Teaser : Majlis Perkahwinan Syuhana & Hisham

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Lenka – Trouble Is A Friend.mp3] Trouble Is A Friend ( Lenka )


Bismillahirrahmanirrahim


Teaser Majlis Perkahwinan semalam, Shah Alam


Akupun tak tahu nape kalau tiba hari Isnin mesti takde mood je nak kerja. Padahal kerja banyak lum siapkan lagi. Perutpun cepat je lapar. Baru kul 10 pagi dah lapar macam puasa sehari padahal baru bekpes tadi, haha. Aku rasa sebab tulah kot aku makin gemuk. Makan tanpa aku sedar, err sekarangpun aku ngah mengunyah rupanya. Baru aku perasan.

Tiba2 teringat aku kat cikgu aku kat sekolah menengah dulu, Cikgu Norhan namanya. Badannya memang agak semangatlah. Pastu dia pernah cakap kat dalam kelas “Kalau nak tahu saya dulu kurus tau. Saya kurus macam dia ni lah” *sambil tunjuk kat aku. Malu2 kucing aku masa tu. Aku memanglah tak percaya dia cakap. Yela, dulu aku punyelah kurus keding. Sampai ada orang panggil aku papan. Kekadang member2 aku gurau, kalau ada angin kuat suruh pegang aku. Takut aku diterbangkan angin, hahaha hampeh.

Takpelah, orang dulu-dulu cakap kalau kurus tu kurang zat sebenarnya. Sampai si isteri malu lah kalau suaminya kurus keding. Takut orang cakap dia tak pandai masak sebab suaminya makan tak banyak, hehe. Itulah alasan aku kalau orang tanya napa aku semakin ‘sihat’ sekarang ni, wakkakaka. Kena berdietlah camni. Tapi jangan risau, kalau ada sapa2 nak belanje aku makan memang aku on call je, ceewahh..ada gak on call, ingat kerja doktor je ke ada on call :)

Oh ya, nantikan full entry majlis perkahwinan Syuhana & Hisham yang aku shoot semalam. Aku ada cerita best nak cerita tentang majlis nikah diaorang, hahahaha (belum cerita dah ketawa, apadaa).


Nota kaki : Aku jangka Manchester United akan duduk di tangga keempat dalam liga EPL musim ni, kekekekeke

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pertunangan Lina & Fazli

Bismillahirramanirrahim

[audio:http://blog.faisalrahim.com/audio/Weezer – Island_In_The_Sun.mp3] Island In The Sun ( Weeser )


Weekend lepas aku ada satu job bertunang kat Paya Indah Wetland, Dengkil. Dekat je ngan rumah aku :) Client aku lina ni memang dah kenal lama sejak zaman universiti dulu. Jadi memang takde masalah nak bekerjasama ngan dia. Sebenarnya dia orang Ipoh tapi dia buat majlis ni kat rumah abang dia kat sini sebab taklah jauh sangat rombongan pengantin lelaki nak datang dari Benut, Johor sana :)

Lina ni seorang guru kat Lukut, Port Dickson. Cerita pasal guru ni kan, baru aku perasan akupun ramai kawan2 jadi cikgu ni. Dari 8 orang housemate aku belajar dulu rasanya 3-4 orang jadi guru sekarang. Walaupun jadi cikgu merupakan pekerjaan yang agak mencabar tapi peluang nak buat pendapatan sampingan tu agak mudah. Sebab tu diaorang semua lagi kaya dari aku termasuklah Lina ni,kekeke. Layanlah dulu gambar ni.



Masa mula-mula amik gambar dulu masalah terbesar aku ialah confident level aku yang masih rendah. Aku terlalu risau tak dapat deliver gambar yang diharapkan client aku. Sebab tu aku akan buat kajian dari segala segi termasuklah survey rumah, jenis pose yang sesuai dengan pengantin dan aku tangkap BANYAK GILA gambar. Just play save takut gambar dalam album tak cukup.

Tapi bila dah selalu amik gambar dan memerhati cara photographer berpengalaman bekerja aku telah perbaiki kaedah dan cara aku bekerja. Keyakinan aku juga semakin bertambah dan aku lebih tenang melakukan kerja. Jadi banyak idea boleh difikirkan semasa amik gambar. Selain tu, aku juga dah sketch dalam kepala aku gambar yang aku nak dan bayangkan kedudukannya dalam album nanti ; work smarter :) Banyak lagi aku kena perbaiki. Insyaallah aku akan terus ke depan pasni.



