Cerita Konvokesyen UKM

Bismillahirramanirrahim



Aku percaya ramai antara kita pernah merasai pengalaman konvo kan :) Biasanya setelah bertungkus lumus beberapa tahun demi segulung ijazah/diploma majlis tersebut amat bermakna walaupun ia cuma majlis setengah hari je,hehe. Terasa puas bila menatap scroll ijazah tu walaupun cuma baris-baris tulisan menggunakan kertas yang biasa kita jumpa kat mana2.

Bila melihat segulung ijazah/diploma tu tergambar saat bersama kawan2 semasa menghadiri kelas, duduk kolej, tinggal di rumah sewa, suasana kampus, pak guard dan seribu kenangan suka duka sepanjang berada di sana. Tanpa sedar kekadang bleh menitis air mata mengenangkan semua memori tu :)

Semalam aku berpeluang menghadiri majlis konvokesyen UKM wife aku. UKM ni memang unik sebab setiap fakulti ada warna jubah berlainan. Ada warna merah, hijau, oren, biru dll. Meriah sungguh aku tengok,hehe. Tapi aku tak dapat rakam warna warni jubah tersebut sebab sidang pagi semalam semua pakai warna oren je sebab semua dari fakulti pendidikan..:)

Aku tak dapat bergerak ke sana sini sebab petugas tu sume garang belaka,haha. Jadi semua gambar dalam dewan tu aku amik dari tempat duduk je.


Semasa berada dalam tu teringat dulu2 masa aku konvo. Rasanya ada yang sampai sekarang tak pernah berjumpa lagi sejak tarikh tu. Rindu pulak kat semua kengkawan aku. Sebab tu kepada sesiapa yang belum konvo lagi kalau boleh amik je gambar banyak2 ngan kengkawan kita sama ada baik ngan kita ataupun tak. Sebab mungkin tu kali terakhir kita berjumpa mereka. Manalah tau ada diantara mereka jadi PM ke, naik bulan ke blehlah gak tumpang bangga tunjuk gambar kat cucu nanti,kekeke.

Tahniah kepada wife aku dan semua graduan fakulti pendidikan yang konvo semalam. Semoga dapat menjadi pendidik yang sejati. Ustaz aku pernah cakap hanya pendidik yang berjiwa pendidik je yang benar-benar ikhlas nak mengubah nasib anak bangsa kepada lebih baik. Ada sesetengah pendidik yang tidak suka, benci dan putus asa bila berhadapan ngan murid dan pelajar yang degil, malas dan sebagainya. Itulah cabaran terbesar bagi mereka. Itulah juga yang mendapat ganjaran terbesar di akhirat kelak berbanding mengajar hanya untuk capai target peperiksaan, wallahua’lam.



Nota kaki : Thanks untuk Dyla yang memudahkan kerja aku cari bunga :) dia ada di gerai No.9 area dewan besar sepanjang tempoh konvo ni..:) Blehlah singgah beli bunga ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Salam Sal…
Pekaba ko skrg. Cerita pasal majlis konvo ni ko masukkan lah sekali gambo yg kita ambik time konvo tu. kalau ko xde aku ada tp mcm dah berulat skit la gambar tu… betul ada 3-4 org kawan kita yg aku dah lost contact… apapun slmt berpuasa.
Bila nak timang baby heheee

congratz drp aku utk wife ko acai…
aku pown tibe2 cm emo plak bile bace neh smbil dgr lagu tu..wuu~~wuu~~ (nk nanges…)

namida – slm namida – terima kasih sudi singgah ke sini ye..:) selamat berpuasa ye namida.

