Majlis Perkahwinan Anne & Zul

Bismillahirrahmanirrahim.

Aku kekadang pelik kenapa setiap kali selepas cuti panjang rasa malas je nak kerja,hehe. Pagi tadi atas motor mengelamun sampai terlepas simpang nak masuk highway Elite laluan gi kerja. Masalahnya dah 5 minit baru aku sedar,hahaha. Baru aku terfikir “Err Aku nak pergi mana ye lalu jalan ni?”. Bengong betul…

Hujung minggu lepas aku jadi jurugambar kahwin member ofis aku kat Jeram, Kuala Selangor. Aku cover dari bernikah, malam berinai dan majlis persandingan. Anne ni kalau korang call talian Khidmat Pelanggan LZS besar kemungkinan dia yang jawab sebab dia kerja jabatan tu. Tapi kalau korang telefon balai bomba dia takkan jawab sebab dia tak kerja sana,haha *apa aku melalut ni. Korang layanlah gambar2 dia dulu.


Kat tempat aku jarang ada malam berinai. Tak pernah adapun aku rasa sejak aku kecik dulu. Ni budaya orang melayu. Aku bukan melayu, aku orang jawa,hehe. Yang bestnya kalau jadi jurugambar ni korang boleh tengok budaya dan adat tempat lain. Sebab lain tempat lain budaya dan adatnya. Mungkin kalau aku amik gambar kat Afrika budaya diaorang lain gak. Mungkin malam berinai jadi malam “mambang mabuk minum todi”,hahaha.


Suami Anne berasal dari Negeri Sembilan. Sepanjang den kenal orang nogori ni semuo ramah2 belako. Kek ofis den ni orang nogori lah yang paling meriah. Tapi den tengok si Zul punyolah pemalu orang eh. Den ghaso macam nak bagi seploh ringgit je nak suh dia sonyum,hehe (gurau je zul).


Cukuplah tu, nak tengok lagi tunggu album siap. Tapi mintakla kat Anne,hahaha. Aku doakan semoga korang berdua berbahagia hingga akhir hayat,amin. Hari tu aku dibantu oleh dua orang member yang tag ngan aku. Ajey Devgan dan Ejal hensem. Dua2 dari Kg Sri Tiram Jaya, Tanjung Karang,ceewahh. siap promote kampung lagi. Terima kasih untuk korang berdua yang sama2 belajar ngan aku. Ok, have a nice day semua, Callo bête. Kahona Pyar He (akupun tak tau apa maksudnya, belasah je).

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

arman – thanks bro, yup sama2 kita usaha buat yang terbaik untuk pelanggan kita..:) sekali tengok gambar ko aku tahu bro seorang yang berbakat..dan pengguna camera canon,hahaha..

tq 4 the compliment. by the way, gambar2 dlm blog ni cun la. aku suka style ko ambik gambar. coloring pun cun. keep it up and keep in touch. we might have something to share with….some time. all the best 2u!

airynzz – slm rin, thanks ye..:)

dinoKODHL – slm bro, thansk sudi singgah sini ye.. ciss siot je, bini ko baca baru tau,haha

yanz – slm yanz, itulah, dah lama rasanya tak jumpe,hehe..aah photoshop tu jadi satu kelebihan sebenarnya..:)

shaffik – thanks bro..aku memang kalau boleh nak cari kelainan dan buat style aku sendiri,hehe..

ak3k – thanks budak kaler merah yang tak best,hahahahahaa…

halil – thanks lil, weii, cepatlah beli kamera ikut aku…:)

chot – hahaha, takdelah chot, akupun masih belajar2 lagi ni.

sis – thanks sis, ada masa blehlah tag along ngan acai..tapi orang tak terer lagilah,huhu.

one – hehe, biasa gambar make up nak tunjuk pengantin sebelum dan selepas..jadi ada jalan cerita kat album tu nanti..:) dari make up, bersanding dsb..:)

shzr – slm bro, terkejut aku tengok ko ada aritu,hehe..:) kecik betul dunia ni..aku ngah siapkan lagi album diaorg nih,hehe.

