Outdoor Falin & Amin

Bismillahirramanirrahim



Hujung minggu aku sekarang sangat bizi ngan kerja sampingan dan kenduri kendara. Sampai kurang masa untuk berehat,huhu. Alhamdulillah aku masih sihat dan bebas dari apa2 penyakit berjangkit :P Kali ni aku nak update Majlis Perkahwinan Falin dan Amin yang berlangsung di UPM Serdang. Akupun lupa apa nama dewan tu. Besar dan cantik dewan majlis tu.

Sebenarnya aku datang sebagai tetamu je. OP majlis tersebut adalah sifu aku Peveyhack yang jadi sumber inspirasi aku ceburi wedding photography ni. Oleh kerana Falin ni adalah junior aku masa sekolah menengah dulu jadi memang takde masalah nak join tag ngan OP sebab masing2 dah kenal sangat.

Aku sangat suka gambar pertama ni..:) Antara gambar yang aku ingin dapatkan dari dulu. Layan dulu gambar2 outdoor diaorang ni. Kalau rajin aku upload plak gambar majlis dia,hehe. Aku bawa 2 lens je aritu, 10.5mm dan 50mm :)




Sepanjang aku kenal si Falin ni jenis mesra alam orangnya,hehe. Dia jenis yang kalau dia takde, orang akan terasa ketiadaannya. Suasana jadi senyap sunyi dan sepi. Tapi kalau dia ada memang kecoh dan meriah je. Alaa, korang boleh bayangkanlah orang camtu,haha. Kawan2 dia aritupun sangat sporting dan suka bergambar. Sampai kalau dihalakan lens tanpa kamerapun diaorg nak pose gak (kisah benar),hahaha.

Sebenarnya kalau sesi penggambaran dihadiri oleh orang2 seperti ini photographer pun seronok buat kerja. Pastu idea best macam2 boleh keluar :) Ia juga membantu hasilkan gambar yang ceria dan meriah kat sesuatu majlis tu. Sebab tu kemahiran lain yang perlu ada kat setiap photographer ialah PR yang kekadang sama penting dengan skill dan equipment yang mereka ada.

Sifu ngah cari idea,hehe


Bila ambil gambar bersama sifu ni kekadang baru kita boleh ukur kemampuan kita dan kelemahan yang perlu perbaiki dalam diri kita. Walau dah selalu ikut Peveyhack shoot sebelum ni tapi masih banyak benda baru aku belajar. Emm kalau ada masa nanti aku akan cerita tentang harga pakej perkahwinan dan photographer yang baik untuk majlis perkahwinan korang:)


Nota kaki : Minggu ni aku akan terima satu equipment baru, yeaay. Semoga ia bantu aku hasilkan gambar yang lebih baik lagi nanti,amin.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

wah!! acai, gambor superb la.. awat la masa aku kawin dulu hang tak buat lagi benda2 ni.. :D good luck bro!

muiz – slm muiz, thanks..ko tak datang ke aritu bro?

cik pingu – slm cik pingu, hehe, nak suh ajar pe wak? mana yang nak tanya tu bleh je tanya, sy akan jawab mana yang sy tau :)

one – slm awk, hehe, thanks ye..semoga dapat hasilkan byk gamabr yang dapat puaskan hati awk,ceewaahh..

Khairul Faizin – slm bro, thanks sudi singgah sini..:) angkatlah fish eye bro, best ooo,hahaha

kak hanny – slm kak, waaa, lamanya tak bertegur sapa ngan akk..semoga akk sihat2 bersama keluarga kat sana ye..:) terima kasih atas ucapan tu kak..thanks ye.

salam acai.
terkejut akak dah lama giler tak masuk blog acai, tengok-tengok dah jadi suami orang ya!!!!!tahniah…hope it’s not too late.hehehe..good luck and take care ok…..

tu la, tapi sy percaya pd kreativiti cik fesal..kan skang ni gambar2 banyak yg kena dengan nafsu saya hahahahh

salam jumaat nan barokah wa rohmah

snm – slm falin, boleh je..nanti kalau jumpa ke bleh bagi..:)

kasih – hahahaha, ye tak ye juga..kasih, jgn lupa jemput tau!!..wong jowo gak tu,hehe..:)

fairuz – slm bro, insyaallah satu hari nanti bleh jumpa dia..:) siot je, aku bukan sifu la..aku rasa ko lagi hebat fairuz..jomlah ngeteh sesekali:) ko kat ne?

one – slm cik one, waaaa terima kasih ye..itulah, kalau boleh memang nak selalu buat camtu..tapi kekadang tak semua pengantin or kengkawan dia sporting dan gila2 cam diaorg nih,hehe..tengok nasib gak sbnrnya..:) kekadang nak suh senyumpun macam nak suruh bayar je,haha..apa lagi nak buat yang bukan2..

