Nikah dan Outdoor Lia & Farid

Bismillahirramanirrahim



Kali ni aku nak update majlis pernikahan dan outdoor pasangan Lia & Farid. Kalau korang follow blog ni dari dulu, aku ada shoot masa diaorang bertunang beberapa bulan lepas. Tapi Lia dah kurus skit sekarang sebab dah berdiet, kekeke. Senang amik gambar diaorang ni sebab aku dah kenal diaorang termasuk semua keluarga.

Aku dapat shoot majlis pernikahan dia je sebab majlis persandingan dia aku tak available sebab ada majlis lain. Sebab tu kalau boleh book awal2 photographer pilihan korang ye, ceewahh. Aku ada satu tips berguna untuk pengantin lelaki kalau nak akad nikah. Kalau taknak terlalu nervous kena datang awal sebelum imam datang, ada masa bertenang. Kalau tak percaya tanya farid ni. Baru tau camne rasa gemuruh tu, kekeke. Apapun layan dulu gambar diaorang ni.



Sepanjang aku amik gambar kahwin, ni merupakan kali pertama dapat shoot outdoor kat tepi pantai. Kalau nak tahu sebenarnya ia juga job pertama yang aku shoot kat area aku Banting :) Akupun baru perasan tak pernah amik job kat area sendiri, hahaha.

Setiap kali aku shoot gambar, aku mesti cuba cari idea baru supaya tak terikut2 ngan orang lain. Kalau pengantin tu bagi kerjasama baik cam Lia & Farid mesti lagi banyak idea datang :) Kalaulah aku suruh diaorang menyelam dalam laut pun diaorang sanggup agaknya, hehe. Ikutkan hati nak upload 50 keping gambar tapi macam melampau plak, wakakaka. Cukuplah sikit yang sempat aku edit ni.



Sepanjang outdoor ni sebenarnya gerimis halus tu. Memang basah gaklah kamera aku walaupun aku lindung guna tuala good morning tu,hehe. Tapi sebab excited punye pasal aku tawakkal je. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Tahniah untuk kedua mempelai, semoga berkekalan bahagia hingga akhir hayat,amin. Tahniah juga untuk adik Lia, Yanti & Adi yang bernikah seminggu sebelum majlis ni.

Sebenarnya aku agak terkilanlah bila ada orang yang tak pernah aku kenal langsung cuba buruk2kan nama aku kat orang lain. Walaupun aku tak tahu apa motif dia tapi aku harap satu hari nanti perniagaan dia boleh terus maju dengan cara yang lebih baik dari buat camtu, amin. Entry akan datang aku cerita lanjut pasal ni.


Nota kaki : Tadi buka email, ada 850 unread mail *pengsan!! ofis aku mmg dah tak boleh buka email yahoo, huhu. Takpe, aku jawab perlahan2, chaiyok2!!::

Nota kaki 2: Kebengongan kedai printing menyebabkan beberapa album client aku pending:( Sepatutnya diaorang dah jangka akhir tahun tempahan memuncak. Sabar ye semua.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Salam,

Acai,

Memang cantik pic kamu semua kami sgt suka and thank u so much sbb seronok berkerja ngan kamu ni cool je layan kerenah kami n best je kan cai sbb leh dera kami posing kat pokok bakau, pasir pantai(sambil lari2 cam hindustan ;p),batu , rumput and jambatan basah
(abis bj gwe ;p)tu sambil di iringi hujan gerimis n bunyi anjing yg menyeramkan petang tu kan hihihihihi… we all so fun
n bessssshhhhh…ssssgggttt…. and satu gi sian kat farid sbb kena dokong saya yg berat sambil tahan napas ahakssss….

Tak tau cam ner nk ckp guna perkataan yg kami tahu cara kerja kamu mmg da bomm.. kelasss.. siap baring2 basah, berpasir semua lah ado kui3…

Semoga acai terus maju dan maju.Nanti jgn lupa mai sabtu ni 09/01/2010 sebelah lelaki awaite.

Bersabar n berdoa bebanyak dengan dugaan yang mendatang.

sowi lah cai sgt panjang lak leya tulis hihihi… acai mmg besshh….

