Kenangan Berpuasa di Universiti

Bismillahirramanirrahim



Alhamdulillah, dah 4 hari kita berpuasa. Mudah mudahan kita masih lagi bersemangat melakukan amal ibadah sampailah akhir Ramadhan nanti. Bulan puasa ni takde orang kahwin, jadi takdelah cerita pasal kahwin buat masa ni :) Mesti jimat kan kalau buat kenduri kahwin time bulan puasa,hehe.

Masa berbuka puasa semalam tiba2 aku teringat kenangan berpuasa masa belajar kat Universiti dulu-dulu. Masa aku tahun satu dulu, mesti buka puasa kat masjid untuk jimat duit :) Pukul 6:30 petang dah tercongok kat masjid UTM tu. Masa tu sanggup jalan kaki hampir setengah jam semata-mata nak berbuka puasa free. Masa tempat makan tu dibuka 10 minit sebelum berbuka semua budak2 cam aku serbu macam orang kebulur je,haha.

Makan pulak guna talam/dulang ramai-ramai,seronok. Sebelum tu kena pilih member nak makan gak. Kalau ada orang badan besar kena cari dulang lain sebab takut dia makan banyak,hahaha. Aku rasa sebab tu jugalah dulu aku kurus kering je tak cukup zat,hihi. Ni gambar bukti aku pernah kurus dulu,kekeke.

Zaman aku kurus dan muka macam samseng,hehe


Masa dah duduk rumah sewa plak kitorang ada satu taktik berkesan untuk mendapatkan makanan murah dan banyak,hehe. Biasanya budak2 rumah aku akan pergi bazaar ramadhan dekat2 waktu nak berbuka camtu. Masa tulah peniaga nak berkemas balik. Kitorang akan beli kuih2 lebihan yang tak abis tu. Pandailah pujuk diaorg cakap suruh bersedekah lah, amal ibadatlah, kitorang student takde duitlah sambil buat muka kesian,haha.

Kalau kuih RM4-5 kitorang biasa beli dengan harga RM1 je. Sampai orang2 kat bazaar tu dah kenal muka tak malu kitorang :P Kekadang kalau tersampai awal, siap tanya lagi ngan peniaga tu “Dah boleh ke bang harga diskaun?“, kalau dia jawab “Belum lagi“. Kitorang pusing2 lagilah kat situ. Bila lalu gerai dia tanya lagi dan lagi sampailah dia cakap dah boleh,hahaha.

Kekadang kenangan camtu lah yang seronok untuk dikenang. Terutamanya bila sekarang kita dah mampu untuk beli apa je makanan yang kita mahu. Ia boleh ingatkan kita supaya lebih bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Alhamdulillah.


Nota kaki : Teringin nak makan kat dulang ramai-ramai lagi,huhu.

Wassalam.


Mohd Faisal bin Hj Mohd Rahim aka Acaii
Photographer
Tel : +60122767662
Email : admin@faisalrahim.com
Blog : http://blog.faisalrahim.com
Old Website : http://faisalrahim.fotopages.com

Thanks for Comments

Salam,

Tak sangka awak ni berbakat rupanya ya. Rupa awak & kengkawan mmg sy ingat. hehe… sebab belajar kat uni yg sama.
Apapun sy mmg cukup suka dgn gambar2 & cerita2 tuh.

Saya just nak ucapkan semoga teruskan menulis blog & mengambil gambar untuk apa saja sebab gambar nyer cantik!

Salam ceria.

roba-hahahaha…aku masih kurus macam dulu la…baju dan seluar yang 10 tahun lepas pun boleh pakai lagi…memang genetik dah macam tu…tak taula lepas kawin boleh berubah ker…harap2nya lah…aku sihat jer roba…kerja kat sungai petani sekarang…jaga kualiti ubat-ubatan yang korang makan bila sakit…hehehehe…nnt calling2 la kat aku…raya nnt aku nk jalan2 rumah kwn2 yang kat KL…hehehehe…insyaAllah, bulan disember (krismas) ni aku tamatkan zaman bujang kasanova playboy tangkap leleh aku tu….

