Majlis Akiqah sepupu aku :)

Bismillahirramanirrahim



Minggu lepas aku berpeluang melawat Majlis Akiqah sepupu aku kat Bukit Changgang, Banting. Majlis tersebut meraikan kehadiran 2 cahaya mata yang lahir hampir serentak. Bertambah lagilah cucu2 wak Seha:) Majlis marhaban tersebut dibuat dikalangan orang2 perempuan sahaja.

Dulu masa aku kecik, sepupu perempuan aku ni lah yang jadi kawan rapat aku. Main kahwin-kahwin, main basikal, main parit dan macam2 lagilah :) Teringat dulu tengok tv kat rumah arwah nenek sama2 pastu nampaklah cite orang putih perempuan bagi makan guna tangan kat lelaki. Kitorangpun ngengada tiru main suap2 gaya romantik gitu, hahahah. Sekarang masing-masing dah ada kehidupan sendiri.

Semoga dapat didik anak jadi anak yang soleh ye Lina dan Lela. Gambar last tu gambar anak buah aku yang dah semakin hyperaktif, hehe. Nanti kalau dah dapat kaki berjalan, masaklah mak aku nak kejar dia sana sini masa jaga dia :)




Aku percaya masih ramai ibu bapa muda yang bergantung kepada ibu dan bapa masing2 untuk membuat bacaan Rawi & Marhaban untuk anak2 mereka. Rawi ialah bacaan berlagu yang dialunkan daripada kitab yang menceritakan sejarah kelahiran dan kehidupan junjungan besar Rasulullah S.A.W. Setiap bait akan disambut dengan “Allah” beramai2. Biasanya ia dibaca sebelum berdiri untuk marhaban dan cukur jambul.

Tapi berapa ramai dikalangan kita yang tahu baca Rawi dan Marhaban tersebut? Bila orang2 tua kita dah tak ada nanti dan tiba giliran kita untuk terima cucu, sapakah yang kita nak suruh baca Marhaban tersebut? Kalau takde orang nak belajar benda tu, aku percaya satu hari nanti,mungkin majlis marhaban seperti ini hanya didendangkan melalui VCD sahaja. Siapa yang salah? Wallahua’lam.


Nota kaki : Berada dikalangan 200,000 jemaah tabligh di Kuaters KLIA, Nilai adalah sangat menginsafkan. Sangat kagum ngan usaha dakwah yang mereka lakukan. Puluhan ribu datang dari luar negara di seluruh dunia atas usaha agama Iman dan amal. Semoga Ijtima’ yang dilakukan membuahkan hasil, amin.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

mama – aah, diaorg meman suci dari anasir2 tak baik..:) Allah maha besar..

sham – alaaa, newbies kalau ada lens best barulah cepat belajar sham,kekeke..:) *racun2…

Kak Qaseh – slm kak, hahahah, bagus betullah anak2 akk tu..dah pandai main camtu..:) betul tu kak, budak2 sekarang mmg lagi advance dari kita kecik2 dulu sebab dah reti i love u semua..:) kita dulu suka2 je,hehe

nanba – hahahah, insyaallah nanba..:)

betol tu Acai …rugi kalau x x dapat main kat kampong..heheheh

Dak Dyna ngan Amirul pon ade main kengkawin…dan Ammar jadi org silat..wakakka…

tapi kena nengok2 bebudak sekarang dah advance..siap nk sayang2 bagai…*pengaruh tv..
ishh kena nengok kalau derang memain skang..bahaya…

nanti2 lah…. aku ni newbeeeess lagi…. nak lenjan kit n 50mm aku dulu…. agak2 dah terer mcm ko nanti baru nak upgrade lens

salam.

Tak lama lagi rumah mama pun de majlis akiqah gak. adat dan tradisi confirm sama cz kita sama-sama jawe kan..:)

Bila pandang baby, mesti rasa tenang je cz dia sgt suci. di samping tu, boleh menghayati keindahan ciptaan tuhan. Allah maha besar..

