Tips amik gambar wedding utk newbies

Bismillahirramanirrahim


Jejaka penyeri entry ini, Kerul Shukor :)


Ada orang tanya aku tips untuk mengambil gambar wedding. Katanya nak ambil gambar kakaknya yang kahwin. Sebenarnya benda ni memang akupun tak belajar secara proper. Ia berdasarkan pemerhatian aku terhadap photographer2 yang lebih berpengalaman bekerja dan pengalaman aku menjalankan tugas.

Jadi aku rasa bagi tak menghampakan orang tu aku akan share tips yang berguna. Tapi oleh kerana aku malas nak fikir dan aku telah jumpa tips yang best dari Sifo Adiman aka Karimpeng hensem, maka aku copy paste apa yang dia tulis kat blog dia,keke. Semua kredit adalah untuk beliau :)

Berikut adalah tips untuk newbie (yang dah terer tak payah baca,haha) :

  1. Pengantin berisi – Sila ambil lebih banyak gambar sisi dari gambar depan-depan yang secara terang-terangan menunjukkan tahap kelebaran pengantin tersebut. Jaga-jaga bahagian peha, lengan, double chin (jangan suruh dia tunduk sangat) atau boleh juga ambil dari sudut sukar, contohnya dari atas.
  2. Pengantin tinggi melangit – Jangan ambil banyak low angle nanti pengantin nampak macam tiang TNB (dulu LLN)
  3. Pengantin rendang (Jangan sebut pendek. Itu kurang hajor. Haha) – Elak ambil gambar pengantin bersama orang lain. Lebih sesuai jika beliau hanya berlatar belakang pokok kedondong yang sudah kene tut. Baru nampak tinggi.
  4. Pengantin gigi berterabur tapi suka sangat senyum – Kau suruh la dia buat gelak comel sambil tangan tutup mulut ke, buat muka tahan kentut ke. Takde la sentiasa sengih nampak gigi.
  5. Pengantin mulut busuk – sapa soh kau hidu. Keje kau amik gambar je. Tak malu.
  6. Pengantin muka takleh blah mcm gangster suka tetak orang tanpa beri salam dulu – Yang ni kau kene belaja banyak buat lawak dan kau jangan lak muke tensen. Tahu la penat, cuba buat-buat muka comel mcm beruk mat yeh supaya pengantin leh gelak. Gangster pon ade sense of humor dowh. Paling susah kau geletek saja. Lepas tu kene tetak dengan pisau kek. Haha.
  7. Jerawat pengantin takleh blah – Takde masalah. Belaja photoshop.
  8. Pengantin taknak senyum (Gelak pon still tak senyum) – Ini bukan manusia. Alien ni.
  9. Pengantin lelaki marah kau sebab usha bini baru dia – Sapa suruh kau usha. Jangan la usha, bodow. Haha.
  10. Pengantin gelap macam time gerhana matahari dan baju pulak berwarna bling-bling tak masuk akal. – PASRAH SAJALAH. HAHAHAHA.

Kesimpulannya, kerja ambil gambar ni bukan kerja mudah, tanggungjawab besar. Moment yang terlepas takkan dapat diulang lagi. Kemahiran mengendalikan kamera juga sangat penting. Kamera mahal belum tentu dapat capture moment yang best. Boleh jadi ia hanya kamera ofis yang dipinjamnya,hahaha. Bak kata Adiman, takkan nak suruh kahwin lagi sekali, orang lelaki sukalah,kekeke.


Nota kaki : Kedua2 orang sahabat aku tu masih single tau. Jadi kepada ciki2 diluar sana yang mahu berkenalan silalah hubungi mereka ye. ( Perrghh, siap promote member lagi tu, hahaha )


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

mmg besh la petua2 anda….blh wat sya gelak utk sehari….mmg power la….ni pn tgh gelak lg….hehehe….gdluck for ur future….

nanba – hahaha, kerul memang dah nak saham sekarang ni nanba,hehe

megat – slm bro, alaa, ko dah terer ar bro..:) segan aku nak tulis betul2 untuk otai2 ni,hehe..terima kasih bro singgah ye..:)

salam acai! serius aku nak tahu ‘tips gambar utk wedding nie’. ha3.

selamat kembali menulis dan berfotografi!

