Cerita tentang mak andam

Bismillahirramanirrahim



Sebenarnya aku seboleh-bolehnya taknak bercerita tentang benda camni kat sini. Cuma seeloknya aku jelaskan hal sebenar supaya takde pihak yang buruk sangka terhadap aku lagi. Adalah alkisah sorang mak andam di negara pasir berdengung yang selalu bercerita kat client2 dia supaya jangan amik aku sebagai photographer sebab aku selalu tak tepati janji dan suka cancel job last minit, huhu. Ada macam2 versi cerita tapi lebih kurang camtulah point dia, Subhanallah.

Masa mula2 aku dengar dulu aku tersenyum je buat tak kisah. Tapi bila dah sampai 4-5 orang bagitau aku perkara sama aku takut orang mula bersangka buruk kat aku. Sebenarnya sejak aku amik gambar wedding ni aku TAK PERNAH sekalipun ambil job dari mana2 mak andam atau melalui butik andaman mana2. Aku TAK PERNAH deal atau associate ngan diaorang langsung selama ini. Aku memang lone ranger cam ranger hutan tu, hehe. Jadi mana mungkin aku boleh tak tepati janji ngan mereka, huhu.

Teaser shoot majlis kat Penang :)


Sejak aku bermula setahun lepas, aku dah shoot lebih dari 30 pasangan pengantin dan hasilkan hampir 50 album macam2 jenis. Aku tak pernah sekalipun cancel job last minit atau ada masalah ngan diaorang semua. Cubalah tanya mana2 client yang pernah bekerja ngan aku. Ramai dari mereka semua dah jadi kawan aku sampai sekarang.

Emm sebenarnya aku rasa tak perlupun aku jelaskan camni. Cuma aku rasa ni kali pertama dan terakhir aku buat entry camni, insyaallah. Lepas ni kalau ada lagi cerita2 camtu better aku tak layan dan harap semua jangan cepat percaya dengan khabar angin. Aku harap kita semua lebih matang hadapi apa juga cerita orang, bukan dalam bidang ni je tapi mungkin meliputi semua perkara dalam hidup.

Sebab tu aku memang tak suka dikenali orang. Lelagilah kalau dikenali dengan sebab-sebab camni. Biarlah orang menilai gambar dan kerja yang aku hasilkan tanpa kenal aku. Kalau pelanggan puas hati itu dah cukup sangat bagi aku. Alhamdulillah hampir semua client aku sangat puas hati ngan kerja-kerja aku sebelum ini. Masih jauh perjalanan aku dan masih banyak aku kena perbaiki dan belajar.



Nota kaki : Dengan entry ni aku bukan memusuhi mana2 mak andam. Tak semua mak andam camni. Malah aku ramai kawan2 mak andam yang berniaga dengan baik. Aku doakan semoga mereka semua murah rezeki termasuklah yang mengata aku tu, amin.

Nota kaki : Nantikan full entry aku shoot kat penang nanti ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

amin – salam amin, itulah..sama2 kita doakan semoga kita semua berubah kepada yang lebih baik, insyaallah..:)

airizz – salam puan aida,hehe..acai ngah bersabarlah ni aida,hehe..:) thanks aida ye..:)

salam acai..
byk2 bersabar je la dgn orang camtu cai.. lama2 penat dia bercakap diam la dia..
acai, terpegun tgk gambar nih.. sungguh cantik!

Suria Amanda – Salam suria, terima kasih atas pertanyaan ye..:) sbnrnya harga pakej tu sama je kat mana2..:) cuma kalau diluar lembah klang tu biasanya ada kos transportation dan penghinapan kalau menghinap..:) boleh email sy kalau nak tahu detail lebih lanjut ye suria..thanks..:)

Salam Acaii,

nice photos actually,nak tanya..if u amik gambar kat seremban mahal x charge?hehehe..salam perkenalan.

ila nursalida – thanks ila ye..:) kalau boleh memang nak cari gambar yang takde orang buat lagik,hehe..

namida – salam kak, betul tu..:) kekadang dalam hidup ni kan memang byk dugaan dan cubaan sebelum boleh berjaya..kalau kita masih berpegang kat jalan yang betul insyaallah kita akan dimudahkan..:)

awe – thanks awe..:) kata2 ko mmg sungguh bermakna..:)

Saufwan – salam bro, itulah..kalau tak boleh kenal2 ngan ko..:) takpelah, lenkali nanti kita boleh jumpa dan sama2 belajar ye..:) full entry nanti ye sebab bizi sangat kat kaunter ni,hehe

snm – salam falin, thanks falin ye..abg memang chill pun sekarang ni falin,hehe..falin doakan lah ek,hehe..:)

zenn – – thanks atas kata2 semangat tu ye..:) kekadang bila sesekali kena camni, barulah tau realiti sebenar dunia ni,hehe..kalau tak biasanya kita baik je ngan semua orang..:) tak jumpapun orang2 camtu,hehe..

