Majlis Persandingan Sobrina & Fairuz

Bismillahirramanirrahim


Kali ni aku nak update Majlis Persandingan pasangan Sobrina & Fairuz yang diadakan di Dewan Merak Kayangan, Kuala Lumpur. Aku follow Official Photographer (OP) yang juga sahabat baik aku Kerul Shukor. Selain tu sahabat aku Zayd pun turut shoot sesama:) Sebenarnya ni kali pertama aku shoot kat sini. Maklumlah, client2 aku kebanyakkannya duduk kampung2 je, hehe.

Sebenarnya Sobrina ni hire 2 team OP dan team videographer. Team Kerul, zayd dan aku hanya cover sekitar majlis je. Team photographer lagi satu tu cover keseluruhan dari make-up sampailah outdoor (Gi Photoshoot). Team diaorang je dah 4 orang. Campur team videographer 2 orang yang juga member aku fairuz ismail dari Avicenna Studio, memang ramai gila yang shoot wedding dia :) Layanlah sikit gambar diaorang.



Aku tensen betul shoot kat majlis ni. Bukan pasal pengantin ke apa tapi pasal ramai gila pakai Canon, haha. Tak silap aku ada 4 biji Canon 5D Mark II kat majlis tu. 2 amik gambar, 2 amik video..:) Body camera tu je dah dekat RM9,000, huhu. Sebab tulah ada orang tu rileks je shoot dalam dewan tak pakai flash langsung, hampeh tul.

Ramai orang kata kamera tu tak penting, orang belakang kamera tu yang lebih penting. Tapi sebenarnya memang ada situasi yang memerlukan kamera yang baik yang tak mampu dilakukan oleh entry level dslr . Contohnya bila bekerja dalam situasi extreme low light atau amik gambar2 sport. Sebab sesebuah kamera tu memang ada batasan limitnya sendiri. Itulah pentingnya kamera2 professional macam diaorang pakai ni :) Insyaallah mungkin satu hari nanti aku akan menyusul, ceewahh :P


Gambar yang bakal mencetuskan kontroversi, haha. btw, I’m on his side..:)


Sebagai kesimpulan aku taruk sekeping gambar provokasi dari OP Kerul Shukor terhadap jenama lagi satu tu, kekekeke. Jangan marah aa..

Nota kaki : Masa aku tak tengok Chelsea main mesti diaorang kalah. Pelik betul aku. Nampak sangat diaorang perlukan sokongan padu dari aku setiap masa.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

bro…ni kat dewan seri felda ke..aku shoot semalam…mcm haram dewan dia..haha.kalulah aku pakai body mahal..naik iso uat relaks je

lerul shukor – waaa, op dah bagi komen,heheh.:) thanks kerul sebab bagi aku peluang join shoot kat sini..:) lenkali jangan lupa ajak lagi ye,hehe..

amin – salam amin, takpe..mula2 memang camtu..belajar dari kesilapan..nanti lama2 bolehlah dapat gamabr best2 gak..chaiyok!!

alhamdulillah,tapi aku ikut OP je.tapi gambar aku banyak under expose.kene banyak berlatih lagi ni.

amin – salam min, thanks bro..:) camne photoshoot tu? berjalan lancar?

salam.lawa gambar kau.boleh buat inspirasi untuk 1st photoshoot esok *seram sejuk + teruja*

Firdaus – Salam bro, itulah punyelah ramai op pada hari tersebut..cuma agak susahlah nak bekerja nak kuar full potential,ceewaahhh..sebab nak bergerak susah lelagi time berarak tu..gambar yang aku nak amik dan bayangkan dalam kepala otak tak dapat,huhu..perrrrghhh belot lah ko nih,hahaha..aku sokong chelsea dari zaman zola lagi..tahun 1996..masa tu memang chelsea tak kuat lagilah..:) tu yang aku makin sokong sekarang ni,hehe

awe – wakakakaka, siot je ko awe..:) we, budak2 tu sume speaking english..kena tererkan dulu baru leh amik job orang2 camtu,hehee..:)aku rasa kan awe, kerul ngan aku ni agak setialah kat nikon ni,hehe..kalau tak mesti dia dah lama bertukar,hehe..

muiz – hahaha, siot je ko muiz..thanks kang..:) byk tolong aku gak,pinjam flash aritu,hehe

din – salam din, aku baring amik gmabar tu,hehe..weh din, aku rasa memang arsenal masih perlu banyak pengalamanlah..main cantik2 kalau tak menang nak buat pe?hehe..lagipun kalau takde persie tu cam takde finishing je arsenal…:)

amm – itu sudah pasti amm,hehe..kalau ko ada mesti lagi meriah punye,hehee..

zam – thanks zam, alaaa nasib kerul ada job kat sini kalau tak memang aku tak merasalah,hehe..pasni target dewan perdana felda plak,hehe..kalau dapat tu memang superblah,hehe..

