Kenangan masa kecik : permainan dulu2 :)

Bismillahirrahmanirrahim,

Semalam masa duduk kat cc aku nampak budak2 main video game tah pape tu. Tiba-tiba teringat kenangan dulu-dulu masa aku kecik tak penah jumpe benda-benda tu semua. Aku pasti ramai kat sini masih ingat permainan kita semua semasa kecik2 dulu masa tahun 80an dan awal 90an kan? lelagi yang duduk kat kampung dulu..:)

Aku tak boleh nak ingat semua tapi bagi aku permainan camtu lagi seronok sebab dapat jumpa kawan-kawan walaupun kekadang main sampai gaduh sesama sendiri,hehehe.. Emm,ni aku imbas kembali mana yang aku ingatlah:


Aku buat kat ofis ni,hehe..

1. Baling Selipar
Korang ingat tak masa main ni semua bukak selipar masing-masing, pastu semua main pakai kaki ayam je,keke. Macam-macam gaya nak baling selipar yang ditegakkan macam piramid tu:) Selepas dah pecah piramid selipar tu team lagi satu bertempiaran lari sambil atur strategi nak bangunkan balik selipar tu. Rasa best dapat baling orang pakai selipar,haha..*ah memori itu..

2. Main Cari Cucu
Sblm main ni kena lai lai li tam plong nak carik sape nak jadi nenek. Pastu kena tutup mata yang jadi nenek tu ngan sapu tangan or kain..yang lain pegang tangan buat pusingan sambil nyanyi…akupun lupe nyanyi dia tapi lebih kurang camnilah:

“Nenek nenek, si bongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga (ewah) Mencari cucu dimana berada, Nenek nak kahwin dengan anak raja”..

Pastu semua duduk diam, nenek yang buat2 bongkok siap ngan kayu tu carikla cucu2 katne sambil nyanyi juga. Aku lupela plak dia nyanyi camne. Tapi ada macam ni lah lebih kurang

“cucu-cucu tak dapat lari, nenek tua banyak sakti, sekarang nenek nak cari ganti” ..

Selepas dia dapat sorang dia kena teke sape orang tu dengan raba muke dia,hehe. Kalau salah jadila nenek semula :P Aku paling suke kalau dapat budak pompuan,ahahaha.

3. Polis Sentri
Biasa yg main ni budak2 laki je. Ada geng jahat dan ada yang jadi polis. Siap ada penjara lagi tu..:) Nak selamatkan orang penjahat kat penjara kena senyap2 pass org yang dlm penjara tu,hehe. Sampaila kena tangkap sume penjahat baru tukar geng plak,hihii. Selalu main kat sekolah petang time rehat atau masa cuti sekolah..

4. Galah Panjang
Haa, kat kampung aku panggil Jelon. Yang ni memang best main kat court badminton atau kat padang yang lapang. Korang mesti penah gaduh sebab lebih line time cuit pemain lawan,hahaha. Macam2 strategi disusun nak sampai tembus pertahanan pasukan lawan. Masa tu sapa paling laju dan badan kecik senanglah nak menang.


Sarah satu jenis teng-teng yang main dulu-dulu..

5. Teng Teng
Aku paling suka main ni sebab aku terer baling batu tu,hihi. Sebenarnya ada macam2 jenis teng teng. Tapi yg aku paling ingat teng-teng kapal terbang. Biasa aku main sampai baling batu siap pusing2 belakang lagi,hehe. Main ni kat tanah je, lukis pakai kayu dia punye garisan. Kalau yang lagi advance siap bleh bom lagi petak tu,hehe..

6. Main Getah
Yang pompuan mesti ingat dulu pernah main getah kat sekolah kan? hehe. Macam terbang2 je main ni. Aku dulupun main ngan pompuan gak sebab aku suka buat akrobatik dulu( dulu jee),hahaha. Getah tu pegang dua org, start dari tumit, lutut, pinggang, dagu, kepala, sampaila satu inci (panggilan je) sampaila lurus tangan ke atas,hehehe. Time ngah musim dia, kat dalam kelas agamapun boleh main benda nih masa waktu rehat. Yang budak lelaki kekadang tunggu tengok terselak kain budak perempuan time loncat,wakakakaka..

7. Cuit Tiang
Permainan cuit tiang ni pelik skit,hehe. Biasa main kat tiang koridor or tiang masjid yg ada 4 penjuru:) main 5 org, pastu sorang jadi pengacah dan pemain lain akan tukar2 tiang sambil kira sampai 10. Sambil tu kena pastikan pengacah tu tak dapat rampas tiang tu. Kalau tak yang kena rampas tu akan jadi pengacah plak,hehe..Kalau dah kira sampai 10, kena tutup mata pastu yang lain ketuk kepala. Kena teka sapa yang ketuk dulu, kalau salah kena jadi lagi,hehe. Aku penah main dalam masjid sampai kena marah ngan imam masjid tu,hehe


Permainan congkak yang semakin pupus ..