Broyoes – slm yoes,hehehe..:) alhamdulillah, tak lama lagi ko mesti rasa gak camtu..semoga jadi suami yang baik yoes..jgn ngurat2 tak tentu hala lagi,wakakakakak..:) akupun rindu gaklah yoes ngan diaorg semua,huhu..apa kata kita anjurkan gathering budak umh kita dulu,ehhehe…bukan sekejap kita bersama, 3 tahun tu..tak pernah pindah rumah lain..:)

ila nursalida – slm ila, terima kasih ye.biasanya gambar yang sy amik memang ada edit:) tapi just edit tone kaler dan simple2 je..tak pernah edit sampai tak real sangat,hehe..kalau guna photo editor tupun bleh gak..tapi hasilnya lain skitlah,hihi

cantiknye gambar…cantik sangat.pandai la acai ambek. ade editing tak? terer terer…
kalau takde duit n tak pandai pakai cemra canggih nih, edit kat photo editor gune fish eye jugak, kire aci tak? hahaha

Selamat Menyambut Ramadhan jugak untuk ngko dan sekeluarga…kiranya first time sambut bersama isteri…mesti best kan…aku pun rindu jugak masa kita belajar kat UTM dulu…aku, ngko, wak, ardi, awy, abg chik, basyir dan shahnaz (Ahli serumah geng Kangkar Pulai)…bila teringat kengan tu…memang best giler…ntah bila la kita nak berkumpul semula….kena usahakan untuk itu ni…

zool – slm bro,hehe..aku seludup masuk kamera zool..:)

noli – time kasih noli ye..selamat berpuasa juga.

atong – slm tong, terima kasih. selamat berpuasa tong..:) jgn lupa tarawikh ye,ahhaha..

Kak Azieazah – slm kak zie, terima kasih kak zie atas ucapan tersebut ye.Sayapun nak mengucapkan selamat menyambut ramadhan untuk kak zie sekeluarga. Semoga kita dapat menjadi insan yang lebih baik dengna amalan yang kita lakukan di bulan ramadhan nanti,amin.

shakirah – salam shakirah, terima kasih sudi singgah sini..waaa, kena yakin dan berusaha sungguh2 tau..insyaallah dapat konvo dalam masa tu. peach tak nampak plak aritu,hehe

Atikah – Slm atikah, terima kasih sudi ziarah sini ye..:) terima kasih, sypun selalu dengar lagu tu dulu masa belajar,ehhe..bila dengar mmg akan teringat kembali..:)

Honey – slm hon, terima kasih hon atas ucapan..:) yup, semoga menjadi pendidik yang sejati,eheh

en_me – thanks bro singgah sini..selamat menyambut ramadhan juga ye.semoga amalan kita diterima olehNya,amin.

Kerul shukor – kekeke, thanks kerul..aku berekperimen ngan kaler kerul..bosan gak buat gaya biasa je..nak jadi rajin utk dapat tone color cam chot,kekekke..

Salam ziarah en acai…

Tahniah buat wife en acai…
Dengar lagu tu… teringat masa konvo dulu… nostalgia…

Salam acai… Taun lepas sy knvo kat dectar gak. Tapi, jubah color peach. InsyaAllah, lagi 2 tahun knvo lagi.. Kalau abis la…klu x,huhuhu

Salam adindaku ESAL (juga buat dinda iparku – wife U lerrr…)

Macam orang lain juga, TAHNIAH… seikhlas hati.
Wpun Kak AZIE ni tak berpeluang sampai ke peringkat itu, tetapi harapan disambung kpd generasi anak-anak.. Aminnn…

Selamat menyambut Ramadhan buat ESAL sekeluarga, semoga Ramadhan kali ini lebih berkualiti dari yg sebelum2 nyaa..

Aminnnnn…. Masukkan namaku sekeluarga dlm doa mu ekkk…

tahniah lar caii kat bini ko…aku ngat ko yg konvo.semoga bini ko menjadi pendidik yg gemilang dan terbilang …

tahniah untuk wife acai… sem0ga menjadi pendidik yg berjiwa tabah serta ikhlas menjalankan tugas untuk mendidik anak bangsa… ;)

buzzybug – slm wak, waaaa awkpun ex ukm gak ek? ramainya dari ukm,hehee..aah, lupa plak orang panggil dewan tu dectar..:)

Vinil – heheh, bawak 3 lens je aritu..:) ingat nak pusing2 amik gambar dalam dewan tu macam OP tapi diaorg tak bagi.suruh duduk kat tempat masing2,huhu..

