Outdoor Nury & Thaqib

Bismillahirrahmanirrahim



I never gone with the wind
Just let it flow
let it take me where it wants to go
’till you open the door there’s so much more
i’ve never seen it before
i was trying to fly
but i couldn’t find wings
but you came along and you changed everything

you lift my feet off the ground
you spin me around
you make me crazier crazier
feels like i’m falling
and i, i’m lost in your eyes
you make me crazier crazier crazier

i watched from a distance as you made life your own
every sky was your own kind of blue
and i wanted to know how that would feel
and you made it so real
you showed me something that i couldn’t see
you opened my eyes and you made me believe



Cinta selepas bernikah adalah satu cinta yang halal dan suci. Cinta dua insan biasa, yang berusaha menggabungkannya menjadi cinta luar biasa. Kita kena selalu sedar hidup kita ada hal lain yang mengaturkannya. Soal jodoh, soal mati, soal rezeki. Suratan tersebut telah terpahat sejak roh ditiup ke dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana, berapa lama dan bila melainkan Allah. Tugas kita cuma berusaha terbaik dalam hidup kita. Wallahua’lam.



Nota kaki : Aku baru buka akaun di twitter. Sapa ada boleh follow @acaiijawe :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Nury & Thaqib

Bismillahirrahmanirrahim



Kali ni aku nak update majlis perkahwinan Nury & Thaqib yang diadakan di Serdang pada 10.10.2010 yang lepas. Biasanya kalau tarikh2 cantik ni memang sangat best untuk merayakan hari berbahagia kita sebab akan dikenang sampai bila-bila. Orang lelakipun senang ingat sebab tarikh tu menarik dan unik untuk diingati, tapi kalau lupa gak memang tak taulah, haha.

Tetapi masalah nak mendapatkan tok kadi, mak andam, photographer dan katering pun boleh menjadi masalah gak kalau buat last minit. Nury ni seorang yang teliti dan organize tau. Dia dah rancang semuanya setahun sebelum majlis berlangsung. Memang aku sangat kagum. Jadi alhamdulillah majlis semuanya berjalan seperti yang beliau rancangkan. Cuma tok kadi buat lawak ngan ayah pengantin cakap dia tak dapat datang sebab pergi Johor. Padahal dia dah ada depan rumah, hehe.

Layan sikit gambar majlis tersebut :


Nury dan Thaqib ni memang gila-gila gak orangnya. Lelagi Thaqib yang suka ‘buat muka’ macam2. Tengah salam tok kadi ngan atas pelaminpun boleh buat lawak gak, hehe. Seronok bekerjasama dengan diaorang dan takde tekanan sebab semuanya bersahaja, pengantin ceria, majlis berjalan lancar dan cuaca baik, perfect!! Aku saja upload gambar majlis ni banyak sikit dan letakkan sesi outdoor pada entry akan datang.



Untuk akhirnya aku ucapkan terima kasih kepada sahabat aku Khairul Hafiz dan Fadzly kerana membantu aku sepanjang majlis ni berlangsung :) Aku ucapkan terima kasih kepada seluruh ahli keluarga Nury di atas kerjasama yang baik sepanjang majlis berlangsung. Aku doakan semoga kedua-dua pasangan Nury & Thaqib kekal bahagia hingga ke akhir hayat, amin.

Ni layan gambar gila-gila diaorang sebelum aku abiskan entry ni :)

Sekian, terima kasih.



Nota kaki : Nantikan entry outdoor diaorang ni esok :)


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Outdoor Umair & Fathiyyah

Bismillahirrahmanirrahim



Oklah, dah tutup cerita pasal raya. Masing-masing dah mula tumpukan kepada kerja yang tertangguh dek kerana sambutan raya yang panjang :) Sebenarnya konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa aidilfitri adalah satu perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu merupakan satu ibadat.

Walaupun budaya kunjung mengunjung saudara mara dan bermaafan ketika hari raya tu tidak dilakukan pada zaman Rasulullah, tetapi budaya tersebut diharuskan dan digalakkan atas kebaikan yang terdapat dalam perkara tersebut. Semoga kemenangan kita selepas kembali kepada ‘fitrah’ dapat diteruskan pada bulan-bulan lain, insyaallah.

Aku upload sesi outdoor pasangan Umair & Fathiyyah yang diadakan beberapa hari sebelum Ramadhan lepas. Minta-minta tak down lagi blog aku ni :)



Alhamdulillah, walaupun tidak dikenali dalam industri wedding photography ni tapi rezeki tu tetap ada. Kalau boleh memang aku nak kekalkan low-profile dengan hasil kerja yang baik untuk client-client aku. Sebab tu dari masa ke semasa aku perbaiki kelemahan yang ada untuk jadi yang lebih baik. Ia merupakan satu proses panjang dan berterusan sampai bila-bila.