Banyak lagila yg aku rase mcm tak larat nak cerita,hihi. Antaranya batu seremban, main nyurok2, konda kondi, rounders, tudung botol, main guli, layang-layang, pukul berapa datuk harimau dan lain-lain lagi. Aku pasti orang sezaman membesar macam aku kecik dulu pasti ingat mainan2 ni sume,betul tak. ?..:)

Tapi budak-budak  sekarang semua duduk rumah masing-masing depan PC main game. Kalau main kat CC pun mencarut2 je kerjanya. Tak penah kenal permainan camtu. Diaorg malu agaknya kalau main permainan tu. Badan diaorgpun makin montel2 sbb takde permainan yang berlari2 dan keluarkan peluh camtu. Aku harap semua permainan tu takkan pupus sebab memori camtu sebenarnya lagi seronok dikenang bila dah besar daripada PC game yg bukan2,huhu..

wassalam

p

p

Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Hi acai..

seronok2 tu seronok la masa tu suasana pun seronok..tapi sekarang aku pening sikit sebab segala permainan tradisional tu boss aku suruh buat dalam dewan sempena bulan merdeka tahun ini..mana nak cari bahan? nak main untuk orang tua camne?..bulan merdeka tahun ni lak bulan puasa?..nak kira markah camne?..haru biru gak ni..last sekali aku tulis surat berhenti je la he he

haha..tp kat samttar dulu, bukan je selipar..slalu nmpk kayu la, selipar la tsangkut kat pokok mangga epal sblh pondok guard..agaknye dak2 hostel main baling selipar ngan bling kayu sx x..baling kat epal tp sangkut..hahahaa

terbayang2 plak main tuju selipar. dulu zmn kecik, sy antara kepala strategi. huhu..siap sorok slipar dlm tudung lg! cepatnya masa…

anyway, nice blog&photo art, keep up good work!

buzzybug – slm wak, lamanya tak nampak awk sejak takde blog ni,hehe..mestilah main, siap main kat gelanggang gasing lagi tu..pangkah pangkah sampai pecah gasing orang..:) tapi main masa sekolah menengahlah..:)

Sarah Mohd Shukor – slm cik sarah, eleh tak tengok tangan sy lagi sarah,hahahaha..sypun tererlah main seremban tu..tak kisahlah batu 5 or batu 7..tapi lagi main batu 7 tu,heheh..kalau main sian duduk kat lamtai kelas lagi tu kan..teringat dulu2,heheh..orang sekarang kalau nampak duduk kat lantaipun dah nampak macam kotor je..waaa, masih ingat lagi ye..sy pun ingat lagi sarah tarikh tu,ceewahhh..

Hasbullah Pit – Slm, lama tak bertegur sapa,hehehe..:) moga bro sihat2 hendaknya..walaupun jarang bertegur slalu singgah kat blog baca perkembangan terkini tanah air tau,hehe..ni blog saje2 je,hehe..

kasih – slm cik kasih,hehe..mestilah pernah main konda kondi..best main tu..galil lubang kat tanah pastu guna ranting kayu,hehehe..nostalgik sungguh bila ingat kan :)

faeizah – slm puan faeizah,hihi..moga sihat2 hendaknya..waaa, nampaknya kita ni membesar dalam zaman yang sama,ceewahh..:)

cot – muahahahahah, siot je ko..alaa budak2 biasalah camtu cot,hehe..

kak ila – slm kak ila, waaa bru balik terengganu tu,hehe..itulah kak, biasa main benda tu masa sekolah rendah je..masa sekolah menengah mana nak main camtu lagi..nampak cam budak2 plak,kekek..

Iyra Mulatib – slm iyra, hehehe, lama betul tak jumpa rasanya..alaa, acai ada jela..bizi skit je,ceewahh..aah ni pindah sebab nak tinggalkan fotopages yang lama tu..:)

diya – slm diya,hahahahha..aah, acaikan malas nak tulis entry2 baru kat sini..nnti kalau rajin barulah acai buat betul2..:)

zool – aah kan zool ,biasa main kat sekolah mesti time sekolah agama,hehe..nape ek tak main kat sekolah pagi,hehe..dulu2 memang degil2 semua termasuklah kita semua..aku terer gak main gasing..tapi dah lupe kot cara nak baling sekarang,hehe..

hihihi…best kan zaman budak2 dulu..
semua tu kasih penah main..
ermm..lagi satu main konda-kondi (guna ranting kayu tu)..
taktau la acai penah main atau tak… ;)
fuhh..nostalgia sungguh… ;)

Eleh Acai. Nak ajak lawan ye. Ha. Meh kita lawan nanti. Tangan saya ni lentik2 tau boleh buat segala jenis skill :p Haha. Tapi serius dulu2 kalau tak dapat main batu seremban ke, tudung oren ke, misti rasa tak sempurna hidup. Sanggup berkampung kat belakang kelas main2 ramai2 time cikgu takde :p

Diya, entri yang dulu tu ada lain sikit la kalau tak silap. Yang dulu tu Acai ada cerita yang budak2 ofis dia siap nak main tuju selipar dalam ofis lagi guna selipar amik air semayang. Gitu la kalau tak silap. Kan Acai kan?

