Outdoor Putrajaya Dadik & Muiz

Bismillahirrahmanirrahim..

Kali ni aku nak tunjuk Outdoor pasangan Dadik & Muiz seperti yang aku janji dalam entry lepas. Sebenarnya aku sangat percaya peralatan seperti kamera dan lens yang bagus membantu seorang photographer untuk mendapatkan gambar yang lebih baik. Tetapi ia juga bukan satu alasan kepada orang yang kekurangan peralatan untuk mendapatkan gambar yang cantik juga..

Seorang photographer yang baik akan dapat hasilkan gambar yang menarik walau guna kamera hp sekalipun. Dia takkan jadikan alasan kekurangan peralatan sebagai penghalang untuk berkarya. Sebab tu dalam bidang apa sekalipun ilmulah yang membezakan antara manusia ni. Sentiasa menambah ilmu lebih baik dari sentiasa beri alasan sepanjang masa.

Masa ikut peveyhack aritu, aku terpaksa guna satu2nya prime lens yang aku ada (macam mahal je bunyinya,hehe). Aku banyak guna 50mm f1.8 yang harganya kurang dari RM400 untuk amik gambar diaorg. Sapa tak pernah nampak, panjang lens ni tak sampai 5cm. Bukan aku sengaja tapi memang aku takde lagi lens tele macam OP dan 2 orang tagging tu,hehe. Diaorg zoom main pusing lens je tapi aku zoom kena bergerak ke depan belakang guna kaki. Sebab tu aku makin kurus sekarang,hahahaha*takde kaitan. Korang layan jela gambar2 ni skit :

Aku memang cadang nak beli tele lens dalam masa terdekat. Tapi nak dapat tu abis gaklah gaji sebulan,huhu. Beli 2nd hand two touch 80-200 f2.8 je dah RM3K. Nak beli Nikkor 70-200 f2.8 VR lagilah tak mampu buat masa ni, hampir RM6K. Sebab tu korang tengok photographer ni kalau bujang memang lambat kahwinnya,hahaha. Kalau dah kahwin, memang jarang nampak diaorg mewah2 sebab kos untuk buat photography ni bukanlah murah..:) jadi hargailah mereka sementara mereka masih hidup,kekeke..

p/s : Aku sangat bizi ngan kerja2 ofis sekarang.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

salam…
cai ko nyer shoot mmg cntk gle r.
bpe lme ko mase blajar amik gmbr 2 erk??? aku slut tol la ngan ko bro… gmbr terapung 2 mmg cntk..

mantap job bro acai.. leh la wat kusus kt kg… nk gak aku menuntut dengan bro…

hehehehehe…. dah la buat taman2 tu guna duit rakyat…tapi rakyat kene topup lagi..

hehehe..tapi putrajaya mmg spend banyak duit untuk maintainance landscape…. one of the biggest pay out.. huhuuhuhuuu

azim – slm zim,hehe..tu tunggu pengumuman rasmi dari DYMM Sultan dulu zim,ekkekee..

linda – slm linda, emm cas tu bergantng kepada jenis album dan masa coverage untuk majlis tersebut linda..:) linda boleh emailkan detail majlis spt tarikh, lokasi dan majlis nanti sy akan hantar quot ye..:) seremban tak jauh sangat dari umah sy,hehe..

yanz- waaaaa lamanya tak dengar khabar yanz..:) ingat dah tak blogging lagi,hihi..moga sihat2 ye yanz..bila nak blanje kat kajang lagi nih?hehe

nadia – thanks nadia ye..:) yang last tu orang panggil teknik silhouette..:) memang sengaja gelap..

bighafidz aka otosan – slm bro otosan, waaaaa kedekut giler jaga tu..macam tempat bapak dia je,huhu..masalahnya wetland kan free..kalau taman botani tu aku percayalah..sebab pernah kena halau dulu,hahahahahah..kita kena lawan kalau camtu otosan,hihi

aku pi shoot kat putrajaya gak aritu.pengantin pakai gaun… pengantin ada bagitau yg taman botani kalo pakai gaun nak shoot kene bayar rm200…so .. aku pon pi la wetland… dah dok ada dalam 100 shoot dari hijau ke jeti ke batu2 … mai la seorang guard…

“adik takleh shoot disini..kene bayar…”

” err..bukan ke taman awam?”