Saufwan – hahah, orait bro..nanti jumpa kat sana..jangan expect tinggi sangat sebab aku newbie lagi gak,hehe

kak masy – wakakakaka, badi abenda kak..mmg team kelantan main tak best aritulah,haha..lagipun mmg sy sokong N9, whoahahah

Atong – tong, aku dah dapat jemputan ijal..manalah tau ko nak jual gak D80,hehe..akupun mmg takkan jual..sayang oo kamera pertama tu,hehe..lagipun masih boleh hasilkan gambar yang cantik..:)

Kerul nampaknya dah ada telent pegang canong tu….Gambar ko pegang canong pun nampak cam minat gak cai….apapun aku harap ko n team leh jadi yg terbaik utk wedding photo ni…

Salam cai-budak kecik pegang bakul bunga tu dah ada OP ke? aku harap leh ambik gambar dia nanti…huaa..huaa…

Terbaik cai. Berubah untuk lebih baik apa salahnya…ya tak bro??

mmg sungguh bertuah dpt jadi mcm ko acai…dpt shoot sesama photog² tersohor seantero malaya….dan amat bertuah pasangan pengantin, punye ramai op dia…mmg segenap angle cover abes, aku rasa nak buat camtu jugak la…tapi tak mampu….thehehehe

oh acai, chelsea rupenye ko, ish ish…aku ex-hard fan chelsea, masa zaman pakai hot stamp autoglass je laaaa…huhu…skrg sudah ‘potong’ jadi hard fan yang ala² logo club med tu…yela merah kan stylo…miahahaha ;p

~terbaik la acai moment2 yg best.
~bestla hang acai& kerul dah merasa masuk buat wedding kat dewan merak kayangan..

Salam cai
~ gmbr 2nd last tuk mmbuatkan trpk cm ne ko amik gmbr tu dan cm ne leh jd cm tu??
~ susah2 je blackburn ni. ngn arsenal diaorg kalah 2-6 tp ngn chelsea plak blackburn mng. ish3.. tp cm ne la leh xform mse men ari tu. ni injured punye hal la ni.. huhuhuhu.. *ak msih berkabung ats kekalahn arsenal..

HAHAH..sajer tanyer jer..aku rasa aku klu beli d90 pun tak nak jual d80 nie.aku rase dia pun dah best gak.lagipun aku tak puas lagi pakai.apesal tak leh masuk blog aku yer..woi majot dah bagi kat jemputan ijal lum.cai.ko amabik gambar nie kat wisma felda ker

acai bawak badi ahhh..patutnye pasukan Kelantan aritu hire acai sebagai pembawa badi utk N9 hahahaahahahhha

xdak apa saya nk cakap..macam besa’gambar2 mu menjadi pujaan ati ku..hahaha’ 26hb 12 saya tag ngan bro kt penang nnti,saya contact bro nnti..

nanba – hahahahahah, yeke nanba? aku dengar dah lama dia teracun ngan d700 tu,hehe..tunggulah tak lama lagilah tu..:)

cot – hahaha, entry camni aku suka lagu2 yang rancak2..thanks cot perkenal lagu tu kat aku..:) ooo, aku tak taulah plak namanya camtu..lantaklah, janji aku dengar lagunya,wakakakakkaka

atong – yang ko pi bawak d80 ko tu pergi kedai buat pe? memanglah dia merajuk,kekeke..aku amik d90 tu bukan untuk video dia..tapi sebab ISO dia..dalam dewan mmg sangat2 membantu beb..setakat iso 1600 tu boleh pakai lagi gambarnya..masih clean macam d300..bagi aku mmg berbaloi tukar dari D80..teknologi makin berubah tong,hahaha..waaaaaaaa pecah rahsia ajey ni..nak kena dia ni..diam2 je ngan aku,hehe..yelah, korangpun dah masyuk sekarang,hehehe..wei, aku nak komen kat blog ko tak lepas2 ni..susah betul..

Vinil – hahaha, aku memang mengidam ke arah tu..ff body..:) ada byk kelebihan yang takde kat body yang aku pakai sekarang,hehe..

as – hahaha, nota kaki tu hanya sesuai untuk peminat chelsea je ye as,keke..:) hidup nikon!! hahaa

shairulfaiz – salam bro, hahahaha..aku rasa aku lagi kental dari ko paiz dalam bab ni..:) jangan risau, aku percaya aku boleh hasilkan gambar baik guna nikon,hihi..tapi kalau dapat canonpun aku tak tolak gak,hahahaha..weii, ko simpanlah duit paiz, senang nanti nak kahwin dah ada duit,hehe

mungkin dia majuk sbb hari tue aku ada tngk d90 kat kedai tue.huhuhu..dia keluar msg error lar.jadi hang.dah lar minggu nie aku nak ambik gambar ijal kawin kat pahang.sal d90 ok ker.ape lebih dari d80 selain video.sbelum nie aku dah baca kali nie aku nak tanya org yg pakai.
*pecah rahsia:ajey ngah dalm proses tak makan nasi malam(makan roti jer) nak beli d90.huhuhuhu

kak azieazah – salam kak zie, hehehe..mana sama kak..cup tu kalah mati..kalau dah kalah mmg terkeluar..tapi taraf dia paling rendah berbanding champion leagur, piala FA dan liga..:)

