Majlis Pernikahan : Syuhana & Hisham

Bismillahirramanirrahim



Sepanjang aku ambil gambar wedding ni, dah berpuluh-puluh majlis akad nikah aku dengar. Sampai rasanya aku boleh je hafal khutbah nikah tu. Tapi Sabtu lepas ada satu pengalaman baru. Pertama kali rasanya aku dengar khutbah nikah hampir sejam:) Siap menguap lagi tu pengantin lelaki, haha. Aku sangat respek kat imam tu sebab dia boleh ingat dan elaborate isi-isi penting tentang perkahwinan ni tanpa teks langsung.

Tapi satu perkara yang mencuit hati aku bila time imam bagi soalan kat pengantin lelaki. Bukan setakat soalan-soalan biasa tapi soalannya lain sikit seperti “Berikan 5 sebab awak mahu berkahwin dengan bakal isteri awak ni?” dan jawapannya bukan sembarangan tau sebab jawapan tu adalah daripada khutbah selama hampir sejam tu, hahaha. Biru je aku tengok muka Hisham tu. Kalau akupun tak tumpukan sangat kat khutbah tu sebab dah berdebar dan fikir nak angkat nikah je,hehe.

Bila si Hisham tu tak dapat jawab imam ni suruh pengantin MENYANYI!! iyea, menyanyi, hahaha. Imam cakap suruh sambung dia menyanyi. Lagu P.Ramlee dalam filem madu 3 tu, lagu Gambus Jodoh ( tak tahu? klik sini ). Lebih kurang camnilah:

Pukul lah tabuk, Pukul lah tabuk kayu rebanaa..” paaap parapap papap papapp!! *sambil buat gaya pukul kompang guna kertas nikah tu..

Haaaa sambung cepat…” imam tu cakap. Pastu dengan selamba dan innocentnya Hisham cakap ngan tok imam tu lebih kurang camni “Imam, saya tak dengar lagu2 tradisional ni, saya dengar lagu moden je“, hahahaha. Semua orang tergelak masa tu. Tak pasal2 imam tu nyanyi sampai habis ” Kalau dah jodoh, kalau dah jodoh tidak ke mana..” sambil terangkan balik semua jawapan tu..:) Pastu barulah majlis nikah. Layan sikit gambar2 ni.


Pastu dalam beberapa minit je berita tu dah sampai kat Kuala Kangsar, Perak kat member2 Hisham ni. Mulalah datang sms memerli dari kengkawan kampung dia, hahaha. Majlis ni diadakan kat rumah Syuhana kat Seksyen 18, Shah Alam. Bila buat dalam rumah ni memang pergerakan photographer agak terbatas sebab ramai yang nak tengok majlis tu. Err sebenarnya aku tak boleh bergerak langsungpun. Nasib ada bantuan dari sahabat aku Cots dan Zakuan, terima kasih korang berdua.


Sebenarnya bagi aku elok juga imam beri maklumat dan peringatan kepada bakal pengantin ni. Benda tu merupakan ilmu berguna yang boleh dijadikan panduan kepada pasangan pengantin untuk jalani hidup bersama. Akad nikah tu merupakan benda penting yang akan diingati sampai akhir hayat. Jauh lebih penting dari majlis perkahwinan tu. Jadi biarlah ia dilakukan dengan tertib, teratur dan tidak tergesa-gesa.

Aku pasti pasti benda tu akan diingati oleh kedua pasangan terutamanya Hisham :) tak lah teruk sangatkan kena dera camtu kan sham? hehe. Pasni aku update pulak majlis persandingan diaorang kat Dewan MBSA Shah Alam.



Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

haha~~ mmg gelak x brenti lps bce entri neh…nk guling2 rase,tp pk byk kli sbb kt opis..haha~~~

huhuhu tok imam ni bleh msuk jgn lupe lirik la.mgkin die fanatik rancangan ni kot.hahaha

congrate 2 bride n groom!!!
xlupa gak utk photographers.really nice pictures yg u all ambik….specially bila picture bersama cahaya….cuma kena lebih mantapkan jer skit lagi……anyway…chaiyukk!!! (leh la consider utk my ceremony soon)

rusdi- salam rusdi, hahahhaa..tu trick je tu..nak kena belajar tu baru bleh buat camtu,keke

hisham – wakakakkaa, siot je ko..takpelah sham, benda camtulah yang bleh ko takkan lupa sampai ko tua nanti,hehehe..akupun sian gak..sian kat family2 ko sbnrnya,hehe

nanba – thanks nanba atas sokongan kengkawan..byk lagi kena belajar ni.kena berusaha nak tingkatkan skill nak lawan budak2 canon ni,kekkeke

zool – hahahah, semua orang menggeletar beb..kuat tak kuat je nak tahan,hehe

atong – kekekek, saja nak biar pengantin cuak,kekkekeke..akupun tak reti beb,haha

yuddin – terima kasih yuddin, lama tak nampak hang.akupun dah lama tak singgah kat fp hang,huhu..masih byk perlu diperbaiki ni.thanks ye.