Pergh kat pokok kayu bakau pun ko leh ambil ek.. memang mantop..
nanti kalau aku kawin kat area mana plak ek??? Kat Kandang Kambing kot.. he hehee

ikhwanmuda – salam bro ikhwan, thanks ye..kat pokok bakau tu memang aku takde idea sangat sebenarnya tapi bila tengok hasil memang ok gak,hehe..:) bila nak shoot sama wan?hehe

najmi – salam najmi, thanks bro ye..:) alaaa aku masih byk kena perbaiki ni..masih jauh perjalanan lagi..jom kita belajar sama2..terima kasih sebab selalu bagi sokongan kat aku ye..:)

Vinil – Salam vinil, sebenarnya mmg hajat nak tukar2 lens gak tp bila mengenangkan pasir tu bahaya sebab basah time tu, memang pakai satu jenis lens je..:) untuk close up tu memang pakai 50mm je..untuk kat jambatan tu guna 80-200 :)

azim – salam zim, terima kasih atas kata2 ko ye zim..aku hargai sangat..aku guna reverse lens je zim, lum mampu nak guna lens mikro,hehe..aperture tu ko buatlah f3.2 or f4 zim..pastu flash guna manual..:) jangan guna f2.8 sebab mesti blur gila nanti..:) kena sabar, tahan nafas dan recompose..kalau jumpa nanti aku ajar ye,hehe

shahfazrie – thanks bro..:) gambar jambatan tu tak jauh sangat dari pantai kelanang tu..kat area kampung tu je..

sil – thanks sil..:) itulah, mudah2an satu hari nanti diaorang boleh berjaya tanpa menjatuhkan orang lain..kita doalah untuk mereka juga..:) thanks sil..nnti kahwin kalo nak buat kat pantai kelanang tu bagitaulah ye,keke

awe – thanks awe, betul gak ko cakap kan..kekadang orang yang bunyi sedikitlah tu yang kita amik berat sangat sampai menjejaskan kita..:) awe, camne photoshoot hatta tu? sume ok tak? nanti jangan lupa kongsi gmabar ye..:) aku doakan yang terbaik untuk ko awe!!

Kerul Shukor – thanks kerul..tapi harap2 kita semua dijauhkan dari benda2 camtu,amin..

one – thanks one, biasalah kat mana2 tempat kerjapun ramai je orang camtu..cuma kita kena pandai asingkan mana yang baik dan tak baiklah..:) thanks ye one..:)

fairuz – thanks kang..wes suie orak weroh kirolah..bizi perikso yo..mugo kabeh waras2 wae yo kang..:) thanks kang..

slm.. bagus la ko acai, elok la doakan kat org yg pedajal kita camtu.. moga2 dia berjaya pastu insaf dgn apa yg dia dah buat.. industri kecik mcm ni pun nak jeles..

gmbr jam tu ko pakai macro lens atau reverse lens.. aku try buat reverse lens tp gmbr blur lg la..

salam abam acai..

sabar je orang macam tuh…
mungkin dia dengki dengan kebolehan abam acai…
biar la dia bawak mulut pun… sebab pape pun… orang lain yang menilai kan?

koleksi outdoor paling best… waaa…penggunaan mata ikan tahap gaban dah nih… adesh….

abam acai close up pakai 50mm kan? perghhh melelehh….

paling tertarik ngan last picture.. clear sangat2… abam acai pakai lens pe tuh?

erk… kagum gilr tengok gambar2 tu.gambar pengantin duduk atas titi kayu tu klasik ar. bila ler aku nak jadi sehebat abg acai ni… rilex jer abg acai org yg buruk2kan nama dan populariti abg tu dan apa yg sy blajar bila jdi camni abg terima tu sebagai benda yg positif dan buat lagi yg terbaik.!!!

‘Diburukkan’ maksudnya sesuatu yg lawa ada yang nak bagi jadi tak lawa. kira ok la tu cai. maknanya hasil ko lawa… anyway, the bakau trees are marbeles.

Aku pun sokong apa yg Kay kata tu caii. Kadang2 ini yg menguatkan kita…

Ko jgan risau..satu je yg mcm tu..yg sokong ko cuba ko kira..ada berape??

Aku doakan ko sukses selalu. So, hati2 la caii w’pun kita rasa kita ni dah buat sehabis baik…kalu x takkan ada pepatah ‘ buat baik berpada2…buat jahat jgn sekali’. X de apa lah..tu ko pun selalu citer ngan aku pasal SN lagi hebat…mcm bagus lak aku ni…hee..hee

orang yg ade phd xbertauliah memang camtu. jeles kalau orang lagi berjaya dari diorang. yg penting, kita berjaya sebab usaha dan tawakkal, bukan sebab yg xbaik.ape-ape pun, gmbr2 ni memang terbaeeekk lah..esp gmbr pengantin berlari-larian di tepian pantai. sungguh spesial dan sporting :)heheheh

salam kang.wes sue orak jenguk blog ne…outdoor kue nang pantai klanang yo?..:)
“dan mintalah pertolongan Allah dengan jalan sabar dan solat” :)
peace!