Untuk makluman semua, aku dah tak menerima tempahan menggunakan khidmat aku sehingga akhir bulan April 2011. Terima kasih kepada semua bakal pengantin yang booked awal untuk majlis korang:) Insyaallah aku akan buat yang terbaik untuk korang semua. Doakan kesihatan dan keselamatan aku sepanjang masa. Wallahua’lam.



Nota kaki : Entry akan datang, insyaallah aku nak tulis tips bagaimana pengantin nak bekerjasama dengan photographer :) tunggu ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Cerita tentang zakat & fidyah

Bismillahirrahmanirrahim


Teaser Umair & Fathiyyah, Kajang


Sebagai memenuhi tanggungjawab aku sebagai salah seorang yang bertugas di institusi zakat, aku nak beri beberapa info yang mungkin berguna kepada sahabat2 semua yang masuk sini. Kalau ada yang tak jelas boleh tanya aku ye :)

  1. ZAKAT FITRAH
  2. Zakat fitrah dikira berdasarkan berat makanan asasi (beras) satu gantang baghdad (2.75kg). Kadarnya di Selangor RM7.00. Seeloknya kita kira jumlah sebenar berdasarkan beras yang kita makan. Contohnya Kita biasa beli beras wangi 10kg = RM40. Jadi kadar zakat fitrah sebenar satu kepala adalah RM10.80 (2.75kg x RM4.00).

    Tetapi kebanyakkan institusi zakat mempunyai resit mengikut gandaan (eg :RM7.00) bagi memudahkan urusan rekod dan pemantauan jumlah umat Islam yang membayar zakat fitrah. Jadi mungkin boleh bayar 2 resit sekiranya berniat untuk lebihkan bayaran. Kalau seorang manusia tu hidup pada bulan Ramadhan dan Syawal walau sesaatpun dan mampu makan pada siang syawal, maka wajib bayar zakat fitrah.

  3. FIDYAH
  4. Kadar fidyah pula ialah 1 cupak beras. 1 gantang = 4 cupak. Jadi kadar fidyah adalah sebanyak RM1.75. Fidyah seeloknya ditukarkan kepada nilai beras yang setara dan diberikan kepada fakir miskin. Kiraan fidyah : [Bilangan hari tinggal puasa X RM1.75]. Kalau melangkau tahun kena doublekan nilai fidyah tersebut. Tetapi jumlah puasa yang wajib qada’ tetap sama.

  5. FIDYAH UNTUK IBU MENGANDUNG DAN MENYUSU BADAN
  6. Kalau tidak berpuasa sebab takut menjejaskan kandungan/anak maka wajib qada’ dan bayar fidyah. Kalau tidak berpuasa sebab takut mudharat kepada dirinya sendiri maka wajib untuk qada’ puasa sahaja.

  7. FIDYAH UNTUK ORANG TUA
  8. Sekiranya orang tua tersebut memang tidak mampu berpuasa atau disahkan doktor tidak boleh berpuasa maka mereka tidak wajib puasa dan hanya perlu membayar fidyah. Seeloknya disegerakan supaya tidak membebankan pada kemudian hari.


Dengan kadatangan bulan Ramadhan ini maknanya peluang untuk melipatgandakan pahala amalan terbuka luas. Setiap amalan di bulan ramadhan akan digandakan pahala amalannya. Sebab tu kita kena berusaha menambahkan amalan kita berbanding bulan-bulan biasa. Ini termasuklah dengan melaksanakan zakat-zakat lain di bulan ini, memperbanyak sedekah jariah, membaca al-Quran dll di samping solat2 sunat Tarawikh pada setiap malam Ramadhan.

Bulan Ramadhan ni cuma datang sekali je dalam setahun. Cubalah korbankan sedikit masa rehat, masa tidur dan masa lapang untuk meraikan kemuliaan Ramadhan ini. Mungkin dengan latihan-latihan begitu dan rahmat Allah kita bakal keluar dari bulan ni dengan menjadi insan yang lebih baik dari semua perkara, dihapuskan Allah dosa2 lepas dan sekiranya ditakdirkan mati, akan mati dengan mati yang baik dalam keadaan hampir dengan Allah. Insyaallah.


Nota kaki : Kalau ada soalan apa2 berkenaan zakat dan fidyah boleh tanya aku kat rungan komen ye. Insyaallah aku cuba jawab dan bertanyakan kepada orang yang lebih pakar di sini sekiranya aku kurang arif tentang itu. Terima kasih.


Wallahua’lam.

Wassalam.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Wedding Dr Mastura & Dr Akasyah

Bismillahirrahmanirrahim



Alhamdulillah dah 6 hari kita semua berpuasa di bulan Ramadhan. Semoga latihan Ramadhan kali ni mengubah diri kita menjadi seorang yang lebih baik. Lebih tinggi sifat sabarnya, lebih ikhlas menjalankan ibadah, lebih baik akhlak dan tutur kata, lebih hormat kepada orang lain serta lebih banyak sifat-sifat terpuji lain. Semua tu takkan berlaku kalau kita tidak berusaha mencapainya.