apesal ko tak tolong jawabkan soalan yg pengantin lelaki tak leh jawab caii.ko jurugambar merangkap pembantu pengantin lar.

masjamian – wslm bro masjamian..waaa, namapun dah jawe nih,hahaha..:) ooo wong jowo pun enek nang pahang yo?hehe.. sedolor akupun ada gak kat sana jawe,kekek..aku masih belajar lagi..kalau salah tolong tunjukkan ye..

fuadtopa – hahahaha, ko pun kena gak ke ngan imam tu?kekekke..yelaa ko dulu kat 18 gak kan? goo chelsea + nikon!!!! hahaha

wei acaii aku kenal sgt imam tu… mmg best.. smpai lumpuh aku nak jawab soalan dia masa dulu… hhahahah… good luck… go chelsea + go nikon

a’kum mr acai…aku tumpag bangga pasal anak jawe makin maju dalam fotografi, hehe (aku pung jowo…) kalau ada job area pahang ke mana-mana yg perlukan pembantu, roger la ye.

fairuz – waaaaaaa sifu sudah pakai two touch lah..kayo lah sifuu nih :) nanti bolehlah tolong tunjuk ajarkan aku ye..:)

din – salam din,hahahaha..ko kena ati2lah din..kena bersedia ngan semua soalan2 yang nak ditanya..:) kekadang time camtu memang ada yang gelabah gila..sampai nak bercakap pun boleh tak keluar,hehe..:) sebab time tu kita akan pegang tanggungjawab yang besar..yang berdosa kalau kita abaikan..bila nak beli dslr din? bleh join aku skali,hehe

zam – salam bro zam,hahaha..kalaulah ada talian hayat memang boleh guna..tapi semuanya yang dengarpun tak reti jawab,hahaha..saksi sebelah akupun dah tidur,hehe..dengar cerita dah angkat tele bro?,kekek..

Vinil – Thanks bro..nak menuntut apa?hehe..sama2lah kita belajar..akupun tak terer lagi ni..:)

Mr Fathi – Salam bro, hahahaha, bawah umur ye..takpe, kejap lagi nak kahwin,hehe..:) alaaa, nyelang wae karo paman ne DSLR kuie,hehe..:) belajar seng apik2 yo..

akulensa – hahaha, siot je..thanks bro..kalau aku ada salah silap tolong betulkan ye :)

~ tak ada talian hayat ke dari imam tu.? tak pun ko sambung n kunci jer lirik tu terus. hehehe
~ makin hari makin best acai :)

pergh.. xdpt ak bygkan cm ne kalo ak dpt tok kadi cm tu cai.. *abislah aku.. gmbr ko mmg makin superb r cai. xsbr nk dpt gmbr yg ko edit ni.(InsyaAllah next year) er.. ak xmo gmbr cm 2nd last tu yer cai. *wah.. demand sudah.. huhuhuu..

tumpang balas komen faiz…
weh faiz..aku pakai mcm ko punye..two touch afd 80200.baru dpt semalam.xle pakai vr.xde duit.kang nak kawen lg.ekeke..berat weh lens tu.leh kua urat dawai aku.wakakak

wahh cantik2 gambar ko snap ye…
makin terasa nak pinjam DSLR kat paman aku…

gambar akhir dan ke2 akhir memang cantik dan menyentuh relung hatiku…

oppss sori.saya bawah umur…bahaya ni…

Selingan:Tuan omah,kalau komen saya panas delete je la…njalok ngapuro yo kang…

ejal – hahahah, patutlah..dah dekat ni tapi tak dapat kad lagi.,aku tunggu ni jal..jangan lupa nama aku,kekeke

kerul shukor – thanks kerul..:) alaa, akupun byk belajar dari ko beb..:) sama2 kita tingkatkan skill kita lagi..lelagi time kita dah jadi minoriti ni,kena tunjukkan kita boleh hasilkan yang terbaik even tak bertukar,hahahaha..