Pesal-hahaha…betul la ckp ko, aku memang boleh terbang walaupun aku bkn superman sebab aku kurus…hehehe…takper, bila2 kita konvoi lagi dgn RXZ(ajak awy , ardi karen dll) naik bukit cerakah ker, kinabalu ker…sure best…bwk kamera ko skali…nnt raya ni aku nk pi umah ko tau…

roba – hehehe,bagus roba..nanti kalau jadi ko calling2 lah wei.ko entah ada entah tak no aku tu,heheh..:) wei, ko ni dari dulu ejaan mesti tak betul..bertandang lah bukan bertandan,hahaha..yoes gemuk?? jgn haraplah, kurus kering cam dulu lagi kot roba,hahahaha..

Pesal -ok insyaallah nanti raya aku buat open house jemput semua kawan2 kita datang bertandan umah aku. gambar tu nanti aku carik dulu dlm almari baju aku…hahha dah lama xtgk.

Peyos – Yeos pekaba? lama xdgr cerita & berita. bila nak kawin? jgn lupa jemput aku sekali insyaallah ada rezeki blh aku p… kerja mana skrg? sori la Sal blog ko ni jadi program jejak kasih budak2 Kangkar Pulai@SHT plak dah. skrg badan dah jadi macam hulk hogun dah ke? kui kui kui…

Fawwaz – salam sifu, waaa terima kasih sudi singgah sini ye..:)

roba – kekekek, akalau ko ada gambar lagi emaillah kat aku roba..bleh aku masukkan sini selalu,heheh..:) memang tak pernah lupalah kenangan bersama korang semua,huhu..roba, rayalah umah aku lagi tahun ni,hehe..umah ko kat mana? tak ajakpun raya umh ko,huhu..

Broyoes – salam yoes, wakakakaka..ko bukan yang paling semat dan hensem ke dari dulu yoes?hehe..tapi sorangpun tak lekat2 sampailah sekarang ni dah nak kahwin,heheh..:) dulu motor RXZ tu 2 kali ganda ngan badan ko tu,hahaha..ko dulu kalau angin tiuppun boleh bergerak ketepi jalan,hahaha..rindu ah kenangan dulu2..

Salam…

Hahahahaha…gambar ni aku ingat lagi…aku yang paling skema dalam gambar tu…dengan bertali leher….hahaha…baju yang ko pakai tu ada dgn aku…tapi aku tak tau letak mana…apapun, mmg best giler la zaman kita study dulu…mcm2 ragam…antara yang aku teringat sekarang ialah masa kita nk naik Gunung Pulai dengan RXZ…betapa curamnya bukit tu samapi terbalik motor…ko dn lain2 takle nk turun dari motor sbb sure jatuh jugak…akula sorg2 angkt balik…lawak betul…anyway jalan kenalah ke depan, bkn ke belakang (Iklan Petronas)…

tq masukkan gambor aku sekali dlm blog ko huhuhu.. bangga suit gambar aku masuk internet…
ko tu kat masjid asyik berebut nak makan nasi ambang dlm dulang… pastu makan lauk jer… hahhahaa apapun 1001 kenangan semasa belajar di U dulu mmg xdpt dilupakan, cuma ko je lupa aku bila dah kawin ni erk… hahahha

din – slm din, selamat berpuasa ye..:) betul kan din, lelagi sekarang dah byk duit bleh beli apa je yang kita suka,hahaa..wakakak, siot je ko din..kalau lah ada RXZ aku tu lagi mesti best,huhu..tapi 125Zpun ok lah,haha

nasazfrog – slm kak, moga sihat2 hendaknya ye..citolah kakku, manolah tau den bleh golakkan akk ko,hahaha..tapi memang dari den kocik mato den sepet yoo,haha

zainiabdullah – slm bro, terima kasih ye..selamat berpuasa dan raya yang beberapa minggu lagi,keke..

buzzybug – slm wak, lamo tak nampak eh..selamat berpuasa ye..:) muka je samseng tapi hati baik,hahahahahah

Kak Zie – hahahaha, biasalah kak, kat sinipun dah ada yang pasang lagu raya,kekeke…

Awe – hahahhaa,betul2 betul..tapi aku dulu mmg kat mesjid je we..sebab aku suka kumpul duit..tahun satu jelah, pastu mmg tak pernah cukup duitnya,wakakakaa…

Kak Azieazah – slm kak zie..betul tu kenangan masa dulu2 memang jadikan kita seorang yang lebih bersyukur kan kak,ehhe..semalam wife masak sayur lemak pucuk paku, ikan kering sepat dan kerang rebus,hehe..:)

piiown – waaaaaaaaaaaa, ko kenal budak dua orang tu..mana ko kenal diarog,hehe..kita bukan satu fakultipun :) tapi akupun tak pernah nampak ko..entah2 masa tu ko lagi kurus dan hensem,hahaha..