salam, cik fesal kena banyakkan gambar candid dirancang macam nilah rasanya(di samping yg sedia ada)..biar ada kelainan,

“cepatlah kahwin kasih,hihi..bleh sy amik gambar..”-quote..

muahaha! kuasa meminang bkn ditangan kasih la acai oii.. ;)
kena tunggu orang pinang..

dont worry, nanti kasih bitau yer..
insya-Allah..kasih dapat ‘wong jowo’ jugak.. hihi.. i like! ;)

kerul shukor – thanks kerul, aah, aku mmg suka main kaler2 camtu..tapi nak buat lagi sklai aku dah lupa,hahahahaha..kena byk praktis lagi nampaknya..:)

Vinil – thanks bro, alaa, bukan apapun equipment tu,hehe..barang lama..tak mampu nak beli yang baru..tapi memang btl2 perlukan benda tu,hehe..

nasazfrog – slm kak, terima kasih kak ye..dah lama tak singgah sini..sypun bizi banget nak melawat akk,ehe..nnti sy datang JB sy bagitau..masih guna no sama kan?hehe

peveyhack – slm sifuu, hahaha, aku memanglah rajin skit kalau bab2 upload ni..tak byk client cam ko lagi pevey,hehe..alaaa, ruginya aku balik awal..tapi nak baut camne..kena kejar majlis kat banting selepas maghrib tu..nntilah aku tengok,huhu…*rugi rugi.

ila nursalida – thanks ila ye..:) sy pun suka gambar yang ceria..:)

Far East – heheh, dia memang mesra alam..dan sangat energetic orangnya..stamina amik gambar dia tinggi,hehe..harus dicontohi,hehe..:)

noli – thanks awk ye..kalau ada kekurangan yangb oleh sy perbaiki just bagitau je ek..bleh sy perbaiki lagi nanti..:)

one – hahahahahah, mula2 baca apesal ada USA tu,hehe..yaaa betuull..memang diaorg makin meningkat kualiti permainan tapi tak bestlah USA kuat..diaorg dah kuat dalam byk perkara..biar brazil menang,hehe..thanks awk ye..tu candid secara terancang..:)

kasih – nak tag skali? bleh je,hehe..nanti kalau ada job area2 sana blehlah bagitau kasih,hehe..hope shoot minggu lepas ni ok ye..:)cepatlah kahwin kasih,hihi..bleh sy amik gambar..

hahahha…. lambatnya aku dapat update blog aku…. jelous tengok acai dah update dulu….. aku update kat facebooklah….. tapi cai… kalau ko tunggu sikit lagi… mesti banyak lagi ko akan dapat… tak caya tunggu blog aku nanti… hehehehe…

wah…lens baru ke.. cantik la hasil gmbar tuh,, kretif sungguh si acai ni.. nanti dtg jb bagi tau tau… leh la ambik outdoor untuk den pulak.. :)

hehee acai~~
best tul moment ko capture tuh…

* tak sabar nak tgk equipment baru tuh… hihihi

hua..hua..bestnyer gambor..
len kali nak tag acai buat outdoor bleh? :)

p.s: tgk gambor tu buatkan kasih tak sabor lak nak tawen.. ekeke… :P

salam..
bravvvoo
(nampak tak orang tengah berdiri ovation nih)
akhirnya kalah jua USA tuh..they’re impressive but hate them to win.er…
1st pic adalah sengal sunggoh! haha3..me like!!!
(bdk rumah kata saya ni jenis suka gmabar candid kalau foto wedding..yg tu bukan candid kan cik fesal?)

cantik pd mata kasar sy yg xpndai menilai gambo sgt..huhu..

moger leh hasilkn yg lebih cntik(skema sehh..haha)

peveyhack aku jumpa hari tu dkt ladang upm ni juga … dia memang ringan mulut bertegur saper … aku suka attitude dia bekerja … beruntung dapat tag along … yup! aku setuju … 1st pic mmg nice ;)

cemut – waaaa, mana menghilang cemut? kedekut ar tak bagi orang masuk blog,haha..picture ni kalau besar memang seronok tengok cemut,hehe..taruk hitam tu saja nak bagi orang tak curik gambar,haha..

kui – yup, setuju2..emosi dan pelakon dalam tu memang best kan,hehe..thanks bro..

amm – waaaaaaa abam amm yang hensem..diam je skrg amm? takkan taknak open table sebelum berangkat?hihi

truemax – slm bro, terima kasih sudi singgah sini ye..:) salam kenalan dihulurkan..itulah, kekadang kalau orang yang hyper amik gambar ni memang pantang tengok lens..mesti terus berposing..padahal cuma lens tele je tanpa body,hihihi..:) kalau flash tu nampak sangat tipu kot,keke…

Kak Zie – Slm kak zie, alahai siannye akk sampai takde mood..takpelah, semoga petang ni semuanya dah bertambah baik ye..:) thanks kak singgah..