ala.. ni x shok ni mak andam bawak mulot,mengandam sudah le
gambar2 kat akar pokok tu sumenye menarik..saya nk komen lebih pun tekelu

mcm biasa cai..like ur editing.mmg ada klas tersendri..gud job..pasal org buruk² kan ko tu adalah stu tanda yg positif utk ko makin maju ke hadapan lagi,jgn amik kisah sgt.ok..gud luck bro

muiz – salam muiz, thanks muiz ye..:) hahaha kalau sekali dua takpe bro, ni aku dah dengar dari beberapa orang..:) cam kata ko, rezeki kita Allah yang tentukan kan..:)

zenn – salam bro, terima kasih ye..:) itulah memang kena abaikanpun..buat penat je nak amik hati sebenarnya..:) cuma kekadang risau gak pandangan orang lain terhadap kita nanti,hehe..:) betul tu, kita kena kuat, chaiyok2!!

Mak Su – Salam maksu, waaa lamanya tak dengar berita..:) moga sihat2 je mak su ye..thanks mak su tau..

cikpingu – salam cikpingu, hehehe..terima kasih ye..sbnrnya banayk lagi gambar kat jambatan..tapi macma dah biasa,hehe..nak tunjuk kat pantai plak,hehe..

airizz – salam puan aida,hehe..:) terima kasih ye..on the way ni aida, doakanlah ye..

kala org dh mmg nk kutuk kita, xyah alasan pun dieorg akan cr alasan jugak kikiki…

Abaikn je caii..mula2 ko akan terase tp lame2 ko akan biase..x caye ko tunggu je laa…hehehe…

Perkara biase dlm berniaga.. niaga la ape pun, akan ade masalah2 cmni..yg penting hati kene kuat..beto x?? kuang.. kuang..

cun la bro.. tertarik menarik.. ala kang biasa lah adat dlm perniagaan.. aku rs mcm tau cite ko ni.. klu tol org tu punye cite x terkejutla sbb mmg dia cmtu kot.. hehe.. xper la kang.. rezki kite Allah yg tentukan ..

salam acai. lama tak ke sini. semoga acai terus maju dlm dunia fotografi ni.
anyway, bila nak dpt baby ni? :)

Kak Masy – hahahahahha, masalahnya kak sy tak pernah sekalipun ada job ngan dia..:) kotor baju tu diaorang tak kisah kak,lelagi kalau baju mak andam,kekekeke…

wah mak andam tu tensi kot acai x snap pic dia hahaha. mengong nyer mak andam, ku andamkan kang baru tau. tgk, kan akak da garang hahaahah

btw, dorg duduk2 kat situ x kotor ke baju *bole x soal camni hohohoo

Kak Azieazah – Aahkan kak, tak pernah lagi kita berjumpa tapi dah boleh katakan rapat gaklah,hehehe..:) kak zie ni buat sy tersipu2 malu plak,hihihihi…terima kasih atas doa akk dan sypun doakan semoga akk sekeluarga sentiasa berada dalam lindungan dan rahmatNya,amin.

ESAL..
bagi orang yang lum tahu, Kak Azie belum pernah sekali pun jumpa ESAL, tapi Kak Azie pernah sebut, nak buat ESAL sebagai menantu…

kenapa?

Sebab Kak Azie tahu ESAL macamana… hehehe..

Moga Allah melindungi dindaku ini dan seluruh ahli keluarganya…. aminnnnn

Zizei – salam zei, hahaha..takdelah banyak tempat zei..parking kereta kat tepi tu pastu jalan area2 tu je..cuma kat jambatan je pergi naik kereta lagi,hehe..kalau ko turun area sini bagitulah zei, nanti aku tunjukkan tempatnya,hehe..thanks zei, itulah..akupun tak tahu apa salah aku,ceewaaahhh…:)

Sis honey – salam sis, betul tu sis..kekadang orang kampungpun tak tahu kita amik gambar,hehehe..:) bukan apa sis, kekadang acaipun nak bagi laluanlah kat otai2 area tpt tinggal acai kat sini..biarlah acai cari rezeki kat luar..:) laipun acaikan dah duduk area KL,hehe..:) betul tu sis, kalau nak berjaya memang macam2 dugaan kena hadapinya..kalau kita cepat melatah memang susahlah nak maju kedepan,hehe..:)

