Majlis Pertunangan Lina & Fazli

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Weezer – Island_In_The_Sun.mp3]
Island In The Sun ( Weeser )


Weekend lepas aku ada satu job bertunang kat Paya Indah Wetland, Dengkil. Dekat je ngan rumah aku :) Client aku lina ni memang dah kenal lama sejak zaman universiti dulu. Jadi memang takde masalah nak bekerjasama ngan dia. Sebenarnya dia orang Ipoh tapi dia buat majlis ni kat rumah abang dia kat sini sebab taklah jauh sangat rombongan pengantin lelaki nak datang dari Benut, Johor sana :)

Lina ni seorang guru kat Lukut, Port Dickson. Cerita pasal guru ni kan, baru aku perasan akupun ramai kawan2 jadi cikgu ni. Dari 8 orang housemate aku belajar dulu rasanya 3-4 orang jadi guru sekarang. Walaupun jadi cikgu merupakan pekerjaan yang agak mencabar tapi peluang nak buat pendapatan sampingan tu agak mudah. Sebab tu diaorang semua lagi kaya dari aku termasuklah Lina ni,kekeke. Layanlah dulu gambar ni.



Masa mula-mula amik gambar dulu masalah terbesar aku ialah confident level aku yang masih rendah. Aku terlalu risau tak dapat deliver gambar yang diharapkan client aku. Sebab tu aku akan buat kajian dari segala segi termasuklah survey rumah, jenis pose yang sesuai dengan pengantin dan aku tangkap BANYAK GILA gambar. Just play save takut gambar dalam album tak cukup.

Tapi bila dah selalu amik gambar dan memerhati cara photographer berpengalaman bekerja aku telah perbaiki kaedah dan cara aku bekerja. Keyakinan aku juga semakin bertambah dan aku lebih tenang melakukan kerja. Jadi banyak idea boleh difikirkan semasa amik gambar. Selain tu, aku juga dah sketch dalam kepala aku gambar yang aku nak dan bayangkan kedudukannya dalam album nanti ; work smarter :) Banyak lagi aku kena perbaiki. Insyaallah aku akan terus ke depan pasni.



Nota kaki : Jadual aku untuk Oktober dan Disember telah penuh. Aku juga dah terima beberapa tempahan untuk tahun hadapan hingga Julai 2010. Sesiapa yang nak booked aku untuk majlis tahun hadapan, korang akan dapat harga tahun ni:) Sebab mulai Januari 2010 nanti aku akan naikkan harga pakej aku.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

thanks abam acai for the tips.. berjaya juga berexperimentasi masa job semalam.. jasa baikmu tuhan saja dapat membalas… :)

abam acai.. nk tanyer cikit la.. mcm mane nk shoot cincin tu ek.. hasil nyer sgt superb.. adakah lens memain kan peranan..?? or gune filter2 tertentu..??

Mr Fathi – Slm bro, waaa kayo kenallah jeneng e riko kie,hehe :) waras alhamdulillah..

kak qaseh – slm kak, terima kasih kakku atas sokongan ye..:) semoga akkpun dimurahkan rezeki lagi pasni,amin..

Glizzy – slm bro, selamat hari raya..:) alaa, itu 50mm diterbalikkan je..reverse lens..:)

Faisal Admar – slm bro faisal, waaa lama gila tak bertegur sapa..:) thanks ye..aku masih belajar lagi ni..aku punye hp maxis tu masih rosak lagik..tak boleh nak bakar2 line time game epl,hehe.

wah. semakin maju ko ek.. member aku pun suka sangat teknik ko ambik gambar… eh macam mana dengan biz ko yang lain? ok?

