Teaser : Majlis Perkahwinan Amy & Shafiq

Bismillahirramanirrahim



Bismillahirrahmanirrahim


Teaser Majlis Perkahwinan semalam, Meru Klang


Sepanjang pengalaman aku yang baru dalam bidang wedding ni, aku dapat lihat macam2 gaya photographer ketika mengambil gambar client mereka :) kalau sebelum ni aku tak pernah nampak orang amik gambar sambil berbaring, sekarang benda tu sudah menjadi kebiasaan. Kekadang akupun buat gak sebab nak compose gambar yang aku nak.

Cuma risikonya ialah bila kita baring kat tempat yang ada rumput gatal atau ada ulat bulu yang memang kita takkan perasan sebelum baring tu :) camtulah yang terjadi kat aku semalam masa shoot pasangan kat atas ni,hehe. Masa balik tu abis badan dan tangan aku merah-merah dan gatal gila. Entah apalah yang gigit aku tu sampai ke saat aku tulis ni badan ngan tangan aku masih merah2 lagi, huhu. Tapi apa ada hal aku kan lasak orang kampung, dah biasapun kena camtu dari kecik, kekeke.

Jumaat lepas salah seorang member kampung aku meninggal dunia sebab sakit. Dah lama sangat rasanya tak jumpa dia. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman,amin. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kita masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini. Kekadang kita selalu leka dan terlalu gembira dengan urusan dunia tanpa menyediakan diri untuk bekalan ke sana. Terus berbuat dosa seperti pasti akan hidup lama di dunia ni. Jadi sama-samalah kita beringat sebelum ajal menjemput kita. Wallahua’lam.


Nota kaki : Camne nak abis puasa 6 ni tiap-tiap hari ada je jamuan raya kat ofis ni. Asyik puasa setengah hari je :P

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Diya – Salam diya, waaa lamanya tak nampak dia..:) moga sihat2 hendaknya ye..:) thanks dia..alaaa, nantikan kalaulah acai sempat pi kenduri kahwin diya mesti acai akan suruh diya kiss hubby diya tu,kekeke…:P ini permintaaan photographer nih,hehe..

Huhu, sian Acai sampai kena ulat bagai sebab nak amek shot yg best. Tengok gambar pun dah tahu, mesti nyeh Acai bertapa kat dalam tuh. Tapi takpe, berbaloi baloiiiii sebab memang cantik ^-^

P/s-Diya lak rasa shy shy cat tengok gambar kena cium tang pipi tuh. Hihihi

Firdaus – Salam bro, hahaha..alaa, ko memang jauh lagi hebat dari aku amik gambar tau..sebelum aku beli kamera dulu lagi aku suka tengok gambar2 yang ko post kat forum fotopages (fotomedia sekarang) tau :P kalau jumpa byk bleh menuntut dari ko ni,hehe..bila mau ngeteh nih?

hehehe…..ada pulak sifu ko panggil…den nubis lagi jang….aku pun kenkadang camtu jugak bila shoot landscape, bergantung pd keadaan dan ‘keramaian’ org di sekeliling…hehe

Nadiayuna – salam nadia, waaa orait sangatlah tu..:) nanti kalau free skit blehlah kita jumpa..:) nadia, no nadia yang tu mybe ada kat hp maxis yang dah berkecai tu..acai de no yang 013476.. tu je..

atong – perrghhhh, ada job sendiri tu..:) ciss siot je tong..aku adalah no ko tapi hp lagi satu..hp tu rosak dan aku lum beli hp barulah,hehe..:) nanti aku email ko no lain aku,hehe..

Firdaus- Slm bro, hahah a akupun gemuk gaklah bro :) kalau amik gambar selain wedding mmg tak pernah lagi aku baring,hehe..sbnrnya boleh je tak baring..cuma kalau baring tu bleh compose angle rendah dengan lebih baik,hehe..tak gitu sifu?

kui – salam kui, alaa ok je..sama2 kita menegur untuk kebaikan bersama..:) lagipun kita ni masih ketinggalan jauh lagi untuk hasilkan gambar yang best2 cam pho photographer,hehe..jauh lagi perjalanan..amik gambar saudara mara tu juga bleh jadi satu cara kita mantapkan lagi skill kita kan..:)