Kak Masy – ahahahaa, akk nak bunga ke? nanti sy amik kat lampu trafik light MBSA tu,hahaha

ikhwanmuda – betul betul betul..byk simpan memori suka dan duka kat sana kan..bersemangat gila ngan semua perkara..sekarang dah tua dah slow skitlah..patutlah dulu org cakap darah muda,hehe

as – thanks as..:)

one – terima kasih awk,sypun mintak maaf gak sempena bulan ramadhan ni ye..:) semoga ramadhan kali ni jadi ramadhan yang terbaik untuk kita semua,amin.

salam
boleh tahan gambar..beraura..tahniah puan tokey!

sempena Ramadhan mendatang sebelum ajal bertandang..
mohon maaf terkasar bahasa,tersilap kata, terlajak senda terguris rasa, sekadar gurau pemanis rencah ukhwah oleh seorang yg ingin bersahabat..

hahaha mata ikan + Otromen supra wide + tele lagi~~ adesh…

nice picture bro.. smart2…

paling ske gamba no 5…

pasnih leh cover konvo skali nih… (^_^)

kui – slm kui, waaaa mesti seronok kan tengok semua tu lagi sekarang..:) itulah, memang tak rugi rasanya nak amik gambar byk2 gambar..lelagi sekarang ni dah guna digital je,hehe..amboi, mudalah sangat masa tu,ekkekke..

ast3 – waaa, thanks sudi singgah ast3..:) thanks.ni universiti dulu kan?hehe

dyla – slm dyla, itulah, nasib baik ada ko aritu,s enang skit aku..:) ada gambar lagi tapi byk sangatlah plak gambar kat sini nanti,hihi…:) thanks bebanyak dyla..

Romzi – slm bro..waaaaaaaaaaaaaa lama gila tak nampak bro romzi:) moga sihat2 hendaknya bersama keluarga ye..aah aku kebosanan dalam tu jadi mmng aku akan amik nama2 yang unik2 yang muncul kat screen,hehe..tu bagi aku yang paling unik yang sempat aku capture..thanks bro..:)

perghh… cun…. speechless… terutama yang fisheye tu… kagum aku…

err… ada nama sorang tu pun aku kagum, panjang giler…

Tahniah utk wife ko ye acai… seronok grad ngan jubah oren.

tak puas la tgk gmbr wife ko ngan bunga. buh la lagi gambar.

P/S:
thanx kerana sudi mengkredit gerai bunga aku. :)

lupa.. tahniah kepada puan isteri (sori nama tak ingat..hehe)… slamat mjadi pendidik berdedikasi …

teringat dulu aku bergambo konvo sampai 3 roll, sib baik dah spare siap2 beli filem.. gila tak hingat gambo.. bila tengok balik gambo2 tu rasa indahnya zaman muda2…heheheheh

cot – wkakakakaa..:) ko kalau konvo manalah bleh pegang kamera..takkan nak suh orang tua kita nak shoot kan dalam dewan cots,hihi..

akulensa – slm bro, aku punye amik nikkor, baru dalam RM2K++..kalau amik tokina murah skit.around RM1.5K camtu..:)

shairulfaiz – slm bro,wakakaka…siot je..dahlah faiz, kahwin cepat,hehe..:) thanks bro.

sishoney – slm sis, terima kasih sis..memang best kan bila kenang saat tu sume,huhu..

akulensa – slm bro..:) belilah satu pasti tertawan,ceewahh..:P hihi.

tahniah..abg acai..kasi sampaikan tahniah aku kat isteri tercinta bunga lestari k…huhuhu bila laaa aku nk jadi mcm ko yg dh ada bini satu..hahahah