1st comment was dated on: 17 Sept 2007 (Kan Acai kan? Kah kah kah. Nampak sangat saya ni pengingat!!)

Dulu2 memang best.. terutama masa sekolah agama ( aku sekolah setahun je… )..
main kejau2 sampai penah pengsan berlaga ngan budak lagi bagak dari aku..

main gasing ( tapi tengok je, tak berapa pandai).. Dan ada satu game tu yang agak popular.. Main slack2(tackle)…
best kan zaman tu..

erk, baca komen KS … apakah entri ni acai pernah update dulu? hahaha. bila fikir3 balik, patut lah rasa macam pernah baca. ingat2 lupa lak. mungkin, entri acai ni di update masa diya sibuk dan tak sempat nak jenguk.

hahaha. suka meraba lah pulak dia ni. :P

Salam Acai..
akhirnya dapat jugak jumpa blog Acai.. susah btul la kalo acai hilang jejak neh..
hehehe.. Saya main sume game tuh dulu.. walopon x duduk kampung, tapi zaman tuh sama je permainan nya..

nape pindah sini?? kne beli domain ke?

Salam cai…
Uiii…nostalgia sungguh kenangan dulu.
part main2 ni mmg best…..time bawah 12 tahun.Tapi bila dah sekolah menengah..rasa terhad.YE lerrrr…kita kan dah rasa ada ‘malu2’..
btw…congkak yg agak klasik baru akak beli dari Terengganu;)

jambu siot header ko…wakakakakakaka

“Aku paling suke kalau dapat budak pompuan,ahahaha” part ni xleh blah….kecik2 dh gatal…kekekekekee

Zizei – slm bro,wakakakakkaakkaka siot je ko..aku dah tukar dah,hehe..aku ngah godek2 lagi ni lah,hehe..thanks bro..sila beri aku tunjuk ajar ye..:) eleh, ada hati nak jadi wenger konon..pasni wenger jadi manager Real Madrid maa,hahaha

Salam Acaii,
Serius aku tak tahan tengok gambar ko kat atas sebelah kiri tu..
wakakak jambu gile..

tayang muka nampak hahaha..
teruskan berkarya kawan..

diya – slm diya,hehe..macam baru kenal acai je diya ni..acaikan memang klasik orangnya..:) acai memang suka jadi nenek tu diya, dapat raba2 orang,wakakakakaa…masa budak2 kecik dululah..:P

qaseh – slm kak,hehe..kekadang bila ingat kembali memang indah kan zaman kanak2 dulu..lagi satu permainan yang dimainkan semua jenis yang berlari2..tu lah banyak budak kurus dulu..aritu pergi anta adik, tengok budak2 tingkatan satu rasanya hampir separuh obesiti,huhu…termasuklah adik sy,hahahaha..main rounders tu kat tpt sy main caping kak..memang bleh menangis kalau kena,hehe..

shaifulsafar – slm pul, waaa dah ada domain sendiri gaklah,hehe..nnti aku datang melawat ye..:) terus maju orang kampungku!!!

Sarah – slm sarah,aah sengaja sy masukkan entry ni..kira awk dululah yg jumpa blog sy dulukan,hehehe..semoga persahabatan kita ni berkekalan selamanya,ceewahhh..sy nak main teng-teng agaknya tak tak stabil, padahal kalau berat bertambah pusat graviti lagi stabil,hahahahahahaha..kalau terer jonlah lawan batu seremban sarah..sy wakil sekolah dulu,haha(tipu)

Salam Acai. Acai, entri ni la dulu yang pertama sekali buat saya jumpa blog awak! Sebab sama dengan entri yang saya tulis. Saya google tajuk Permainan Tradisional lepas tu ada keluar link ke blog saya dan awak. Huhuhu. Kenangannya :p Sampai sekarang ni saya masih main tuju selipar dengan adik-adik kalau balik cuti, teng-teng (jengket-jengket) dengan sepupu perempuan dan congkak tu semestinyalah kan. Eh. Awak reti main batu seremban tak? Hehe. Selamat bekerja Acai =)

ERMM..memang membangkit kenangan lah…..
memang semua tu permainan yg akk main…
teringat time2 gedik2 main galah panjang.. gaduh?..memang selalu ar gaduh…
paling best main getah….sape yg leh lepas kat kepala memang dia le puteri getah…cewaahhhh…wakakak klakar gilerr….

satu lagik akk suke main…bola rounder…ade kena debing..sape yg x tahan nagis..terus balik umah hehehhe

walah. acai memang lah berjiwa klasik. huhu. habis sume permainan dia list kan. paling comel, nenek cari cucu. tengah imagine acai jadik nenek kebayan terbongkok2 cari anak, eh silap cari cucu. hahaha