Cerita Belon Panas, Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim

Malam minggu lepas aku pergi tengok belon panas selepas melawat sahabat aku kahwin kat Puchong tu. Tergesa-gesa aku pergi sebab member aku cakap start kul 8:30 malam belon panas terbang. Dalam kepala otak aku mesti cun amik gambar belon panas terbang malam2 :). Pukul 9 malam aku sampai sana jam gila. Pastu kena parking jauh. Abis lemak aku makan kat rumah pengantin sebelum tu sebab kena jalan jauh,hahaha.


Sekeping gambar yang sempat aku shoot.jadilah sbg bukti,haha


Sekali sampai rupanya diaorg main sembur2 gas je, hampeh betul. Pastu tak sampai 5 shoot aku amik dah abis!!! Aku rasa macam nak bakar je belon tu sebab tensen,hahaha. Menyesal aku datang dan jalan kaki jauh-jauh. Kalau setakat camtu kat rumah akupun boleh buat (tipu). Tapi sebenarnya memang aku yang bengong sebab tak baca tentatif program tu,keke.

Tapi yang aku perasan memang ramai gila orang pegang DSLR malam tu. Benda ni dah murah dan mampu milik. Sebelah kanan aku ada budak pegang DSLR lagi mahal dari aku. Sebelah kiri aku ada couple pakai DSLR dengan lens tele. Akupun tak tahu gambar apa dia amik guna lens tu :P Pastu aku borak ngan budak tu dan nak tengok gambar dia amik sebab aku tak dapat shoot dari mula. Sekali tengok gambar dia semua blur. Aku check setting dia guna mode Program (P),patutlah.

Tengok Exif data gambar2 dia, shutter dia ada yang 1 saat pastu guna ISO 200,huhu. Pakai tripodpun belum tentu dapat gambar yang sharp guna shutter rendah inikan hand held camtu. Kesimpulannya, ilmu tu lebih penting dari kamera mahal,hehe.

Wassalam.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

salam
amboiiiii..pedas nya!! tak teragak agak awak bagi statement ehhh Acai!!
“ilmu tu lebih penting dari kamera mahal….”
hahahha..how true!
nice shot faisal.

one – waaaaa, american top model tu,hehe..itu jurugambar pro wak..:) bayaran diaorgpun bleh buat deposit kereta honda city,kekeke..

liyananaznim – thanks liyana sudi singgah sini..:) kalau awk shootpun cantik gaklah,hehe..

dyla- slm dyla,hahahahahhaa..mana da aku kutuk,hehe..aku cuma bagitau suh belajar dululah,hihi..lama tak dengar khabar..kim salam hubby ko ek..:)

Radin Aminurasyid – thanks bro..waa, area tu memang ramai tenggelam..katanya ada sampai pinggang aritu,huhu..hope pasni tak jadi lagi..:)

peveyhack – muahahahaha, siot je ko..

mrozaidi – hahaha, simpan apanya..dah aku pegang kamera dia pastu tengok :) takkanlah dia ada hidden fail kot,kekeke..

buzzbug – slm awk,aah, pas makan kat umah ayumi tu terus berkejar ke sana..:) nasib sempatlah amik sekeping ni..kalau tak mesti lagi tensen,haha

huhuhu!

nasib aku tak pakai DSLR. kang faisal kutuk aku.

btw,
mmg cantek gmbr ko snap tu. makin hari makin improve!

betul3…

saya hanya tahu gambar yg ambil mesti cantik dan ada pose yg bermakna..btw ref saya adalah america’s next top model..;P

diya – slm diya :) waa gambarpun hensem gak ek,hihi…:) alaaa, baru nak shoot diya naik belon,hahah..tu tak tengok lagi belon yang jatuh aritu kalau tak memang lagi takutlah diya,hehe

Glizzy – slm bro, thanks sudi singgah sini ye..:) itulah, nasib sempat snap seketul ni..lagipun bukan senang nak dapat semuanya sembur gas serentak..kalau tak satu dua bijik je sembur gas tu,hehe…thanks bro..

