Tips : Amik gambar guna kamera murah :)

Bismillahirramanirrahim



Baru-baru ni ada seorang sahabat aku tanya camne nak hasilkan gambar best dari kamera yang murah. Sebenarnya kamera dia taklah murah, entry level DSLR, D40. Tapi dek kerana rajin berforum pastu ramai suruh upgrade kamera je diapun tergugatlah. Memang kamera mahal lebih memudahkan kerja dan ada kelebihan dari segi kualiti gambar. Tapi ia bukanlah jaminan boleh hasilkan gambar yang superb sepanjang masa tanpa ilmu :)

Entry level DSLR kamera memang ada kelemahan tapi janganlah fikir kelemahan dia je. Kita fikir apa kelebihan kamera tu bleh buat untuk hasilkan gambar yang baik. Contohnya, dah tau kamera tu cuma 3 frame per second je, janganlah ngengada nak tangkap gambar Formula One :) Pastu nak tembak macam machine gun. Kalau terpaksa tu blehla amik gambar sikit2 tapi lagi best kalau tak payah dan amik gambar pemandangan je.

Teaser : Majlis Perkahwinan Cikgu Shahidan & Cikgu Hanifah, Kampar Perak


Kalau takde external flash plak, guna built in flash je. Walaupun byk limitasi cubalah kerja dengan limitasi yang ada. Tapi nak lagi senang, belajar je amik gambar outdoor. Mahirkan dulu skill kat mana2 bidang yang mampu dibuat oleh peralatan kita. Fokus kat kelebihan kamera kita. Yang penting semangat kita untuk belajar ambik gambar. Jangan sebab peralatan tak best, rasa tak best dan tak bersemangat nak ambik gambar.

Sebenarnya kalau kita start dengan kamera yang asas, kita akan belajar untuk asah skill kita dengan lebih baik. Orang dulu-dulu amik gambar takdepun LCD screen, auto focus, continuous drive dsb. Tapi dengan semua teknologi yang kita ada sekarang, kita masih tak bleh hasilkan gambar macam diaorang. Kenapa?? berhenti bagi alasan dan terus belajar!!


Nota kaki : Aku bagi tips bukan bermakna aku bagus sangat. Akupun hempeh gak. Cuma nak kongsi ngan kengkawan lain je mana yang aku tahu :)

Nota kaki 2: Nantikan full entry wedding Cikgu Shahidan & Cikgu Hanifah dalam masa terdekat. Aku sangat bizi sekarang.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Salam Faisal.

Ini first time saya datang blog Faisal. Terjumpa masa blog hopping and saya belek2 la archieve Faisal sampailah terjumpa entry nie. Well said! Saya sangat setuju dgn apa yang kamu tulis.

Banyak org sibuk nak upgrade kamera instead of upgrade skill. Sesetengah bila kita bagi nasihat, bengang pulak diorang nie. Kelakar pun ada jugak.

Anyway teruskan berkarya. Gambar-gambar yang kamu ambik lawa~ ;)

zam – slm zam, thanks zam…akupun sbnrnya entry level gak lah,hehehe..mana da body pro beb,huhu..

Hajar -Slm hajar, hehe..itulah..cikgu ni suka bersembunyi dan berahsia,ceewahh..sy dah update yang terbaru tu,hehe..

Radin Aminurasyid – Slm radin, thanks ye..:)

pyan – slm pyan, hehehe..malam ni insyaallah aku turun..:) dah lama tak gi bukit changgang,hahah

betul tu cai.. ilmulah segala-galanya! malam ni jgn lupa TT, nak korek ilmu sket! he.. he.. he..

salam.
acaiii, kenapa saya tatau awk dpt job cikgu shahidan ni? hehe…
(kalau x sebab tgk fb kwn baik dia sampai la ni saya tatau nama penuh dia. hehe..)

tapi tip2 awak tu sgt membantu la. mekasih.. :)

mummysyafie – slm kak, bleh je nak belajar kak..:) mehlah datang jumpa kat sini..:)

cemut sopan – wakakakaka, siot je cemut nih..takpelah, tak jadilah camtu..kalau cemut bleh gak,kekke

haha sony la .. tp 10.1 mp je..xleh lawan la cam bro… ok bayar pun bayar la janji aksi terlampau..ops!

syazwan – slm bro, thanks sudi singgah sini..alaa, sama2 kita belajar..:) thanks ye..

ranggie – wakakakakkaka, aku mmg kagum ngan suara ko ranggie, tapi gaya tu yang tak bleh blah,hahahaha..wei, ajak aku tag..aku nak tag ngan sifu gak..:)

pehh acai…superbb gambar ko..mana layak aku nak ajak tag..ekekkeke..

P/s : warhkakaka gampreng…aku rasa yg ko tgk kat youtube tu bukan aku..tapi kembar aku…warghkakak..hampeh malu2x

cemut sopan (sopanlah sangat, haha) – huyooo kamera apa tu cemut..acaipun tak pernah dengar :P bleh je jadi bahan kajian..bayarlah,wakakakakaka…

SisHoney – slm sis..yup, sangat betul tu..sis, mana da kamera acai mahal,huhu..acai masih guna kamera lama tu lah,hehehe..tak mampu lagi nak upgrade..:) nak upgrade lens dulu,hehe..thanks sis atas doa tu..smoga sispun terus maju ke depan!!

Kak masy – kekeke, sy pun ada kamera hp dan slalu guna hp je amik gambar kak..:)

salam cai,

betul tu cai.sis pon guna kamera biasa aje.xmampu lagi nak beli mahal2 mcm cai.tp so far yg murah ni pon dah leh wat mcm2.cuma bila dah lama baru rasa terhad sket.cai ni mmg bagus.semoga dimurahkan rezeki dan anak dgn cepatnya *opsss*

kak qaseh – slm kak, thanks kak ye..:) alaa kak, bukan apa, nanti orang cakap sy macam baguslah plak..budak baru pegang kamera nak bagi tips plak,hihi..:) thanks kak ye..

chot – wakakakaka, brengsek ko chot..wehh, bagga siot chot yang terkenal masuk dan komen kat blog aku nih,hehe..thanks chot.

Peveyhack – thanks sifu..:) alaa, aku belajarpun dari orang2 seperti ko gak yang suka berkongsi,hehe..jadi tiba masanya aku plak share kat orang lain,ceewahh..thanks pevey..u rowk!!!keke

acai nie memang suka berkongsi ilmu…. bagus budak acai nih… dari zaman ternak cacing dah share ilmu… sampai zaman main camera… cayalah…

salam Acai,,

elleh….x bagus konon…sekurang2nye sudi gak Acai nk kongsi ilmu …
akk yg dari x tahu ape2..tau gak le sesikit pasal kamera ..dr blog acai ni…
ok per…
thxz

snm – slm falin, alaaa ni just nak bagitau nak new comer yang byk teracun dalam forum je,kekeke..diaorg lum khatam lagi kamera yang ada tapi dah nak upgrade..:)

shairulfaiz – yaaaa betul..:) yang penting passion nak pelajar tu..weeiii, kata nak buat tt ipoh aritu?hahaha..aku tengok signbord ke ipoh 30km je..dekat tu,hehe..kul 7 aku gerak dari sana..

hihihihih..betul2 aku sokong ko acai..yg penting ada empunya diri, kamera hanya membantu sedikit ajer…heheheh yg penting ada passion..