din – salam din,hahaha..biasalah tu, aku kalau keja ngan orang lagi susah kot..tak bebas cam sekarang ni,hehe..baik aku gerak sornag2 dulu, nanti kalau dah makin sibuk bolehlah fikirkan pasal join venture dan sebagainya,hehe..thanks din, aku masih demam lagi sbnrnya tapi sian kat kaunter kajang takde orang nak jaga,huhu..

nanba – ahahhaa, siot jelah ko ni nanba..nak follow ke, aku ada job kat klang minggu ni..:) pape calling2lah..

sil – salam sil, kekadang benda camtu dah jadi satu sikap buat sesetengah orang. SEbab tu walaupun dia banyak job dia akan cuba burukkan orang lain juga..takpela, mudah2an dia berubah nanti,amin..angger arek komen ngenggo jowo yo kenek waelah,hehe..

UnikoN – salam bro, biasalah kat mana2 memang kita akan jumpa orang camni..cuma kena lebih berhati2lah :) dan kena sabar..

salam bang cai..biasalah abang acai,lautan mana x bergelora..ujian suma tuh bang cai..hehehe

anyway,sory sgt sy xdpt tag ngan abg acai..memandangkan album yg lama tertangguh..kna pulun..

bila tgk gambaq teaser,fuhhhh..jeles rasanya xdpt tag ngan bang acai..x sabaq nk tgk full entry nnti..
-saufwan-

salam acai
ala..paham2 la ada mak andam kan 2 alam,kjp jadi bunga,jap jadi kumbang..yg semulajadi bunga pon ada mulut memasing, tgk ko byk dpt offer kot..hehe..mcm saifulnang, mcm dugaan dia hadapi sehingga berjaya kan..chaiyokkkk….

Salam cai..
org cm tu pn ade ek cai, da la xknl, da tu men suke2 je gosip. agknye dia geram sbb ko xnk join partner buss ngn dia kot. bile dgr cite2 cm ni rsnye ramai yg xkan prcye bulat2. dgr bole tp prcy rilex2 dulu. investigate dulu baru tau sahih atau tak. dun worry cai, ko d pihak yg bener..
smg cpt smbuh, dan buang jauh2 bende ni, wat serabut kepale ko je, hehee.. ak doakan yg terbaik tuk ko & juge tuk yg gosip ko tu.. =)

Salam..sabo je la yek.. lame2 nnt org yang mendengar citer x elok tu akan tau sendiri kebenarannya..

aku pun penah kena cmni br2 ni.. aku diam je laa..akhirnya org tau jugak kebenarannya..

Adoiii laaa…gambar ni betul2 meracun aku..

salam bro :)
yg penting skrg ni, abg faisal kena chillax :) lg abg chillax, lg la org yg PHD tu tension sbb perkara cmni x de efek pape kt abg pun kn. smga abg kuat, tabah hadapi semua perkara cmni.

psssttt..bila nk ada faisal jr.? @ fiza jr. :P

mungkin la kan, mak andam tu kurang job jadi sebab tu dia byk sangat masa nk memfitnah. Saje nak tutup mangkuk beras bro acaii.xpe, bro acaii xpayah lancarkan serangan balas. rileks je. wong jowo kan cool~+ baik hati + pemaaf. angger enek ramei wong koyo kae, hancuss dunia…

p/s :bagi komen sambil praktis ngomong jowo..:) tumpang lalu..

Biasa lar acaii ko kan dah famous macam famous amos. Adalah yang jeles tgk ko..

* nyah u ada job ke minggu depan mak nak follow..auwwww!!!

Radin Aminurasyid – Salam radin, itulah..benda ni memang normal dalam mana2 tempatpun..:) ni kali terakhir aku cerita pasal benda2 camni,hehe..:) camno nak sunat radin kat dia pompuan? kekeke

umiyan – salam umiyan, terima kasih sudi singgah sini danberi komen ye..sangat betul tu, kekadang dalam kawan2, saudara mara pun memang ada sifat2 tu..kalau boleh kita elak jadi salah seorang dari mereka dan cuba tapis berita2 yang diterima sblm percaya kan? :) thanks ye, sy masih belajar lagi ni..