Wahaha, xpela at least smpt jgk snap pict as bukti..
Next time bole cuba lg klu ada kesempatan..

(,”) Pict yg ni pn dh cukup cantik dh..

ngaaaa hensemnya gambar yang acai amek tu!!!! [eh hensem? ha ha]. sangat nice lah acai. =D

diya rasa kan, kalau diya dpt naik belon2 ni, agaknya tak sampai separuh jalan diya dah histeria mintak turun. ekekke

ejal@jai- hahaha, aku dah letak tu..aku bizi skitlah sekarang,huhu..

nurul aini – slm kak, alaaa kak..lum sempat lagilah nak godek komputer kat umh tu,huhu..bizi skit sekarang ni sebab ada kursus..jgn risau kak, gambar akk ada lagi,hihi..

edah87 – slm edah, alaaa ni tak sampai 5 minit kat situ pastu dah abis,huhu..tu yg tensen..ingat nak dapat angle yang lagi lawo,huhu..tak puas hati,hehe..

kak azieazah – slm kak zie, moga akk sihat2 hendaknya ye..:) kekeke, ciss nak racun sy beli kamera mahallah ni kak ek,hihi..kena berjimat sekarang kak,ceewaahh..gunakan apa yang ada dulu..ilmupun masih banyak kena cari,hihi..

Mak Su – Betul tu maksu, tapi kalau dah beli takpe, cuma kena belajar menggunakannya dengan cara yang betullah..:)

din – thanks din..:)

mikemurano – oitt jang..:) rugi ekau tak pi sana mike..slalu tengok belon panas kat TV je,hehe..ni boleh tengok dan rasa belon tu,hahaha..

Tapi… Ilmu tu pasti lebih berkesan jika kamera tu pun mahal.. Hehehehe

Elehhh tu mesti nak beli gak tu, kan? kan?

Beli ESAL jangan tak beli… Hahahaha…

gambo yg ko ambik cantik lah .. aku nak pi tgk tak dpt… tgk gambo ko pon jd lah…

Am – slm am, aah kalau dapat tengok live lagi cantik..besau gila..

Kak Masy – slm akku,hehe..nape tak pegi sana kak? kalaulah bleh tukar sama suka memang dah lama tukar kak,hahahahaha

waaaaaaaaaaaaa bestnye!!!

patutnye budak tu wat tukar kamera suka sama suke dgn acai, barulah berbaloi ahahahaha

kak qaseh – slm kak,hehe..betul tu apapun buat kelah ada ilmu, baru apa yang kita buat tu lebih baik..:) yup, setuju ngan akk,hehe..

mama – jom jom..lenkalilah ye,hehe..

ila nursalida – slm wak,hehe..aah, tak perasan ayat tergantung..:) kalau amik gambar guna setting camtu pegang guna tangan je sbnrnya adalah mustahil nak dapat gambar sharp..:) sbb tu gambar dia semua blur..hampir semua gambar camtu.

fea – slm akk, alahai rugi tau kak..bukan selalu ada belon panas kat mesia,hehe..:) dah betulkan ayat tu kak..lupa plak tak semua yang baca kat sini maklum ttg istilah sy pakai tu,hihi..sbnrnya tak guna tripod, 1/20 saat gambar dah blur kak kalau tangan tak stabil..waaa, jauhnya job akk sampai melaka..:)

a’a la acai…gmbr yg budak tu bg tgk,bagus ke x sbnrnye? ayat tergantung di situ! :p

kami pon rituh x dan nk gi tgk belon panas tu…perlu ke Melaka…tergesa2…mmg x luck aarrr!

betul tu..nak buat ape pon kena ade ilmu…
hatta nak memasak dan kemas rumah pon kena ade ilmu….. kalau main campak je..mana ade jadi lauk… kalau main sapu x kemas dulu pon mana nk berseih?…

kesimpulannya…ilmu lagik mahal dari benda mahal….

cot – slm cot,kekeke..aah, aku rasa memang kena ada ilmu gak..sebab kamera mahal pun gambar bleh blur,hehe..dia pakai D300 tu,hehe..agaknya abg dia punye kot..:P