sil – sangat setuju..:) memang kenangan yang takkan boleh lupa sampai bila2 kan wak,eheheh..:) UTM ramai jowo sebab kat Johor,hehe..Johor ramai wong jowo,keke

ala..masa loan tak masuk je tu kat masjid..cuba loan dah masuk..tak ingat masjid…aku dulu la tu cai..skrang cuba nak jadi baik la..

ha yer den pun terkonang gak zaman dedulu,,, gile lawak lah,, maleh ah nak cito pangjang bona kang tdo ekau kang.. cai kurus bona ko dulu…. tapi mata tak ubah,, sepet yo..

Salam cai.
~ bile teringt zmn berjimat mase belaja dulu mmbuatkan kite sgt2 bersyukur. cite ko mmg best cai. =)
~ pergh.. gy ko mmg cm chan ho nam dlm cite young and dangerous la cai. plak tu nek rxz. kalo geng2 ko ramai pakai rxz sure lg gempak. hehee..

MSI, DSI, PSZ..sume tu knangan..
UTM memang besh, lagi2 bulan puasa..1 lg special, UTM mmg rame wong jowo..agree?hehee

pergh gila aku tak kenal hg acaii.. tapi beberapa org dalam gambar hg tu aku kenal. dua2 yg pegang helmet tu aku kenal.

tapi skrg aku rasa lagi hensem bergaya.

Salam dindaku ESAL..
Bulan yg mulia ni memang seronok bila terkenang kisah dolu2…

Tu belum lagi kisah posa masa kecik2… jadi tukang pegi kedai.. jadi tukang anto kuih kat umah jiran2..wahhhh..

Apapun kenangannya, semua tu menjadikan kita lebih mensyukuri nikmat kehidupan, nikmat berpuasa lagi di Ramadhan tahun ini…

*Wife U masak apa semalam? >> soklan ni kena jawab tauuu…

megat – slm bro megat, betul tu..masa tu baru nak kenal erti hidup dan byk mencari sesuatu dalam hidup ni..:) itulah yang jadikan kita lebih dewasa..

nadiah – hahahaha, betul cakap nadia tu..kalau ingat balik memang geli hati tengok kita kurus bebenor dulu..macam kekurangan zat makanan je,eheh..alaa, kita kena yakin nadia bleh jadi cam dulu lagik,chaiyok!!!hahaha

kak masy – wakakakakakaa,siap nak ketis orang lagi..:) masa tu nampak je kurus tapi ganas kak,hehehe..tapi sekarang dah baik dan tawadhuk,hahahahaha…*jgn muntah kak ye..

fathiyyah – slm thia, betul tu thia..sementara belajar ni nikmatilah puas2 saat tu disamping menuntut ilmu..sebab banyak benda yang kita bleh belajar tentang hidup..:) kalau asyik belajar je mesti tak best tau,keke..selamat jadi seorang doktor muslimah nanti tau thia..:P takpelah, oklah tu sampai raya kat sini..tahun depan mybe takde peluang camni lagi..:)

namida – slm kak, hehe biasalah kak..masa tu kan zaman remaja..mana yang jadi trend itulah yang biasanya kita ikut,hehe..waaa, pernah buat gak dulu ye,hehe.best kan kak makan kat dulang ramai2..:P

alif anwar – slm alif, terima kasih sudi singgah sini ye..waa, reti ngomong jowo jugak lah,hehe..:) wes tuek kie mestilah kena cukup poso ne,hehe.

zool – hehee, aku memang tak byk gambar zool..ni antara gambar yang ada kat harddisk masa carik gambar dulu,kekeke..

Kerul Shukor – hehee, memang tak dapat lupa kan kerul..:) wei jomlah, kita buat kat bangipun ok cam tahun2 lepas..tak best ah tak dapat buka pose ngan korang semua,hehe..:)

ranggie – wakakakakakak, kumpulan sting!! akupun dah tak pernah dengar kumpulan tu dah 10 tahun kot,kekeke..pergghh ko minat 4U2C ke ranggie sampai kenal penyanyi dia,hehehe

chemil ila – slm ila,hehe..trylah buat camtu.biasanya kalau dah nak magrib tu diaorg byk sedekah je tau..:) diapun nak cari pahala gak,hehe

xora – hahahahaha, siap lepas buat show lagi tu,hehe..sampai sekarang tak faham kenapa buat gaya camtu,hehe..:) eleh, dulu layan gak kan 4U2C tu,kekek..