* Smile*

sham – angkatlah satu sham, berbaloi tau,hehee..

cikpingu – thanks cikpingu, baby memang hampir semuanya comel2 belaka, cam sy gak,wakakaka..pasal pakej tu annti sy email ye..thanks..

one – betul tu..:) memang seeloknya benda camtu diteruskan.sebab nabi kitapun memang sarankan begitu, cukur jambul dsb..:) Bila dibacakan rawi dan marhaban secara tak langsung kita dapat hayati bahawa telah lahir seorang lagi ummat nabi Muhammad dan dalam masa sama kita menegnang sejarah kelahiran junjungan besar Nabi S.A.W :)

Kak Qaseh – slm kak, masa zaman kecik2 dulu kalau tak main camtu memang rugilah zaman kecik2 tu,hehe..:) main kawin2 memang best kan kak, sebab boleh malu2 plak even bukan tau kahwin tu camne,wakakakaka…

Kak AzieAzah – Slm kak zie, terima kasih ye..kalau kak zie pergi boleh kita jumpa kat sana..:) pasal marhaban tu memang ada juga yang buat tapi bilangannya terlalu kecil dan kekadang dalam satu kampung ada 2-3 orang muda je yang reti..kebanyakkan ambil mudah..bila takde orang ajar nanti barulah rasa kehilangannya..:)

alhamdulillah.. utk Adam dulu kita org buat Selawat je,kelam kelibut jugaklah sebab plan impromtu nak amik sunat. memang dah rezki hari ketujuh tu jatuh nya Jumaat, aqiqoh sekor kambing.
marhaban dan rawi dah jadi praktis budaya masyarakat kita, mungkin ada juga masyarakat lain, andai tidak menyusahkan atau memudaratkan (ke arah) yg shariat,elok teruskan.dah jadi identiti.

1st, memang Kak Azie pun dapat jemputan tabligh di KLIA tu.. salah sorang ahlinya adalah kawan Kak Azie yg rapat (bekas DJ radio KLfm – DJ Irwan Shah Dato’ Sarifuddin)

2nd, tahniah kerana bertambah lagi ahli keluarga, kerabat dan berbangga lah dengan akar umbi salur galur ESAL, tak kira apa pun asal usul (Jawa).

last – Marhaban tu ada juga anak2 muda yg sudah mula sertai (Kak Azie pernah ler tengok).

Berbanggalah bagi orang yg nak buat majlis tradisi, masih ada orang tua sebagai pembimbing…
Ilmu sebegitu memang tak ada dlm buku pun..

hehe..memang seronoklah kehidupan kanak2..main sampai ptg x ingat nak balik umah pon ade…
walaupon mak ayah akk dok bandar..tapi akk dok ngan nenek merasalah jugak..mandi kat tali air..masuk lumpur..kena gigit lintah…seronok sangat…

main kawen2..hahah..memang kelakarlah..

sham – slm sham, aku ada byk lens sham..yang kat atas ni aku pakai sigma 10-20mm :)

shairulfaiz- kekeke, siot je ko paiz..:) bisa diatur sih..tapi nanti kalau ko dah terkenal dan popular mesti tak ingat aku,hehe..:) bila ko nak kahwin ni wei?

fairuz – slm bro, waa ada juga kat sana ek. tido sana ke fairuz? aku tak tido sbb umh aku dekat je..:) aku cari member akupun tak jumpa,hehe..aku blehlah baca sikit2 rawi..marbahan ok lah..tak terer sangat, kena belajar lagi..:)

as – terima kasih as, sangat kagum ngan mereka tau as..kalau berada dikalangan mereka lagi best..:)

aku tk sabar tunggu anak ko acai..hehehe aku nak shoot anak ko foc.jgn tk caya yer….ermmm agak2 bila yerr…tk sabar tgk ko jadi daddy cool…hahahahah

muiz – kekeke..keneklah gawe tt jawe muiz,haha..:) kapan sih arek tt meneng kie? riko turu wae kerjo ne,hahaha

tenan kui kang.. eneng seng melopong tekan melebu laler..hehe.. melas karo konco2 seng lain.. nek arek belajar sifoo acai eneng gawe kelas jowo nang tt.. :)

shaifulsafar – kekkee, yela, tua 2 tahun dari aku,hahaha..aah, jalan jam gila..naik motor je senang..:) sbb tu hotel2 kat keliling tupun penuh gila..aku dengar tukang masaknya je dah beratus2 orang..:) kos penganjuran makan berjuta ringgit..semua hasil sumbangan jemaah2 tersebut. subhanallah.

hahah… yela2.. aku geng orang2 tua… tua la sangat…

aku tak pegi la cai… tapi masa aku otw balik umah ptg ari jumaat tu… terasa la bahangnya sebab jalan jem dari litar sepang lagi…. aku cuma dapat bayangkan yang 200000 orang kat khemah2 sebesar2 separuh stadium jugra tu…. dan dikawasan dahulunya semak & belukar bertukar menjadi sebegitu rupa… menginsafkan:-)

Kui – slm kui..aah, akupun slalu gak nyanyi2 camtu..masa tu bintang RTM femes. kalau main parit tak lepot2 kakinya dan kena marah memang tak sah :) diaorg join camtu dan belajar baru terer marhaban :) asal ada kemahuan,ceewahh..