Best giler tips ni..hilang ngantuk aku..tips no.10 tu memang tak blah lar..aduh, sakit pipi aku gelak.

.: Naik saham Kerul kat BSKL.

muiz – hahah, siot ko muiz :) lenkali blehlah follow aku wei..

Zizei – hahahaha, saja nak hiburkan hati orang lain zei..:) glad u like it..

nuryko – slm awk,hahaha..mana da awk kurus dowh..ok je..selalu kalau kurus selalu gambar takde masalah sangat :) nampak nice dan cantik je..

adehhh.. mula2 baca tu rasa macam serius.. at the end ampesss tips kelako rupanya…

tapi aku terhibur.. hahahahah siot betul ko acaii

waduh.. rugi nyer aku.. x dpt follow… xpe len kali aku sure x terlepas lg nk tag ngan sifoo jawa ni..

Faisal Admar – slm bro,thanks sal..aku selalu je masuk blog ko tapi tak tinggal jejak,hehe..:) alaa, ni blog utk photography jelah sal..:)

muiz – alaa, enek kerjan orak opolah kang..angger free arek jikuk gambar nang sungai besar,hehe..

linda – slm linda, terima kasih ye..ceria2lah selalu ye..:)

salam acai….

lawak2… acai telah menceriakan petang saya yg sgt meletihkan ini…. hiks :P

rusdi – slm bro rusdi, terima kasih sudi singgah sini ye..aku rasa sblm beli kamera tu, kena tahu apa tujuan kita beli kamera tu..untuk suka2, untuk buat kerja dsb..dari situ baru kita boleh sesuaikan jenis dan function yang sesuai untuk bidang photography yang kita pilih..:) kalau untuk general used bleh mulakan dgn entry level dslr.
Jenama tak kisah sangat sbnrnya..tapi lebih baik kalau beli yang ramai kengkawan pakai supaya boleh cepat belajar setting dan bleh tukar2 lens dsb..:P kamera tak boleh amik gambar yang cantik..orang kat belakang kamera tu lah yang boleh bezakan gambar yang diambil tu baik ataupun tidak..jadi kena faham basic photography dulu..barulah best nak explore bidang ni..

juli dahlan – siot betullah ko mdnurie,hahahaha..ko tak payahlah baca, ko dah level tinggi siot,kekeke

ranggie – wakakakakaka..sempal betul ko ranggie..pengantin gatal ko bagi mopiko,hahahahaa…

cikpingu – hahahaha, ya Allah typo tu,hehe..:) jgnlah marah cikpingu, nanti kena jual,haha

zool – thanks bro zool..:) saje nak gelikan hati,hehe

Kak Azieazah – slm kak zie, hahahaa..sbnrnya kak amik gambar ni bukan sebab nak bagi diri kita makin cantik or lawa,tapi nak freeze memori masa tu untuk dikenang pada masa akan datang..:) kalau lawo2 nanti orang tak kenal tu diri kita,ceewaahh..:P kak zie, moga sihat2 hendaknya ye..

Kerul Shukor – slm kerul,hahaha..:) blehlah kenai2 kerul..Orang kampung je tu,ceewaahh..tapi sarah tu ramai peminat tau,hihi..

Sarah Shukor – Slm sarah, amboi amboi sarah, kemain lagi dia ek,hahaaa…haa, kalau sy takde job minggu ni memang sy follow dia pergi temerloh tau amik gambar kat sana..bleh jumpa awok,hehee..tapi takde rezekilah,huhu..lenkalilah ye sarah..:P

adiman – wakakakak, siot ko sifoo…

FarEast – thanks bro..:) ni untuk semua je,hehe

muiz – thanks muiz, weh, minggu ni ko ada kerja tak muiz?

safar – slm safar, terima kasih sudi singgah sini ye..alaa, kamera tu cuma alaat tangkap gambar je..yang penting, ilmu dalam bidang tu..:)chaiyok2!!

