kelek mende tuuu je hahaahhahaha

takpe2 gemuk kerana gemuk itu indah hahaahah *akk ckp ni sbb akk pon same haha*

ejal – wakakakaka…aah, mmg best sangat kan jal..tapi ko takpe, kaya..aku nak membeli kena kumpul duit lama tu,hahaha..

piiown – slm bro,hehehe..tu ni lagi dasyat, tapi aku tahu camne rasanya..:) aku rasa dalam 2-3 hari memang aku punye shutter count pun dah lebih 1000,hahaha…:)

Diya – Slm diya, aah masa tu memang acai menghilang sekejap,hehe..diya ni tahu je :) kalaulah diya bleh tahu perasaannya memang tak dapat digambarkan dengan kata2 tau,kekeke..:) dah dapat kamera tu pun asyik berdebar2 je tak sabar nak amik gambar,hahaha..bila nak beli DSLR diya? leh acai ajar nanti :P

bayan – Salam ila, waah saya dah agak..kebanyakkan orang yang baru beli DSLR akan rasa benda yang sama,hehe..sebab benda tu kan mahal :) tahan betul godaan tak mengusik kamera tu,hehehe..aah, susah nak tukar lens tu memang biasa sangat..:)

aku rasa macam x tido ja.. dari malam sampai ke pagi tekan shutter. terus shutter count seribu lebih utk malam pertama. haha.

Pengalaman yang sama. Namun, saya pula, hari pertama peram dahulu. Tak usik pun. Sekadar santai baca manual book.

Hari setreusnya baru bagai nak gila. Terkial-kial pasang lens pun ada. Hahahha…manis bukan? Semoga apa yang manis itu memberi manfaat.

Haha. Tersenyum2 aje lah diya baca entri acai nih. Dahsyat beno penangan DSLR pada acai yek sampai tido pun tak lena dibuatnya kot2 ada orang curi kannn. Hihihi.

Erm. Diya try recall jugak lah entri2 acai yg cerita psl acai 1st beli DSLR tu setahun yg lepas. Tapi mcm takmo pop out lak dia. Baru teringat, masa tu acai “menyepi” seketika. Huhu. Apa pun, terus kan lah ye minat Acai yg best ni. Diya doa sentiasa ecey =)

P/s-Acai makin gemok takpe, tu tanda acai bahagia. Kalau makin kurus, pelik pulak jadinya. =p

Honey – wakakakakaka…hanya orang tertentu je yang tahu camne perasaannya tau hon,kekek