Angger aku ngomong jowo nang kene melas karo bacah2 e seng orak reti ngomong,hehe..melopong wae..wong saiki jeneng e wae jowo tapi orak reti ngomong..:)

biek enek wong seng takon, aku wong asli yo?hahaha..tang audio, suaraku orak apik lah..elok sitik karo kodok nang buri umah e aku,keke

tringat gak aku main lawan2 nyanyi ala2 juara bintang RTM ngan spupu2 aku.. pastu kecebur dlm parit mandi sg..hehe

pasni kena masuk geng marhaban la, syok tgk macik2 ni baca ramai masa knduri..

eh cai, buat 1 entry ngomong jowo sitik kenek opo orak.. syok plak aku tgk dlm komen entry lps ada versi jawa..hehehe.. tapi buat la translation kang ada orang tak paham, nangis.. pastu part audio ko rakam la sket apa ko tulis tu, takyah letak lagu…heheheheh

cot – slm cot,thanks cot..alaaa, benda tu aku selit2kan untuk peringatan untuk aku juga sbnrnya cot..:) selain tu bleh kongsi ngan kengkawan lain,hehe..thanks bro:)

Kak Masy – slm kak, aah kak..kat sekolah memang belajar gak benda tu kat asrama dulu,hehe..kat kampung sypun ada tapi sambutan tak menggalakkan..:) kalau buat kelas karaoke barulah ramai yang join kot :P

snm – slm pengantin baru,hehe..:) waa, memang banyak sangat umat manusia kat sana falin..diaorg pergi hari pe? tido sana tak?

klu dpt belajau lg bagus eh. akak penah la jgk blajau masa zaman2 dok asrama dulu tp dah lupe le huhuh

salam caii…dari dulu aku follow blog ko…disamping ko hidangkan pembaca dgn gambar² cantik…ko selitkan nasihat n cerita² yang berjaya buat org² mcm aku berfikir & muhasabah diri…part tu aku mmg kagum dgn ko…teruskan berkarya bro…hahahhahahha…

FarEast – aah kan, kalau itu terjadi mesti sangat tak best..dengar lagi kat VCD pastu potong rambut anak je,huhu..jom sama2 belajar lagi berzanji, raji dan marhaban..:)

shaifulsafar – wakakaka, ya itulah yang kita semua buat masa kecik2 dulu pul..:) aku bukan tak join geng ko lah..ko punye geng masa tu dah budak2 besar..aku join geng budak generasi lain,hahaha..thanks betulkan pul..aku pun kalau dah area litar sepang tu ingat kat sepang je,hehe..ko pergi tak aritu?

mandi parit, mancing & nyerok ikan betik kat parit, main bola kat atas tanah (berdebu), konda kondi, galah panjang dan belajar marhaban/berzanji… tu lah kenangan aku masa kecik2 kat kampung caii… masa tu ko kat mana erk?… tak geng ngan aku pon?… wakakaka… ko geng budak2 depan erk?…. haha

tapi budak-budak sekarang dah tak ada interest kat benda2 tu lagi…

cai… IJTIMAK Malaysia tu dia buat kat Kuaters KLIA, Nilai… bukan sepang…

a ah … dendang pakai cd lagu je … kalau dah kompang kahwin pun boleh kan pakai cd, ni kan marhaban … x mustahil nak jadi

muiz – slm muiz, kekeke..itulah antara permainan paling best kan muiz..siap ada daun akt atas kepala lagi tu,hehe..pastu kompang guna mulut..kepak kepak, gembung gembung,hahaha..budak skrg mmg nak main, mak bapaknya je yang risau sangat..:P

salam.. teringat plak time aku main kawen2 ngan sepupu aku dulu..kuang3.. seronok nyer la zaman budak2 dulu.. x samer mcm budak2 sekarang… budak sekarang mane r reti sgt main parit.. hehe