Nota kaki : Jadual aku untuk Oktober dan Disember telah penuh. Aku juga dah terima beberapa tempahan untuk tahun hadapan hingga Julai 2010. Sesiapa yang nak booked aku untuk majlis tahun hadapan, korang akan dapat harga tahun ni:) Sebab mulai Januari 2010 nanti aku akan naikkan harga pakej aku.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Syukur Alhamdulillah (Entry Besday)

Bismillahirramanirrahim


Dulu masa aku kecik cita2 aku nak jadi Batman, serius. Aku teringin nak keluar malam2 time mak ngan abah ngah tido pastu pergi selamatkan orang baik dengan pakai mantel kat belakang badan. Aku memang percaya Batman tu wujud,haha. Kalau cikgu kat sekolah tanya cita-cita nak jadi apa aku tipu nak jadi polis sebab aku taknak dia tahu yang aku ni Batman:)

Tapi tu cerita dulu2. Hari ni umur aku dah bertambah tua. Tak mungkin aku dapat menjadi Batman lagi. Kalau aku jadipun mesti nampak pelik sebab akan nampak perut buncit sikit. Mana ada Batman buncit, tak sematlah pakai baju ketat2, hahaha. Jadi salah satu azam aku sempena pertambahan usia ni nak kuruskan badanlah. Ramadhanpun dah dekat, memang sesuai benarlah nak diet,hehe.

Terima kasih semua :)


Yang pasti dengan bertambah usia bererti beban tanggung jawab juga semakin besar, tidak boleh lagi terlalu bermanja-manja ria dengan segala aktiviti keseronokan sahaja tetapi sudah mula belajar bertanggungjawab dengan semua amanah yang diberikan, baik itu amanah dari orang tua, tempat kerja maupun dari masyarakat. Aku akan sentiasa ingat benda tu.

Ustaz aku pernah cakap pertambahan umur bukan bermakna usia kita di dunia bertambah tapi sebenarnya umur yang diberikan Allah semakin kurang. Kita tak tahu bila Allah akan memanggil kita. Sebab tu kalau boleh kita kena sentiasa perbaiki diri kita dari masa ke semasa. Akhir kalam, terima kasih atas ucapan dari kengkawan semua. Semoga Allah memberkati kalian juga,amin.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Majlis Pernikahan Shahidan & Hanifah

Bismillahirramanirrahim



Kali ni aku nak update Majlis Pernikahan dan Persandingan antara 2 orang cikgu :) Cikgu Shahidan ni aku kenal melalui blog lama aku dulu. Dia ni terer ulas filem-filem baru dan lama tau. Aku rasa ulasan dia dah bleh masuk ruangan kritik filem kat surat khabar,hehe. Kedua-dua orang cikgu ni mengajar kat Perak sana.

Sebenarnya korang perasan tak muka cikgu-cikgu ni macam ada aura tersendiri tau. Kekadang macam boleh agak dia tu cikgu :) Mungkin sebab tu kalau aku mengaku cikgupun orang tak percaya sebab muka aku macam buruh kontrak indonesia je,hahaha. Seronok bekerja ngan diaorang ni. Tutur bicara dan kata2 teratur dan tersusun je. Sampai aku yang naik segan,hehe. Layanlah dulu gambar-diaorang ni.



Majlis ni diadakan kat Kg Sungai Kelambu belah keluarga Cikgu Hanifah. Rumahnya dekat je ngan rumah sahabat baik aku. Tak sangka aku akan amik gambar kat situ,hehe. Aku doakan semoga kedua-dua mempelai dapat menjalani kehidupan rumahtangga dengan sabar dan berbahagia hingga akhir hayat,amin.

Oh ya, majlis ni merupakan kali pertama aku cuba lens baru aku,hehe. Sebenarnya dah lama aku cari lens ni. Ada lagi beberapa benda aku kena beli sebelum equipment aku lengkap. Aku tak mampu nak beli sekaligus sebab harganya boleh beli sebijik lagi motor aku,hahaha. Rasa nak rompak bank je. Selepas ni update kat Majlis Bertandang di Perak plak ye.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com