one – slm awk, hehe..gambar kat atas tu memang amik spontan je..sbb tengok dia ngah hisap rokok duduk atas batu, terus snap :) waa, tunjuklah gambar wak..bleh kongsi sesama..

bang …saya nak mintak tip untuk shot pengantin gatal camner erk?..ekekkeke acahh jer…tip yg berguna..bagus abam acai…semenjak dah kawin ni…makin dasyat..ekekek

perghh!! nie laa tips yg aku cari2 selama nie…kini kekusutan aku selama nie dgn masalah berikut dpt di urai oleh cikgu acaii..time kaceh acaii…sayep mahu bercikgu same kamu …hehehe

bro… aku baru nak mula. Kamera takde lagi n bercadang nak beli. rasa nya kamera aper yg sesuai untuk orang baru cam aku ni. Ader tak kamera second tuk ditolak… untuk pengetahuan brio aku ni sepatah haram takde basic ambik gambar nieh. Minat tu berkobar2 la.. mohon beri tunjuk ajar.

ESAL..
semua tip ko tu buat Akak ko ni gelak pepagi.. wahhhhh.. Akak sukerrr.. Akak sukerrr…!

sbb?
tiap kali Akak ni bergambor, tukang snap tu mesti kata, “dah orang tak lawa, posing cemana pun tetap tak lawa, tp jadi lawakkkk…” adoi laaaa…

apa agaknyer tip ko utk kategori mcm Akak ko ni ESAL?
heheheheheheh…> sambung gelakkkk…

saya ada cuba amik gambar cam 2,yg ada alur cahaya di kawasan nan hijau(faham tak ni?), guna guna khidmat Sharifah Kamelia je, ntah le,tak uplod lagi,tgk kat dia (syarifah) ok je…

cantik, hijau ke otak je tak sampai ke hati..sb cik kerul yg memodel cam tak bape terasa alami,try amik Fida pelakon cite toyol tu..sejuk mata memandang..
kan

Betul sangat tu Acai! Kat Friendster, Facebook, ramai yang suka bergambar macam tu. Yang camwhore sorang2 tu lagi la. Tak larat nak tengok =p Ha?? Dia orang Temerloh. Huhu. Kacau lagi la. Hai Kerul Shukor. Hahaha. Acai mesti bengang =p

Sarah Shukor – Slm sarah, betul tu sarah. Sebab tu kalau kita tengok orang2 muda (ceewahh) yang post gambar kat friedster ke, myspace ke, facebook ke semua amik gambar ala-ala camtu..angle dari atas,hehe..sebab biasanya ia adalah angle terbaik bagi kebanyakan muka orang..:) oh ya sarah, kerul shukor tu adalah orang kampung awk..:) orang temerloh tau,hihi…

peveyhack – wakakakakkaa..aku yang baca pun bleh lawak siot,hahah

nurul aini – slm kak, orait kak..terima kasih bagi email ye, nanti sy hantarkan..:) dan terima kasih atas doa tu ye..

kelakar akak baca entry kali nie. mcm2 ragam ye. photographer kena laaa pandai handdle.

adik acai…kalu dah dpt gmbr yg di kata tu file tu adik leh laa email akak kat ainiee_overmars@yahoo.com.

semoga jd photographer terhebat seperti saiful nang :)

Salam Acai. Lama saya tak tinggal jejak. Betul sangat semua tips yang dikongsikan ni. Saya pun suka kalau orang ambil gambar dari atas. Nampak muka lebih bujur dan kurus. Hihi. Lagi 1 tips yang saya rasa elok untuk orang yang gelap, ambil gambar dia menghadap cahaya. Natural lighting akan mencerahkan muka dia dengan lebih natural dan sekata. Kalau tak, nampak fake sangat muka dia nanti.