Zool – Slm bro zool, thanks bro..alahai, boleh je bro..nanti kalau dah dapat calon cepat2 tetapkan tarikh perkahwinan ye,hehe..bleh datang melaka lagi :)

aku ada job sendiri.sepupu aku kawin.ajey kat kat tg.ko tak ade no aku ker.saper lar aku kanhuhuhu.aku pakai maxis ngan celcom.ker ko dah pakai no baru.bagi lar aku klu ada no baru.

acaii… still merah2 lagi ke.. gi la klinik skrg gak.. jgn bertangguh lagi… hehehe

thanks bg komen membina utk aku, tak larat la nak amik job, ko pon tau penatnyer kan..aku amik job utk adik beradik jek.. hehe… ko salah sorang sumber inspirasi aku dalam fotografi ni.. teruskan mengambil gambo ok.. go go jawa rangers!!! :)

kui – salam kui, tahnks ye..:) aah, rasanya pose tu boleh diperbaiki lagi.thanks kui bagi cadangan ye..:)

bash – salam bro, waaa lamanya tak dengar cerita..:) terima kasih atas wish ye..sejak dah takde blog lama tu dah hilang sorang2 member blog dulu tu,hehe..aku baru je belajar2 amik gambar ni..:)

ejal – salam jal,thanks..boleh je cuba jal, mana tau dapat amik angle yang lagi perfect..:) gatalnya ya rabbi, sampai hari ni dah 2 hari masih ada lagi merah2 badan aku,huhu..aku rasa macam peliklah..kalau sampai esok ada lagi aku kena pi kliniklah gamaknya,huhu

cemut sana sini – waaaa, cemut!!! selamat hari raya ye..:) camne raya aritu? best tak?hehe..thanks cemut..masih perbaiki lagi skill ni..

peh abam acai…stylo la..cun siyot..aku suka..aku suka..ni bkn thumbs up lg..tp thumb drive dah..nnt aku nak tiru gak la klu jadi..tp akn kupastikan takde virus2 gatal sebelum itu…aku tak nak la gatal2..cukp la ko sorang jer..wakakaka

salam acai…dah kawin rupanya ko yer..hihih..tahniah2 walopun aku lambat gila wish..hehe…makin pro ko skrg mengambil pic..tahniah juga,.

pergh mantap la cai… suka sgt ngan kehijauan tu.. ngan curve sg. tu…

p/s:pengantin pompuan tu kalu kaki bagi rapat sket lagi ayu rasa la cai..

nurulaini – salam kak, tunggu kak ek..mybe sy balik kampung minggu ni..:) aah memang photographer biasanya dah ada dalam kepala gambar yang dia nak sebelum dia suruh couple tu pose..:) kena yakin kepada kemampuan photographer,hehe

muiz – orait muiz, orak opolah kang..aku takkan pindah ofis punye,hahaha…ada je kat sini,hehe..

ladyfisz – salam awk, waaa dah pindah rumah ye..:) patutlah lama tak nampak..hope kekal lama kat blog ni,hehe..insyaallah kalau berkesempatan sy lawat ye..bleh je kalau nak book nih,hehe

Vinil – Slm bro..:) alaaa bleh jelah join kalau berkelapangan. aritu cari member nak shoot sesama semua bizi,hehe..:P lenkali blehlah join ek..

cikpingu – hehe, boleh je try..:) tapi kena jaga2 jangan sampai kena gatal2 kat badan ek,hehe..

Kak Azieazah – Salam kak zie yang dihormati, alfatihah untuk arwah juga.. sama2lah kita berpesan-pesan kak ye..Kalaulah satu hari nanti akk nampak sy macam dah lalai sy memang perlukan orang untuk ingatkan sy kembali..:) betul tu kak, kekadang bergelumang dengan semua tu boleh buat kita lebih hargai setiap gambar yang kita perolehi dan setiap sen yang kita dapat dari kerja camtu..:) thanks kak ye.

salam acaii.. waaaa kejap je dah berjaya bergelar photographer kannn… tahniah.. last bukak blog dulu sibuk dgn ladang.. serious tahniahhh.. nnt nak book bole? ;)
fyi kita dah pindah sini la.. flurry.blurry.bubbly dah rosak. :(

ok thanks tau acai. akak tak sabar nak tgk gmbr tu. alahai amik gmbr sampai mcm tu ke acai. teringat time akak shoot gmbr time pre wedding dulu. photographer tu siap suruh baring2 segala. mmg tak mahu tp bila tgk hasilnya sgt cantik :)

Salam takziah pd keluarga arwah kawan ESAL tu.
dan
terimakasih berpesan-pesan.