Salam Bro, :)

cerita bro pasal pusing2 bazar Ramadhan semata2 utk dptkan makanan free tu sgt lucu
Org cakap kenangan masa kat universiti ni la yg paling best kan bro.
Saya nampak gaya mmg takde can dh lepas ni nak puasa kat Cairo ngn housemates semua.lepas2 ni mmg konfem puasa n raya ngn family di Gombak :D

hahahah xleh arr tgk gmbr acai kuros camni. pastu pandang kamera mcm nk cari gadoh je. samseng laa konon hahahaah. x tau tu klu kurus camtu, ketis sekali bersepai tulang rusuk :))

btw, slmt bpose acai. terawih katne?

gambar baju kotak kotak tu memang nostalgia sangat le acai!

heheh

tak sangka acai menjadi comel skrg. sama lah seperti saya. dari S ke XL kadang kadang XXL

Sigh

=p

salam acai,

memang indah utk dikenang memori semasa baru nak kenal erti kehidupan sebenar.

banyak perkara manis dan pahit menjadi ukuran terjadinya kita kini.

perhh..kurus dan slim la abam cai..rambut tu xbleh tahan tu..tp tu la, zaman blajar mmg byk knangan kan..hehe,jom r buke pose sama cai mcm thun lepas..:)

acai
amboi,ni mmg muka samseng tak bley blah..heheh…
apa2pon,samalah kita 1st dulu,byk buka kat masjid sbb nk save budget,then senang nk buat terawih skali…dah kawin ni lain plak caranya kan..

wah…boleh tiru la idea tu tunggu peniaga nak tutup gerai tu…dah la duit elaun belum masuk ni…entah zaman bile nk masuk entah…tapi…malu pulak nak buat…hehehe

fairuz – Salam ustaz, selamat berpuasa :) waa, memang dengar gak pengalaman member2 yang sempat berpuasa di sana..kalau musim sejuk memang berhirbenasi semua,hehe..:)

sha – slm awak, terima kasih sudi singgah sini ye..:) haha, muka tu muka yang digeruni dulu tau,hihi..:) aah, sampai sekarangpun kalau datang bazar time orang dah tak sibuk..:) dah azan baru sampai kekadang..buka puasa skit, pastu beli makanan yang murah2,hehe..:)

shairulfaiz – hahahah, ada ke ambeng bulan2 pose ni paiz?hehe..kalaulah aku takde bini memang aku dah ikut ko,kekeke

atong – perrrghhhh itu lagilah syahdu atong,hehe..makan meggi dalam besen..pastu besen tu masuk tandas wat basuh baju,kekekeke…:) alaa, ko macam tak pernah fesyen camtu tong,hehee…barulah ganas..motor RXZ aku tu pelengkap gayalah,muahahahahha

hahah..aku pun ngat time belajor dulu aku ngan bebudak umah makan maggie dalam besin reramai sedap gak.tapi aku tak tahan lar caii gambar ko zaman kurus tue macam samseng kampung dusun aku tengok..pastu naik rxz colour biru energy lak ngan exzoz perang peh …mesti org gerun kan

hehe~~
mmg klaka bace ko nye kngn neh smpai aku gelak sorg2 dlm bilik doc aku…
muke yg gmba kedua tu yg x thn..mmg cm samseng sket2..hehe..
bgune jugak tips ko tu..mane tawu aku bleh wt jugak bile tade dowet…keke~~~

nanba – hahahahaha, macam pernah buat je tu nanba,hehe..tu zaman2 kita dulu tu…:)

kak qaseh – slm kak,hahahahhaa..alaa, jeleslah tu sy dah gemuk,hehe..ahh kak, kalau jual air lagilah, diaorg abgi free je kan,hehe..tapi kalau bersedekah kan memang lebih byk lagi rezekinya nanti..:) selamat berbuka kak..

huhu…kurus erk..10 kali nk cakap dia kurus. benaunyeee..memang sekarang Acaii udah tombam …kekekek

mcm akk tolong abg aim meniaga…dah hujung2 nk berbuka…jualan yg tinggal disedekahkan saje.. kengkadang sistem barter… nanti dapatlah mcm2 dr org yg kita bagi tu hik….