azim – slm zim, tu kaki tag along akulah,hehe..aku kat belah tepi pengantin tu..:)

izwan – thanks bro..lama tak jumpe ko..teringat kali pertama jumpa ko amik gambar budak ofis aku..:) aku amik video time tu,hehe..thanks sudi singgah sini bro.

din – insyaallah aku akan teruskan pas kahwin din,hehe..blehlah aku amik gambar ko kahwin nnti,ceewahh.johorpun johorlah..:)

slm cai… mkin lama, mkin mnjd skill awk ni.. perfect! siap dgn effect photoshop lg.. superb.

p/s: elehhhh nk blanja awk pn awk mkin bz skrg ni, last yr awk kt branch kjg pn xde koling2 sy.. skali tu jer laa sy brkesempatan jmp awk cai.. huhu

Salam cai.
~ dh kawin anne ye. slmt pngntin baru dn smg dpjgkn umo, dmrhkn rezeki, bahagia dn kekal ngn psgnnye hingga ke akhir hayat. =)
~ ko nye shoot makin lame makin menjadi ler.. mngncm beb. =) erm.. bile la turn aku agknye. hehehe..ak rs turn ak t mase tu ko dh kawin. kalo ko dh kawin cam ne? still go on or retire?
~ syabas bro..

waaa.. tak sangka jumpa ko kt majlis anne & zul ni?? aku pun sbnonye dpt jemputan last minute dr mak sedara wife aku..

actually, si zul tu sepupu wife aku.. kitorang panggil dia dek li.. dgr cerita majlis sblh lelaki x buat.. tu yg semua sedara mara bkumpul kt sblh perempuan..

ada budak rumah yg ada dslr gi join kwn dia yg on-job fotografer… yg kwn rumah ni g blaja, tulong lighting, n amik gambar sipi2 je..
tula gambar time mekap pun ada,apa le significantnye,kalu tujuan tajaan mekap boleh faham ler…

**hehehe, pengantin masa belum mekap mostly tak vogue cam lepas mekap

salam cai,
wah cantek2.nice shoot cai.makin lama makin mamtap.wah sampai 2 org.bila la sis plak nak tag along dgn cai ek.tapi satu hari nnt pastikan~insyallah..

Kay – iyealah kay, sebelum aku amik gambo aku slalu tengok gambar2 ko tau :) nak tag ngan ko pun segan,huhu…sila beri teguran dan tunjuk ajar ye..

kau rujuk gamba aku ? jgn wat lawak weh..gamba ko lagi best gilos dari aku..teringat gamba 50mm kau yg buat aku 20 ribu kali tession tgk sebab lawa gilerrrr….meleleh tgkkkk

diya – masa acai reply komen diya lum muncul lagi,hihi..yup,betullah tu diya..:) kalau taknak kitorangpun takdelah nak paksa untuk masuk..lebih baik amik gambar detail, cam pelamin, hantaran dll sementara tunggu siap,hehe..sebab gaji berjalan,hahahaa

snm – alaaaa, falin, lalu depan umah bukan nak singgah..aah fatheha aritu ada cakap ank pi umah cikgu buang tu..dia tak jemput takdelah datang,hehe..

zam – thaks bro sudi singgah sini..sila beri tunjuk ajar ye bro zam..:)

Faiz faiza – slm awk, thanks sudi singgah sini dan beri pendapat..yup, sy setuju ngan awk..:) sebenarnya pengantin kena lebih tegas, bukan hanya kepada photographer tetapi kepada mak andam dan keluarga juga..:) kalau tak bagi semua photographer akan hormati..sbb mcm kitorang cuma jalankan tugas..contoh ditakdirkan satu hari nanti kerja ngan seorang bos yang free hair..or dengan ofis yang rata2 tidak bertudung..or kita belajar dgn lecturer yang free hair sepanjang semester..o berkawan ngan orang yang tidak bertudung..nak tak nak kita kena hadapi juga..takkan kita nak berhenti belajar or berhenti kerja disebabkan perkara tu..cuma kenalah pandai bezakan..pastikan niat untuk kerja dan belajar tu kena betul dan takde niat lain..:)

shairul – hahahaha, ni kita pengalaman juga ni..thanks sudi jawab bro,hihi..

