Orang baik

Bismillahirrahmanirrahim,

Ijad & Nazwa, Shah Alam

Ijad & Nazwa, Shah Alam

Indahnya sebuah persahabatan yang bermanfaat.

Sahabat yang baik bila kita berada di sisinya, kita akan rasa tenteram dan ingat Allah. Segan nak buat apa-apa dosa di hadapan mereka.

Kehidupan ini singkat sahaja kawan.

Carilah sahabat yang bahagiakan hati dan tenangkan jiwa. Kalau kita berusaha menjadi orang baik, insyaallah Allah akan hadirkan sahabat-sahabat yang baik bagi membantu kita dekat dengan agama.

Nota : Insyaallah aku akan update full entry pasangan ini. Lokasi outdoor semalam tepi jalan Seksyen 24, Shah Alam.

Tentang kawan kita

Bismillahirrahmanirrahim

AJP_2304

Nazwa & Ijad, Jenjarom Banting

Kongsi tazkirah pagi tadi, kalau kita sentiasa berkawan dengan orang yang kaya dan berharta, kita akan terdorong untuk berbelanja lebih dari kemampuan dan suka menunjuk-nunjuk kesenangan kita.

Kalau kita berkawan dengan orang yang cantik dan berfesyen, kita akan terdorong untuk mengikuti jejak langkahnya membeli barang tidak perlu.

Kalau berkawan dengan dengan sahabat-sahabat yang alim dan baik agamanya, insyaallah kita akan sentiasa cuba dekat dengan Allah dan agama walaupun kita banyak dosa. Walaupun kita kurang pengetahuan agama.

Amni & Afifi, Paroi Negeri Sembilan

Bismillahirrahmanirrahim,

wrapped-front

Dalam satu tazkirah yang aku dengar tadi, ustaz bagitau untuk kita jadi seorang yang baik, perlukan perjuangan, bukan secara kebetulan! Kita kena usaha. Setakat rindukan dan sukakan kebaikan sahaja tak jadikan kita orang lebih baik.

Kita kena usaha lawan perasaan malas untuk solat berjemaah, malas bangun awal pagi untuk solat sunat sebelum subuh, lawan perasaan dengki kepada kelebihan orang lain, lawan pemikiran negatif dalam diri. Kena usaha perbaiki kelemahan kita.

Kebanyakkan orang mati tidak sedar masa kematian mereka hingga beberapa saat sebelum kematian. Tak sempat nak bertaubat dan tambah amalan. Jangan jadi seperti itu.

Layan sikit outdoor majlis Amni & Afifi dari Paroi, Negeri Sembilan. Cantik sangat baju songket diaorang. Sesuai dengan lokasi outdoor yang dipilih. Sesi outdoor aku lupa nama tempat ni sebab pengantin yang bawa ke sini. Tapi lokasinya dekat ngan Seremban.

AJP_9225AJP_9168AJP_9194AJP_9138AJP_9160AJP_9228AJP_9202AJP_9210AJP_9246AJP_9125AJP_9270AJP_9285

 

Semoga ikatan pernikahan yang terjalin antara kedua pasangan ini berkekalan bahagia sampai ke syurga, ameen.

Takziah atas kematian beberapa orang jemaah haji yang meninggal dunia ketika mengerjakan haji di Haramain. Semoga Allah memberikan pahala haji dan tempatkan mereka semua dalam syurga, ameen.

Wassalam.

Apa tujuan hidup

Bismillahirrahmanirrahim.

AJP_1686

Wawa & Fikry, Banting

Kongsi tazkirah yang aku dengar tadi. Cuba jawab persoalan ini dengan jujur.

“Berapa banyak gaji yang anda perlukan sebulan supaya boleh tumpukan ibadah dengan sungguh-sungguh kepada Allah?”

Kata ustaz lagi, hakikatnya kita takkan pernah rasa cukup.

Bila pendapatan bertambah, kita akan tambah pula perbelanjaan kita. Akhirnya, kita akan usaha lebih keras untuk dapat pendapatan lebih banyak lagi. Sedar-sedar usia kita dah semakin tua.

Kalaulah kita mati kemalangan atau mati sakit ketika muda? Kebanyakkan masa, tenaga, fikiran dalam hidup kita ini hanya untuk kerja dan menambah ‘kesenangan’ sahaja.

Sedangkan amal ibadah kita sangat sedikit jika dibuat perbandingan.

Apa tujuan sebenar hidup kita?

 

Amirul & Nani, Kelanang

Bismillahirrahmanirrahim,

nani_kelanang-0

Kongsi tazkirah pagi tadi. Ustaz bagitau bila ada orang berkata buruk kepada kita, sebenarnya ia mungkin satu cara Allah menegur kita agar dapat turunkan lagi ego yang tinggi dalam diri.

Ego ini kita tak sedar membesar dalam diri. Bila kerap orang memuji, tanpa sedar ego kita meningkat. Sebab kita akan sentiasa harapkan pujian serta penghargaan orang lain dalam setiap kebaikan yang kita buat.