lama tak sms ek walaupun chelsea menang LOL

salam Acai.
wah…confident level dah hig…tahun depan naik harga..hehehh
ape pon tahniahlah kat Acai…dah makin ramai customer… :)

din – slm bahdin, alahai siannya aku dengar camtu din..takpelah din, kekadang Allah mempunyai perancangan yang lain untuk ko dan mungkin ia lebih baik :) benda2 camni kekadang kita tak boleh jangkakan..insyaallah nanti ko akan jumpa orang yang baik2..pastu jangan lupa jemput aku ek,keke..akupun dah lama gila tak pi johor nih,hehe

atong – laaaa umh o kat area situ je tong..:) blehlah singgah2 nanti,hehe..aku bizi sikit minggu ni, kalau minggu depan boleh kot..alaa, lepas rayapun boleh je nak singgah melawat ko kan,hehe..:)

sil – terima kasih sil ye:) sila beri teguran kalau ada perlu dipertingkatkan lagi ye..:)

one – slm awk, lamanya tak dengar khabar awk, moga siaht2 ye..:) aah, selalu amik gambar cincin camtu kena tunggu masa pengantin sibuk/makan/rehat/makeup dsb..:) cepat wak book sy,hehe..

nizam – slm kenalan bro, terima kasih ye sudi singgah sini..:) aku masih baru dalam bidang ni, kalau ada salah silap sila ebri tunjuk ajar ye..

Kak Azieazah – Slm kak zie yang di hormati dan dikasihi, smoga akk sihat2 je :) Terima kasih kak ye atas kata2 semangat dan sokongan akk selama ini. Sy hargai sesangat..Sangat setuju ngan akk. Kerja sampingan ni buatkan sy mengenali ramai kawan2 baru..:) Kalau kita jaga hubungan silaturrahim tu bebaik, insyaallah kita jug aakan sentiasa dalam doa mereka kan kak? kak, have a nice day ye..

nurul aini – slm kak, waaa lamnya tak dengar khabar akk..semoga akk sihat dengan kandungan akk yang dah sarat tu ye..*smile. Mestilah sy kenal si faizah tu kak, diakan budak samttar..:) sy dulu sekolah situlah kak..thanks kak ye.

patut lar ko tak g umah aku..rumah aku kat kuarters sek teknik shah alam tue..kat jalan batu 3 lama..dtg lar nanti aku bagi ler air jarang.huhuhu

Salam cai
~ nk msuk minang cm ne cai kalo dia dh kawin ngn org lain. dh ada anak pn. skrg nk msuk minang pn ak xtau nk msuk minag sape. so, ak lebih rela sian kt diri ak sendiri. huhuu..
~ InsyaAllah cai, kalo dh nmpk jln t aku gtau. ni msti sbb johor best kan cai tu yg ko suke g sane. ketemu wong jowo nang johor. kekekee..

salam kenal bro,aku 1st time ke blog ne teruja dgn hasil kerja ko,aku suka compo shot ko,aku suka editing ko?good job!!

salam..
wah , sambil buang2 masa tunggu pengantin terhasil gambar cincin tu!
2nd last pun cantik..en fesal suruh bakal pengantin tu pose camtu ke ataupun snap masa dia tgh termenung..
hehhe,naik dah ek..xpela, itu adalah peningkatan..sy pun nak book awal le

acai kenal faizah ke? mcm ner leh kenal tu? acai gmbr ari tu dh ok ke pc? ke masih tak ok? makin cantik2 gmbr yg di shoot. caiyok2x

Ops..

Harga pakej naik tahun depan? huhuhu… mujur ler Kak Azie rasa macam lambat lagi ler nak book..hahaha..

Teruskan daya usaha bekerja, sambil menimba ilmu, kerana tanpa ilmu segala minat pun menjadi sia-sia..
Kak Azie rasa, bidang kerja sampingan ESAL ni bukan sahaja mendapat pendapatan, tetapi juga menambahkan kenalan, silaturrahim dan bila kita memberikan hasil yg baik walaupun kepada orang yg baru kita kenali, insyaAllah orang2 itu akan mendoakan yg baik-baik kepada kita…
Aminnnnn…..

Salam ESAL…
Bercakap pasal pendapatan sampingan, memang tak semua orang berpeluang buat… kadang2 masa dan beberapa masalah teknikal lain..

Bagi orang yg ada peluang, jangan buat sambil lewa lak. Apapun job adalah amanah, kena ikhlas.