Kali ni aku nak update majlis persandingan pasangan Dr Mastura & Dr Akasyah yang diadakan di Wisma Sejarah. Kali pertama aku shoot kat sini. Mastura ni baru habis belajar di Ukraine. Akasyah plak memang bekas student sana gak tapi dah bekerja di hospital :) Walaupun Mastura baru balik ke tanah air tak lama sebelum majlis berlangsung tapi alhamdulillah majlis semua berjalan dengan lancar dan meriah.

Layan sedikit gambar sekitar majlis diaorang ni :



Masa sesi outdoor tu kitorang tak tau nak pergi mana, last-last buat keputusan pergi UPM. Walaupun agak jauh dari dewan tapi oleh kerana majlis selesai awal sempatlah shoot kat sana gak, hehe. Selepas habis guna baju pengantin diaorang request untuk shoot menggunakan jubah konvo kat Ukraine sana. Budak-budak dalam UPM tu pelik je tengok jubah diaorang, hehe.Layan sikit outdoor diaorang ni.


Aku ucapkan selamat pengantin baru untuk kedua-dua doktor muda ni :) Semoga dapat berkhidmat dengan sabar dan terbaik untuk masyarakat kita, ceewahh. Semoga rumahtangga yang dibina berkekalan bahagia hingga ke syurga, amin. Terima kasih juga kepada sahabat baik aku yang membantu sepanjang majlis berlangsung, Khairul Hafiz a.k.a Cot. Beliau juga sedang mencari pasangan hidup. Bolehlah kenal2 ngan dia, hehehe. *jadi blog cari jodoh plak blog aku ni, haha.


Nota kaki : Insyaallah lepas raya nanti aku keluar pakej baru. Jadi sapa2 yang nak book aku ikut harga lama boleh tanya melalui form blog ni atau pun email aku sebelum raya ni. Aku cuba jawab pertanyaan korang satu persatu ye. Terima kasih.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Outdoor Falin & Amin

Bismillahirramanirrahim



Hujung minggu aku sekarang sangat bizi ngan kerja sampingan dan kenduri kendara. Sampai kurang masa untuk berehat,huhu. Alhamdulillah aku masih sihat dan bebas dari apa2 penyakit berjangkit :P Kali ni aku nak update Majlis Perkahwinan Falin dan Amin yang berlangsung di UPM Serdang. Akupun lupa apa nama dewan tu. Besar dan cantik dewan majlis tu.

Sebenarnya aku datang sebagai tetamu je. OP majlis tersebut adalah sifu aku Peveyhack yang jadi sumber inspirasi aku ceburi wedding photography ni. Oleh kerana Falin ni adalah junior aku masa sekolah menengah dulu jadi memang takde masalah nak join tag ngan OP sebab masing2 dah kenal sangat.

Aku sangat suka gambar pertama ni..:) Antara gambar yang aku ingin dapatkan dari dulu. Layan dulu gambar2 outdoor diaorang ni. Kalau rajin aku upload plak gambar majlis dia,hehe. Aku bawa 2 lens je aritu, 10.5mm dan 50mm :)




Sepanjang aku kenal si Falin ni jenis mesra alam orangnya,hehe. Dia jenis yang kalau dia takde, orang akan terasa ketiadaannya. Suasana jadi senyap sunyi dan sepi. Tapi kalau dia ada memang kecoh dan meriah je. Alaa, korang boleh bayangkanlah orang camtu,haha. Kawan2 dia aritupun sangat sporting dan suka bergambar. Sampai kalau dihalakan lens tanpa kamerapun diaorg nak pose gak (kisah benar),hahaha.

Sebenarnya kalau sesi penggambaran dihadiri oleh orang2 seperti ini photographer pun seronok buat kerja. Pastu idea best macam2 boleh keluar :) Ia juga membantu hasilkan gambar yang ceria dan meriah kat sesuatu majlis tu. Sebab tu kemahiran lain yang perlu ada kat setiap photographer ialah PR yang kekadang sama penting dengan skill dan equipment yang mereka ada.

Sifu ngah cari idea,hehe


Bila ambil gambar bersama sifu ni kekadang baru kita boleh ukur kemampuan kita dan kelemahan yang perlu perbaiki dalam diri kita. Walau dah selalu ikut Peveyhack shoot sebelum ni tapi masih banyak benda baru aku belajar. Emm kalau ada masa nanti aku akan cerita tentang harga pakej perkahwinan dan photographer yang baik untuk majlis perkahwinan korang:)


Nota kaki : Minggu ni aku akan terima satu equipment baru, yeaay. Semoga ia bantu aku hasilkan gambar yang lebih baik lagi nanti,amin.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com