one – waaa, bleh plak overslept ye,hehe..:) jgn wat lagi tau,hihi…itulah dan nak sampai bandar baru salak tinggipun,hahaa

eh eh. tadi, nak komen – komen acai tak muncul lagi. waseh. kebetulan lagik! =D

amboih. teringatkan diya. owh. jawapan langsung tak relevan. hahaha

hehe. terima kasih faiz faiza dan shairul [ecece, terasa femes lak aku, hahaha]. diya just curious jugak lah. sebab mostly gambar kawen, mesti ada part make up. thanks anyway =)

Radin Aminurasyid – pergghh otai dah masuk sini..thanks bro sudi singgah sini..sila beri tunjuk ajar ye..:)

anakcemut -itulah, ada member photographer taknak tanye,ceeewaahhh..takpelah, yang penting enjoy ur wedding ye,hehee..:) acai doakan semoga semuanya selamat tau..

yanizan – slm kak ijan,waaaa sejak bila akku ni dah berblog,hehehe..ok, nanti sy singgah kak ek..thanks sudi singgah sini ye..

kerulshukor – slm abam lala,hehee..:) ko lagilah otai..ada masa nanti aku nak belajar dari ko ek rul..

cot – thanks bro..aah ni aku byk guna 10-20,hehe..akupun tak tau nape aku suka guna wide camtu,hihi..

diya – slm diya..:)acai mengelamun ingatkan diyalah,kekekeke..:) tentang persoalan diya tu en shairulfaiz dah menjawabnye,hehe..kekadang ada pengantin yang memang suruh amik gambar dan ada yang tak bagi..biasa acai amik time dia dah pakai tudung..:) acai masih dalam proses belajar diya..memang byk kelemahan lagi..kalau ada salah silap harap tunjukkan ye..:)

heheh..
pagi tadi org “ter” overslept setelah berjaya kulikan diri time weekends dan PH..

hoh nasib baik tak tido terus atas moto tu kan…kalau tak… maunya sampai seromban

kadang- kadang terpulang pada client nak ker diambik masa makeup,kalau taknak kami tak amek dan g amek gmbr detail yang lain.

aku tolong jawab jeeee…hehehe

Diya, pd saya tak bolehla photographer tengok/snap picture time tu. Aurat seh. Pengantin kenala ada prinsip. Sama la mcm mak andam cukur kening. Kenala pegang pd prinsip hidup(beragama). Kan nk jd isteri solehah. Tp kalo dh sebaliknya…errr, sian husband dia (tuan tanah,minta izin bg pendapat yer =)

foto kasut tu unik tersendiri la!

salam senpai :) kelmarin lalu dpn RTB :p ms tu nk pg rumah Cikgu Buang :D anak dia, liea (anis ilyani, kwn fatihah gak kan?) kawen..ngapela klu kenduri wong jowo mkn semua sedap2 lagi2 klu tempe :p

makin ari makin gempak die nye shoot.teknik tu makin ganaz la bro..habis sudut ekk dishoot..tumpang bangga ntuk anak2 nanti.kahkah.

kalao cemut ambik ngan acai mesti tak diperkotak katik kan.. khekehkehkehekhkhkehekhke…*blur*

yep. setuju ngan kerul. tone color gambar acai macam timbul gitu. kenapa yek? hahaha. ada pulak tanya soklan gini. saje nak tambah komen sbnrnya =P

cop. satu ni dah lama nak tanya. tapi, tak ingat2. err… photographer memang wajib ke amek gambar time pengantin perempuan make up? maksud diya, masa diorang tak pakai tudung. ke, terpulang pada pengantin sendiri?

tergelak jap diya baca dua perenggan pertama. hahaha. acai mengelamun teringat sape hahhh!!! cakap cepattt!! hahaha =P

owh. diya suka gambar kasut pengantin tu. rare, beautiful, elegant. =)

acai, boleh tolong diya tak? boleh tak tolong jangan amek gambar cantik2. tolong lah. diya mintak sungguh2 ni. hahaha [jangan layan permintaan mengarut ni =D]