Majlis Perkahwinan Amy & Shafiq

Bismillahirramanirrahim



Sebelum aku amik gambar kahwin dulu aku ingat tugas photographer ni senang je. Tak lah susah sangat macam pergi kebun petik kelapa sawit,hehe. Tapi sebenarnya, bila ada job Sabtu dan Ahad kekadang penat dan sengal2 badan tu tak hilang sampailah hari Rabu. Tu belum lagi bersengkang mata menyiapkan album customer. Memerah idea dan skill editing untuk hasilkan yang terbaik untuk pelanggan. Nanti aku cerita pasal ni lagi :)

Kali ni aku nak update pula tentang majlis perkahwinan pasangan Amy & Shafiq. Amy ni orang jawa Bukit Kapar, jadi memang ada rewang start dari hari Jumaat sampai Ahad. Bila kat sana aku terasa macam duduk kampung sendiri je. Nasib baik aku tak tolong basuh pinggan sekali je, keke. Shafiq ni orang Penang jadi memang benda camtu baharulah bagi dia dan keluarganya. Pasni rasalah rewang rumah sedolor-sedolor Amy plak ye Shafiq, hihi.

Majlis nipun aku shoot sengsorang gak. Paling mencabar bila shoot berarak sebab aku nak shoot gambar wide dan tele dalam masa yang sama. Sebab bagi aku angle tu wajib dalam majlis berarak kahwin ni :) Layanlah dulu gambar diaorang ni.




Selepas selesai majlis, kitorang keluar outdoor. Sebenarnya kalau outdoor ni aku suka tempat yang tak ramai orang. Sebab aku nak background bebas dari manusia lalu lalang. Kalau tempat tu cantik gila tapi ramai orangpun sebenarnya tak berapa sesuai nak amik gambar. Kekadang tempat yang orang rasa biasa je pun boleh dapat gambar yang cantik kalau photographer tu pandai cari angle yang sesuai. Layan sikit gambar outdoor diaorang ni :)


Untuk akhirnya, tahniah kepada kedua mempelai. Selamat menjalani kehidupan berumah tangga dan semoga kekal hingga ke syurga, amin. Pasni kalau jumpa kat bangunan tempat kerja kita tegur2lah ye, hehe. Mohon maaf atas keterlanjuran kata atau gurauan sepanjang 2 hari kat sana. Tunggu album korang siap ye :)


Nota kaki : Ramai yang telah membuat pertanyaan dan tempahan untuk majlis pada tahun hadapan. Terima kasih semua:) Sila buat tempahan awal untuk mendapatkan harga aku pada tahun ni kerana bermula Januari 2010 nanti aku akan naikkan sedikit semua harga pakej aku:)

Nota kaki 2 : Aku masih belum beli Hp untuk korang hubungi aku melalui telefon buat masa ni :P Boleh hubungi aku melalui email kat bawah ye. Mohon maaf atas kesulitan tersebut. Gaji bulan ni aku belilah hp baru, hehe.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Lina & Fazli

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Weezer – Island_In_The_Sun.mp3] Island In The Sun ( Weeser )


Weekend lepas aku ada satu job bertunang kat Paya Indah Wetland, Dengkil. Dekat je ngan rumah aku :) Client aku lina ni memang dah kenal lama sejak zaman universiti dulu. Jadi memang takde masalah nak bekerjasama ngan dia. Sebenarnya dia orang Ipoh tapi dia buat majlis ni kat rumah abang dia kat sini sebab taklah jauh sangat rombongan pengantin lelaki nak datang dari Benut, Johor sana :)

Lina ni seorang guru kat Lukut, Port Dickson. Cerita pasal guru ni kan, baru aku perasan akupun ramai kawan2 jadi cikgu ni. Dari 8 orang housemate aku belajar dulu rasanya 3-4 orang jadi guru sekarang. Walaupun jadi cikgu merupakan pekerjaan yang agak mencabar tapi peluang nak buat pendapatan sampingan tu agak mudah. Sebab tu diaorang semua lagi kaya dari aku termasuklah Lina ni,kekeke. Layanlah dulu gambar ni.



Masa mula-mula amik gambar dulu masalah terbesar aku ialah confident level aku yang masih rendah. Aku terlalu risau tak dapat deliver gambar yang diharapkan client aku. Sebab tu aku akan buat kajian dari segala segi termasuklah survey rumah, jenis pose yang sesuai dengan pengantin dan aku tangkap BANYAK GILA gambar. Just play save takut gambar dalam album tak cukup.

Tapi bila dah selalu amik gambar dan memerhati cara photographer berpengalaman bekerja aku telah perbaiki kaedah dan cara aku bekerja. Keyakinan aku juga semakin bertambah dan aku lebih tenang melakukan kerja. Jadi banyak idea boleh difikirkan semasa amik gambar. Selain tu, aku juga dah sketch dalam kepala aku gambar yang aku nak dan bayangkan kedudukannya dalam album nanti ; work smarter :) Banyak lagi aku kena perbaiki. Insyaallah aku akan terus ke depan pasni.



Nota kaki : Jadual aku untuk Oktober dan Disember telah penuh. Aku juga dah terima beberapa tempahan untuk tahun hadapan hingga Julai 2010. Sesiapa yang nak booked aku untuk majlis tahun hadapan, korang akan dapat harga tahun ni:) Sebab mulai Januari 2010 nanti aku akan naikkan harga pakej aku.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com