“tandas awam pon kene bayar dik…inikan pula taman cantik”

ekekeke

suka gambar no 10 dan 12. Yang 12 tu walaupun gelap gelita tapi ada ‘value’…

salam acai,

ketemu lagi :) em, nak tanya la kalo majlis bertunang bape acai caj?? if majlis nya di seremban macam mane??? hehe, kita nak tau la if possible :)

Cot – slm cot, thanks..kalau ada job nanti aku ajaklah ko ek,hehe..

azim – lama tak melawat ko zim,huhu..moga ko, orang umah dan anak sihat2 hendaknya ye..:) wokey, aku sokong sangat ko pindah dari fotopages nih,hehe..:)

shaifulsafar – hahaha, jgn pul, akupun rasa memang nak beli gak ni,huhu..sebab aku shoot fine aku bleh crop dan dapat kualiti bagus..tapi sebenarnya tak bagus gak,hahaha..:)

sis – slm sis,thanks sebab selalu bagi acai sokongan ye..:) yang last tu acai tak guna flash sis..meter kat langit yang cerah pastu shoot, dapatlah gambar camtu,hehee..:) thanks sis ye..

@mmw@t@n – thanks bro, sama2 kita belajar ye..:)

kurzz – muahahahaha…baik inspektor shahabb…:) lama tak jumpa ko bro..

mohdfuadtopa – slm member chelseaku yang bakal terkenal tak lama lagi,hehehe..good luck bro..

farhana – thanks farhana, kekang ilmu tu perlu baru bleh hasilkan gambar yang ikut peraturan2 photography,hehe..time kasih suka gamabr sy.masih byk perlu diperbaiki lagi ni..tak puas hati sebenarnya,huhu..

anak cemut – wakakakakak, nak kena betul cemut nih…diam2 sudahlah,hehe..kecik lagi tak bleh juallah..:P

salam cai,

wah jelesnye..dgn hanya 50mm leh dpt pix macam ni.ni yg nak kene belajar cai.nak kene wat pratikal gak ni.wah CLS kan yg pix last tue…

betui cai.peralatan mmg sgt2 mahal sbb tue la charge pun mahal kan.bukan sebab nak kaya tetapi sekadar menambah kelengkapan.

cai,
“wa caya sama lu la”

hehehhe

slm.. aku sihat je.. ko cane??
aku bg 3 entry je lg nak upload dlm fotopages, pastu tutup terus..

aku x sabar2 nak jumpa bro pevey ni.. slm bro.. hehe

hahahaha…rilek cai…aku t’pegun dgn hasil ko…pic 11, gmbr reflek kt dinding crmin2 mmg cun..

yup..stuju betul ngn statemnt tgkp gambar ngn hp pon cntik..
sbb ade kwn 2 lecterur dia puji ckp gmbr yg dia amik cantik sgt..berseni..even guna hp..
bukan peralatan yg menjadikan hasil kerja jadi menarik..tapi effort dan ilmu..=)

wah..cantik2 gambar outdoor ni..
sume sy suke..
tp yg paling suke..gambar nombor 8 n 11..=)

cai..ko semakin mantap ngn teknik2 photography skang yer…kipidap!…syabbass..inspekter sahabbb….;)

snm – kekekeke, maklumlah gear belum cukup lagi falin,memanglah kena berposing camtu,hehe..tunggu jela nanti tarikh abg ye,kekekke..

tgelak sorg2 tgk gmba abg faisal snap pict diorg tu smbil meniarap. falin tgk kt FB abg rashdi :p tgh heran ni, sjk bila ustaz ustazah SAMTTAR ajar ank murid posing dpn kamera dasat2? :p hahahahahah :p nk tggu turn senpai pulak laaa :p

kak ila – slm kak ila,thanks kak,hehe..orang lemulah kak, tak gering,ekekek..betul tu kak, kekadang kalau ada ilmu dalam bidang ni, insyaallah bleh atasi kekurangan gadget utk hasilkan gambar baik..:)

kasih – slm kasih,thanks kasih,hehe..nanti awk kahwin kena senyum banyak2 cam diaorg tau,hahaha…

cot – wakakakakaka, ko tak abis2 cot…nantilah aku ajak..aku tak terer lagi siot..

diya – slm diya,hehee..haaa, acai lupa nak bagitau acai ni ada hikmat yang bleh terapung tau,kekeke..takpela diya, acai kat seberang pelantar..jauh gaklah shoot ni:) kamera acai tak kalis air,hihi..

Salam dik ‘sedolor’ku yg smakin HENSEM & GERING..hehehhe

akak suka dgn susunan ayat mu ini “Seorang photographer yang baik akan dapat hasilkan gambar yang menarik walau guna kamera hp sekalipun. Dia takkan jadikan alasan kekurangan peralatan sebagai penghalang untuk berkarya
Sebab tu dalam bidang apa sekalipun ilmulah yang membezakan antara manusia ni. Sentiasa menambah ilmu lebih baik dari sentiasa beri alasan sepanjang masa.”..
sangat memberikan semangat pd akak yg golongan marhain ini…yg hanya mampu punyai digicam, hp kamera saja..yg pnting kita gunakannya secara optimum dgn teknik2 tertentu:D