Firdaus – salam kang, hahaha, siot je rupawan, jotos endas mu mengko,haha..itulah, bagi yang kenal aku mybe aku tak risau sangat cuma bagi orang yang tak kenal mungkin sedikit sebanyak boleh terpengaruh ngan cerita2 camtu..:)

cot – salam cot besday boy..dah tua dah ko cot sekarang ek,wakakka..aku ingat nak jumpa ko arini hantar benda yang ko pesan tapi tak tau larat ke tak nak hantar..berat gila kepala aku ni,huhu..thanks cot, aku rasa memang aku kena lebih sabar dalam hal ni..semoga semuanya akan baik2 je nanti, insyaallah..semoga cepat kahwin cot,haha

Kak Azieazah – salam kak zie yang dihormati, terima kasih kak ye..betul tu kak, seeloknya kita tak terlalu melatah ngan benda2 camni..lagipun masih byk benda lagi nak kena fikirkan,huhu..betul sangat tu kak, sy akan anggap benda ni sebagai satu cabaran dan dugaan dalam bidang yang sy ceburi ni..:) thanks atas sokongan kak zie selama ini.

Sis Honey – salam sis, acai nak ucapkan byk2 terima kasihkat sis yang byk bantu kitorang kat sana. Jasa sis memang takkan terbalas sampai bila2.thanks juga bawak naik sampan tu even acai demam teruk sekarang ni sebab kena ujan tu,hehe..waaaaa, nak upload behind the scena ke? jangan bagi gambar yang nampak acai gemuk dahlah sis,wakakakkaa

Kak Masy – thanks kak masy, sy takde no mak andam tu kak..:) takpelah, biarlah dia camtu, at least takde orang yang terpengaruh sangat ngan dia bila sy jelaskan camni..

biaseeeeeee….. PHD tu kengkadang ngan adik badik pun leh ade… ngan ipar duai pun leh ade…. tambah mulut yg memang banyak belum diinsurankan…. adeeehhh… rase boleh kes bunuh membunuh…

ahaks…. tetiba je nyampuk kan… sah cai… aku dah jadi salah sorang peminat gambau2 yang ko tangkap…

all d bessss

salam sifoo…
pedulikan je..
sume² adlh PHD..
org yg xabis2 dengki ngn kejayaan seseorang…
besela..mulut orang ni mane buleh nak tutup..
kekekekkee..
sbg seorang kawan aku kenal ko…
ko dh ade peminat tersendiri..
walaupun ko xnak jadi terkenal..
rasenye ko akan kearah tu suatu hari nnti..
kekekkee…
moga berjaya caii..
dh terkenal nnti jgn lupe aku yer..
wakakaka..

*teaser ko pun dh cukup cun siot…gmbr lain konpem la makin cun… ;)

Salam acai yang rupawan, soba la jang, camtu la gayanya bila kita dah maju sedikit, bermulalah sesi ‘cabaran gossip’ dari pihak-pihak yang berkenaan, apepun kita sendiri kenali diri kita camne, dan bagaimana rakan-rakan di sekitar kita yang fahami diri kita…semoga terus maju acai….;)

Salam dindaku ESAL..

Kak Azie pun rasa tak perlu nak nasihatkan apa-apa. Kak Azie yakin ESAL sudah cukup matang dan bijak mengendalikan suasana atau keadaan ini. Anggap ini bukan masalah tetapi secebis cabaran dan dugaan.

ESAL mempunyai keluarga dan orang tersayang yg lebih dekat untuk menyokong dan masih ada Mak Abah yang sentiasa akan memantau dan mendengar jika kita merujuk kepada mereka…
Yakinlah bahawa setiap yang pahit akan berakhir dengan manis. Insyaallah..

ALL the BEST to U, ESAL…

waaaa x confront ke mak andam bermulot puaka tu kucai? mesti mulot busuk ni, biasa lg mengata org eh. grrrrr *feel2 marah

tp takpe ah. biarin aje. acai kan baik. cam akak. hehehehehehe

salam cai,

wah dah selamat sampai dan siap bersama entri lagi.alhamdulillah.sian dia dtg penang sampai demam2~hehehehe.

sgt jeles dgn lens2 acai tau.hehehe.sis suka tgk cara cai bekerja.best sbb tu sis ralit sampai x shoot sgt.simple but hasil perghhhhhh.

biasala cai,manusia mmg macam tu.harap cai bersabar dgn dugaan mcm ni.ramai yg kagum dgn cai sbb tu benda ni jd.sepanjang sis kenal dgn cai zaman kita sama2 jadi blogger sampai la kita sama2 jadi photoq sis xpernah rasa cai seorang yg begitu.walau apa pun yg cai buat ada sebab dan alasan.

caii,sis xsabar nak tungguh semua photo2 kat penang tu.dan sis maybe hanya akan upload behind the scene je.boleh kan cai~hahahahahaha