SNM <—–pengantin komen,hihi – Falin, Tahniah lagi sekali ye..memang best sesi outdoor tu..aritu habis sampai kul brape? sebab kena gerak awal skit, ada kenduri pas maghrib umh sedara :) alaa, dia ugut gambar dari jauh falin..ni abg ada gambar yang real dari dekat lagi..bleh ugut gak ni,hahahaha…kim salam Amin..:) semoga berbahagia falin ye..

sya – hehe, thanks sya..:) insyaallah kalau dapat prop yang sporting memang senang nak buat pape gambarpun..:) kalau nak nanti awk kahwin sy buat style camni lagi,hihi…

Salam Acai,

Ni first time comment, nak panggil Acai juga lah ya.

Memang cantek habis gambar-gambar tu.. dan memang kelakar kalau possing untuk lens tanpa kamera. Cuba tak halakan flash tanpa kemera pula? Sama juga kot. He he he.

Hebat, hebat.

::truemax

pic yg first tuh mmg lawa la bro.. xpuass tgk.. cantek sgt!lgpun pic without border itam lagi ceriaa nampak… xmo la border itam2 kat bawah tuh ;p hehe

Salam acai..
ee suka lah gbr2 ni..esp yg first tu..model2 dlm tu sporting ek..lenkali acai watla lg gbr mcm ni kat majlis kawen org lain plak…hehe…

*MALU*

ni sape tah ni?
sape tah ni tarik2 tangan ni? :P

malu gile!! kt pokok ms 2 org tu, anak buah amin (pengapit amin) sempat snap, siap saja2 ugut nk tayang kt semorang! cissss… malu :p

Junaidix – Slm jun, thanks..dah lama aku tak dengar perkataan impressif tu jun..memang aku selalu dengar dari ko lah,ehhe..:) alatan aku mmg lum cukup lagi jun..:P thanks ye..

as – slm awk,hehe..best kat ladang, lagi best kalau naik lembu ke,hihi…

atong – wakakaa, duit aku orak akehlah atong..ngumpul sitik2 seko gaji ne..:) aku orak tukar lenslah..akukan orak enek tele lens, kie arek jikuk lens seng dowo sitik,hahaa…:) angger arek ngedol lens mengko aku call riko..:)

Diya – hehehe, biasalah diya, kita kan dah “kham-ching”,hehe..:) cepat kahwin diya,haha

azim – thanks bro..untuk pengetahuan ko, kitorang masuk secara haram,haha..ada orang usha gak, kitorang cakap sekejap je..pastu dia blah dah suh tutup pintu pagar sendiri,haha..

SisHoney – slm sis, thanks sis sudi singgah sini ye.:) gambar 1st tu guna lens apa lagi sis,fish eye acai lah,hehe..:) acaipun guna 2 lens je masa tu..nanti acai ajar sis cara pakai 50mm tu :) eksesori tu rahsia,hahaha..

wah okeh banget duit mu kie acai.asyek tuku brang baru wae.okeh job yor..tuku opo meneh cai.body baru or lens baru.lens sing suwi kapan arek dol .aku ngenteni kie huhuhuhuu
*sory bg yg tak paham

salam incik acai,

walau sis sibuk dah tahap capan dan gaban.hari isnin je sis ttp nak masuk sini.sbb sis pasti sis akan disajikan dgn sesuatu yg segar munya.wah cai.besh 1st foto tu.cai guna lens apa ek yg tu.sis ni masih banyak kelemahan kalau guna 50mm.kene belajaq dr incik acai la.wah.tambah eksesori lagi.apa agaknya ek.*pikir*

soalan no.1
camne ko boleh masuk ladang upm ni.. takde guard ke yg jaga..
psl gmbr, u r better and better everyday.. ~:)

cot – hahaha, ko kat kolej 16 tu ke cot? aku lalu situ gak aritu..:) nampaklah orang pakai mask semua..:)

Diya – Slm diya, terima kasih ye diya..:) acai masih lagi nak tambah skill ni diya..nanti kalau diya kahwin mesti acai dah lagi terer, blehlah shoot gambar diya ek,hihi…:P

cot – slm cots, waaaa thanks bagitau cots,hehe..akupun lupa nama dewan ni kat kad jemputan..:) aku datang sebagai tetamu cots..lagipun aku tengok byk budak baru masuk UPM aritu..siap ada saringan H1N1 lagi tu,keke..ko mesti bizi punye aritu,hehe

salam..
event ni kt dewan banquet upm ni..
nape xbgtau aku..
kalu x aku dh pegi..
dh la outdoor kt ladang…
cisssss sungguh…
hahahhaa…
cantik gambar ko…