Eh eh. Kerul Shukor single ke? Hai Kerul Shukor. Saya Sarah Shukor. Hahahaha. Acai jangan gelak occay! =p

airizz – slm aida,hehe..buat penghibur dikala bosan2..:)

fea – sabar kak, sabar..:) hahaaha

Diya – kekekeke, kalau acai baca pun sebenarnya boleh tergelak lagi..kalau baca blog adiman tu lagilah lawak je..:) sebab tu jadi sifu dia,hehehe..:) thanks diya..

ireng manis – waaa, ireng memang manis :) thanks sudi singgah sini..takpe, insyaallah satu hari nanti bleh dapat..

fairuz – hahaha, aku tak pandai lagilah fairuz nak open2 tag ni..:) tapi kalau ko nak tag bleh je, bleh aku blaja ngan hang,hihi…

kerul – hahaha..biasalah kerul, sapa lagi nak tolong promote member2,hehehe..:) ko kan cute kerul,mestilah jadi penyeri :)

kak masy – wakaakakak, nak kena betul akk ni..nak kena promote gak ek,hihi..:P

wkekeke…siap promote lg tu..huhu,segan aku..aku suka tips yg ke 10 tu..pasrah je la..hehe,btw..thanx coz sudi ltk pic aku..penyeri kan..:p

good tips!!
biler nk ade dslr nie…
jeles nye tgk orang mek gmbo lelawo…

Ya Allah, acai. Apesal lawak sangat tak ingat dunia nih! Diya gelak bagai nak rak baca entri acai sejam yg lepas. Mula2 macam tak caye tau, sebab ayat2 utk tips tu memang gangster habis. Selalunya acai guna words yang berhikmah gitu. Sekali dia bukak langkah, terus nampak belang. Ngehehe. Good tips anyway. Yeay, Acai dah makin pro =D

amm – weehh, ko bukan pergi 25hb ke?? takkan tak dapat jumpa lagi wei,huhu..last jumpa ko aritu shoot pengantin sama tulah,huhu..kalau betul tak jumpa, kita jumpa 2 tahun lagi amm..:) mesti ko dah kurus kot,wakakak

dyla – slm dyla, betul gak kan..sbnrnya kalau berisi tengok gak angle yang sesuai..lain orang lain caranya..setiap orang mesti ada angle yang gamabr dia paling cantik..biasa dari ataslah..tapi takkan sume gambar nak amik dari atas,hihi..ciss, sempat lagi ko kenakan aku dyla,haha

Junaidix – kekekek, saja2 untuk hiburan berinformasi jun :)

Fisol – wakakakaka, siap print lagi tu..:) thanks bro sudi layan..

Kak Qaseh – slm kak,hahahaha..ni tips lah kak,surat komplen format dia lain,hehehe..

shairulfaiz – wakakakak, nantilah paiz aku promote ko plak,hehe..aku ingat ko dah nak kahwin weh..:)

fathiyyah – Ni tips berguna tapi diceritakan dengan lawak oleh pelawak terkenal sifu adiman,hahaha..

yanz – waaa, lama tak nampak :) sihat yan? ooo, kalau camtu kena bykkan candid jelah..kalau terlebih ceriapun masalah gak ek,hehe…

cik pungu – hahaha, betul tu kenal try baru tau betul ke tak sifoo cakap tu.:)

kelakar jugak ko ni acai.. tergelak aku tetiba depan PC opis ni ha..

tp kan acai, kalau org berisi ko amik gmbr sisi kang, nampak plak tebal badannya. cthnya aku.. (tak suka tak suka). hehehe

tp bab usha bini pengantin laki tu, ko jugak tu acai(maksud aku sblm ko kawen)… hehe.. lariksss.

tima kasih sifoo acaii.. aku kempunan nak tag ngan ko.. huuhuhuhu.. weh gambo aku mana..

* tak sempat aku nak TT ngan ko acaii..

mmg brguna tul tips ni, tp aritu sy ada prob time cousin sy kawen tau. Keje dia asyik dok gelak jer spjg shooting! dh soh tutop mulut pn xjln.. adeehhh.. prob gak tu.. (dlm ati, mmg nk je sumbat camera tu dlm mulot dia, geram.. x brenti gelak)

cot – wakakakak, tu namanya nak promote kengkawan lain supaya kahwin cepat..nanti aku promote ko plak cot ye,kekeke…:)

thank caii…
aku penah bc kt blog adiman sblm ni…
tips no 10 mmg terbaik..
kekekeke..

*model kt ats² pun terbaik gk…
whoahahahahaha