Mr Fathi – salam Fathi, mana de bengang :) kitorang kawan2 je..sbnrnya dua2 mmg kamera yang baik..cuma mungkin ada orang yang lebih prefer jenama satu tu dari satu lagi..:) diaorang mmg terus bersaing..

kak qaseh – muahahahahhahahaa..bagi canlah kak kat team lain nak menang..asyik menang jepupn bosan gak,haha

lupe plak…
trus ko promot lagu batal kawen2 ek..
PROKECT POP la wei..
bukan projek..
kekekekkee…

acai tukar jerr..tp fish eyes tue jual kat aku tau..aku booking awal2 nie…aku dh disekolahkan oleh seseorang yg mengatakan tak perlu laa nk tukar2 system, tajamkan skill n hingga jahaman body tue baru laa tukar..hahaha kalau tak membazir ajer duit yg ada..kan lebih better simpan untuk anak2 nanti..hehehe tue kalau aku ada anak laa..hahahah

heheh tak yah body pro abam acai…

test drive semi pro pun dah meleleh~~

kadang2 sakit ati gak.. heheh but body amatur la watkan kita naik kan.. ekeke.. sabaq2…

nampak kang acaii mcm bengang ngan Kak Non…
Ni Kon dah best nak Kak Non..

tgk fotographer ramai gawe photog guna Ni Kon…tetibe ramai plak pakai Kak Non…

mana sedap ni??Kak Non or Ni Kon???

Kak Azieazah – Salam kak zie yagn dihormati, aah kak kalau kat mana2 dewanpun sbnrnya lebih mencabar berbanding kalau buat kat rumah..terima kasih kak..biasalah, biasanya memang kita kena belajar dari kesilapan..kena ada ilmu yang cukup sblm berani nak masuk tempat2 besar ni,hehe..:) eiiiii, nak kena betul akk nih..chelsea kalah tu main cup kecik jelah,hehe.. tak effect kat liga :P

Atong – waaaaa napa kamera ko tong? problem apa? tu cam nak mintak kamera baru je tong,hehe..:) beli je D90, jangan beli canon tau,wakakakkaa

shaifulsafar – salam pul, thanks pul ye..:) insyaallah nanti kalau dah stabil skit bolehlah fikit nak upgrade pul..lagipun dah cukup je apa yang aku ada ni..kekadang saje je ngengada konon nak cuba benda baru,hehe…:) lelagi ngan budak2 yang tak abis2 racun kita tu,hahhaha

Salam dindaku ESAL..

tahu apa yang Kak Azie fikir bila baca Dewan Merak Kayangan? “Wahhh… dah semakin hebat adik aku ni… Majlis di sini biasanya hebat dan sangat mencabar..”

see? Walaupun sekadar ikut-ikut, tak mustahil suatu hari nanti ESAL akan jadi Team Leader, dan handle semua agenda shooting. (tak kira dah apa jenama kamera ko guna…)
Sepakat membawa berkat, setinggi mana pun kecekapan dan kehandalan, kalu takda pembantu, takda penyokong, hasil terbaik susah gak nak dapat tu.

haaa? CHELSEA kalah? huhuhuuh… tukar jersi lain laaaa…

salam caii…

nice pics…. lagi2 gambar yang bawah skali tu…. tak kisah caii… aku rasa sampai masanya nanti ko pun boleh pakai gak kamera2 mahal tu… wait and see jer… either nikon atau canon bagi aku tak de masalah… yang penting outputnya kita suka… :-)

p/s: kalau boleh aku nak beli canon sebijik… bio orang2 jahat kat luar tu ‘tak terpikir’ nak racun kita… :-D

wah kacak caii..ko bile nak tukar cinta caii.aku ngah sedih nie cinta aku kong jam..baru aku anta kat j-one..macam nak curang jew nie asyik kene racun ngan ijal jew.
*bile ler aku nyer cinta nak siap nie.

cot – wakakakakakaka, tu mmg gambar provok sebab masa tu kitorang skit je yang pakai nikon,hehe..dahlah canon sume faidimaktu..:) aku nak tukar gak nanti, tapi bukan sekarang,hahahaha

wakakakkaa..
giler babeng gmbr provok..
abis la kerul kne pasni..
kekekkeke…
ko nak tkr ke caii..
tkr la cpt…
hampeh tol..
wakakkakaka…

*aku suke gmbr sblm mkn beradab tu..moment best ;)