as – slm as, selamat berpuasa ye. hahaha, dulu masa muda remaja memang camtulah sylenya as,hehe..sekarang je dah beso segan nak buat camtu..:P

kui – wakakakaka, rambut jatuh tu yang mahal tau kui,keke..dulu style nipis kat tepi tu,hehe..rambut aku masa tu panjang dah nak sampai baju tu,hehe..hahaha, kalau bazaar kat universiti itulah kot misi utamanya selepas beli juadah ramadan kan,kekek..tak kisahlah laki ke pompuan..tapi poompuanlah selalu melaram sampai 100 meter masih bau perfumenye,haha.

airynz – slm rin, selamat berpuasa rin..:) aah, sangat setuju ngan rin..yang tu kenangan je lah sekarang kan rin,huhu..moga rin dan suami sihat ye..:) alaa, cakaplah acai comei rin,hahhaa

Qayyum – selamat berpuasa yum..:) kekeke..itu bukan style zaman sekolah dulu ke?hehe..sekarang dah takde lagi..kalau buat mesti orang ingat orang asli,haha

sil – waaa, rikopun blajar ngan UTM gak ke?hehe..nyong orak lungo bazaar kat FAB tu..manggon nang kangkar pulai. Selalu tuku nang bazaar Taman Sri Pulai or Taman Teratai je,hehee..Alaa, zaman biek wong esek batak karo hplah,hehe

ejal – hahaha, tapi kat tpt aku memang tak pernah makanlah jal sejak aku kecik,eheh..selalu makan kuih2 dulu je,pastu bungkus ambengnya..

shaifulsafar – wakakakakaka, siot betul ko pul..ko pun apa kurangnya…dulu kurus cam aku gak,hihi..ingat lagi ko pul motor aku yang hilang tu,ehehe

cot – wakakakaka, siot betul ko cots..:) aku dulu masa blaja memang samseng..samseng taik hidung masin,wakakakaa..

salam acai…

masa bljo mmg seronok walaupun x sebest berbuke kat umah…

p/s: nmpk sgt kesamsengannya acai time mudo2 dulo :p

gila crook muka ko dulu2 acai.. siap ngan rambut jatuh tu.. fuh.. ngeri. haha

eh nasi ambang kan makan kat dulang ramai2.. klu tak abis baru dia orang bagi sorang splastik utk kaut sumer.. kat kg aku camtu la dulu2.. skang tak berapa sure :)

tapi syok dulu berebut2 gi bazar ramadhan dulu2, sambil tu jeling2…kot2 terjumpa pakwe2 kacak skali.. haha..

pergh mmg ada gaya samseng la acai
hehe :)

tingat time susah2 dulu dlm keadaan banyak mudah skang, mmg rasa sgat bersyukur kan…heh

selamat berbuka untuk hr ni acai dan selamat berpuasa ^_^

aku mls nk komen psl entry ni…
tp aku nk komen ttg gambar ko..
gambo 1st tu muke jambu n comelll jek..
gambo 2nd plk mcm muke samseng kampung dusun…
wakakakkakakka…
jgn mara r..
bulan pose xbaik mrh²..haha

kalau dikenang2 zaman belajar dulu… seronok sangat…. ade je kerenahnya…

kurus giler ko time nih kan?… pelik gak… ko bawak rx-z tak rase macam nak melayang2 ker cai? hahahha…

ada la..zaman skrg jer yg bawa blk..dl2 semua mkn kat situ..xdenya bawa2 blk umah..blk umah sendawa kekenyangan jer..hehe

bace entri ni tringat zmn2 kat utm dulu.. bazare nang FAB parking. lungo angger kedaine arek tutup. dpt muroh, esp. banyu.kdg2 FOC reus. angger buko nang mesjid, mangan nang jero dulang. air sirap. haha..best2.
*henpon nyong kne curik mase terawikh kat MSI.huhuu..ade gak wong arek jadi setan dogol bulan2 pose

ejai – wei jal, nasi ambeng mana da orang tu makan kat situ..kan bawak balik..kalau makan kat situ mau kena ketuk kepala ngan tuan rumah,hehee

haha,ko citer ni teringt la time belajo dl..mmg best la..ko nak mkn dlm dulang cari la nasi ambang..org jawa mst ada punya..ekekeke..