Jadi sesekali kena kutuk, hina dan orang lain berkata buruk tentang kita sama ada ia benar atau tidak, adalah satu cara Allah nak sedarkan kita yang kedudukan kita bukanlah tinggi sangat di sisi Allah.

Kali ni aku update lagi sikit outdoor Amirul & Nani yang diadakan di Kelanang, Morib Banting.

nani_kelanang-25
nani_kelanang-24
nani_kelanang-32
nani_kelanang-30
nani_kelanang-28
nani_kelanang-26
nani_kelanang-23
nani_kelanang-22
nani_kelanang-18
nani_kelanang-17
nani_kelanang-16
nani_kelanang-13
nani_kelanang-10
nani_kelanang-9
nani_kelanang-8
nani_kelanang-6
nani_kelanang-4
nani_kelanang-2
nani_kelanang-5

Alhamdulillah majlis kedua mempelai ini berjalan dengan lancar dan meriah untuk kedua-dua belah pihak. Bila dah 2 minggu bekerjasama dari majlis nikah sampai bertandang, biasanya memang hubungan photographer dan pengantin akan lebih rapat.

Mari kita doakan semoga kedua pasangan bercinta ini kekal bahagia sampai ke syurga, amiin.

Jumpa next entry insyaallah.

Wassalam.

Solemnized Amnani & Amirul, Manjalara

Bismillahirrahmanirrahim
nani

Syawal hampir berakhir. Mudah-mudahan kita sempat untuk berpuasa 6 syawal bagi merebut ganjaran pahala seperti berpuasa sepanjang tahun. Minggu ini ada 2 berita kematian yang aku terima. Salah satunya adalah sahabat photographer iaitu Azlie yang dikenali sebagai Cik Lee.

Semoga Allah ampuni dosa-dosa arwah dan menempatkan beliau di kalangan hambaNya yang beriman. Mati itu pasti untuk kita. Cuma masa kematian sahaja yang tetap jadi rahsia Allah.

Aku update sikit majlis pernikahan pasangan Amnani dan Amirul yang berlangsung di Manjalara.

nani-2nani-3nani-4nani-9nani-6nani-51nani-20nani-13nani-8nani-16nani-18nani-12nani-25nani-23nani-22nani-21nani-27nani-19nani-15nani-44nani-29nani-37nani-38nani-41nani-40nani-39nani-36nani-42nani-26nani-49nani-47nani-61nani-50nani-53nani-60nani-58nani-66nani-72nani-74nani-70

Semoga ikatan perkahwinan yang terjalin ini berkekalan bahagia dalam sakinah, rahmah dan mawaddah.

Wassalam

Aku cemburu

Bismillahirrahmanirrahim

Amni & Afifi, Paroi Negeri Sembilan

Amni & Afifi, Paroi Negeri Sembilan

Aku cemburu kepada lelaki yang istiqamah solat berjemaah di masjid. Lidahnya sentiasa basah dengan zikir dan selawat.

Taat dan berkhidmat pada kedua ibu-bapanya. Lemah-lembut dan penuh kasih sayang kepada isteri dan anak-anaknya. Ramah mesra dengan handai taulan. Halal mata pencariannya. Selalu menolong dan memberi kepada orang lain.

Aku juga cemburu lelaki yang sentiasa berjuang menegakkan Islam di dalam diri dan lingkungannya, di mana sahaja dia berada.

Ya Allah, kami cemburu pada lelaki itu. Jadikanlah kami seorang daripadanya. Amin.

Yana & Hafiz, Tasik Titiwangsa

Bismillahirrahmanirrahim

yana

Lama sungguh tak update blog kat sini. Dah hampir 2 minggu kita masuk bulan Syawal. Aku harap semua dapat mengambil peluang untuk berpuasa 6 hari bulan Syawal walau betapa sibuk sekalipun kita. Pahalanya seperti kita berpuasa selama setahun. Rugi sangat sangat kalau tinggalkan.

Insyaallah selepas raya ni makin banyak shoot majlis wedding. Walaupun aku dah mengurangkan kerja-kerja shoot gambar wedding sepanjang tahun ini, masih ada ramai yang bertanya tentang quotation. Insyaallah aku akan terus shoot dalam 1-2 majlis sebulan. Sekadar untuk teruskan minat aku dalam bidang ini.

Seronok jadi sebahagian dari hari bahagia pasangan yang mulakan ikatan suci ini. Alhamdulillah, dah lebih 250 pasangan pengantin aku shoot sejak 9 tahun lepas. Ramai yang masih berhubung sampai sekarang. Banyak kenalan baru dan manfaat diperolehi. Mudah2an Allah rahmati.

Update sikit tentang pasangan Yana & Hafiz, Kuala Lumpur.

yana3
yana6
yana1
yana5
yana7
yana8
yana9
yana10
yana12
yana13
yana14
yana11

Mari kita doakan semoga kedua pasangan ini sentiasa berada dalam lindungan, rahmah dan mawaddah dari Allah. Bahagia dan bercinta sampai ke syurga. Tahniah korang ye.

Malas nak ulas tentang rombakan kabinet hari ini. Mungkin ulas di blog personal aku kalau ada masa. Sampai jumpa lagi.

Wallahua’lam.