Ehhh banyak kawan keja cikgu yer, tu pasal dapat jodoh pun dengan cikgu…heheheh…

Moga terus suksess…

atong – hahahaha, mengko insyaallah ager sempet aku mampirlah ngumah e riko tong..tapi orak retilah nang seksyen piro?hehe..

woi datang jer lar umah aku dok..umah aku akan terbuka pintunya bila ada org datang klu tak aku tutup..huhuhuu..ko tak nak ajak aku g umah ko ker…
*kapan kue arek ngajak aku lungo nenmbak nganten kie..

nasazfrog – slm kakku, moga sihat2 hendaknya..selamat hari raya kak!! hehe.. ooo sy jawe tapi dulu pernah buat kajian skitlah pasal panggilan orang melayu ni. Dia lebih kurang camni kak :
anak-cucu-cicit-piut-oneng (anak piut)

Tapi panggilan menegak kat atas sy tak tahu,hehe..

Firdaus – Slm bro, alhamdulillah bolehlah sikit2 sementara badan masih kuat lagi nih,hehe..insyaallah kalau berkesempatan boleh ajak tag along skali..bleh kenal2 sampai mantapkan lagi tulisan khat den,hehe..

anis – hahahahah..:) rasanya dia bukan jawe kot anis..orang bugis katanya:) tulah diaorg memang agak peliklah tengok sy amik gambar,haha.

Fathiyyah – Salam thia, waaa takpelah thia,hehe..:) saje je nak wish masa hari bertunang tu..gembirapun ada tau,ceewahh..

Memang terer betullah abang ipar thia tu buat hantaran,mengalahkan orang perempuan je,hehe.kreatif :)oooo, ingat dah takde hantaran lagi pasni,hehe..selalu orang buat camtu sekarang..tapi sebenarnya bagus gak ada hantaran sebab rasa tak best plak datang berarak semuanya lengkang kangkung je,hihi..

Apapun thanks ye thia..selamat kembali belajar :) insyaallah kalau panjang umur kita jumpa nanti.

atong – slm tong, selamat hari raya tong..wei, bila nak ajak aku raya umh ko kat shah alam nih,hehe..:) biasalah aku guna lens terbalik camtu,hiks..

sha – slm sha, lum full lagiklah,hehe..cuma adalah beberapa orang membuat tempahan dengan deposit..:) kalau nak kahwin bagitau awl ye,hihi..

din – salam din,hahahahah..siot je ko booking tarikh camtu,hehe..wei din, cepat2lah masuk minang si dia..sian dia tunggu ko tau,hahaha..:P nanti kalau dah confirm bagitaulah aku, teringin aku nak amik gambar ko kat johorlah,hehe..aku suka pi sana..

sisHoney – slm sis, bukanlah penuh semuanya sis..tapi acaipun memang ada bagi ruang acai nak berehat dan takde amik job kat minggu2 tertentu,hehe..:) lagipun acai bukannya fulltime photograppherpun,hihi..bolehlah sis nak book :P

cemut – thanks cemut eh..:) tulah dulu kalau amik acaikan bleh jumpe cemut,kekeke..:P alhamdulillah..

kasih – salam kasih sahabatku, hish mana ada full semuanya..:) tu kan cuma cakap je ada yang dah membuat tempahan sampai ke tahun hadapan..tapi takdelah semuanya full kasih,hehe..bagitau awal2 tau..sy nak datang gak majlis awk nanti,hehe..wak, ada masa sy reply email ek..tq

ooo…dr Benut.. patut ader muka jawa2 ckit…mesti makcik tu pelik… lo bocah iki, ngambik gambar kok seko ngisor..