*******

Sebagai jurugambar amatur atau pro… itukan suatu bidang tugas yg bermula dari minat?
jadi kalu dah minat, segala cabaran dan risiko tu apa ada hal, ye tak?
kalu asyik shoot dlm studio jer, nanti kau rindu lak kat lalang, pacat, ulat bulu dan miang padi tuu…
kan? kan?

awe – Salam awe, tahniah atas kelahiran hero baru dalam family we..semoga dimurahkan lagi rezeki korang sekeluarga,amin..:) pasni bleh usaha untuk baby girl plak,hihi..hujung minggu ni kat putrajaya we jauh..minggu lagi satu blehlah kat shah alam je..:) nantilah aku bagitau ko,hehe.

muiz – thanks muiz,hahhaa..siot je ko nih..thanks bebanyak muiz bagi pinjam speedlight..:) nanti telefon akulah kalau pi HQ ni, aku bawak je flash ko arini..:)

SisHoney – Salam sis..:) haha..betul tu sis..lutut mesti kotor kena tanah kalau buat camtu..bukan pe, acia cakap camtu sebab ada gak orang yang tak buat camtu..dia tka suka baring2 nih..takpelah, lain orang lain stylenya kan,hehe..baju dia mahal kot,hihi..:) ni guna 10.5mm sis :P

nadiayuna – salam nadia :) aah, bila nak jumpa ni..korang bizi tak weekend selalu? manalah tau, berdating ke,hihi..:) papehal bagitau ye nadia.

atong – thanks atong..aritu aku nak ajak ko tapi no ko takde plak tong..ada kat hp aku yang maxis tu,huhu..ko shoot mana weekend lepas ni? ngan ajek ye?

salam caii,

betul2…sis pun dah pandai baring2 amik gambo.bila balik tu.kat lutut mst ada bekas tanah.hehehehe.standard la kan cai.sbb tu bila keluar g shoot kene pakai baju hitam :)

cai,cantek pix atas ni…guna lens apa ni cai

salam cai..al fatihah untuk sahabat tu.
comel gambar kat tempat baru tu..bila nak ajak aku ikut ko belajar ambik gambar?? aku tengah free ni…bujang jap..hikk..hikk..ujung minggu ni ada ke??

Kak Masy – salam kak, thanks kak,hehe..alaaa, akk ni macamlah jauh sangat aritu tak datang,hehe..kambing tak sempat nak bawak rumah dah abis kat tengah jalanpun,haha

kak qaseh – salam kak, thanks kak ye..:) aah adventure sampai arini gatal badan,hehe..:) tapi rasanya bukan ulat bulu sebab gatalnya lainlah kak,huhu..:) hahaha, nak cakap sy gemuklah tu,kekek..

shaifulsafar – salam pul..:) thanks..jumaat aritu sokor anak wak ngasor tu meninggal..tiap2 malam ada yasinan kat umh dia..diakan dah sakit lama kat rumah dia tu..muda lagi kan pul..

SAlam Acai..
wah cantiklah gambar….
sesekali kena gatal2 adventure ape…baru le ade kepuasan dalam bekerja hahahha…

sok2 lepas je 30 syawal ape kate Acai timbang ..kita nengook sapa lagik berat…:P

cot – salam cots,thanks cots..:) tulaa, aku tepon sume ada hal or ada job lain..aku pi sorang2 jela:) gelabah gaklah aku sebab tak biasa guna 2 body,hahahaha. siott je ko..wife akupun follow aku sebagai pembantu tau,hehe.

salam caii..
wahhh…cun siot..
siyes rugi xdapat ikut ko smlm…
nk buat cmne kan..ade hal..
huhu..

*gatal² bdn xpe..jgn gatal nk b’bini…mwahahahhahahaha