Majlis Pertunangan Lina & Fazli

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Weezer – Island_In_The_Sun.mp3] Island In The Sun ( Weeser )


Weekend lepas aku ada satu job bertunang kat Paya Indah Wetland, Dengkil. Dekat je ngan rumah aku :) Client aku lina ni memang dah kenal lama sejak zaman universiti dulu. Jadi memang takde masalah nak bekerjasama ngan dia. Sebenarnya dia orang Ipoh tapi dia buat majlis ni kat rumah abang dia kat sini sebab taklah jauh sangat rombongan pengantin lelaki nak datang dari Benut, Johor sana :)

Lina ni seorang guru kat Lukut, Port Dickson. Cerita pasal guru ni kan, baru aku perasan akupun ramai kawan2 jadi cikgu ni. Dari 8 orang housemate aku belajar dulu rasanya 3-4 orang jadi guru sekarang. Walaupun jadi cikgu merupakan pekerjaan yang agak mencabar tapi peluang nak buat pendapatan sampingan tu agak mudah. Sebab tu diaorang semua lagi kaya dari aku termasuklah Lina ni,kekeke. Layanlah dulu gambar ni.



Masa mula-mula amik gambar dulu masalah terbesar aku ialah confident level aku yang masih rendah. Aku terlalu risau tak dapat deliver gambar yang diharapkan client aku. Sebab tu aku akan buat kajian dari segala segi termasuklah survey rumah, jenis pose yang sesuai dengan pengantin dan aku tangkap BANYAK GILA gambar. Just play save takut gambar dalam album tak cukup.

Tapi bila dah selalu amik gambar dan memerhati cara photographer berpengalaman bekerja aku telah perbaiki kaedah dan cara aku bekerja. Keyakinan aku juga semakin bertambah dan aku lebih tenang melakukan kerja. Jadi banyak idea boleh difikirkan semasa amik gambar. Selain tu, aku juga dah sketch dalam kepala aku gambar yang aku nak dan bayangkan kedudukannya dalam album nanti ; work smarter :) Banyak lagi aku kena perbaiki. Insyaallah aku akan terus ke depan pasni.



Nota kaki : Jadual aku untuk Oktober dan Disember telah penuh. Aku juga dah terima beberapa tempahan untuk tahun hadapan hingga Julai 2010. Sesiapa yang nak booked aku untuk majlis tahun hadapan, korang akan dapat harga tahun ni:) Sebab mulai Januari 2010 nanti aku akan naikkan harga pakej aku.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Cerita Hari Guru :)

Bismillahirramanirrahim



Tanggal 16 Mei menjadi diari penting bagi seorang insan yang bergelar guru. Biarpun guru tak mengharapkan semua sambutan itu tapi dek kerana sambutan sudah menjadi kelaziman kita dari kecil dulu, apalah salahnya ucapkan “Selamat Hari Guru” kepada guru-guru yang pernah mendidik korang sekiranya bertemu mereka ye :) Aku jamin mereka pasti menghargainya.

Guru biasanya tidak mudah lupa dengan bekas pelajarnya walaupun setelah beberapa tahun meninggalkan alam persekolahan. Teringat aku bulan lepas seorang perempuan tua yang menegur aku ketika urusan kat bank. Punyalah aku nak ingat siapa dia sebenarnya. Sekali tu dia bagitau pernah ajar aku masa darjah 3 dulu,huhu. Aku plak yang terharu ngan cikgu tu. Nampak sangat dulu aku degil gila sampai dia ingat kat aku,hahaha.


Teringat cikgu aku kat sekolah dulu :)


Guru sebenarnya tidak mengharapkan sebarang ihsan atau balasan daripada anak didik mereka. Apa yang akan membanggakan mereka dan rasa dihargai adalah kejayaan anak didik dalam pelajaran dan keluar menjadi manusia berguna kepada masyarakat, agama, bangsa dan negara.

Jutaan terima kasih kepada semua guru yang pernah mengajar aku suatu ketika dahulu hingga aku jadi manusia. Maafkan segala salah silap saya ye cikgu :) Selamat hari guru juga aku ucapkan kepada semua sahabat aku yang bergelar guru. Semoga sumbangan bakti korang semua mendapat balasan dariNya,amin.

Nota kaki : Tiba-tiba teringat kat cikgu yang lempang aku kat bilik guru dulu:) Kalau jumpa dia aku nak belanja dia sebab sedarkan aku tentang banyak perkara :)

Nota kaki 2 : Cikgu fav aku dulu Cikgu Norhaniza Ariffin yang ajar BM masa SPM sebab dia cute gila, haha. Sapa fav cikgu korang ye? kenapa plak?hihi

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com