awe – hahahha, cayalah awe, makin meningkat ko punye skill..pasni bleh jadi assistant aku,hehe..:) thanks bebanyak awe sudi teman aku pada hari kejadian..at least dapat rasa suasana amik gambar nikah kat umh,hehe..

ejal – hahahaha, ko kena sedia dengan sema keadaan ejal..:) sbb lain tempat lain caranya..tapi yang penting ko kena bertenang..itu je..semoga semuanya berjalan lancar jal..mana kad ni jal? aku tak dapat lagi??

shairulfaiz- kekekek, dah ko duduk area situ mesti dia kenal ko punye paiz,hehe..waaa, siap kenal anak dia lagi tu,hehe..memang terbaiklah ko paiz, kawan ngan anak imam,hahaha..thanks paiz byk tolong aku aritu..

Zizei – Salam zei, thanks zei..aah, kita beruntung dengar khutbah nikah tiap2 minggu..:) at least dapat jadi kita punya motivasi untuk kita gak,hehe..ni job pertama aku guna body tambahan baru tu,kekekek…thanks zei..:)

nuryko – salam cik nury..:) hahahahaha, suh je tok imam tu buat camtu..:) bleh buat orang semua ketawa..dan bleh dera skit bakal suami, biar dia ingat sampai bila2 dan takut nak kahwin lain,hahahah..if bleh buat kat masjid or kawasan yang luas skit..tapi kalau buat kat umahpun ok gak..cuma pergerakan photographer sangat terbataslah..:)

cot – thanks cot sudi temankan aku pada hari kejadian..:) thanks cot, pasni bleh amik job sendiri jangan lupa aku ye,kekekek…mmg lawak imam tu, tu belum saksi tidur lagi,hahah..

Kak Masy – salam kak,kekeke..tu namanya romantika di tampoi,hahaha..hahaha, kredit kat imam kak..:) buat semua ceria walaupun penat menunnggu khutbah abis,hehe

fairuz – salam bro, waaaa mmg patutlah ko kenal sebab pernah duduk sana dulu,hehe..ooo, kira ko dah tau karekter imam tu lah ye..:) tapi mmg serius,pengalaman best tu,hehe..wei, seganlah nak amik gamabr sifuu kahwin nih..:) tapi nanti ko kahwin mesti aku dah terer skit kot,hehe..thanks bro.

hahaha tok iman nie..memang ku kenal sesangat..klu aku ada kat situ kompom dia tegur..” ko lagi ” hahaha..apa2 pon tok iman nie memang rock…beb..anak laki dia lagi rock klu nak tau..hahaha nice shoot acai…

p/s: fairuz bila nk rasa VR nie..haha

abam acai, mcm biasa mmg gambo ko mantooop la..tp best la dgr kisah tok kadi tu..minta2 time aku nnt dia bt lawak gak ler..x la gelabah dan meggigil lutut..hehehe..

Aku pun senyum sorang2 bila bc citer ko ni…masa tu pun aku banyak ambik gambar org gelak guna ‘mata ikan’ ko..ada satu gambar best nnt aku bg kat ko yek…

TQ bagi aku folo ko ari tu. Mmg best blaja ngan ko..

wahahahahaah!~kne nyanyi ek..

neh yg aku rs nk kawtim ng tok kadi soh bakal suami nyanyi time nk akad.

caii – aku rasa beruntung jadi photographer wedding ni. sebab hampir setiap minggu dapat dengar khutbah nikah ni dan macam2 versi semua pasal rumah tangga haha.

p/s – gambar lu terbaek wokkk ada sikit lain macam la ini kali.. caya caya..

hehhee..aku kenal imam or tok kadi tu acai..die mmg lawak sket orgnye…gamba ko mcm bese..mmg bes…aku respek2…aku book ko dr skang leh?cume kawin je tatau bile lagi..ekekeke…majulah acai untuk wedding photog

gambau seken lasttt bukan main lagi auuwwwwww

imam ni best la. tetibe je sume org pon nmpk hepi hehehehehhe cayalah acai! *tetibe kat acai plak, patut kat imam laa*

aku suke gmbar last…
smart siot…
pape pun thanks bg aku folo..
hehehe

*part nyanyi2 mmg buat aku gelak…kekekekeke