Kak Azieazah – Salam kak zie yang hormati, aah memang notice benda tu,hehe..tapi just nak tunjuk kegembiraan pengantin dalam suasana tu,heheh..thanks kak zie ye..pasal benda tu, sapa yang kenal sy tahulah camne kak..sy takkan buat benda2 camtu ngan orang lain punye,huhu..sebab tu kalau boleh sy jalinkan silaturrahim ngan semua orang berbanding nak bermusuhan..:)

salam cai,

biasa la kan.kekadang org kampung sendiri pun taktau kita ni photoq sbb sll shoot kat luaq dr kampung.tapi sis sudah berkesempatan 2x shoot kat kg sendiri.dan ada mak kawan2 sis terkejut bila tgk sis yg shoot.ekekkekeke.cai diburukkan?perghhh itu maknanya cai semakin maju dan akan terus maju.biasala manusia kan cai.selalu jeles bila org selalu meningkat maju dan berjaya.tgk SN bukan sendikit diburukkan seawal pembabitan dia dalam industri ni.tapi berkat kesabaran alhamdulillah,sbg anak jawe caii tentu bangga dgn dia kan :)

salam caii..
aku dapat rasa ko keliling pantai ni ambik outdoor. byk gila tempat ko pegi, kat mane ni cayalah, nanti aku sampai banting aku tanye ko ye..

acaii dah femes haha. dalam diam ada org men”dengki”mu huhhaha..

all the best bro

kay – itulah kay..akupun tak faham nape dia cuba burukkan aku,huhu..takpelah, nanti aku cerita lanjut entry akan datang,hehe..:) betul gak ko cakap tu..mungkin ni lah yang selalu orang2 terkenal cam ko ngan yang lain2 hadapi kan..aku anggap tu sebagai satu cabaran jela..tapi aku tak suka jadi artis kay,hahahhahaa…

cot – hahaha, akupun baru tau ni cot..:) nantilah ada masa kita ngeteh aku cerita lanjut..:) rezeki Allah ni luas, Allah dah tetapkan untuk kita semua..tak perlu terlalu risau..:)

Salam dindaku ESAL…

firstly, tahniah kerana hasil kerja yang sentiasa cemerlang.
May I comment?
Ada 2 pic yg hampir serupa tapi 1 nampak sweet (masa berjalan) yg lagi 1 nampak mcm pengantin jadi gemuk sedikit (yg berlari). Mungkin kerana angin meniup dari depan agaknya, so baju nampak melekat.. (cewahhh detail lak Akak ko nihhh)

2nd, bleh tak hal-hal remeh seperti orang burukkan tu tidak dijadikan agenda untuk difikirkan? Be positive (I know U are…). Ada banyak perkara lain lagi untuk difikirkan…

waaaa…
cayalah..
aku suke bangat same gmbr2 outdoor tu…
cun melecun…
lorrrrrrr…dh ade org dengki ngn ko ke…
ish3…
x story pn kt aku baru ni…
hehehehee..
biarkan jela dorang caii…
mulut org mmg ssh nk tutup ;)

chai, dah ade org burukkan kau?
bagus! aku rase bagus
1) ko dah femes
2) ko dah ade followers setia
3) die rase tergugat sebab ko power
4) kalau aku jadi ko aku rase best cam dah jadi artis eheheheh
5) kutukan tu asam garam bile jadi artis nih ekekekek
6) nama ko akan lebih femes lagi bile ade kontroversi pape, peduli ape kontroversi pasal ape kan, sebab kes bodo bodo org tak kenal pun boleh masuk web ko dan kagum dengan gamba gamba kau :)

jadi kau harus gembire :)

as – salam as, terima kasih ye..itulah, kekadang memang kita tak boleh kawal apa yang orang lain buat..thanks ye as..:)

ejal – waaaaaaaaaaa, pengantin baru..sorry jal tak dapat lawat ko,huhu..aku ada job pada hari kejadian tu..tapi aku dah sediakan hadiah untuk ko kat umh aku,hehe..nanti kalau jumpa aku bagi ye jal..tahniah dari aku..:)

shairulfaiz – salam paiz, itulah..akupun tak tahu apa masalahnya..aku tak pernah pun kenal dia atau ganggu business dia, tapi dia burukkan aku plak,huhu..sbnrnya ni mak andam,hehe..nanti lah aku cerita lanjut..:)

salam… acai sapa yg cuba memburuk2 kan ko nie..demnn..aku nk jer sepak 60 kali..ermmm ko abaikan jer org yg cuba buruk2kan ko tue..yg penting kita jujur dlm apa yg kita lakukan..caiyok2 bro..

salam bro…hahaha..akhirnya aku dapat gak jd org 1st komen..wakakaka…mcm niasa mls nak citer pjg,cuma 1 jer nak ckp..MANTOOOPPP…hehehe.bile ko nak ajak aku shoot wehh..ada dkt2 area ni boleh gak aku ikut menuntut ilmu..go…go jowo go..yuhooo…

acai…
kalau orang dah burukkan kita takleh nak watpe..doa jelah kan..
makbul doa orang2 yang kena zalim neh. Heh.

tak baek tul diorang…
smoga terus thabat ^^