Tag: mak andam

Cerita tentang mak andam

27/12/2009 | 31

Bismillahirramanirrahim



Sebenarnya aku seboleh-bolehnya taknak bercerita tentang benda camni kat sini. Cuma seeloknya aku jelaskan hal sebenar supaya takde pihak yang buruk sangka terhadap aku lagi. Adalah alkisah sorang mak andam di negara pasir berdengung yang selalu bercerita kat client2 dia supaya jangan amik aku sebagai photographer sebab aku selalu tak tepati janji dan suka cancel job last minit, huhu. Ada macam2 versi cerita tapi lebih kurang camtulah point dia, Subhanallah.

Masa mula2 aku dengar dulu aku tersenyum je buat tak kisah. Tapi bila dah sampai 4-5 orang bagitau aku perkara sama aku takut orang mula bersangka buruk kat aku. Sebenarnya sejak aku amik gambar wedding ni aku TAK PERNAH sekalipun ambil job dari mana2 mak andam atau melalui butik andaman mana2. Aku TAK PERNAH deal atau associate ngan diaorang langsung selama ini. Aku memang lone ranger cam ranger hutan tu, hehe. Jadi mana mungkin aku boleh tak tepati janji ngan mereka, huhu.

Teaser shoot majlis kat Penang :)


Sejak aku bermula setahun lepas, aku dah shoot lebih dari 30 pasangan pengantin dan hasilkan hampir 50 album macam2 jenis. Aku tak pernah sekalipun cancel job last minit atau ada masalah ngan diaorang semua. Cubalah tanya mana2 client yang pernah bekerja ngan aku. Ramai dari mereka semua dah jadi kawan aku sampai sekarang.

Emm sebenarnya aku rasa tak perlupun aku jelaskan camni. Cuma aku rasa ni kali pertama dan terakhir aku buat entry camni, insyaallah. Lepas ni kalau ada lagi cerita2 camtu better aku tak layan dan harap semua jangan cepat percaya dengan khabar angin. Aku harap kita semua lebih matang hadapi apa juga cerita orang, bukan dalam bidang ni je tapi mungkin meliputi semua perkara dalam hidup.

Sebab tu aku memang tak suka dikenali orang. Lelagilah kalau dikenali dengan sebab-sebab camni. Biarlah orang menilai gambar dan kerja yang aku hasilkan tanpa kenal aku. Kalau pelanggan puas hati itu dah cukup sangat bagi aku. Alhamdulillah hampir semua client aku sangat puas hati ngan kerja-kerja aku sebelum ini. Masih jauh perjalanan aku dan masih banyak aku kena perbaiki dan belajar.



Nota kaki : Dengan entry ni aku bukan memusuhi mana2 mak andam. Tak semua mak andam camni. Malah aku ramai kawan2 mak andam yang berniaga dengan baik. Aku doakan semoga mereka semua murah rezeki termasuklah yang mengata aku tu, amin.

Nota kaki : Nantikan full entry aku shoot kat penang nanti ye.


Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Read More

Tips : Perlu ke Wedding Photographer?

17/11/2009 | 69

Bismillahirrahmanirrahim




Masa aku hadiri satu majlis kahwin sahabat aku baru-baru ini aku duduk semeja ngan seorang yang boleh aku gelarkan abang. Dalam borak2 tu dia ada sentuh pasal photografi kahwin :) dia bising katanya adiknya amik pakej kahwin sampai beribu2, membazir katanya!! Dia cakap sepatutnya RM500 je dah cukup, duit lebih boleh buat benda lain. Aku senyum je. Aku tak bagitau akupun wedding photographer,hehe.

Kali ni aku nak kongsi sebab kenapa perlu hire photographer yang baik dalam sesebuah majlis perkahwinan. Aku taknak berdebat ngan dia masa tu takut dia tumbuk aku plak, dahla badan dia besar gila,haha.

  1. Kalau tengok budget untuk kahwin secara kasar; catering RM20,000 , baju kahwin+mak andam+pelamin RM2,000 – RM5,000, brg hantaran RM3,000, goodies RM2,000 dll. Semua benda tu kalau korang perasan takde satupun yang kekal sampai seminggupun. Hanya gambar/video kahwinlah satu-satunya memori yang boleh ditatap sampai berpuluh tahun. Tetapi investment untuk itu selalu berada dalam list2 akhir dan dipandang remeh kebanyakkan pasangan.
  2. Aku pernah jumpa orang yang beli kek kahwin sampai harga RM500 bertingkat2, sewa gaun cantik gila dengan harga beribu2. Tapi bila tanya dia, photographer rasmi(OP) majlis tu pakcik dia yang sponsor. Dia tak bayar satu senpun sambil tersenyum bangga. Sekali tengok hasil sangat menyedihkan sampai diapun menangis depan OP tu. Pastu dia tak pernah tunjuk album tu kat sesapa lagi. Salah siapa?
  3. Perkahwinan ni banyak moment2 yang ceria. Sesuatu yang sangat indah untuk dikenang pada masa hadapan. Kalau pilih photographer yang baik, biasanya detik2 penting seperti itu dapat dirakam dengan baik. Hasil kerja dan bayaran setiap phographer ni berbeza mengikut kemahiran mereka. Sebab tu ada orang2 kaya sanggup bayar sampai puluhan ribu untuk servis photography hanya untuk dapatkan gambar yang berkualiti. Kenapa dia tak hire orang yang tawarkan pakej RM500 je. Kan lebih murah dan menjimatkan?
  4. 20 tahun lepas; pakej mak andam+pelamin cuma RM300 sekarang dah cecah RM2,000. belanja kahwin dulu RM500 sekarang dan lebih RM8,000, harga emas dulu RM20-RM30 je sekarang dah RM120 satu gram, 50 gram?. Untuk khidmat jurugambar plak dulu RM300, tupun jurugambar cina yang datang rumah bawak lampu besar gedabak dan amik gambar atas pelamin je. Sekarang dengan macam2 event (nikah+berinai+bersanding) sampai 2-3 hari siap outdoor lagi takkan cuma budget RM500 je?? Makin teruk dari zaman dulu nampaknya,huhu.


Kesimpulannya, bagi aku gambar kahwin ni juga adalah satu pelaburan. Baju pengantin yang lawa, makeup yang cantik serta persiapan majlis yang gempak pun tak memadai kalau takde siapa yang merakamkan detik2 penting tu. Sebab makin lama kenangan tu akan pudar ditelan masa.

Pernah bayangkan tak satu hari nanti, bila dah tua duduk kat kerusi malas. Anak-anak semua dah besar dan tinggal berdua ngan isteri, antara perkara berharga yang boleh dikenang bersama ialah mengimbas kenangan masa kahwin dulu sambil melihat album kahwin bersama-sama.

Masih boleh tergelak dengan peristiwa berpuluh2 tahun dulu ketika muda remaja. Ketika kulit masih licin, gigi masih ada, badan masih kuat dan masih kurus,hehe. Anak2 dan cucupun boleh mengusik kita dari gambar2 tu. Benda camtu adalah ‘precious moment’ yang takkan dapat diulang semula. Benda tu hanya boleh diperolehi dengan pelaburan sekali je seumur hidup yang masih ramai tak ambil peduli :)


Nota kaki : Nanti aku akan tulis tips cara terbaik pilih photographer kahwin plak :) stay tune!!

Wassalam.



Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : faisalhjrahim@yahoo.co.uk
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Read More