*pesen baru cik..

faisal nak tanya sikit,, kalau istilah peringkat untuk cucu, cicit, pastu apa n seterusnya…:) nanti kasik tau heh…. tq

Salam bro acai.
firstly,selamat hari raya buat keberapa kalinya entah :)

secondly,thia minta maaf sbb thia tak reply2 emel bro acai hari tu. masa tu bz sket la bro.maaf ya. nnt thia cuba cr masa nk balas emel tersebut

thirdly,thia nak reply komen bro yang kat fb tu.tk nak reply kat situ,kang ramai org baca. :)

Hantaran tu abang ipar thia yang buatkan. Cantik sebab abg ipar thia tu landscape architect.beliau sangat suka dgn bunga. thia pun tk sangka akan jadi secantik mcm tu sbb kami beli bunga-bunga segar dr petaling street last2 minute. banyak bunga yang kitorg nak dah habis jual.jadi,main pakai pilih aja. Abang Long terpaksa tuka idea lain,maka itulah hasilnya :)Jadi,kredit utk abg long

Hantaran tu utk tunang. Masa kawen akan ada hantaran lain. Itu pun hantaran yg thia bg kat die mmg ringkas habis. banyak makanan je thia bg. hehe,jimat bajet kot bro :)

Nasihat yang bro bagi tu thia sangat hargai. Terima kasih bro,doakan thia selamat ke gerbang perkahwinan yang bakal diadakan nnt(bro pun tahu bila kaan?) :D

Lastly,macam biasa. gambar2 bro amik atas ni cantik! thia peminat gambar bro nombor satu! :)
p.s: kakak ni sgt cantik la bro..suka!

kem salam sama kak fizah, Tak lama lagi dapat lah sy jumpa bro dan isteri kan :)

orait bro

Salam
-thia-

salam cai
~ pergh.. mmg lawa r cai gmbr cincin tu. prsaan ak cm dlm aquarium.
~ pergh.. mmg makin laris ko cai. smpai julai taun dpn tu. nek rege? ak pn nk book siap2 r cai. ak nye mybe nov/dis taun dpn. tp kalo calon xjmpe lg atau lum ada rzki ak postpone. ni bp nk deposit ni?? hehee..

salam cai…
da full smpai thn dpn ea..
tapela…lps slesai sume2 tu baru sy book…errr…kne letak deposit jugak kew cane?hehehe.. :p

SALAM
SELAMAT HARI RAYA FAISAL..WAH RAYA2 DAH ADA JOB NIE.CINCIN TUE KACAK LER KO PAKAI LENS APE 50MM TERBALIK KEW..

lawa nye gambo.ase nk kawen ag skali plak.ahaha..fuyohhh bro..makin larisss ahh..rezeki anak2 ek? ;p

salam caii,

wah.habis je posa dah penuh jadual caii kan.superb.sbb tu menjadi rebutan pengantin2 kan.pix 3rd last tu dah jadi tredemark caii kan.best.cai…sis pon mcm kak masy gak.kalo nak booked caii tapi xtau bila kwen :)

Kak Masy – salam kak,selamat hari raya aidilfitri kak..maaf zahir batin..:) kak, nak duit raya!! haha..alaa, blehlah taruk deposit dulu kak,kekeke..

syafirol – slm bro, lama tak dengar khabar..:) dah tukar nama syafirol plak,hehe..selamat hari raya dan maaf zahir batin juga ye..thanks bro..akupun tak tahu napa aku suka sangat overkan camtu,hehe. tapi memang ada yang ori dan ada yang aku tambah gradient white tu:) mana yang kena pada mata aku, aku belasah je,keke.

salam aidilfitri acai. minta maaf kalau ada apa2.

aku sentiasa suka dengan tona warna hg dan spot over expose ( fill gradient white ). aku x taulah semulajadi atau post process. x kisah janji cun.

so lepas ni one bullet, one kill.

waaa dah nak naik rege ke? klu akak book je acai tp tatau bile nk kawen memandangkan lom ade calon lg, bole tak? hahaahhaahaah

cot – hahahaha, biasalah..gambar sementara tunggu pengantin bersiap..buanglah masa buat benda camni,keke..weii, ko kahwin tahun depan ke??

gambar cincin² superb….
kudosss caiii…

*lor..tahun dpn dh naik ke pakej ko..baru je nak book…wakakakakkaa